DN > Opinion

Monday, 18 February, 08:53

DN - 02 jan 13 kl. 18:34

?Ny lagstiftning behövs för att skydda allemansrätten?Att S-politikern Gösta Frost i Mora (DN 29/12) tycker att det är bra med avgifter för skidåkning är kanske inte så konstigt. Han försvarar ju ekonomiska intressen. Men hans argument mot allemansrätten bekymrar mig. Att fritt få röra sig i naturen är en av de finaste rättigheter vi har och är unikt för Sverige, skriver Birgitta Rydberg (FP)..
Läs mer på DN
Läs mer om:
Gösta Frost, Mora, Sverige, Birgitta Rydberg

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Ny lagstiftning, behövsför att , skydda, allemansrätten
Barometern - 18 okt 13 kl. 07:21

Allemansrätten är ett av våra viktigaste arv

Myndigheterna bör agera snabbt mot olagliga överträdelser i skog och mark. Låt gärna bärindustrin ta sitt ansvar för problemen kring storskalig plockning, men rör inte allemansrätten.
Tack vare allemansrätten får vi vistas fritt i skog och mark, tälta någon natt, plocka bär och svamp.

BT - 11 okt 13 kl. 12:23

Allemansrätten är ett av våra viktigaste arv

Tack vare allemansrätten får vi vistas fritt i skog och mark, tälta någon natt, plocka bär och svamp. Allemansrätten ger oss fantastiska möjligheter till rekreation och välmående, vilket i sin tur gynnar samhället. En friskare och nöjdare befolkning innebär bland annat lägre vårdkostnader.

YLE - 13 jul 12 kl. 04:58

Lantbrukare vill se över allemansrätten

Inom lantbruksorganisationer vill man nu se över hur företag utnyttjar allemansrätten. I dagens läge kan företag till exempel plocka bär eller rida på andras mark och det här upplevs som problematiskt. - När det gäller bärplockning kan ortsborna mer eller mindre bli utan bär om man har kommersiell plockning i ett tidigt skede med människor som kommer ytter om landet.

SR - 05 jun 14 kl. 05:00

Allemansrätten förebild för upphovsrättslagstiftning

Den unika svenska allemansrätten kan komma att stå modell till ny lagstiftning kring hur kultur får ägas och delas. Juristen Merina Bruncevic föreslår i sin avhandling nya sätt att lagstifta som både gör det möjligt att ta del av och äga kulturyttringar. Internationell upphovsrättslagstiftning behöver öppna upp kulturen för allmänheten.

Cornucopia - 18 aug 17 kl. 11:28

När inte lagar tillämpas hjälper inte hårdare lagstiftning

Våra populistiska politiker skriker hela tiden om hårdare lagar mot ditten och datten, så fort de får frågor kring t ex brottslighet, terrorism, kriminalitet och annan dålig stämning. Men när lagarna ändå inte tillämpas så hjälper inte hårdare lagstiftning. Utan ett fungerande rättsväsende är hårdare lagstiftning meningslöst.

BT - 24 dec 14 kl. 12:25

Behöver leka i naturen

I dag ser vi hur barns utelek minskar och den egna relationen till naturen försvagas. Politiker på alla nivåer måste därför ta ett samlat tag för att återfå den positiva utveckling som Sverige så länge legat i framkant med. Vi lever i ett av världens mest naturintresserade och miljömedvetna länder.

SmålandsPosten - 22 jul 14 kl. 06:44

Kulturell allemansrätt

Konstens och kulturens roll i ett samhälle är en evig diskussion. Är det underhållning eller djupaste mening? Utsmyckning eller perspektivförskjutning?

SvD - 18 aug 13 kl. 01:26

Allemansrätten behöver allas omsorg

Annars riskerar vi att få en snårskog av regleringar..

YLE - 16 apr 15 kl. 05:00

Två viljor att skydda Porkalanaturen står mot varandra

Man vill skydda miljön för att förstöra miljön och den benämns också som deltidsnationalpark och sägs exploateras för turister. Det finns starka åsikter både för och emot den planerade nationalparken i Porkala, trots att alla vill samma sak. Vi har samlat åsikter kring de mest brännande frågorna och pratat med följande personer: Fakta om Porkala nationalpark Forststyrelsen utredde möjligheterna att komplettera Östra Finska vikens, Ekenäs skärgårds och Skärgårdshavets nationalparker.

SVT Debatt - 24 jan 14 kl. 11:11

Feminister måste enas kring aborträtten

FEMINISM I flera europeiska länder vill man skärpa reglerna för abort. Feminister måste därför enas och mobilisera mot konservatism, kyrka och högerextremism.  Vissa undrar om feminismen spårat ur.

Fler nyheter från DN

DN - 11 timmar sedan

”Är Sverige redo att låta maskiner fatta besluten?”

Anne Kaun och Julia Velkova: Fallet med Arbetsförmedlingen visar riskerna med automatiserat beslutsfattande i stor skala..

DN - Igår: 21:00

”Allvarliga fel i många böcker med råd om kost och hälsa”

Fyra medicinforskare: Låt en oberoende aktör granska innehållet i böcker som påstås vara grundade i vetenskap..

DN - I förrgår: 21:00

”Så införs marknadshyror snabbt och rättvist för alla”

Roland Andersson och Lars Jonung: Januariavtalet inriktning på bara nybyggda lägenheter är ett hot mot en fri hyresmarknad..

DN - 14 feb 19 kl. 21:00

”Välorganiserade populister hotar hela EU-samarbetet”

EU-kommissionär Cecilia Malmström: Valet till Europaparlamentet i maj är viktigare än på mycket länge..

DN - 14 feb 19 kl. 16:46

”Sveaskog fortsätter avverka naturskogar”

SLUTREPLIK DN DEBATT 6/2. Sveaskog behöver gå före och visa vägen mot ett hållbart skogsbruk - det gör de inte i dag. Vi uppmanar därför regeringen att snarast se över Sveaskogs uppdrag, skriver företrädare för 23 miljö- och naturorganisationer..

DN - 13 feb 19 kl. 21:00

”Partiet Vändpunkt ska ge politiken en ny riktning”

Carl Schlyter, med flera: De etablerade partierna har misslyckats med att bemöta de samhällsproblem vi nu ser växa..

DN - 06 feb 19 kl. 10:44

”Tydliggör de yrkesförberedande utbildningarnas betydelse bättre”

Maskinentreprenörerna: Det krävs en nationell satsning och en regional samordning för få yrkesförberedande utbildningar i toppklass..

DN - 13 feb 19 kl. 16:52

”Vårdens tillgänglighet kan bara lösas lokalt”

REPLIK DN DEBATT 10/2. Behoven och förväntningarna på den svenska hälso- och sjukvården ökar. Men lösningen för vårdens tillgänglighet handlar inte om att flytta över ansvaret för styrningen av vården till staten, skriver Fredrik Lennartsson, SKL..

DN - 12 feb 19 kl. 21:00

”Verklighetsfrämmande om förbud mot kärnvapen”

Fyra forskare: Utredningen om undertecknande av konventionen om kärnvapenförbud innehåller många oklarheter..

DN - 12 feb 19 kl. 15:40

”Ovetenskapliga läror dålig grund för vetenskapen”

Humanisterna: Vissa aspekter av religion har visat sig vara helt oförenliga med vetenskap..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.