BT > Nyheter

Wednesday, 12 December, 11:57

BT - 17 dec 12 kl. 13:30

För många kockar i skolanDet framgår tydligt att de senaste 20 årens kommunala+ huvudmannaskap lett utvecklingen i fel riktning. Staten måste ta tillbaka ansvaret för skolans undervisning, skriver Metta Fjelkner, Lärarnas riksförbund.
Orsakerna till den svenska skolans problem ska sökas långt tillbaka. Försämringen är i stora delar en följd av ett systemskifte i den svenska skolan, från en central styrning av vad eleverna ska kunna till att kommunens politiker tolkar läroplanen, vilket medför att det blir en ekonomistyrning av skolan istället för målstyrning. Därför förordar vi att staten åter tar ett större ansvar för skolan.
Läs mer på BT
Läs mer om:
Metta Fjelkner, NO, Skolverket, Sverige, OECD, EU, Fjelkner, Lärarnas

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: För många kockari , skolan
YLE - 14 maj 17 kl. 05:21

1 500 lediga kockjobb men 5 600 arbetslösa kockar - varför duger inte jobbet?

Det finns många lediga kockjobb, men samtidigt också många arbetslösa kockar. Låga löner, deltidsjobb och fysiskt tungt arbete gör att kockjobbet inte anses lika attraktivt längre. I restaurangköket på HSS Paviljong i Helsingfors är arbetsspråket i huvudsak finska och engelska.

YLE - 14 maj 17 kl. 05:21

Filippinska kockar på väg till Helsingfors - 1 300 euro i månaden är en fantastisk lön

Ett tjugotal filippinska kockar är på väg till Finland för att jobba. I Finland finns det tusentals lediga jobb i restaurangerna samtidigt som vi har arbetslösa kockar. Lönen och deltidskontrakten som inte lockar finländska kockar är attraktiva för filippinierna.

Sydsvenskan - 27 okt 15 kl. 14:14

Ju fler kockar desto bättre mat i skolan

Det sägs att ju fler kockar desto sämre soppa.
Det stämmer inte när det gäller skolmaten som på tisdagen lagades i Korsbackaskolans hemkunskapskök..

Sydöstran - 27 maj 16 kl. 15:20

Krogar i samarbete med skolan för att få fler kockar och servitörer

Branschen ropar efter kockar och servitörer. Men på utbildningarna står platser tomma. Nu startar krogar och skolor en gemensam arbetsgrupp för att få fler intresserade av restaurangyrkena..

Sydsvenskan - 31 okt 14 kl. 07:27

Varför finns det så få kvinnliga kockar?

Varför finns det så få kvinnliga kockar i svenska restaurangkök? En fråga som dyker upp både i det offentliga rummet, och i privata samtal. Frågan är både känslig och relevant, och utan något enkelt svar.

Helsingborgs Dagblad - 13 jan 16 kl. 16:59

Bra att kockar provar att göra nya maträtter

Kommentar till Gösta Norén och hans inlägg "Beställer jag en Wallenbergare så förväntar jag mig att få en riktig". HD, Min mening 27/12.Jag håller med om att man ska få det man beställer och att det ska vara gjort efter konstens alla regler när man beställer klassiker.

Barometern - 14 dec 13 kl. 12:47

Brist på kockar gav ny utbildning

Bristen på kockar är rekordstor. Bara i Kalmar­området behövs drygt 80 stycken på stört. Nu startar Oscar Eskilander en yrkeskockskola i Kalmar.

SmålandsPosten - 25 nov 14 kl. 06:13

Kockar besvikna på Centerkrav

Centern kräver att andelen naturliga råvaror ska öka i de kommunala köken för att vardagen ska bli giftfri.
– Giftfri? Tror de att vi har motsatsen i dag?

Sydsvenskan - 21 jan 12 kl. 06:30

Tydlig trend - det är kockar som lockar

Amatörkocktävlingar på bästa sändningstid, analyser om varför maten smakar som den gör eller en enkel omelett i morgonsoffan. Programformaten för mat-tv är många och det finns plats för alla inriktningar. Med tittarframgångarna är en sak säker: det kommer mera.

Corren - 25 mar 12 kl. 13:39

Goda kockar lagas i Mjölby

Dackeskolan i Mjölby kammade hem kockvinsten när skolan ordnade gymnasie-SM för hotell och restaurang för första gången någonsin..

Fler nyheter från BT

BT - 15 minuter sedan

Band of Horses till Liseberg

Det amerikanska indierockbandet Band of Horses kommer till Göteborg och Liseberg i sommar. Den 5 juli äntrar de nöjesparkens stora scen, enligt ett pressmeddelande. Band of Horses bildades i Seattle 2004 och de står bakom hitlåtar som "Funeral" och "No one's gonna love you".

BT - 4 minuter sedan

Oscar Properties lanserar sparprogram

Bostadsbyggaren Oscar Properties måsta spara, skriver bolaget i ett pressmeddelande. "Det är ingen hemlighet att bostadsmarknaden, framförallt i vår hemmamarknad Stockholm, ser väldigt annorlunda ut idag än för ett år sedan.(TT).

BT - 30 minuter sedan

Teliaåklagare: Nyberg likgiltig i muthärva

Telias uzbekiska partnerföretag hade som "enda funktion att mot betalning tillhandahålla myndighetsbeslut", säger åklagarsidan i den stora korruptionsrättegångens slutskede. Och ex-vd Lars Nyberg sägs inte ha brytt sig ifall diktatorsdottern fick pengarna.(TT).

BT - 30 minuter sedan

Erik Lundin åker på turné i vår

I mars släpper rapparen Erik Lundin sitt efterlängtade debutalbum "Zebrapojken". I samma veva åker han på turné med flera planerade stopp i både Sverige och Norge, enligt ett pressmeddelande.(TT).

BT - 30 minuter sedan

"Bra familj" höll inte - döms i hovrätten

Tingsrätten friade från misshandel med hänvisning till att mannen kom från en "bra familj". Nu döms han till tre månaders fängelse av Svea hovrätt. "En självklar tillämpning av den grundläggande principen om allas likhet inför lagen", säger hovrättsrådet Claes Söderqvist i ett pressmeddelande.

BT - 15 minuter sedan

Djurgården värvar isländsk försvarare

Djurgården har gjort klart med den isländska försvararen Gudrun Arnardottir som senast kommer från sju års spel i Isländska Breidablick. 23-åringen debuterade för det isländska A-landslaget under hösten.(TT).

BT - 45 minuter sedan

JUST NU: Svensken fetare än någonsin

Överlag är svenskarnas hälsa god. Mer än 70 procent eller sju av tio svenskar uppger att de har ett gott allmäntillstånd. Samtidigt har den positiva hälsoutvecklingen avstannat sedan föregående års undersökning, konstaterar Folkhälsomyndigheten efter att ha frågat 40 000 svenskar i åldrarna 16–84 år om hur de mår..

BT - 45 minuter sedan

Lägre skatt i väntad budgetvinnare

Ett antal hundralappar i lägre skatt på arbete, mest till de som tjänar mer. I andra änden slopas bland annat avdraget för fackavgiften. Det är en del av innehållet i det gemensamma budgetförslag från M och KD som väntas gå vinnande ur dagens budgetstrid.

BT - 45 minuter sedan

Det blir inte lättare utan May

Att de konservativa parlamentsledamöterna nu vill rösta bort Theresa May innebär inte att de nödvändigtvis har ett bättre namn och en bättre lösning i beredskap..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.