YLE > Finland

Saturday, 18 August, 14:06

YLE - 28 sep 12 kl. 15:04

Vänstern vill inte begränsa dagvårdsrättenVänsterförbundet motsätter sig tanken om att begränsa den subjektiva rätten till dagvård. Centerordförande Juha Sipiläs förslag om inskränkningar i rätten skulle innebära ett steg bakåt till det förflutna, anser förbundet. - Dagvården måste utvecklas men inte så som Sipilä föreslår. Hans förslag betyder att en del av barnen lämnas utanför rätten till dagvård, säger Vänsterförbundets partisekreterare Sirpa Puhakka. Enligt Puhakka borde kommunerna underlätta föräldrarnas möjlighet att välja en sådan dagvårdsform som gör det möjligt att smidigt kombinera familjelivet och arbetslivet.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Juha Sipiläs, Sipilä, Vänsterförbundets, Sirpa Puhakka, Puhakka, Juha Sipilä, Yles

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Vänsternvill inte , begränsa, dagvårdsrätten
YLE - 09 jun 15 kl. 05:08

De flesta vill begränsa dagvårdsrätten

Majoriteten av finländarna vill begränsa den subjektiva rätten till dagvård - om man får tro en enkät för tidningsgruppen Lännen Media. Av drygt ett tusen tillfrågade stödde närmare 90 procent regeringens planer på att barnet bara har rätt till halvdagsvård ifall den ena föräldern är hemma. Experter på pedagogik anser att resultatet skvallrar om att människor ser dagis som en förvaringsplats för barnen när föräldrarna är på jobb och inte som en sak som barnen har rätt till för att de senare ska klara av skolan.

YLE - 24 sep 15 kl. 12:39

Dagvårdsrätten delar kommuner

Det finns delade åsikter hos kommunala beslutsfattare om regeringens lagförslag om att begränsa dagvårdsrätten. Regeringen vill begränsa rätten till vård för de barn som har en förälder hemma till 20 timmar i veckan. Man vill också ändra på gruppstorlekarna så att det kan tas in fler barn per vårdare; för 3 år fyllda föreslås att kvoten höjs med ett barn till åtta barn per vuxen.

YLE - 22 jun 15 kl. 06:55

Finländare vill begränsa rätten till dagvård

En klar majoritet av finländarna stöder regeringens förslag att begränsa rätten till dagvård, enligt Helsingin Sanomat. Enligt en enkät som tidningen har låtit göra vill 80 procent av finländarna begränsa rätten till dagvård för sådana familjer där den ena föräldern är hemma, antingen på grund av arbetslöshet eller föräldraledighet. Endast 14 procent av finländarna motsätter sig idén.

YLE - 29 jan 15 kl. 06:21

Sipilä för begränsad dagvårdsrätt

Centerledaren Juha Sipilä stöder tanken på att begränsa rätten till dagvård för barn vars ena förälder är hemma. Inom regeringen finns planer att ändra reglerna så att föräldrar som sköter barn hemma bara får halvdagsvård för sina andra barn. Enligt Sipilä stöder oppositionspartiet Centern modellen förutsatt att barn som av sociala skäl behöver heldagsvård får det.

YLE - 21 mar 13 kl. 16:40

Barnombudsmannen beredd att tumma på rätten till dagvård

Barnombudsmannen beredd att tumma på rätten till dagvård. Barnombudsman Maria Kaisa Aula är beredd att tumma på den subjektiva rätten till dagvård. Så som lagstiftningen är idag så är det helt och hållet i föräldrarnas hand att avgöra om barnet är i behov av dagvård eller inte.

YLE - 24 sep 13 kl. 10:04

Rapport: Ingen missbrukar subjektiv dagvårdsrätt

Den subjektiva rätten till dagvård används sällan i onödan, men en begränsning av den kan ändå leda till att kommunerna sparar pengar, visar en rapport som Vänsterförbundets riksdagsgrupp låtit göra. Författarna bakom rapporten efterlyser mer forskning om ämnet. Beräkningarna i rapporten visar, att kommunerna sparar omkring 50 miljoner euro, om de tummar på den subjektiva rätten till dagvård.

YLE - 24 sep 13 kl. 10:25

Rapport: Få missbrukar subjektiv dagvårdsrätt

Den subjektiva rätten till dagvård används sällan i onödan, men en begränsning av den kan ändå leda till att kommunerna sparar pengar, visar en rapport som Vänsterförbundets riksdagsgrupp låtit göra. Författarna bakom rapporten efterlyser mer forskning om ämnet. Beräkningarna i rapporten visar att kommunerna sparar omkring 50 miljoner euro om de tummar på den subjektiva rätten till dagvård.

YLE - 03 dec 15 kl. 06:38

Barnets rätt till dagvård beror nu på hemort

Omkring tio kommuner väljer att trotsa regeringens begränsningar av den subjektiva dagvårdsrätten. Helsingfors och möjligtvis Esbo finns bland dem. Kommunerna i huvudstadsregionen har reagerat väldigt olika på regeringens förslag om att begränsa rätten till dagvård.

YLE - 11 apr 16 kl. 17:27

Vasaföräldrar demonstrerade för barnens rätt till dagvård

Barnen har rätt till dagvård av hög kvalitet. Det ville en grupp vasaföräldrar säga med sin demonstration på Vasa torg ikväll. Föräldrarna är besvikna över stadens beslut att begränsa den subjektiva rätten till dagvård och öka gruppstorleken vid stadens daghem.

YLE - 11 apr 16 kl. 17:15

Vasaföräldrar demonstrerar för barnens rätt till dagvård

Barnen har rätt till dagvård av hög kvalitet. Det vill en grupp vasaföräldrar säga med sin demonstration på Vasa torg ikväll. Föräldrarna är besvikna över stadens beslut att begränsa den subjektiva rätten till dagvård och öka gruppstorleken vid stadens daghem.

Fler nyheter från YLE

YLE - 5 minuter sedan

De seglar till Sydeuropa utan att kunna segla

På söndag (19.8) kastar Alfons Grönqvist och Kalle Määttä loss från hamnen i Ekenäs. Målet är Malta i Medelhavet.

YLE - 1 timme sedan

Könsstympning ska diskuteras i riksdagen - medborgarinitiativ fick över 50 000 underskrifter

Efter en trög start fick ett medborgarinitiativ om att förbjuda könsstympning av kvinnor och flickor fart den här veckan och kom upp i 50 000 underskrifter..

YLE - 3 timmar sedan

Fortums tidigare styrelseordförande: "Niinistö kom inte med påtryckningar om Fennovoima"

Sari Baldauf, ex-styrelseordförande vid Fortum, dementerar uppgifterna i en färsk bok om att president Sauli Niinistö skulle ha tvingat Fortum att delta i Fennovoimaprojektet av utrikespolitiska skäl..

YLE - 4 timmar sedan

150 sedan helium upptäcktes i solens atmosfär - men vet du varför den får dig att låta som Kalle Anka?

Helium, gasen vi känner som ballongfyllning, fyller år i dag. Eller gasen i sig fyller inte år, men upptäckten av gasen har jubileum. Gasen i sig har varit med ända sedan Big Bang och är det näst vanligaste ämnet i universum..

YLE - 5 timmar sedan

Flera Helsingforsmuseer tillåter numera fotografering, vissa med blixt – men i ett museum är det ännu förbjudet

Fotoförbud i museer verkar vara ett minne blott. Flera museer vill också att besökarna delar sina foton på sociala medier. Men det finns också museer som håller fast vid förbudet.

YLE - 6 timmar sedan

Hon målar det vi inte kan se – Gunzi Holmström låter bilderna komma via meditation

Gunzi Holmström målar andliga upplevelser i olja och försöker gestalta det som inte låter sig kläs i ord..

YLE - 7 timmar sedan

Analys: Folket ger gärna president Sauli Niinistö den makt grundlagen fråntar honom

Två färska böcker om president Sauli Niinistö väcker frågor om huruvida han utövar en större makt än han borde. Uppenbart tänjer han på den makt grundlagen ger honom, men det paradoxala är att varje inskränkning av presidentens befogenheter bara får folket att önska sig en starkare ledare..

YLE - 16 timmar sedan

Finska Kyrö Distillery snubblade på plagiatversion av sin populära gin - "De har inte varit särskilt kreativa"

Finska Kyrö Distillerys populäraste produkt Napue Gin har plagierats. I Portugal har man stött på en ginflaska som påminner om den finska produkten..

YLE - 20 timmar sedan

Knivdådet i Åbo var Finlands första terrorbrott - samhället reagerade med både chock och solidaritet

Den 18 augusti 2017 skakas Åbo av Finlands första terrorbrott. Först kommer chocken, sedan sorgen. Här kan du läsa om hur Åboborna bearbetat sorgen, om minnena och följder, och om brottsutredningen..

YLE - 20 timmar sedan

Finnair om den berusade flygkaptenen: "Det här fallet visar att besättningen tänker på flygsäkerheten"

I onsdags blev ett Finnairplan som var på väg till Rom försenat på grund av att flygkaptenen var berusad och måste bytas ut. Enligt Finnair är liknande fall mycket sällsynta..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.