YLE > Finland

Sunday, 21 October, 03:17

YLE - 28 sep 12 kl. 15:04

Vänstern vill inte begränsa dagvårdsrättenVänsterförbundet motsätter sig tanken om att begränsa den subjektiva rätten till dagvård. Centerordförande Juha Sipiläs förslag om inskränkningar i rätten skulle innebära ett steg bakåt till det förflutna, anser förbundet. - Dagvården måste utvecklas men inte så som Sipilä föreslår. Hans förslag betyder att en del av barnen lämnas utanför rätten till dagvård, säger Vänsterförbundets partisekreterare Sirpa Puhakka. Enligt Puhakka borde kommunerna underlätta föräldrarnas möjlighet att välja en sådan dagvårdsform som gör det möjligt att smidigt kombinera familjelivet och arbetslivet.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Juha Sipiläs, Sipilä, Vänsterförbundets, Sirpa Puhakka, Puhakka, Juha Sipilä, Yles

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Vänsternvill inte , begränsa, dagvårdsrätten
YLE - 09 jun 15 kl. 05:08

De flesta vill begränsa dagvårdsrätten

Majoriteten av finländarna vill begränsa den subjektiva rätten till dagvård - om man får tro en enkät för tidningsgruppen Lännen Media. Av drygt ett tusen tillfrågade stödde närmare 90 procent regeringens planer på att barnet bara har rätt till halvdagsvård ifall den ena föräldern är hemma. Experter på pedagogik anser att resultatet skvallrar om att människor ser dagis som en förvaringsplats för barnen när föräldrarna är på jobb och inte som en sak som barnen har rätt till för att de senare ska klara av skolan.

YLE - 24 sep 15 kl. 12:39

Dagvårdsrätten delar kommuner

Det finns delade åsikter hos kommunala beslutsfattare om regeringens lagförslag om att begränsa dagvårdsrätten. Regeringen vill begränsa rätten till vård för de barn som har en förälder hemma till 20 timmar i veckan. Man vill också ändra på gruppstorlekarna så att det kan tas in fler barn per vårdare; för 3 år fyllda föreslås att kvoten höjs med ett barn till åtta barn per vuxen.

YLE - 22 jun 15 kl. 06:55

Finländare vill begränsa rätten till dagvård

En klar majoritet av finländarna stöder regeringens förslag att begränsa rätten till dagvård, enligt Helsingin Sanomat. Enligt en enkät som tidningen har låtit göra vill 80 procent av finländarna begränsa rätten till dagvård för sådana familjer där den ena föräldern är hemma, antingen på grund av arbetslöshet eller föräldraledighet. Endast 14 procent av finländarna motsätter sig idén.

YLE - 29 jan 15 kl. 06:21

Sipilä för begränsad dagvårdsrätt

Centerledaren Juha Sipilä stöder tanken på att begränsa rätten till dagvård för barn vars ena förälder är hemma. Inom regeringen finns planer att ändra reglerna så att föräldrar som sköter barn hemma bara får halvdagsvård för sina andra barn. Enligt Sipilä stöder oppositionspartiet Centern modellen förutsatt att barn som av sociala skäl behöver heldagsvård får det.

YLE - 21 mar 13 kl. 16:40

Barnombudsmannen beredd att tumma på rätten till dagvård

Barnombudsmannen beredd att tumma på rätten till dagvård. Barnombudsman Maria Kaisa Aula är beredd att tumma på den subjektiva rätten till dagvård. Så som lagstiftningen är idag så är det helt och hållet i föräldrarnas hand att avgöra om barnet är i behov av dagvård eller inte.

YLE - 24 sep 13 kl. 10:04

Rapport: Ingen missbrukar subjektiv dagvårdsrätt

Den subjektiva rätten till dagvård används sällan i onödan, men en begränsning av den kan ändå leda till att kommunerna sparar pengar, visar en rapport som Vänsterförbundets riksdagsgrupp låtit göra. Författarna bakom rapporten efterlyser mer forskning om ämnet. Beräkningarna i rapporten visar, att kommunerna sparar omkring 50 miljoner euro, om de tummar på den subjektiva rätten till dagvård.

YLE - 24 sep 13 kl. 10:25

Rapport: Få missbrukar subjektiv dagvårdsrätt

Den subjektiva rätten till dagvård används sällan i onödan, men en begränsning av den kan ändå leda till att kommunerna sparar pengar, visar en rapport som Vänsterförbundets riksdagsgrupp låtit göra. Författarna bakom rapporten efterlyser mer forskning om ämnet. Beräkningarna i rapporten visar att kommunerna sparar omkring 50 miljoner euro om de tummar på den subjektiva rätten till dagvård.

YLE - 03 dec 15 kl. 06:38

Barnets rätt till dagvård beror nu på hemort

Omkring tio kommuner väljer att trotsa regeringens begränsningar av den subjektiva dagvårdsrätten. Helsingfors och möjligtvis Esbo finns bland dem. Kommunerna i huvudstadsregionen har reagerat väldigt olika på regeringens förslag om att begränsa rätten till dagvård.

YLE - 11 apr 16 kl. 17:27

Vasaföräldrar demonstrerade för barnens rätt till dagvård

Barnen har rätt till dagvård av hög kvalitet. Det ville en grupp vasaföräldrar säga med sin demonstration på Vasa torg ikväll. Föräldrarna är besvikna över stadens beslut att begränsa den subjektiva rätten till dagvård och öka gruppstorleken vid stadens daghem.

YLE - 11 apr 16 kl. 17:15

Vasaföräldrar demonstrerar för barnens rätt till dagvård

Barnen har rätt till dagvård av hög kvalitet. Det vill en grupp vasaföräldrar säga med sin demonstration på Vasa torg ikväll. Föräldrarna är besvikna över stadens beslut att begränsa den subjektiva rätten till dagvård och öka gruppstorleken vid stadens daghem.

Fler nyheter från YLE

YLE - 7 timmar sedan

Årets naturbild utstrålar tidlös sommarstämning - för första gången tog en kvinna hem segern

Finlands naturfotografer rf har utsett Taru Rantalas fotografi ”Iltakello” (kvällsklocka) till Årets naturbild. Det är första gången som en kvinna vinner tävlingen. Under de senaste fem åren har antalet kvinnliga medlemmar i Finlands naturfotografer rf tredubblats..

YLE - 11 timmar sedan

Polisen grep nynazister - skulle delta i motståndsrörelsens demonstration

Helsingforspolisen grep på lördagen ett tiotal nynazister som planerade att delta i Nordiska motståndsrörelsens marsch i huvudstaden..

YLE - 13 timmar sedan

Aktivist på klimatmarschen: Nu har ni politiker mandat att fatta svåra beslut

Uppskattningsvis flera tusen personer deltar i den klimatmarsch som arrangeras i Helsingfors på lördagseftermiddagen. Yle sänder delar av marschen på Arenan..

YLE - 13 timmar sedan

Klimatmarsch i Helsingfors: Se direkt

Tusentals personer väntas delta i den klimatmarsch som arrangeras i Helsingfors på lördagseftermiddagen. Yle sänder marschen direkt på Arenan..

YLE - 13 timmar sedan

Kontrollen av livsmedel blir smidigare i Västnyland - samma inspektörer kollar nu också importkött

Sydspetsens miljöhälsa tar över Livsmedelssäkerhetsverket Eviras uppgift och börjar granska importerade animaliska produkter. Det här ska göra granskningarna effektivare och lättare för företagaren..

YLE - 14 timmar sedan

Pålitliga chefer och flow i jobbet nyckel till framgångsrik organisationsförändring, visar doktorsavhandling

Organisationer i vilka man litar på sina ledare och upplever ett starkt positivt engagemang i jobbet klarar organisationsförändringar bättre än andra. Det visar en doktorsavhandling vid Helsingfors universitet..

YLE - 16 timmar sedan

Blå framtids Sampo Terho: Facket ljuger!

Facket för en skrämmande kampanj för att få Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne till ny statsminister. Det säger Blå framtids ordförande, Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho, angående den växande turbulensen på arbetsmarknaden..

YLE - 17 timmar sedan

Var tjugonde av oss är så ensam att det definierar hela personen: "Ensamhet är det som försämrar vår hälsa mest"

Den som är isolerad från omvärlden löper en nästan fördubblad risk att dö i förtid. Var fjärde ensam har haft självmordstankar och de ensamma använder sig oftare av hälsovårdstjänster än andra. Ensamhet borde lyftas politiskt, säger ensamhetsforskare..

YLE - 17 timmar sedan

Finland kräver utredning av Khashoggis död

De som är skyldiga till den saudiska journalisten Jamal Khashoggis död måste ställas inför rätta. Det kräver Finlands utrikesministerium efter att saudierna nu erkänt att Khashoggi miste livet på konsulatet i Instanbul..

YLE - 17 timmar sedan

Hjältehunden Lily räddade matte från kvävningsdöd

Matte fick en brödbit i halsen och fick ingen luft. Chihuahuan Lily skällde rabiat tills husse vaknade och kunde hjälpa..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.