DN > Opinion

Friday, 21 September, 21:16

DN - 02 jan 13 kl. 18:34

?Ny lagstiftning behövs för att skydda allemansrätten?Att S-politikern Gösta Frost i Mora (DN 29/12) tycker att det är bra med avgifter för skidåkning är kanske inte så konstigt. Han försvarar ju ekonomiska intressen. Men hans argument mot allemansrätten bekymrar mig. Att fritt få röra sig i naturen är en av de finaste rättigheter vi har och är unikt för Sverige, skriver Birgitta Rydberg (FP)..
Läs mer på DN
Läs mer om:
Gösta Frost, Mora, Sverige, Birgitta Rydberg

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Ny lagstiftning, behövsför att , skydda, allemansrätten
Barometern - 18 okt 13 kl. 07:21

Allemansrätten är ett av våra viktigaste arv

Myndigheterna bör agera snabbt mot olagliga överträdelser i skog och mark. Låt gärna bärindustrin ta sitt ansvar för problemen kring storskalig plockning, men rör inte allemansrätten.
Tack vare allemansrätten får vi vistas fritt i skog och mark, tälta någon natt, plocka bär och svamp.

BT - 11 okt 13 kl. 12:23

Allemansrätten är ett av våra viktigaste arv

Tack vare allemansrätten får vi vistas fritt i skog och mark, tälta någon natt, plocka bär och svamp. Allemansrätten ger oss fantastiska möjligheter till rekreation och välmående, vilket i sin tur gynnar samhället. En friskare och nöjdare befolkning innebär bland annat lägre vårdkostnader.

YLE - 13 jul 12 kl. 04:58

Lantbrukare vill se över allemansrätten

Inom lantbruksorganisationer vill man nu se över hur företag utnyttjar allemansrätten. I dagens läge kan företag till exempel plocka bär eller rida på andras mark och det här upplevs som problematiskt. - När det gäller bärplockning kan ortsborna mer eller mindre bli utan bär om man har kommersiell plockning i ett tidigt skede med människor som kommer ytter om landet.

SR - 05 jun 14 kl. 05:00

Allemansrätten förebild för upphovsrättslagstiftning

Den unika svenska allemansrätten kan komma att stå modell till ny lagstiftning kring hur kultur får ägas och delas. Juristen Merina Bruncevic föreslår i sin avhandling nya sätt att lagstifta som både gör det möjligt att ta del av och äga kulturyttringar. Internationell upphovsrättslagstiftning behöver öppna upp kulturen för allmänheten.

Cornucopia - 18 aug 17 kl. 11:28

När inte lagar tillämpas hjälper inte hårdare lagstiftning

Våra populistiska politiker skriker hela tiden om hårdare lagar mot ditten och datten, så fort de får frågor kring t ex brottslighet, terrorism, kriminalitet och annan dålig stämning. Men när lagarna ändå inte tillämpas så hjälper inte hårdare lagstiftning. Utan ett fungerande rättsväsende är hårdare lagstiftning meningslöst.

BT - 24 dec 14 kl. 12:25

Behöver leka i naturen

I dag ser vi hur barns utelek minskar och den egna relationen till naturen försvagas. Politiker på alla nivåer måste därför ta ett samlat tag för att återfå den positiva utveckling som Sverige så länge legat i framkant med. Vi lever i ett av världens mest naturintresserade och miljömedvetna länder.

SmålandsPosten - 22 jul 14 kl. 06:44

Kulturell allemansrätt

Konstens och kulturens roll i ett samhälle är en evig diskussion. Är det underhållning eller djupaste mening? Utsmyckning eller perspektivförskjutning?

SvD - 18 aug 13 kl. 01:26

Allemansrätten behöver allas omsorg

Annars riskerar vi att få en snårskog av regleringar..

YLE - 16 apr 15 kl. 05:00

Två viljor att skydda Porkalanaturen står mot varandra

Man vill skydda miljön för att förstöra miljön och den benämns också som deltidsnationalpark och sägs exploateras för turister. Det finns starka åsikter både för och emot den planerade nationalparken i Porkala, trots att alla vill samma sak. Vi har samlat åsikter kring de mest brännande frågorna och pratat med följande personer: Fakta om Porkala nationalpark Forststyrelsen utredde möjligheterna att komplettera Östra Finska vikens, Ekenäs skärgårds och Skärgårdshavets nationalparker.

SVT Debatt - 24 jan 14 kl. 11:11

Feminister måste enas kring aborträtten

FEMINISM I flera europeiska länder vill man skärpa reglerna för abort. Feminister måste därför enas och mobilisera mot konservatism, kyrka och högerextremism.  Vissa undrar om feminismen spårat ur.

Fler nyheter från DN

DN - Igår: 21:00

”M måste kräva posten som utbildningsminister”

DN DEBATT 21/9. Svensk skola står nu inför ett vägval. Ska vi fortsätta på den postmoderna flumvägen eller ska vi på allvar bana vägen för en likvärdig skola med kunskap i fokus?

DN - 18 sep 18 kl. 21:00

”Brist på alternativ asylpolitik kan förklara SD:s framgångar”

DN DEBATT 19/9. SD:s stora framgångar kan förstås som effekten av ett omfattande demokratiskt underskott i svensk politik. Jag tror att det hade räckt med ett politiskt alternativ som skulle inneburit enbart en något stramare asyl­politik än den som faktiskt fördes för att förhindra SD:s tillväxt, men ­något sådant kom inte, skriver statsvetaren Bo Rothstein..

DN - 17 sep 18 kl. 21:00

”Lärarnas sociala uppdrag avskräcker akademiker”

DN DEBATT 18/9. Lärarkårens uppdrag måste rensas från så många sociala uppgifter som bara möjligt. Det som fortfarande behöver skötas som inte är direkt relaterat till under­visningen måste läggas på annan personal än lärare.

DN - 16 sep 18 kl. 15:41

Gran Canaria – ön med många ansikten

Mångsidiga Gran Canaria är ön vi aldrig tröttnar på och som kan upptäckas igen och igen. Följ med på en färd till den mer sällan besökta norra delen av ön..

DN - 09 sep 18 kl. 21:00

”Efter valet är det dags för de allra viktigaste frågorna”

DN DEBATT 10/9. Det finns två frågor vi alla bör ställa oss. De är de allra viktigaste och de lyder: Vilken värld vill vi lämna vidare till våra barn?

DN - 07 sep 18 kl. 21:00

”Hur ska jag veta vilket parti jag ska lägga min röst på?”

DN DEBATT 8/9. Att gå efter sakfrågor är en otillförlitlig metod; vi väljare är inte tillräckligt insatta. Sanningen är nog att vi måste lita till vår förmåga att bedöma vilka politiker som är mest tillförlitliga, också inom politiken finns utrymme för att luta sig mot expertis.

DN - 06 sep 18 kl. 21:00

”Kompetens för yrket får man snarare på jobbet än i skolan”

DN DEBATT 7/9. En vanlig bild är att man får kunskaper genom att ”gå i skolan” och att ju längre man sitter i skolbänken desto kunnigare blir man. Men den föreställningen leder fel.

DN - 25 aug 18 kl. 21:00

”Landet måste regeras – vi behöver färre partier”

DN DEBATT 26/8. Dagens parlamentariska röra är resultatet av det valsystem som beslutades i mitten av 1960-talet med millimeterrättvisa och en spärr på 4 procent. Men den nuvarande politiska situationen är inte bra och mest förvirrande för väljarna.

DN - 23 aug 18 kl. 13:30

”SVT:s ’Uppdrag granskning’ exploaterar människors oro”

DN DEBATT 24/8. I onsdagens ”Uppdrag granskning” ställs frågan varför invandrares bakgrund och kultur inte undersökts tillräckligt i syfte att förklara deras överrepresentation när det gäller våldtäkter. Men vetenskapen visar knappast att kulturell bakgrund skulle ha högre förklaringsvärde än andra variabler, skriver kriminologen Jerzy Sarnecki..

DN - 19 aug 18 kl. 13:10

”Också Vänsterpartiet är en destruktiv kraft i svensk politik”

DN DEBATT 20/8. Sverigedemokraterna är ett bidragsparti med en orealistisk ekonomisk politik och kan beskrivas som ett omöjligt parti. Men också Vänsterpartiet är ett omöjligt parti.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.