Sydsvenskan > Kultur

Friday, 22 June, 03:53

Sydsvenskan - 11 okt 12 kl. 19:30

Mefistosyndrom i KinaPå söndag hedras den kinesiske författaren Liao Yiwu med den tyska bokhandelns fredspris vid en ceremoni i samband med bokmässan i Frankfurt.
I juni 1989 skrev han en dikt med titeln "Massaker". Den handlade om blodbadet på Himmelska fridens torg. Vintern 1990 greps Liao Yiwu och dömdes till fyra års fängelse. Efter frigivningen drabbades han av upprepade publiceringsförbud.
Läs mer på Sydsvenskan
Läs mer om:
Kina, Liao Yiwu, Frankfurt, Massaker, Himmelska, Tyskland, Svenska, Nobelpriset, Mo Yan, Yans, Die Welt, Goethe, Beijing, Kahn-Ackermann, London, Mo Yans, Jian, Beijing Coma, Ma Jian, Granta, Göran Malmquists, Malmquist, Yan, Sovjet, Årets Nobelpristagare, Mefisto, Klaus Mann, Mephisto, Hendrik Höfgen

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Mefistosyndromi , Kina
Sydsvenskan - 31 dec 11 kl. 01:30

Kina köper makt

Kina är på global shoppingtur. Men med pengarna kommer krav på politisk makt.
Nyårsafton.

Supermiljöbloggen - 13 aug 14 kl. 01:02

Kina satsar på kärnkraft

Kina satsar på flera alternativa energikällor för att minska sitt kolberoende. Expansionen av kärnkraft har skett något i skymundan, även om myndigheterna redan 2008 planerade för mer kapacitet än resten av världen tillsammans. Olyckan i Fukushima fick dock allmänheten att förstå farorna med kärnkraft, och innebar ett tillfälligt byggstopp även i Kina.

Sydsvenskan - 02 okt 11 kl. 00:03

"Kina kan hjälpa Europa"

Även om förhoppningen att Kina kan rädda Europa ur den akuta krisen är orealistisk kan landet bidra till att få igång den europeiska tillväxten. Men då måste Europa göra upp med fördomar om Kina, skriver statsvetaren Minxin Pei, professor vid Claremont McKenna College i USA.
Skuldkrisen i Europa är inte längre bara en europeisk angelägenhet.

Nerikes Allehanda - 27 maj 15 kl. 05:15

Kina kan få en kvinnlig president

Kina kan vara på väg att få sin första kvinnliga president. Det handlar inte om en kursändring i Peking, utan om ett demokratiskt val i den del av Kina som är en fungerande demokrati.Den 16 januari ska Taiwan välja ny president.

Sydsvenskan - 09 mar 12 kl. 06:30

Kina lockar svenska ekonomistudenter

Intresset ökar för att plugga ­ekonomi med inriktning på Kina. Om några ­veckor reser Lundastudenterna ­Johannes Lissdaniels och Mårten Berg till Fudan­universitetet i Shanghai.
Mastersutbildningen med fokus på Kina vid Ekonomi­högskolan i Lund är teoretiskt baserad och beskriver varför Kinas ekonomi ser ut som den gör.?

Nyheter 24 - 21 apr 12 kl. 16:37

Lööf vill exportera vapen till Kina


Centerledaren Annie Lööf vill exportera vapen till Kina och har sagt att det är svårt att definiera om Kina är en diktatur eller demokrati. Trots kritiken mot regeringens Saudiaffär berättar Annie Lööf att hon är öppen för en vapenexport till Kina. I en intervju i P1 säger att hon tycker det är svårt att definiera Kina som land.?

Nyheter 24 - 21 apr 12 kl. 21:10

Lööf 2012: "Oklart vad Kina är" - Lööf 2007: "Världens största diktatur"


Annie Lööfs uttalanden om Kina och hennes snabba pudel har fått stor uppmärksamhet. Men hennes oklara åsikt om Kina i dag och för fem år sen skiljer sig. Hon har även kritiserat Socialdemokraterna för vapenavtalet med Saudiarabien - innan Alliansregeringen förlängde det.

Sydsvenskan - 01 dec 11 kl. 06:30

Kaxigt Kina viker sig inte

Två block står mot varandra vid FN:s klimatmöte COP17 i Durban i Syd­afrika. EU och hårt drabbade sm?
Två block står mot varandra vid FN:s klimatmöte COP17 i Durban i Syd­afrika.

Nyheter 24 - 25 apr 12 kl. 19:27

Experten: "Var försiktiga mot Kina"


Kinas kränkningar av mänskliga rättigheter kan bara sluta om omvärlden slutar vara aggressiva, säger Kinaexperten Börje Ljunggren till Nyheter24. STOCKHOLM. Att Kinas premiärminister Wen Jiabao besöker Sverige och flera andra europeiska länder denna vecka är knappast en tillfällighet.

Kristianstadsbladet - 13 aug 12 kl. 10:47

Han är radions röst från Kina

Det var en slump att han började läsa kinesiska och han gjorde det mest på skoj. Sedan ett halvår är Kristianstadssonen David Carlqvist utrikeskorrespondent med Kina som bevaknings­område.
Jämte familjen är det att få andas den rena luften han uppskattar mest när han är hemma i Kristianstad.

Fler nyheter från Sydsvenskan

Sydsvenskan - 6 timmar sedan

Senaste prognosen för midsommar: Kalla vindar och åska

Det vankas klassiskt svenskt midsommarväder..

Sydsvenskan - 11 timmar sedan

Tjugotal datorer stals från skola

"Datorerna var mer eller mindre obrukbara", säger rektorn..

Sydsvenskan - 15 timmar sedan

Man åtalas för 300 000 tabletter Tramadol i bilen

En 41-årig man riskerar fängelsestraff på mellan två och sju år..

Sydsvenskan - 16 timmar sedan

500-årigt skepp hittat i Køge

Ett 500 år gammalt skepp har hittats vid utgrävningar i Køge i Danmark. Fyndet är ett av de största skeppsvrak av den här typen som hittats i Danmark. – Kanske får vi bara en gång i livet vara med om att gräva fram ett sådant skepp, säger museidirektör.

Sydsvenskan - 17 timmar sedan

Ungern röstar igenom kritiserat lagförslag

Lagen gör det straffbart att hjälpa illegala flyktingar och röstades igenom med stor majoritet..

Sydsvenskan - 20 timmar sedan

Algeriet tar itu med provfusk – släcker nätet

När 700 000 unga algerier i år tar studenten tar myndigheterna till radikala grepp för att förhindra fusk på slutproven. Såväl det mobila som det fasta internet stängdes helt sonika ner under två timmar på onsdagen, i samband med de första två separata.

Sydsvenskan - 20 timmar sedan

Fler larm om sexövergrepp mot barn på nätet

Organisationen Ecpat, som arbetar mot all form av sexuell exploatering av barn, får in allt fler tips om barn som utsätts för sexuella övergrepp på nätet, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. – Det vi såg förra året var att vi fick in fler tips än tidigar.

Sydsvenskan - 20 timmar sedan

Ljusglimt för korallrev i Stilla havet

Korallreven utanför Franska Polynesien verkar vara på väg att återhämta sig efter blekning och andra hot, rapporterar Vetenskapsradion. Amerikanska och brittiska forskare har vid flera tillfällen studerat samma rev i Moorea utanför Franska Polynesien, o.

Sydsvenskan - 20 timmar sedan

Fler bärplockare till Sverige i sommar

Närmare 5 000 personer från länder utanför EU har beviljats arbetstillstånd för att plocka bär i Sverige i år, rapporterar Västerbottens-Kuriren. – Vi har totalt beviljat 4 990 ansökningar om arbetstillstånd, säger Lisa Danling på Migrationsverkets pres.

Sydsvenskan - 22 timmar sedan

Ny domstol ger sin syn på Breiviks behandling

Anders Behring Breivik har stämt den norska staten eftersom han anser att hans mänskliga rättigheter kränks i fängelset. Den terrordömde massmördaren har förlorat, överklagat – och klockan 10 publicerar Europadomstolen sitt beslut i frågan. Han mördade.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.