YLE > Finland

Thursday, 20 September, 08:01

YLE - 14 aug 12 kl. 10:17

Tusentals ton kemiska vapen i ÖstersjönPå Östersjöns botten ligger ca femtiofem tusen ton kemiska vapen, som sänktes ner i vattnet efter andra världskriget. Projektet Chemsea som hör till EU:s program för skydd av Östersjön kartlägger miljörisker kring de dumpade vapnen. De kemiska vapnen innehåller bland annat tårgas och senapsgas med föreningar som innehåller arsen, säger Professor Paula Vanninen som är direktör för Verifin, en avdelning vid Helsingfors universitet som forskar kring kemiska vapen. Kemiska vapen har dumpats bland annat öster om Bornholm, i Skagerack vid Norges kust och i Gotlandsdjupet. Man tror att det också finns gamla vapen i Gdanskdjupet och vid Lillabelt i Danmark.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Östersjön, Östersjöns, Chemsea, EU, Professor Paula Vanninen, Helsingfors, Bornholm, Skagerack, Norges, Gotlandsdjupet, Gdanskdjupet, Lillabelt, Danmark, Vanninen, För, Vannien, Verifin, Flera

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Tusentals ton, kemiska, vapeni , Östersjön
YLE - 14 aug 12 kl. 10:40

Dyrt och riskfyllt att rena Östersjön från kemiska vapen

På Östersjöns botten ligger cirka 55 000 ton kemiska vapen, som sänktes ner i vattnet efter andra världskriget. Vapengömmor finns bland annat öster om Bornholm, i Skagerack vid Norges kust och i Gotlandsdjupet. Man tror att det också finns gamla vapen i Gdanskdjupet och vid Lillabelt i Danmark.

Sydsvenskan - 17 jun 15 kl. 21:13

Syriens kemiska vapen förstörda

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) uppger att alla kemiska vapen som förts ut ur Syrien har förstörts.Kemvapnen har neutraliserats till mindre farligt flytande avfall ombord på det amerikanska marinfartyget MV Cape Ray.Totalt har 1 300 ton kemiska vapen förflyttats från Syrien.

Helsingborgs Dagblad - 17 jun 15 kl. 21:13

Syriens kemiska vapen förstörda

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) uppger att alla kemiska vapen som förts ut ur Syrien har förstörts.Kemvapnen har neutraliserats till mindre farligt flytande avfall ombord på det amerikanska marinfartyget MV Cape Ray.Totalt har 1 300 ton kemiska vapen förflyttats från Syrien.

DN - 28 mar 18 kl. 20:00

Är hotet från Nordkoreas kemiska vapen underskattat?

  Nordkorea uppskattas ha flera tusen ton kemiska vapen, och åtta anläggningar för att producera de vapen som skulle kunna få ödesdigra effekter för bland annat grannlandet Sydkoreas huvudstad Seoul.  Men hur stort är hotet från kemiska vapen? Och underskattas Nordkoreas kemvapenarsenal?

HBL - 08 okt 12 kl. 02:41

Fisk i Östersjön kan bära gifter från kemiska vapen

Fisk och musslor i Östersjön kan bära gifter från kemiska vapen som dumpats i havet efter andra världskriget. Kemikalierna kan orsaka cancer.?Musslor som legat nära dumpningsområdena mår sämre än på andra ställen.

YLE - 14 aug 12 kl. 09:58

Miljörisker för dumpade kemiska vapen undersöks

På Östersjöns botten ligger ca femtiofem tusen tonn kemiska vapen, som sänktes ner i vattnet efter andra världskriget. Projektet Chemsea som hör till EU:s program för skydd av Östersjön kartlägger miljörisker kring de dumpade vapnen. De kemiska vapnen innehåller bland annat tårgas och senapsgas med föreningar som innehåller arsen, säger Professor Paula Vanninen som är direktör för Verifin, en avdelning vid Helsingfors universitet som forskar kring kemiska vapen.

YLE - 29 maj 17 kl. 04:41

Kemiska vapen brännhet fråga på Natokonferens i Helsingfors

Finland står värd för en årlig Nato-konferens i dag (29.5). En av de mest brännande frågorna är användningen av kemiska vapen i Syrien.

Expressen - 01 mar 11 kl. 08:41

Cameron fruktar kemiska vapen

LONDON. Den brittiska regeringen fruktar nu att Muammar Khadaffi tänker använda kemiska vapen mot sitt eget folk. Diktatorn ska ha 14 ton kemikalier för att tillverka senapsgas, uppger The Daily Telegraph..

Nyhetskanalen - 24 jul 12 kl. 08:20

Opposition: al-Assad flyttar kemiska vapen

Den syriska regeringen har flyttat kemiska vapen till flygplatser längs gränsen, enligt oppositionsstyrkan Fria syriska armén (FSA), rapporterar AFP. "Vi i den gemensamma ledningen för Fria syriska armén inom landet vet mycket väl var dessa vapen befinner sig" säger FSA i ett uttalande. "Vi avslöjar också att al-Assad har förflyttat några av dessa vapen samt utrustning för att blanda kemiska komponenter till flygplatser vid gränsen.

Nyhetskanalen - 24 jul 12 kl. 08:20

Oppositionen: "Assad flyttar kemiska vapen"

Den syriska regeringen har flyttat kemiska vapen till flygplatser längs gränsen, enligt oppositionsstyrkan Fria syriska armén (FSA), rapporterar AFP."Vi i den gemensamma ledningen för Fria syriska armén inom landet vet mycket väl var dessa vapen befinner sig" säger FSA i ett uttalande."Vi avslöjar också att al-Assad har förflyttat några av dessa vapen samt utrustning för att blanda kemiska komponenter till flygplatser vid gränsen.

Fler nyheter från YLE

YLE - 1 timme sedan

Insamlingsbössorna dyker upp igen - Röda Korsets hungerdagsinsamling inleds

På torsdag inleder Röda Korset sin hungerdagsinsamling. Den pågår i tre dagars tid. De insamlade pengarna går till Röda Korsets katastroffond och därifrån bland annat till de utsatta rohingyerna som flytt till Bangladesh från Myanmar..

YLE - 1 timme sedan

Åbo Akademi tar #metoo på allvar

Åbo Akademi ordnade seminarium om att få slut på trakasserier. Många studenter och anställda var glada över bra diskussioner om trakasserier, jämställdhet och rasism..

YLE - 2 timmar sedan

Morgonkollen: Regeringspartierna sluter upp bakom Timo Soini, Zalando förlorar pengar på det varma vädret

Utrikesminister Timo Soini (Blå) bedöms gå helskinnad ur den stundande förtroendeomröstningen. Nätbutiken Zalandos aktiekurs har sjunkit till följd av det varma vädret..

YLE - 2 timmar sedan

Förskoleundervisningen i Raseborg kan koncentreras – ”Separat förskola ger bättre inlärningsmiljö”

Planer för att förnya förskoleverksamheten i Raseborg håller på att ta form. Det kan handla om att koncentrera förskoleundervisningen till ett mindre antal enheter i kommunen och att skilja åt den från dagvården..

YLE - 3 timmar sedan

Nu är det klart - Lovisa ansöker om att få stå värd för bostadsmässan 2023

Enligt planen ska området för bostadsmässan byggas på östra stranden i Lovisa. Meningen är att Drottningstranden ska bli ett vardagsrum vid havet i Lovisa centrum..

YLE - 7 timmar sedan

Timo Soini sitter säkert när riksdagen röstar om förtroendet för honom på fredag - Soinis abortmotstånd fäller inte regeringen

Petteri Orpo (Saml), Anne-Mari Virolainen (Saml) och Annika Saarikko (C) är ministrar som offentligt tagit ställning mot Soinis abortmotstånd, och nu ställs inför att officiellt rösta om ministerkollegans förtroende..

YLE - 9 timmar sedan

Sipilä: EU:s gemensamma gränsbevakningsstyrkors befogenheter måste utredas

En gemensam gränsbevakningsstyrkas roll jämte medlemsländernas egna gränsbevakning måste noggrant utredas, säger statsminister Juha Sipilä (C). EU-kommissionen presenterade ett förslag förra veckan..

YLE - 10 timmar sedan

Bron-filmstjärna spelar in film i Åbo

Den norska filmen Flammen over Jølster, med Thure Lindhardt i huvudrollen har premiär år 2019..

YLE - 14 timmar sedan

Störningar i tågtrafiken i södra Finland – förseningar ända fram till torsdag morgon

Tågtrafiken har kommit igång igen. Den stod stilla på bansträckorna Helsingfors–Riihimäki och Helsingfors–Åbo på grund ett elektriskt fel..

YLE - 11 timmar sedan

"Avtalet kan inte längre förhandlas om", säger rektor Harriet Ahlnäs om fusionen mellan Prakticum och Inveon

Inveons styrelse vill fortsätta förhandla med Prakticum om en sammanslagning av de båda yrkesutbildningarna i Östnyland. Det är inte längre möjligt, säger Prakticums rektor Harriet Ahlnäs..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.