YLE > Finland

Saturday, 21 April, 01:39

YLE - 14 aug 12 kl. 10:17

Tusentals ton kemiska vapen i ÖstersjönPå Östersjöns botten ligger ca femtiofem tusen ton kemiska vapen, som sänktes ner i vattnet efter andra världskriget. Projektet Chemsea som hör till EU:s program för skydd av Östersjön kartlägger miljörisker kring de dumpade vapnen. De kemiska vapnen innehåller bland annat tårgas och senapsgas med föreningar som innehåller arsen, säger Professor Paula Vanninen som är direktör för Verifin, en avdelning vid Helsingfors universitet som forskar kring kemiska vapen. Kemiska vapen har dumpats bland annat öster om Bornholm, i Skagerack vid Norges kust och i Gotlandsdjupet. Man tror att det också finns gamla vapen i Gdanskdjupet och vid Lillabelt i Danmark.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Östersjön, Östersjöns, Chemsea, EU, Professor Paula Vanninen, Helsingfors, Bornholm, Skagerack, Norges, Gotlandsdjupet, Gdanskdjupet, Lillabelt, Danmark, Vanninen, För, Vannien, Verifin, Flera

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Tusentals ton, kemiska, vapeni , Östersjön
YLE - 14 aug 12 kl. 10:40

Dyrt och riskfyllt att rena Östersjön från kemiska vapen

På Östersjöns botten ligger cirka 55 000 ton kemiska vapen, som sänktes ner i vattnet efter andra världskriget. Vapengömmor finns bland annat öster om Bornholm, i Skagerack vid Norges kust och i Gotlandsdjupet. Man tror att det också finns gamla vapen i Gdanskdjupet och vid Lillabelt i Danmark.

Sydsvenskan - 17 jun 15 kl. 21:13

Syriens kemiska vapen förstörda

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) uppger att alla kemiska vapen som förts ut ur Syrien har förstörts.Kemvapnen har neutraliserats till mindre farligt flytande avfall ombord på det amerikanska marinfartyget MV Cape Ray.Totalt har 1 300 ton kemiska vapen förflyttats från Syrien.

Helsingborgs Dagblad - 17 jun 15 kl. 21:13

Syriens kemiska vapen förstörda

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) uppger att alla kemiska vapen som förts ut ur Syrien har förstörts.Kemvapnen har neutraliserats till mindre farligt flytande avfall ombord på det amerikanska marinfartyget MV Cape Ray.Totalt har 1 300 ton kemiska vapen förflyttats från Syrien.

DN - 28 mar 18 kl. 20:00

Är hotet från Nordkoreas kemiska vapen underskattat?

  Nordkorea uppskattas ha flera tusen ton kemiska vapen, och åtta anläggningar för att producera de vapen som skulle kunna få ödesdigra effekter för bland annat grannlandet Sydkoreas huvudstad Seoul.  Men hur stort är hotet från kemiska vapen? Och underskattas Nordkoreas kemvapenarsenal?

HBL - 08 okt 12 kl. 02:41

Fisk i Östersjön kan bära gifter från kemiska vapen

Fisk och musslor i Östersjön kan bära gifter från kemiska vapen som dumpats i havet efter andra världskriget. Kemikalierna kan orsaka cancer.?Musslor som legat nära dumpningsområdena mår sämre än på andra ställen.

YLE - 14 aug 12 kl. 09:58

Miljörisker för dumpade kemiska vapen undersöks

På Östersjöns botten ligger ca femtiofem tusen tonn kemiska vapen, som sänktes ner i vattnet efter andra världskriget. Projektet Chemsea som hör till EU:s program för skydd av Östersjön kartlägger miljörisker kring de dumpade vapnen. De kemiska vapnen innehåller bland annat tårgas och senapsgas med föreningar som innehåller arsen, säger Professor Paula Vanninen som är direktör för Verifin, en avdelning vid Helsingfors universitet som forskar kring kemiska vapen.

YLE - 29 maj 17 kl. 04:41

Kemiska vapen brännhet fråga på Natokonferens i Helsingfors

Finland står värd för en årlig Nato-konferens i dag (29.5). En av de mest brännande frågorna är användningen av kemiska vapen i Syrien.

Expressen - 01 mar 11 kl. 08:41

Cameron fruktar kemiska vapen

LONDON. Den brittiska regeringen fruktar nu att Muammar Khadaffi tänker använda kemiska vapen mot sitt eget folk. Diktatorn ska ha 14 ton kemikalier för att tillverka senapsgas, uppger The Daily Telegraph..

Nyhetskanalen - 24 jul 12 kl. 08:20

Opposition: al-Assad flyttar kemiska vapen

Den syriska regeringen har flyttat kemiska vapen till flygplatser längs gränsen, enligt oppositionsstyrkan Fria syriska armén (FSA), rapporterar AFP. "Vi i den gemensamma ledningen för Fria syriska armén inom landet vet mycket väl var dessa vapen befinner sig" säger FSA i ett uttalande. "Vi avslöjar också att al-Assad har förflyttat några av dessa vapen samt utrustning för att blanda kemiska komponenter till flygplatser vid gränsen.

Nyhetskanalen - 24 jul 12 kl. 08:20

Oppositionen: "Assad flyttar kemiska vapen"

Den syriska regeringen har flyttat kemiska vapen till flygplatser längs gränsen, enligt oppositionsstyrkan Fria syriska armén (FSA), rapporterar AFP."Vi i den gemensamma ledningen för Fria syriska armén inom landet vet mycket väl var dessa vapen befinner sig" säger FSA i ett uttalande."Vi avslöjar också att al-Assad har förflyttat några av dessa vapen samt utrustning för att blanda kemiska komponenter till flygplatser vid gränsen.

Fler nyheter från YLE

YLE - 4 timmar sedan

SDP interpellerar om försämrade arbetsvillkor för unga

Socialdemokraterna interpellerar om försämrade arbetsvillkor för unga personer. Partiet meddelar om sin avsikt på sin sida på Facebook. Enligt SDP ska de unga inte ha sämre arbetsvillkor än andra..

YLE - 5 timmar sedan

HS: Bara sex procent ger gott vitsord åt regeringen - tre av fem ger tummen ner

Majoriteten av finländarna, omkring 60 procent är missnöjda med statsminister Juha Sipiläs regering, visar en enkät i Helsingin Sanomat. Bara sex procent ger regeringen ett gott betyg..

YLE - 6 timmar sedan

Klart med internationell militärövning 2021

Den stora och omdiskuterade internationella militärmanövern i Finland år 2021 är nu fastslagen. Beslut om övningen fattades på fredagen, då republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska utskott höll möte..

YLE - 7 timmar sedan

Stort intresse för långfärdsskridskoåkning kräver bättre räddningsutrustning

Intresset för långfärdsskridskoåkning blir allt större på Åland. En avigsida av det ökade intresset är att allt fler ovana skridskoåkare rör sig ute på isarna, vilket i sin tur innebär en ökad risk för olyckor..

YLE - 8 timmar sedan

Ekenäs simhall fyller 20 år - Yle Västnyland sände live från simbassängen

Den 20 april 1998 invigdes Ekenäs simhall. Det är en simhall som blir allt populärare ju mer åren går..

YLE - 8 timmar sedan

Mindre kaffekoppar för medvetna konsumenter

Finländarna är det folk i världen som dricker mest kaffe, men det här håller på att förändras. Vi satsar hellre på en kopp riktigt gott kaffe än en hel kanna "vanligt" kaffe, och det här hänger ihop med en allt större medvetenhet hos konsumenterna..

YLE - 8 timmar sedan

Allt flera anser att landskapsvalet borde skjutas upp till våren

Kommunförbundets svenska direktör Kristina Wikberg och regeringspartiet Blå framtids partisekreterare Matti Torvinen vill att landskapsvalet inte hålls i höst..

YLE - 9 timmar sedan

HS: Fusk i elektroniska antagningsprov – prov som ska göras ensam görs i grupp hemma

Efter några år med elektroniska antagningsprov finns det de som har upptäckt luckan i systemet – det finns ingen övervakning, så man kan fuska sig till fördelar..

YLE - 10 timmar sedan

Snart kan Sjundeåborna åka buss också på veckosluten

I juni körs de första veckoslutsturerna med buss mellan Sjundeå och Kyrkslätt. Bussturerna synkroniseras med tåg som anlöper Kyrkslätt..

YLE - 11 timmar sedan

Utmarsch kan stänga daghem i huvudstadsregionen på onsdag

Barnskötare uppmanas delta i en protest mot lagförslaget om småbarnspedagogik framför riksdagshuset på onsdag eftermiddag..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.