DN > Opinion

Monday, 16 July, 08:41

DN - 02 jan 13 kl. 18:34

?Ny lagstiftning behövs för att skydda allemansrätten?Att S-politikern Gösta Frost i Mora (DN 29/12) tycker att det är bra med avgifter för skidåkning är kanske inte så konstigt. Han försvarar ju ekonomiska intressen. Men hans argument mot allemansrätten bekymrar mig. Att fritt få röra sig i naturen är en av de finaste rättigheter vi har och är unikt för Sverige, skriver Birgitta Rydberg (FP)..
Läs mer på DN
Läs mer om:
Gösta Frost, Mora, Sverige, Birgitta Rydberg

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Ny lagstiftning, behövsför att , skydda, allemansrätten
Barometern - 18 okt 13 kl. 07:21

Allemansrätten är ett av våra viktigaste arv

Myndigheterna bör agera snabbt mot olagliga överträdelser i skog och mark. Låt gärna bärindustrin ta sitt ansvar för problemen kring storskalig plockning, men rör inte allemansrätten.
Tack vare allemansrätten får vi vistas fritt i skog och mark, tälta någon natt, plocka bär och svamp.

BT - 11 okt 13 kl. 12:23

Allemansrätten är ett av våra viktigaste arv

Tack vare allemansrätten får vi vistas fritt i skog och mark, tälta någon natt, plocka bär och svamp. Allemansrätten ger oss fantastiska möjligheter till rekreation och välmående, vilket i sin tur gynnar samhället. En friskare och nöjdare befolkning innebär bland annat lägre vårdkostnader.

YLE - 13 jul 12 kl. 04:58

Lantbrukare vill se över allemansrätten

Inom lantbruksorganisationer vill man nu se över hur företag utnyttjar allemansrätten. I dagens läge kan företag till exempel plocka bär eller rida på andras mark och det här upplevs som problematiskt. - När det gäller bärplockning kan ortsborna mer eller mindre bli utan bär om man har kommersiell plockning i ett tidigt skede med människor som kommer ytter om landet.

SR - 05 jun 14 kl. 05:00

Allemansrätten förebild för upphovsrättslagstiftning

Den unika svenska allemansrätten kan komma att stå modell till ny lagstiftning kring hur kultur får ägas och delas. Juristen Merina Bruncevic föreslår i sin avhandling nya sätt att lagstifta som både gör det möjligt att ta del av och äga kulturyttringar. Internationell upphovsrättslagstiftning behöver öppna upp kulturen för allmänheten.

Cornucopia - 18 aug 17 kl. 11:28

När inte lagar tillämpas hjälper inte hårdare lagstiftning

Våra populistiska politiker skriker hela tiden om hårdare lagar mot ditten och datten, så fort de får frågor kring t ex brottslighet, terrorism, kriminalitet och annan dålig stämning. Men när lagarna ändå inte tillämpas så hjälper inte hårdare lagstiftning. Utan ett fungerande rättsväsende är hårdare lagstiftning meningslöst.

BT - 24 dec 14 kl. 12:25

Behöver leka i naturen

I dag ser vi hur barns utelek minskar och den egna relationen till naturen försvagas. Politiker på alla nivåer måste därför ta ett samlat tag för att återfå den positiva utveckling som Sverige så länge legat i framkant med. Vi lever i ett av världens mest naturintresserade och miljömedvetna länder.

SmålandsPosten - 22 jul 14 kl. 06:44

Kulturell allemansrätt

Konstens och kulturens roll i ett samhälle är en evig diskussion. Är det underhållning eller djupaste mening? Utsmyckning eller perspektivförskjutning?

SvD - 18 aug 13 kl. 01:26

Allemansrätten behöver allas omsorg

Annars riskerar vi att få en snårskog av regleringar..

YLE - 16 apr 15 kl. 05:00

Två viljor att skydda Porkalanaturen står mot varandra

Man vill skydda miljön för att förstöra miljön och den benämns också som deltidsnationalpark och sägs exploateras för turister. Det finns starka åsikter både för och emot den planerade nationalparken i Porkala, trots att alla vill samma sak. Vi har samlat åsikter kring de mest brännande frågorna och pratat med följande personer: Fakta om Porkala nationalpark Forststyrelsen utredde möjligheterna att komplettera Östra Finska vikens, Ekenäs skärgårds och Skärgårdshavets nationalparker.

SVT Debatt - 24 jan 14 kl. 11:11

Feminister måste enas kring aborträtten

FEMINISM I flera europeiska länder vill man skärpa reglerna för abort. Feminister måste därför enas och mobilisera mot konservatism, kyrka och högerextremism.  Vissa undrar om feminismen spårat ur.

Fler nyheter från DN

DN - Igår: 21:00

”Begränsa hyresvärdarnas rätt att välja hyresgäster”

DN DEBATT 15/7. Lång tid i bostadskön räcker inte alltid för att man ska få en lägenhet eftersom den sökande måste klara hyresvärdens ofta höga ekonomiska krav. Det finns kommunala bostadsbolag som inte godtar underhållsbidrag, sjukpenning, A-kassa, tillfällig anställning eller bostadsbidrag.

DN - 12 jul 18 kl. 21:00

”Starkare miljölagstiftning krävs för en hållbar framtid”

DN DEBATT 13/7. Sveriges koldioxidbudget kommer att ha förbrukats på endast 6–12 år med nuvarande utsläpp, sedan är det tvärstopp för fossilbränslen. Misslyckas dagens politiker med att bromsa utvecklingen riskeras respekten för demokratin i Sverige.

DN - 11 jul 18 kl. 21:00

”Så kan politiker tvingas ta hänsyn till framtida generationer”

DN DEBATT 12/7. Flera länder har tagit initiativ för att främja kommande generationers intresse inom politiken, men de försök som gjorts i Sverige har blivit kortlivade eller inte fått genomslag i praktisk politik. Vi har ställt samman ett antal konkreta åtgärder som skulle säkerställa långsiktighet i politiken, skriver företrädare för Projekt framtid..

DN - 03 jul 18 kl. 21:00

”Århundradets reform kan ge 100.000 nyanlända arbete”

DN DEBATT 4/7. Stora grupper av människor står utanför arbetsmarknaden, trots högkonjunkturen. Många av dem är nyanlända som vill påbörja sina liv i Sverige.

DN - 01 jul 18 kl. 21:00

”Avskaffat bruksvärdessystem skulle inte påverka hyrorna”

DN DEBATT 2/7. Om bruksvärdessystemet avskaffas skulle troligen allmänna jämkningsregler användas i stället vilket sannolikt skulle ge ett resultat som inte skiljer sig mycket från rådande ordning. Fastighetsägare och hyresgäster kan själva utan ny lagstiftning uppnå en nödvändig reform av hyresförhandlingarna med de förslag vi presenterar i dag, skriver Hyreskommissionen..

DN - 28 jun 18 kl. 21:00

”Så kan M+S lägga grunden för en ny migrationspolitik”

DN DEBATT 29/6. Det råder oenighet i migrationsfrågan både i Alliansen och inom de rödgröna partierna. Man kan då ägna sig åt politiskt spel, eller så kan man räcka ut handen till huvudmotståndaren och ta sig an en gemensam uppgift för landets bästa.

DN - 18 jun 18 kl. 21:00

”Faktakunskaper ska bli viktigare i grundskolan”

DN DEBATT 19/6. Skolverket vill ha bättre balans mellan faktakunskaper och förmågor, tydligare skillnader mellan vad elever i olika årskurser förväntas kunna och förbättrade kunskapskrav för att underlätta betygsättningen. Jag undertecknar i dag ett beslut för att gå vidare med förändringar av kursplaner och kunskapskrav, skriver Peter Fredriksson, generaldirektör Skolverket..

DN - 16 jun 18 kl. 21:00

”Ohållbara argument mot arbetskraftsinvandring”

DN DEBATT 17/6. Arbetskraftsinvandrarna tar inte våra jobb och de sänker inte våra löner. Socialdemokraternas argument mot arbetskraftsinvandring håller inte.

DN - 12 jun 18 kl. 21:00

”Vi vill ha tioårig skola, fler lärare och ordningsbetyg”

DN DEBATT 13/6. Vi vill genomföra reformer för att Sverige inom tio år ska vara bland de tio bästa i kunskapsmätningen Pisa. Förskoleklassen ska omvandlas till årskurs ett och grundskolan bli tioårig, elever på högstadiet och gymnasiet ska få skriftliga ordningsomdömen och fler som har högskoleexamen ska kunna genomgå kompletterande pedagogisk utbildning, skriver Alliansens partiledare..

DN - 09 jun 18 kl. 21:00

”Crowdsourcing kan hjälpa partierna utveckla politiken”

DN DEBATT 10/6. För att fungera som länk mellan medborgare och valda representanter måste partierna våga släppa sina inarbetade stela organisationsformer. Och också ibland släppa kontrollen över processen.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.