YLE > Finland

Friday, 24 May, 20:22

YLE - 10 dec 12 kl. 18:00

Per Brahe-priset till papperskemist.Årets Per Brahe-pris går till Parvez Alam som är forskare i biomimetik vid institutionen för kemiteknik vid Åbo Akademi. Motiveringen till att Alam får priset är att han har bidragit till förnyelse av både forskningen och undervisningen vid huvudämnet naturmaterialteknik (tidigare träförädling) vid institutionen för kemiteknik. Han har också etablerat en ny forskningsgren vid Åbo Akademi, biomimetik. Biomimetik utnyttjar naturen som inspiration för att lösa problem och skapa nya, miljövänliga produkter. Just nu håller Alams forskargrupp bland annat på att undersöka hur man kan använda korallers egenskaper till olika fibrer och kompositmaterial samt möjligheten att utnyttja spindelvävens uppbyggnad i förbandsmaterial på sår.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Brahe, Per Brahe, Parvez Alam, Åbo Akademi, Alam, Alams, Stiftelsen

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Per, Brahe-prisettill , papperskemist
YLE - 09 dec 15 kl. 15:30

Per Brahe-priset till universitetslärare i historia

Årets Per Brahe-pris vid Åbo Akademi går till t.f. universitetsläraren i historia, filosofie doktor Fredrik Peterson.

YLE - 11 dec 14 kl. 16:30

Niklas Sandler får årets Per Brahe-pris

Stiftelsen för Åbo Akademi har i år beslutat dela ut Per Brahe-priset till professor Niklas Sandler. Prissumman uppgår till 12 000 euro. Stiftelsen för Åbo Akademi delar ut Per Brahe-priset till en yngre lovande forskare vid Åbo Akademi vars fortsatta anknytning till akademin är synnerligen önskvärd.

YLE - 11 dec 13 kl. 05:08

Forskare i organisk kemi får årets Per Brahe-pris

Forskaren i organisk kemi, Tiina Saloranta, tilldelas årets Per Brahe-pris. Priset får Saloranta för att hon utvidgar forskningen inom de teknisk-naturvetenskapliga institutionerna. Saloranta är även uppskattad föreläsare inom sitt ämne.

VBL - 10 dec 12 kl. 17:18

Årets Per Brahe-pris till miljöinnovatör

Filosofie doktor Parvez Alam får årets Per Brahe-pris, som delas ut av Stiftelsen för Åbo Akademi. Priset ges till en yngre lovande forskare vid Åbo Akademi. Prissumman är 12 000 euro..

HBL - 10 dec 12 kl. 18:17

Årets Per Brahe-pris går till miljöinnovatör

Filosofie doktor Parvez Alam får årets Per Brahe-pris, som delas ut av Stiftelsen för Åbo Akademi. Priset ges till en yngre lovande forskare vid Åbo Akademi. Prissumman är 12 000 euro.

YLE - 14 dec 16 kl. 17:00

Årets Per Brahe-pris till Shahrokh Nikou

Stiftelsen för Åbo Akademis Per Brahe-pris går i år till forskaren och vikarierande akademilektorn i informationssystem, ED Shahrokh Nikou. Nikou är även docent i företagsledning, med särskild inriktning på informationssystem. Prissumman uppgår till 12 000 euro.

Sydsvenskan - 08 sep 15 kl. 02:03

Rey Rodríguez får Per Anger-priset

Den colombianska människorättskämpen Islena Rey Rodríguez får regeringens Per Anger-pris, som delas ut av Forum för levande historia den 14 oktober. Hon får priset för sitt arbete mot våld och kränkningar mot mänskliga rättigheter i Colombia.Rey Rodríguez, som utsatts för ett flertal mordförsök, har bland annat varit med att grunda ett forum för människorättsorganisationer och fackföreningar som erbjuder juridisk rådgivning och stöd med att rapportera in våldsbrott.

Helsingborgs Dagblad - 08 sep 15 kl. 02:03

Rey Rodríguez får Per Anger-priset

Den colombianska människorättskämpen Islena Rey Rodríguez får regeringens Per Anger-pris, som delas ut av Forum för levande historia den 14 oktober. Hon får priset för sitt arbete mot våld och kränkningar mot mänskliga rättigheter i Colombia.Rey Rodríguez, som utsatts för ett flertal mordförsök, har bland annat varit med att grunda ett forum för människorättsorganisationer och fackföreningar som erbjuder juridisk rådgivning och stöd med att rapportera in våldsbrott.

Regeringen - 18 okt 17 kl. 10:16

Alice Bah Kuhnke delar ut Per-Anger priset

Torsdagen den 19 oktober kl 13.00 delar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke ut Per-Anger priset till kvinnorättsaktivisten Gégé Katana Bukuru för hennes kamp för de mänskliga rättigheterna och kvinnors rättigheter i Demokratiska Republiken Kongo. Priset delas ut vid en prisceremoni på Södra Latins gymnasium i Stockholm..

Dagen - 15 okt 15 kl. 03:00

Islena Rey Rodriguez får Per Anger-priset

I går tog Islena Rey Rodriguez från Colombia emot Per Anger-priset i Stockholm. För Dagen berättar hon hur hennes gudstro ger henne mod att fortsätta kampen för mänskliga rättigheter – trots hot och attacker..

Fler nyheter från YLE

YLE - 2 timmar sedan

Man häktades i Helsingfors misstänkt för grov våldtäkt mot barn

Polisen i Helsingfors utreder ett fall där en man misstänks ha gjort sig skyldig till grov våldtäkt mot barn. Tingsrätten häktade mannen i Helsingfors på fredagen..

YLE - 2 timmar sedan

Över 200 personer bygger gasledningen på havsbottnen mellan Ingå och Paldiski

I Ingå pågår jobbet med att lägga ut rören för naturgasledningen Baltic Connector till Paldiski. Arbetena inleddes den 20 maj och varje dag läggs mellan två och tre kilometer rör från Ingå till Estland..

YLE - 3 timmar sedan

Sannfinländare fick plats i Korsholms kommunstyrelse – det fick fullmäktigeordförande Carola Lithén att dra sig ur partikamraten Ida-Maria Skyttes EU-valskampanj

I torsdagens kommunstyrelseval i Korsholm fick sannfinländaren Micael Westerholm en styrelseplats. Det är första gången en sannfinländare sitter i kommunens styrelse. Fullmäktigeordförande Carola Lithén (SFP) reagerade genom att skriva på Facebook att hon inte längre kan stöda partikamraten Ida-Maria Skyttes EU-valskampanj..

YLE - 3 timmar sedan

Vad händer med finländarna i IS-lägren? En expert svarar på 5 frågor om läget

I går rapporterade Yle att det finns till och med 44 finländare i IS-läger i Syrien. I en video sade några finländska kvinnor att de vill återvända till Finland med sina barn. Men har de rätt att återvända, och hur borde Finland agera juridiskt?

YLE - 4 timmar sedan

Länsi-Uusimaa börjar utkomma på söndagar i stället för måndagar

Från och med den första juli utkommer tidningen Länsi-Uusimaa tisdagar till och med söndagar i stället för måndagar till och med lördagar som nu. Orsaken är önskemål från läsarna..

YLE - 6 timmar sedan

Unga röstade aktivare i riksdagsvalet – statsvetare tror trenden kan hålla också i EU-valet

Valdeltagandet för 18–24-åringar steg från 47 till 55 procent i riksdagsvalet. Nu hoppas statsvetare att trenden fortsätter också i EU-valet där klimatfrågan fått stort utrymme..

YLE - 7 timmar sedan

Yle lyckades nå sin målgrupp inför riksdagsvalet – valinnehållet bar frukt speciellt bland unga

I Yles utredning gjord av Taloustutkimus utreds betydelsen av valinnehållet på Yles kanaler inför och om riksdagsvalet 2019. Särskilt unga har tyckt sig ha nytta av valutbudet..

YLE - 8 timmar sedan

Bangatan i Karis ska bli bättre för fotgängare och cyklister

Bangatan i Karis ska få upphöjningar invid den nya järnvägsbron så att den blir bättre för cyklister och fotgängare. Också dagvattensystemet ska förbättras så gatan inte svämmar över..

YLE - 9 timmar sedan

Diskrimineringsombudsmannen: Införandet av avgift på poste restante-försändelser är diskriminerande

Diskrimineringsombudsmannen sätter nu stopp för en reform som skulle innebära att det införs en avgift på poste restante-försändelser. Reformen anses vara diskriminerande..

YLE - 9 timmar sedan

Polisen återupptar nedlagd utredning kring värdetransportrån - rånförsöket skedde 2002

Polisen i sydvästra Finland meddelar att man igen har börjat utreda ett rånförsök av en värdetransport som skedde i Åbo 2002. Polisen hoppas nu få in tips från allmänheten..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.