BT > Inrikes

Monday, 22 April, 11:01

BT - 20 nov 12 kl. 11:09

Ovanliga blodgrupper en bristvaraBristen på blodgivare för ovanliga blodgrupper gör att sjukhusen i Stockholm måste köpa in blod från andra länder, rapporterar P 4 Stockholm i Sveriges Radio .
- Det tar minst ett dygn, eller flera dygn, innan vi får blod hit, säger Marja-Kaisa Auvinen, överläkare vid Blodcentralen.
För att komma till rätta med problemet försöker hon och hennes kollegor nu förmå personer med ovanliga blodgrupper att lämna blod. Framför allt handlar det om personer från Afrika och Sydamerika.
- Vi lever i ett mångkulturellt samhälle och det här blir ett allt större problem, säger Rose-Marie Jakobsson, enhetschef på Blodcentralen.
Läs mer på BT
Läs mer om:
Stockholm, Sveriges Radio, Marja-Kaisa Auvinen, Blodcentralen, Afrika, Sydamerika, Rose-Marie Jakobsson, AB0, Sverige, Skellefteå

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Ovanliga, blodgrupperen , bristvara
SR - 04 sep 17 kl. 06:00

Allt fler blodgrupper upptäcks

Blodforskare hittar allt fler blodgrupper. I dag finns det över 300, och det komplicerar blodtransfusioner och gör att blod ofta är en bristvara inom vården..

UNT - 14 jun 12 kl. 11:52

Stort behov av sällsynta blodgrupper

Det råder stor brist på blod från personer med sällsynta blodgrupper, och nu startar Blodcentralen i Stockholm en kampanj. Ett hundratal patienter kan behöva blod som ofta inte finns i svenska lager. (TT).

Dalarnas tidningar - 01 aug 17 kl. 09:39

Blodcentralen har brist på blod från flera blodgrupper – "Vi har suttit och ringt för att försöka få in fler givare"

Det råder blodbrist från flera blodgrupper hos Blodcentralen i Falun.
– Vi har suttit och ringt för att försöka få in fler givare, säger Anita Nordström, biträdande avdelningschef på Blodcentralen..

DalaDemokraten - 01 aug 17 kl. 09:39

Blodcentralen har brist på blod från flera blodgrupper – "Vi har suttit och ringt för att försöka få in fler givare"

Det råder blodbrist från flera blodgrupper hos Blodcentralen i Falun.
– Vi har suttit och ringt för att försöka få in fler givare, säger Anita Nordström, biträdande avdelningschef på Blodcentralen..

Nyhetskanalen - 11 jan 11 kl. 15:19

Isiga vägar gör salt till bristvara

Isiga trottoarer och hala vägar har gett Europa en ny bristvara: Vägsaltet.
- Det finns inget extra i dag, säger Karl Schneider, inköpsansvarig på Svevia, störst i branschen i Sverige..

SVT - 06 jul 11 kl. 21:51

Humor bristvara i svensk politik

Humorn är en bristvara i svensk politik. Det tycker över hälften av svenskarna, enligt en undersökning av humorkanalen Comedy Central. På plats i Almedalen beslöt sig Rapport för att undersöka saken..

BT - 16 aug 11 kl. 00:17

Omdöme - modern bristvara

Det finns mycket man kan oroa sig för när man är sjuk. Men något man som patient definitivt borde slippa ägna minsta tanke är att vårdpersonalen lägger ut kränkande beskrivningar av en på Facebook. Ändå var det just vad som drabbade en patient på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Hela Gotland - 31 jan 12 kl. 04:00

De ska råda bot på en bristvara

Kvällsöppna kaféer är en bristvara i Visby.Det ville de tre gymnasiekompisarna råda bot på.- Det fanns en efterfrågan men inget utbud, konstaterar Adam Scheid, 18 år..

Nyteknik - 21 sep 12 kl. 08:00

Solel gör tak till bristvara i Tyskland

Tyskland är världsledande på solel. Över en miljon installationer hittills har gjort lediga hustak till en bristvara. Senaste flugan är att sätta solpaneler över stormarknadernas parkeringsplatser.

IDG - 09 jul 13 kl. 06:05

Apputvecklare snart en bristvara


Apputvecklare håller på att bli en riktig bristvara, varnar Jens Olsson på Crystal Code..

Fler nyheter från BT

BT - 15 jan 18 kl. 11:52

Hultqvist tonar ned säkerhetspolitiskt bråk

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) tonar ned bråket om risken för ett väpnat angrepp på Sverige. Han ser ingen anledning att "överpröva" försvarsberedningen.(TT).

BT - 15 jan 18 kl. 11:53

Misstänkt granat vid Stora Enso

En misstänkt granat har hittats vid pappersbruket vid Stora Enso i Skutskär, rapporterar Sveriges Radio P4 Uppland. Polisen har spärrat av och utrymt en avdelning. - Vi fick in granaten med vår vedleverans i morse.

BT - 15 jan 18 kl. 11:40

V går till val på kortare arbetstid

Arbetstidsförkortning, ett nytt pensionssystem och en grön investeringsbank på 100 miljarder kronor. Det är Vänsterpartiets tre viktigaste valfrågor om partiledningen får som den vill på partikongressen nästa månad.(TT).

BT - 15 jan 18 kl. 09:25

Ny roll för Beatrice Ask

Moderaterna utser den förre justitieministern Beatrice Ask till talesperson i civilförsvars- och civilberedskapsfrågor. Det säkerhetspolitiska läget präglas av osäkerhet och oförutsägbarhet, konstaterar Moderaterna i ett pressmeddelande.(TT).

BT - 15 jan 18 kl. 09:10

"Barn i skyddat boende behöver mer stöd"

En utredning, som ska överlämnas till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), visar att barn i skyddat boende behöver mer stöd än vad de får i dag.(TT).

BT - 15 jan 18 kl. 06:27

Nu väntar slitsamma oxveckor

Utanför ruvar mörkret och det dröjer till nästa långhelg. När julen nu är undanstökad väntar den slitsamma perioden som i folkmun är känd som oxveckorna - ett uttryck från bondesamhället som överlevt in till våra dagar. Det är inte för inte som tiden mellan jul och påsk fått sitt namn.

BT - 15 jan 18 kl. 02:11

Man skjuten i Rissne centrum

En skottskadad man har hittats i Rissne centrum i Sundbyberg. - Han är mycket allvarligt skadad, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen. Den skadade mannen, som hittats utomhus, har förts med ambulans till sjukhus.

BT - 15 jan 18 kl. 01:43

Man påkörd under rallytävling

En man i 35-årsåldern blev påkörd under rallytävlingen Finnskogsvalsen som i helgen kördes i skogarna runt Sunne och Torsby, skriver Värmlands Folkblad. Mannen, som deltog i tävlingen, blev påkörd av en annan tävlingsförare strax innan målgång på SS2.(TT).

BT - 14 jan 18 kl. 21:32

Mannen som attackerade "ryska huset" häktad

En man i 40-årsåldern har häktats misstänkt för flera angrepp på ryska diplomatbyggnader i Stockholm under januari, skriver Expressen.(TT).

BT - 14 jan 18 kl. 21:25

Försvarsministern: Värnplikten kan utökas

Samtidigt som säkerhetsläget i omvärlden har försämrats har Försvarsmakten problem med försörjningen av personal.(TT).

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.