YLE > Finland

Wednesday, 23 January, 18:34

YLE - 28 sep 12 kl. 15:04

Vänstern vill inte begränsa dagvårdsrättenVänsterförbundet motsätter sig tanken om att begränsa den subjektiva rätten till dagvård. Centerordförande Juha Sipiläs förslag om inskränkningar i rätten skulle innebära ett steg bakåt till det förflutna, anser förbundet. - Dagvården måste utvecklas men inte så som Sipilä föreslår. Hans förslag betyder att en del av barnen lämnas utanför rätten till dagvård, säger Vänsterförbundets partisekreterare Sirpa Puhakka. Enligt Puhakka borde kommunerna underlätta föräldrarnas möjlighet att välja en sådan dagvårdsform som gör det möjligt att smidigt kombinera familjelivet och arbetslivet.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Juha Sipiläs, Sipilä, Vänsterförbundets, Sirpa Puhakka, Puhakka, Juha Sipilä, Yles

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Vänsternvill inte , begränsa, dagvårdsrätten
YLE - 09 jun 15 kl. 05:08

De flesta vill begränsa dagvårdsrätten

Majoriteten av finländarna vill begränsa den subjektiva rätten till dagvård - om man får tro en enkät för tidningsgruppen Lännen Media. Av drygt ett tusen tillfrågade stödde närmare 90 procent regeringens planer på att barnet bara har rätt till halvdagsvård ifall den ena föräldern är hemma. Experter på pedagogik anser att resultatet skvallrar om att människor ser dagis som en förvaringsplats för barnen när föräldrarna är på jobb och inte som en sak som barnen har rätt till för att de senare ska klara av skolan.

YLE - 24 sep 15 kl. 12:39

Dagvårdsrätten delar kommuner

Det finns delade åsikter hos kommunala beslutsfattare om regeringens lagförslag om att begränsa dagvårdsrätten. Regeringen vill begränsa rätten till vård för de barn som har en förälder hemma till 20 timmar i veckan. Man vill också ändra på gruppstorlekarna så att det kan tas in fler barn per vårdare; för 3 år fyllda föreslås att kvoten höjs med ett barn till åtta barn per vuxen.

YLE - 22 jun 15 kl. 06:55

Finländare vill begränsa rätten till dagvård

En klar majoritet av finländarna stöder regeringens förslag att begränsa rätten till dagvård, enligt Helsingin Sanomat. Enligt en enkät som tidningen har låtit göra vill 80 procent av finländarna begränsa rätten till dagvård för sådana familjer där den ena föräldern är hemma, antingen på grund av arbetslöshet eller föräldraledighet. Endast 14 procent av finländarna motsätter sig idén.

YLE - 29 jan 15 kl. 06:21

Sipilä för begränsad dagvårdsrätt

Centerledaren Juha Sipilä stöder tanken på att begränsa rätten till dagvård för barn vars ena förälder är hemma. Inom regeringen finns planer att ändra reglerna så att föräldrar som sköter barn hemma bara får halvdagsvård för sina andra barn. Enligt Sipilä stöder oppositionspartiet Centern modellen förutsatt att barn som av sociala skäl behöver heldagsvård får det.

YLE - 21 mar 13 kl. 16:40

Barnombudsmannen beredd att tumma på rätten till dagvård

Barnombudsmannen beredd att tumma på rätten till dagvård. Barnombudsman Maria Kaisa Aula är beredd att tumma på den subjektiva rätten till dagvård. Så som lagstiftningen är idag så är det helt och hållet i föräldrarnas hand att avgöra om barnet är i behov av dagvård eller inte.

YLE - 24 sep 13 kl. 10:04

Rapport: Ingen missbrukar subjektiv dagvårdsrätt

Den subjektiva rätten till dagvård används sällan i onödan, men en begränsning av den kan ändå leda till att kommunerna sparar pengar, visar en rapport som Vänsterförbundets riksdagsgrupp låtit göra. Författarna bakom rapporten efterlyser mer forskning om ämnet. Beräkningarna i rapporten visar, att kommunerna sparar omkring 50 miljoner euro, om de tummar på den subjektiva rätten till dagvård.

YLE - 24 sep 13 kl. 10:25

Rapport: Få missbrukar subjektiv dagvårdsrätt

Den subjektiva rätten till dagvård används sällan i onödan, men en begränsning av den kan ändå leda till att kommunerna sparar pengar, visar en rapport som Vänsterförbundets riksdagsgrupp låtit göra. Författarna bakom rapporten efterlyser mer forskning om ämnet. Beräkningarna i rapporten visar att kommunerna sparar omkring 50 miljoner euro om de tummar på den subjektiva rätten till dagvård.

YLE - 03 dec 15 kl. 06:38

Barnets rätt till dagvård beror nu på hemort

Omkring tio kommuner väljer att trotsa regeringens begränsningar av den subjektiva dagvårdsrätten. Helsingfors och möjligtvis Esbo finns bland dem. Kommunerna i huvudstadsregionen har reagerat väldigt olika på regeringens förslag om att begränsa rätten till dagvård.

YLE - 11 apr 16 kl. 17:27

Vasaföräldrar demonstrerade för barnens rätt till dagvård

Barnen har rätt till dagvård av hög kvalitet. Det ville en grupp vasaföräldrar säga med sin demonstration på Vasa torg ikväll. Föräldrarna är besvikna över stadens beslut att begränsa den subjektiva rätten till dagvård och öka gruppstorleken vid stadens daghem.

YLE - 11 apr 16 kl. 17:15

Vasaföräldrar demonstrerar för barnens rätt till dagvård

Barnen har rätt till dagvård av hög kvalitet. Det vill en grupp vasaföräldrar säga med sin demonstration på Vasa torg ikväll. Föräldrarna är besvikna över stadens beslut att begränsa den subjektiva rätten till dagvård och öka gruppstorleken vid stadens daghem.

Fler nyheter från YLE

YLE - 1 timme sedan

Romantchuk och Torsell om barnpornografifallet i Sibbo: "Barnen måste förberedas bättre på verkligheten i sociala medier"

Tröskeln för att prata med en vuxen ska vara låg och föräldrar ska våga fråga om barnens medievanor. Så ser kommunen och Hem och skola på incidenten med videoklippen som spridits bland elever i Sibbo..

YLE - 1 timme sedan

Hela Finland talar om Börje Börgelsson - vem är Väyrynens mystiska stjärnkandidat som försvann?

Paavo Väyrynens mystiska "stjärnkandidat" har fått hela Finland att skrapa sig i huvudet de senaste dagarna. Vem är denne Börje Börgelsson - eller finns han över huvud taget?.

YLE - 2 timmar sedan

Dataspelet får killarna att dansa - nu vill alla gå på kurs

Det populära Fortnite-spelet har orsakat rusning bland killar till danskurs. Två kurser i S.t Karins fylldes direkt.

YLE - 2 timmar sedan

Finländarna hämtar hem allt mindre alkohol från Estland - en liten del av resenärerna står för en stor del av alkoholen

Att finländare hämtar in alkohol från Estland är inget nytt. Men efter att Estland höjde alkoholskatten för två år sedan importerar finländarna framför allt mindre öl från vår södra granne, visar statistiken..

YLE - 3 timmar sedan

Sjundeå ersätter inte skadat bildäck - gropen låg utanför körfilen

En bilförare har vänt sig till Sjundeå kommun och kräver ersättning för höger framdäck som skadades då hen körde i en grop på Störsvikvägen. Sjundeå säger nej eftersom gropen låg utanför körfilen..

YLE - 3 timmar sedan

Finland gör mest nytta i världen, enligt ny rankning

Finland placerar sig överst i mätningen The Good Country Index, där länder bedöms utifrån hur stor nytta de producerar. Listan offentliggjordes på onsdag..

YLE - 4 timmar sedan

Framtiden för Naturum i Ekenäs fortfarande osäker: "Det handlar om hur vi måste prioritera"

Forststyrelsen gläds åt att Raseborg vill ge informationscentret ett år till utan högre hyra men söker fortfarande andra lösningar och nya aktörer att samarbeta med..

YLE - 4 timmar sedan

Garantistiftelsen: Skuldproblemen har förvärrats betydligt på bara några år - allt fler finländare är överskuldsatta

Skuldproblemen i Finland har förvärrats betydligt, uppger Garantistiftelsen. Rekordmånga tog kontakt med skuldrådgivningen ifjol och antalet överskuldsatta ökar konstant..

YLE - 7 timmar sedan

FC Inter-grundaren Stefan Håkans åtalas för grovt subventionsbedrägeri – misstänks ha lurat staten på stödpengar till Kuppis fotbollsstadion

FC Inter-grundaren Stefan Håkans misstänks ha lämnat in oriktiga uppgifter till Utbildnings- och kulturministeriet i en ansökan om statsstöd. Ansökan gällde anskaffning av ett nytt passerkontrollsystem till Kuppis fotbollsstadion..

YLE - 7 timmar sedan

Rapport: Regeringen lämnar långsiktiga problem olösta - statens utgifter måste minska ännu mer eller också måste skatterna höjas

Regeringen har nått nästan alla sina finanspolitiska mål, men flera långsiktiga problem är olösta och den stora vårdreformen riskerar att bli en halvmesyr. Så lyder kritiken i den årliga rapporten från det oberoende rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.