YLE > Finland

Wednesday, 20 June, 19:17

YLE - 28 sep 12 kl. 15:04

Vänstern vill inte begränsa dagvårdsrättenVänsterförbundet motsätter sig tanken om att begränsa den subjektiva rätten till dagvård. Centerordförande Juha Sipiläs förslag om inskränkningar i rätten skulle innebära ett steg bakåt till det förflutna, anser förbundet. - Dagvården måste utvecklas men inte så som Sipilä föreslår. Hans förslag betyder att en del av barnen lämnas utanför rätten till dagvård, säger Vänsterförbundets partisekreterare Sirpa Puhakka. Enligt Puhakka borde kommunerna underlätta föräldrarnas möjlighet att välja en sådan dagvårdsform som gör det möjligt att smidigt kombinera familjelivet och arbetslivet.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Juha Sipiläs, Sipilä, Vänsterförbundets, Sirpa Puhakka, Puhakka, Juha Sipilä, Yles

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Vänsternvill inte , begränsa, dagvårdsrätten
YLE - 09 jun 15 kl. 05:08

De flesta vill begränsa dagvårdsrätten

Majoriteten av finländarna vill begränsa den subjektiva rätten till dagvård - om man får tro en enkät för tidningsgruppen Lännen Media. Av drygt ett tusen tillfrågade stödde närmare 90 procent regeringens planer på att barnet bara har rätt till halvdagsvård ifall den ena föräldern är hemma. Experter på pedagogik anser att resultatet skvallrar om att människor ser dagis som en förvaringsplats för barnen när föräldrarna är på jobb och inte som en sak som barnen har rätt till för att de senare ska klara av skolan.

YLE - 24 sep 15 kl. 12:39

Dagvårdsrätten delar kommuner

Det finns delade åsikter hos kommunala beslutsfattare om regeringens lagförslag om att begränsa dagvårdsrätten. Regeringen vill begränsa rätten till vård för de barn som har en förälder hemma till 20 timmar i veckan. Man vill också ändra på gruppstorlekarna så att det kan tas in fler barn per vårdare; för 3 år fyllda föreslås att kvoten höjs med ett barn till åtta barn per vuxen.

YLE - 22 jun 15 kl. 06:55

Finländare vill begränsa rätten till dagvård

En klar majoritet av finländarna stöder regeringens förslag att begränsa rätten till dagvård, enligt Helsingin Sanomat. Enligt en enkät som tidningen har låtit göra vill 80 procent av finländarna begränsa rätten till dagvård för sådana familjer där den ena föräldern är hemma, antingen på grund av arbetslöshet eller föräldraledighet. Endast 14 procent av finländarna motsätter sig idén.

YLE - 29 jan 15 kl. 06:21

Sipilä för begränsad dagvårdsrätt

Centerledaren Juha Sipilä stöder tanken på att begränsa rätten till dagvård för barn vars ena förälder är hemma. Inom regeringen finns planer att ändra reglerna så att föräldrar som sköter barn hemma bara får halvdagsvård för sina andra barn. Enligt Sipilä stöder oppositionspartiet Centern modellen förutsatt att barn som av sociala skäl behöver heldagsvård får det.

YLE - 21 mar 13 kl. 16:40

Barnombudsmannen beredd att tumma på rätten till dagvård

Barnombudsmannen beredd att tumma på rätten till dagvård. Barnombudsman Maria Kaisa Aula är beredd att tumma på den subjektiva rätten till dagvård. Så som lagstiftningen är idag så är det helt och hållet i föräldrarnas hand att avgöra om barnet är i behov av dagvård eller inte.

YLE - 24 sep 13 kl. 10:04

Rapport: Ingen missbrukar subjektiv dagvårdsrätt

Den subjektiva rätten till dagvård används sällan i onödan, men en begränsning av den kan ändå leda till att kommunerna sparar pengar, visar en rapport som Vänsterförbundets riksdagsgrupp låtit göra. Författarna bakom rapporten efterlyser mer forskning om ämnet. Beräkningarna i rapporten visar, att kommunerna sparar omkring 50 miljoner euro, om de tummar på den subjektiva rätten till dagvård.

YLE - 24 sep 13 kl. 10:25

Rapport: Få missbrukar subjektiv dagvårdsrätt

Den subjektiva rätten till dagvård används sällan i onödan, men en begränsning av den kan ändå leda till att kommunerna sparar pengar, visar en rapport som Vänsterförbundets riksdagsgrupp låtit göra. Författarna bakom rapporten efterlyser mer forskning om ämnet. Beräkningarna i rapporten visar att kommunerna sparar omkring 50 miljoner euro om de tummar på den subjektiva rätten till dagvård.

YLE - 03 dec 15 kl. 06:38

Barnets rätt till dagvård beror nu på hemort

Omkring tio kommuner väljer att trotsa regeringens begränsningar av den subjektiva dagvårdsrätten. Helsingfors och möjligtvis Esbo finns bland dem. Kommunerna i huvudstadsregionen har reagerat väldigt olika på regeringens förslag om att begränsa rätten till dagvård.

YLE - 11 apr 16 kl. 17:27

Vasaföräldrar demonstrerade för barnens rätt till dagvård

Barnen har rätt till dagvård av hög kvalitet. Det ville en grupp vasaföräldrar säga med sin demonstration på Vasa torg ikväll. Föräldrarna är besvikna över stadens beslut att begränsa den subjektiva rätten till dagvård och öka gruppstorleken vid stadens daghem.

YLE - 11 apr 16 kl. 17:15

Vasaföräldrar demonstrerar för barnens rätt till dagvård

Barnen har rätt till dagvård av hög kvalitet. Det vill en grupp vasaföräldrar säga med sin demonstration på Vasa torg ikväll. Föräldrarna är besvikna över stadens beslut att begränsa den subjektiva rätten till dagvård och öka gruppstorleken vid stadens daghem.

Fler nyheter från YLE

YLE - 1 timme sedan

30 toalettbesök om dagen begränsade tarmsjuka Christas liv i många år: "200 meter är för långt, då hinner man inte"

Politiker i Helsingfors vill bygga fler offentliga toaletter kring populära turistmål runt om i staden. Christa Porander, som har tarmsjukdomen ulcerös kolit, tycker toaletter i första borde byggas för dem som bor i staden..

YLE - 2 timmar sedan

Wikströms och Ampers vill ha mera betalt för busstrafiken till Ingå

Två västnyländska bussbolag vill ha mera betalt av Ingå kommun för de bussturer till och från huvudstadsregionen. Ingå kommun tänker i det här skedet inte betala..

YLE - 4 timmar sedan

Vi frågar sällan om mänskliga rättigheter när vi bokar en resa – men det borde vi enligt Amnesty: "En av de centrala frågorna är vem nyttjas av att du åker"

Vilken är människorättssituationen som döljer sig bakom semesterparadisets fasad och kan vi påverka situationen med våra val?.

YLE - 4 timmar sedan

Levande svarta ben som sticker ut ur askar och stinkande svampar - Naturväktare får vara beredda på märklig post

- Först såg jag bara några svarta ben som stack ut ur en tändsticksask, berättar biologen Annika Ljungberg om fjärilen som hade skickats till Naturväktarna i en tändsticksask. Naturväktarna kan ibland få spännande post..

YLE - 4 timmar sedan

Segelbåt söder om Bengtskärs fyr sjönk trots räddningsförsök

Ett turistande par råkade på tisdagskvällen (19.6) i sjönöd utanför Bengtskär på norra Östersjön. De evakuerades till Hangö där de i spänning följde med hur det skulle gå med deras båt..

YLE - 5 timmar sedan

Den artificiella intelligensen kommer med enorma omställningar för samhället - "läroplikten kan gott förlängas till 65 år"

Uppemot en miljon finländare kan behöva vidareutbilda sig då ny teknologi äntrar marknaden de kommande årtiondena, visar en rapport som Arbets- och näringsministeriet tagit fram..

YLE - 5 timmar sedan

Nativiteten har sjunkit sju år i rad i Finland - antalet födda var så här lågt senast under nödåret 1886

Det föddes 50 858 barn i Finland 2017 vilket är fem procent färre än året innan och den lägsta siffran på 150 år, meddelar Institutet för hälsa och välfärd THL med hänvisning till preliminära siffror..

YLE - 6 timmar sedan

Ada och Glada-huset i Kapellparken i Lovisa öppnar snart – men välkomnar lek bara dagtid

Ännu är det inte möjligt att komma in i Adas och Gladas värld. Huset som användes vid tre filminspelningar i Lovisa står i Kapellparken men ska ännu fixas till i en veckas tid innan stadens barn kan besöka huset..

YLE - 6 timmar sedan

Utan produktionsstöd bara obetydlig filmproduktion i Finland – men det är ont om pengar till stöd

För en stor del av filmproduktionsbolagen har verksamheten under senare år varit olönsam eller bara lite lönsam. Det här trots att en del har gått bra och kunnat växa..

YLE - 8 timmar sedan

Lokalt live: Sätt fingrarna i myllan med Djungelgurkan i Ekenäs!

Stadsodlingsklubben Djungelgurkan sår och planterar nio olika exempelodlingar i lådor vid Emmaus i Ekenäs idag..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.