BT > Nyheter

Sunday, 24 February, 06:58

BT - 17 dec 12 kl. 13:30

För många kockar i skolanDet framgår tydligt att de senaste 20 årens kommunala+ huvudmannaskap lett utvecklingen i fel riktning. Staten måste ta tillbaka ansvaret för skolans undervisning, skriver Metta Fjelkner, Lärarnas riksförbund.
Orsakerna till den svenska skolans problem ska sökas långt tillbaka. Försämringen är i stora delar en följd av ett systemskifte i den svenska skolan, från en central styrning av vad eleverna ska kunna till att kommunens politiker tolkar läroplanen, vilket medför att det blir en ekonomistyrning av skolan istället för målstyrning. Därför förordar vi att staten åter tar ett större ansvar för skolan.
Läs mer på BT
Läs mer om:
Metta Fjelkner, NO, Skolverket, Sverige, OECD, EU, Fjelkner, Lärarnas

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: För många kockari , skolan
UNT - 6 timmar sedan

Vill L satsa på skolan?

Liberalerna behöver släppa politiska låsningar och stödja vår satsning på skolan, skriver Tobias Smedberg (V)..

YLE - 14 maj 17 kl. 05:21

1 500 lediga kockjobb men 5 600 arbetslösa kockar - varför duger inte jobbet?

Det finns många lediga kockjobb, men samtidigt också många arbetslösa kockar. Låga löner, deltidsjobb och fysiskt tungt arbete gör att kockjobbet inte anses lika attraktivt längre. I restaurangköket på HSS Paviljong i Helsingfors är arbetsspråket i huvudsak finska och engelska.

YLE - 14 maj 17 kl. 05:21

Filippinska kockar på väg till Helsingfors - 1 300 euro i månaden är en fantastisk lön

Ett tjugotal filippinska kockar är på väg till Finland för att jobba. I Finland finns det tusentals lediga jobb i restaurangerna samtidigt som vi har arbetslösa kockar. Lönen och deltidskontrakten som inte lockar finländska kockar är attraktiva för filippinierna.

Sydsvenskan - 27 okt 15 kl. 14:14

Ju fler kockar desto bättre mat i skolan

Det sägs att ju fler kockar desto sämre soppa.
Det stämmer inte när det gäller skolmaten som på tisdagen lagades i Korsbackaskolans hemkunskapskök..

Sydöstran - 27 maj 16 kl. 15:20

Krogar i samarbete med skolan för att få fler kockar och servitörer

Branschen ropar efter kockar och servitörer. Men på utbildningarna står platser tomma. Nu startar krogar och skolor en gemensam arbetsgrupp för att få fler intresserade av restaurangyrkena..

Nyan - 18 feb 19 kl. 15:47

Åtta kockar lät sig inspireras

Saltvik kommuns åtta kockar fick matlagningsinspiration under en dag på Högtomt. Inspirationsdagen ordnas av Saltviks kommun och kockarna från skola, daghem och äldreboende deltar. Under ledning av Viktor Eriksson, kökschef på Silverskär, lagar man varma rätter och olika typer av mellanmål.

Sydsvenskan - 31 okt 14 kl. 07:27

Varför finns det så få kvinnliga kockar?

Varför finns det så få kvinnliga kockar i svenska restaurangkök? En fråga som dyker upp både i det offentliga rummet, och i privata samtal. Frågan är både känslig och relevant, och utan något enkelt svar.

Helsingborgs Dagblad - 13 jan 16 kl. 16:59

Bra att kockar provar att göra nya maträtter

Kommentar till Gösta Norén och hans inlägg "Beställer jag en Wallenbergare så förväntar jag mig att få en riktig". HD, Min mening 27/12.Jag håller med om att man ska få det man beställer och att det ska vara gjort efter konstens alla regler när man beställer klassiker.

Barometern - 14 dec 13 kl. 12:47

Brist på kockar gav ny utbildning

Bristen på kockar är rekordstor. Bara i Kalmar­området behövs drygt 80 stycken på stört. Nu startar Oscar Eskilander en yrkeskockskola i Kalmar.

SmålandsPosten - 25 nov 14 kl. 06:13

Kockar besvikna på Centerkrav

Centern kräver att andelen naturliga råvaror ska öka i de kommunala köken för att vardagen ska bli giftfri.
– Giftfri? Tror de att vi har motsatsen i dag?

Fler nyheter från BT

BT - 5 minuter sedan

Avfall i skidspåret – schaktmassor användes som utfyllnad

Borås SK måste städa upp efter att schaktmassor använts för att bredda skidspåren vid Borås skidstadion. I marken finns bland annat kabelrester och plastfraktioner. – Vi var tvungna att jämna ut spåret med massorna innan snön kom, säger Håkan Axelsson, ordförande i Borås SK..

BT - 5 minuter sedan

Sverige toppar inte EU-laget

Vårens EU-val sägs vara det viktigaste på länge, kanske det viktigaste sedan Sverige gick med i EU. Men partierna har knappast toppat laget. Som vanligt saknas de tyngsta namnen på valsedlarna.

BT - 15 minuter sedan

Brandmännen: ”Det handlar om att få in rätt person i gruppen oavsett kön”

Att inkvotera kvinnor till brandstationen vore fel – rätt person i gruppen är viktigare än könet. De tycker två av brandmännen i Borås med enbart manliga kollegor. .

BT - 15 minuter sedan

Hon är Särfs enda kvinnliga brandman: ”Vi är som en familj”

Ida Maberg stormtrivs i brandmansyrket på Skene brandstation. I nuläget är hon förbundets enda kvinnliga brandman – i sommar ska ytterligare en in i styrkan..

BT - 15 minuter sedan

Så ska fler kvinnor lockas till brandmansyrket

Av 88 heltidsanställda brandmän i Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund är 87 av dem män. Fler kvinnor kan lockas in i kårerna med nya tekniska lösningar och en bredare bild av yrket, hoppas förbundsdirektören..

BT - 45 minuter sedan

Flera oklarheter inför EU-möte med arabländer

Migration, säkerhet och investeringar kommer att diskuteras på toppmötet mellan EU:s medlemsstater och Arabförbundet i Egypten.(TT).

BT - 45 minuter sedan

Alla ombord på kraschat plan tros vara döda

Myndigheter i USA uppger att man inte tror att någon av de tre besättningsmän som befann sig ombord på ett fraktplan som kraschade på lördagen har överlevt. Det var ett plan av modellen Boeing 767 som kraschade i närheten av Houston i Texas.(TT).

BT - 1 timme sedan

Landeskogs 33:e i ny Coloradoseger

Colorado sitter för tillfället på ett wild card till Stanley Cup, sedan Gabriel Landeskog gjort ett av målen och Carl Söderberg stått för två assist i segern över Nashville i NHL-hockeyn. Landeskog gjorde sitt 33:e mål för säsongen i matchen, som slutade 5-0.(TT).

BT - 1 timme sedan

Bishara: Ska fortsätta sprida kärlek

På knappt ett år har han gått från att spela in låtar på Instagram till att samarbeta med några av Sveriges stora poplåtskrivare. Nu har 16-årige Bishara siktet inställt på finalen i Stockholm. - Jag ska bara fortsätta sprida kärlek, då kan jag ha en chans, säger han till TT.

BT - 1 timme sedan

Nilsson/Dahlqvist vill stoppa norskt guldregn

Hittills har skid-VM varit en ensidig Norgehistoria. Fyra lopp har gett lika många norska guld. Fortsätter grannlandets utklassning i dagens sprintstafett?

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.