BT > Nyheter

Wednesday, 17 October, 14:55

BT - 17 dec 12 kl. 13:30

För många kockar i skolanDet framgår tydligt att de senaste 20 årens kommunala+ huvudmannaskap lett utvecklingen i fel riktning. Staten måste ta tillbaka ansvaret för skolans undervisning, skriver Metta Fjelkner, Lärarnas riksförbund.
Orsakerna till den svenska skolans problem ska sökas långt tillbaka. Försämringen är i stora delar en följd av ett systemskifte i den svenska skolan, från en central styrning av vad eleverna ska kunna till att kommunens politiker tolkar läroplanen, vilket medför att det blir en ekonomistyrning av skolan istället för målstyrning. Därför förordar vi att staten åter tar ett större ansvar för skolan.
Läs mer på BT
Läs mer om:
Metta Fjelkner, NO, Skolverket, Sverige, OECD, EU, Fjelkner, Lärarnas

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: För många kockari , skolan
YLE - 14 maj 17 kl. 05:21

1 500 lediga kockjobb men 5 600 arbetslösa kockar - varför duger inte jobbet?

Det finns många lediga kockjobb, men samtidigt också många arbetslösa kockar. Låga löner, deltidsjobb och fysiskt tungt arbete gör att kockjobbet inte anses lika attraktivt längre. I restaurangköket på HSS Paviljong i Helsingfors är arbetsspråket i huvudsak finska och engelska.

YLE - 14 maj 17 kl. 05:21

Filippinska kockar på väg till Helsingfors - 1 300 euro i månaden är en fantastisk lön

Ett tjugotal filippinska kockar är på väg till Finland för att jobba. I Finland finns det tusentals lediga jobb i restaurangerna samtidigt som vi har arbetslösa kockar. Lönen och deltidskontrakten som inte lockar finländska kockar är attraktiva för filippinierna.

Sydsvenskan - 27 okt 15 kl. 14:14

Ju fler kockar desto bättre mat i skolan

Det sägs att ju fler kockar desto sämre soppa.
Det stämmer inte när det gäller skolmaten som på tisdagen lagades i Korsbackaskolans hemkunskapskök..

Sydöstran - 27 maj 16 kl. 15:20

Krogar i samarbete med skolan för att få fler kockar och servitörer

Branschen ropar efter kockar och servitörer. Men på utbildningarna står platser tomma. Nu startar krogar och skolor en gemensam arbetsgrupp för att få fler intresserade av restaurangyrkena..

Sydsvenskan - 31 okt 14 kl. 07:27

Varför finns det så få kvinnliga kockar?

Varför finns det så få kvinnliga kockar i svenska restaurangkök? En fråga som dyker upp både i det offentliga rummet, och i privata samtal. Frågan är både känslig och relevant, och utan något enkelt svar.

Helsingborgs Dagblad - 13 jan 16 kl. 16:59

Bra att kockar provar att göra nya maträtter

Kommentar till Gösta Norén och hans inlägg "Beställer jag en Wallenbergare så förväntar jag mig att få en riktig". HD, Min mening 27/12.Jag håller med om att man ska få det man beställer och att det ska vara gjort efter konstens alla regler när man beställer klassiker.

YA - 14 timmar sedan

(S) ställde sig inte bakom att riva upp avsiktsförklaring om Engelska skolan

Socialdemokraterna har inte ändrat uppfattning om Engelska skolan även om de inte röstade för att riva upp avsiktsförklaringen..

Expressen - 6 timmar sedan

Lärare hade relation med elev – får fortsätta jobba på skolan

Läraren får en varning efter att ha haft en olämplig relation med en 15-årig elev.Men mannen i 50-årsåldern får jobba kvar på skolan i södra Stockholm. – En varning räcker inte.

Barometern - 14 dec 13 kl. 12:47

Brist på kockar gav ny utbildning

Bristen på kockar är rekordstor. Bara i Kalmar­området behövs drygt 80 stycken på stört. Nu startar Oscar Eskilander en yrkeskockskola i Kalmar.

SmålandsPosten - 25 nov 14 kl. 06:13

Kockar besvikna på Centerkrav

Centern kräver att andelen naturliga råvaror ska öka i de kommunala köken för att vardagen ska bli giftfri.
– Giftfri? Tror de att vi har motsatsen i dag?

Fler nyheter från BT

BT - 15 minuter sedan

Vinstår ger miljonutdelning till Boråskunder

I år delar Länsförsäkringar Älvsborg ut nära 100 miljoner i sitt kundområde – varav 43 miljoner går till Sjuhärad. ”Vår lokala närvaro är vår framgångsfaktor” säger nytillträdde vd:n Ola Evensson. .

BT - 15 minuter sedan

SVT sänder bandyfinalerna

SVT direktsänder både dam- och herrfinalen i bandy nästa vår. Matcherna avgörs den 23 mars på Studenternas IP i Uppsala. "Det är positivt att SVT håller fast vid traditionen att sända bandyfinalerna.

BT - 45 minuter sedan

Ryssland: Attack vid skola på Krim

Minst 13 människor har dödats och runt 50 skadats i vad som beskrivs som en attack mot en skola i staden Kertj på den omstridda Krimhalvön, uppger ryska myndigheter och skolans rektor.(TT).

BT - 45 minuter sedan

Bilturen: Skulle till Coop – för full för att skilja höger från vänster

En 64-årig boråsare döms till en månads fängelse efter att ha försökt köra till Konsum på fyllan, men fastnat i en snödriva. En annan bilist hjälpte henne att ta sig upp, men när kvinnan körde vidare i motsatt körfält anade hjälparen i nöden oråd och larmade polisen..

BT - 1 timme sedan

Phosphorescent är för bra för att misslyckas

Phosphorescent får upp farten och går från tungrodd till självlysande..

BT - 1 timme sedan

Ung man hittad död i häktescell

En man i 20-årsåldern har hittats död i en cell på häktet i Sollentuna, rapporterar Aftonbladet. Häktespersonalen gjorde upplivningsförsök när han hittades under morgonen, men utan resultat. De tillkallade även ambulans.

BT - 1 timme sedan

Filmrecension: Halloween

"Halloween" följer sitt framgångsrika slabbiga recept men vänder också på klichésteken på ett härligt vis i en final där skräckpionjären Jamie Lee Curtis möjligen tar död på hela genren. Laurie Strode har väntat i 40 år på att få sluta cirkeln.(TT).

BT - 1 timme sedan

Idris Elba ansluter till stjärnspäckad "Cats"

Den brittiske skådespelaren Idris Elba är klar för en roll i den kommande filmversionen av dansmusikalen "Cats", skriver Billboard. I filmen ska han spela "skurkarnas skurk" Macavity.(TT).

BT - 1 timme sedan

Adidas återkallar barnbaddräkter

Sportklädestillverkaren Adidas återkallar baddräkter för barn. Det rör sig om dräkter med namnet Infinitex, försedda med Adidas speciella kännemärke - de tre parallella strecken. Det har nämligen visat sig, skriver Adidas i ett pressmeddelande, att just de tre strecken kan utgöra en fara.

BT - 1 timme sedan

Kritisk bloggare får lämna Vietnam

Den vietnamesiske regimkritikern och miljöaktivisten Nguyen Ngoc Nhu Quynh, även känd som bloggaren "Mother Mushroom" har släppts ur fängelse och lämnat Vietnam i ett flyg mot USA. Enligt en källa, som beskrivs stå henne nära, har hon rest med sina barn och sin mamma.(TT).

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.