YLE > Finland

Wednesday, 21 November, 18:04

YLE - 10 dec 12 kl. 18:00

Per Brahe-priset till papperskemist.Årets Per Brahe-pris går till Parvez Alam som är forskare i biomimetik vid institutionen för kemiteknik vid Åbo Akademi. Motiveringen till att Alam får priset är att han har bidragit till förnyelse av både forskningen och undervisningen vid huvudämnet naturmaterialteknik (tidigare träförädling) vid institutionen för kemiteknik. Han har också etablerat en ny forskningsgren vid Åbo Akademi, biomimetik. Biomimetik utnyttjar naturen som inspiration för att lösa problem och skapa nya, miljövänliga produkter. Just nu håller Alams forskargrupp bland annat på att undersöka hur man kan använda korallers egenskaper till olika fibrer och kompositmaterial samt möjligheten att utnyttja spindelvävens uppbyggnad i förbandsmaterial på sår.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Brahe, Per Brahe, Parvez Alam, Åbo Akademi, Alam, Alams, Stiftelsen

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Per, Brahe-prisettill , papperskemist
YLE - 09 dec 15 kl. 15:30

Per Brahe-priset till universitetslärare i historia

Årets Per Brahe-pris vid Åbo Akademi går till t.f. universitetsläraren i historia, filosofie doktor Fredrik Peterson.

YLE - 11 dec 14 kl. 16:30

Niklas Sandler får årets Per Brahe-pris

Stiftelsen för Åbo Akademi har i år beslutat dela ut Per Brahe-priset till professor Niklas Sandler. Prissumman uppgår till 12 000 euro. Stiftelsen för Åbo Akademi delar ut Per Brahe-priset till en yngre lovande forskare vid Åbo Akademi vars fortsatta anknytning till akademin är synnerligen önskvärd.

YLE - 11 dec 13 kl. 05:08

Forskare i organisk kemi får årets Per Brahe-pris

Forskaren i organisk kemi, Tiina Saloranta, tilldelas årets Per Brahe-pris. Priset får Saloranta för att hon utvidgar forskningen inom de teknisk-naturvetenskapliga institutionerna. Saloranta är även uppskattad föreläsare inom sitt ämne.

VBL - 10 dec 12 kl. 17:18

Årets Per Brahe-pris till miljöinnovatör

Filosofie doktor Parvez Alam får årets Per Brahe-pris, som delas ut av Stiftelsen för Åbo Akademi. Priset ges till en yngre lovande forskare vid Åbo Akademi. Prissumman är 12 000 euro..

HBL - 10 dec 12 kl. 18:17

Årets Per Brahe-pris går till miljöinnovatör

Filosofie doktor Parvez Alam får årets Per Brahe-pris, som delas ut av Stiftelsen för Åbo Akademi. Priset ges till en yngre lovande forskare vid Åbo Akademi. Prissumman är 12 000 euro.

YLE - 14 dec 16 kl. 17:00

Årets Per Brahe-pris till Shahrokh Nikou

Stiftelsen för Åbo Akademis Per Brahe-pris går i år till forskaren och vikarierande akademilektorn i informationssystem, ED Shahrokh Nikou. Nikou är även docent i företagsledning, med särskild inriktning på informationssystem. Prissumman uppgår till 12 000 euro.

Sydsvenskan - 08 sep 15 kl. 02:03

Rey Rodríguez får Per Anger-priset

Den colombianska människorättskämpen Islena Rey Rodríguez får regeringens Per Anger-pris, som delas ut av Forum för levande historia den 14 oktober. Hon får priset för sitt arbete mot våld och kränkningar mot mänskliga rättigheter i Colombia.Rey Rodríguez, som utsatts för ett flertal mordförsök, har bland annat varit med att grunda ett forum för människorättsorganisationer och fackföreningar som erbjuder juridisk rådgivning och stöd med att rapportera in våldsbrott.

Helsingborgs Dagblad - 08 sep 15 kl. 02:03

Rey Rodríguez får Per Anger-priset

Den colombianska människorättskämpen Islena Rey Rodríguez får regeringens Per Anger-pris, som delas ut av Forum för levande historia den 14 oktober. Hon får priset för sitt arbete mot våld och kränkningar mot mänskliga rättigheter i Colombia.Rey Rodríguez, som utsatts för ett flertal mordförsök, har bland annat varit med att grunda ett forum för människorättsorganisationer och fackföreningar som erbjuder juridisk rådgivning och stöd med att rapportera in våldsbrott.

Regeringen - 18 okt 17 kl. 10:16

Alice Bah Kuhnke delar ut Per-Anger priset

Torsdagen den 19 oktober kl 13.00 delar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke ut Per-Anger priset till kvinnorättsaktivisten Gégé Katana Bukuru för hennes kamp för de mänskliga rättigheterna och kvinnors rättigheter i Demokratiska Republiken Kongo. Priset delas ut vid en prisceremoni på Södra Latins gymnasium i Stockholm..

Dagen - 15 okt 15 kl. 03:00

Islena Rey Rodriguez får Per Anger-priset

I går tog Islena Rey Rodriguez från Colombia emot Per Anger-priset i Stockholm. För Dagen berättar hon hur hennes gudstro ger henne mod att fortsätta kampen för mänskliga rättigheter – trots hot och attacker..

Fler nyheter från YLE

YLE - 1 timme sedan

Historiskt steg inom Försvarsmakten: Nu får flygvapnet sin första kvinnliga kommendör

Kvinnor bryter mark på topposter inom Försvarsmakten. Överstelöjtnant Inka Niskanen börjar efter årsskiftet arbeta som kommendör på det karelska flygvapnets jaktplanseskader..

YLE - 1 timme sedan

Elevantalet rasar i Sjundeå - prognos visar minskning med över hälften i antal förskolebarn

Om inte inflyttningen ökar i Sjundeå så kommer en stor del av skolbänkarna snart att gapa tomma. Det visar en prognos som bildningsnämnden ska ta del av under sitt möte på onsdag (21.11)..

YLE - 1 timme sedan

Exakta orsaker till takraset i Harjurinteen koulu i Lovisa undersöks

Huruvida det är frågan om fel i planeringen, i byggandet eller i båda torde klarna i rivningsskedet. Alla innertak i stadens byggnader kommer nu att granskas..

YLE - 1 timme sedan

Pekka Lundmark ska leda näringslivet EK in i framtiden - ”Klimatmålen blir en stor möjlighet för våra företag”

Sysselsättningen är helt avgörande för det finländska samhället, säger Pekka Lundmark, som på onsdagen valdes till styrelseordförande för Finlands Näringsliv EK. Ambitiösa utsläppsmål anser han att är en möjlighet för finska företag, inte en belastning..

YLE - 2 timmar sedan

Bilförare körde på skolbarn i Esbo - nu varnar polisen föräldrar om barns mobilanvändning i trafiken

En personbil körde på två skolbarn på ett övergångsställe i Mankans i Esbo. Barnen skadades inte allvarligt i olyckan..

YLE - 3 timmar sedan

Ruttna stockar drar ut på fasadarbetet med gamla sjukvårdsskolan i Ekenäs

Arbetet med att snygga upp fasaderna på den gamla sjukvårdsskolan på Raseborgsvägen 5 i Ekenäs tar längre tid än beräknat. Det var meningen att arbetet skulle vara klart redan i år..

YLE - 4 timmar sedan

Ikea satsar på digitalisering och citybutiker - tusentals anställda kan få gå och också Finland berörs

Möbeljätten Ikea omorganiserar och minskar antalet jobb med 7 500 globalt sett. Förändringen berör 160 anställda i Finland och 33 anställda hotas av uppsägning..

YLE - 5 timmar sedan

Misslyckat försök med gemensam rektor för Ekenäs och Karis-Billnäs gymnasium avslutas

Såväl personal som rektor har varit missnöjd med det gemensamma rektorskapet. Därför avslutas nu försöket och rektorstjänsten vid Karis-Billnäs gymnasium ledigförklaras...

YLE - 7 timmar sedan

Leksaksförmedlaren Rami Adham dömdes till ovillkorligt fängelse - köpte kolonistuga för insamlade pengar

Rami Adham som är känd för att ha fört in leksaker till krigets Syrien har dömts till ovillkorligt fängelse för bland annat penninginsamlingsbrott, bokföringsbrott och flera fall av förfalskning..

YLE - 8 timmar sedan

Fyra finländare gripna i Malaysia för att ha spridit kristet material

Polisen i Malaysia har gripit fyra finländare som misstänkta för att ha delat ut religiöst material på allmän plats, rapporterar malaysiska medier..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.