YLE > Finland

Monday, 20 November, 16:12

YLE - 14 aug 12 kl. 09:58

Miljörisker för dumpade kemiska vapen undersöksPå Östersjöns botten ligger ca femtiofem tusen tonn kemiska vapen, som sänktes ner i vattnet efter andra världskriget. Projektet Chemsea som hör till EU:s program för skydd av Östersjön kartlägger miljörisker kring de dumpade vapnen. De kemiska vapnen innehåller bland annat tårgas och senapsgas med föreningar som innehåller arsen, säger Professor Paula Vanninen som är direktör för Verifin, en avdelning vid Helsingfors universitet som forskar kring kemiska vapen. Kemiska vapen har dumpats bland annat öster om Bornholm, i Skagerack vid Norges kust och i Gotlandsdjupet. Man tror att det också finns gamla vapen i Gdanskdjupet och vid Lillabelt i Danmark.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Östersjöns, Chemsea, EU, Östersjön, Professor Paula Vanninen, Helsingfors, Bornholm, Skagerack, Norges, Gotlandsdjupet, Gdanskdjupet, Lillabelt, Danmark, Vanninen, För, Vannien, Verifin, Flera

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Miljöriskerför , dumpade, kemiska, vapen, undersöks
YLE - 14 aug 12 kl. 10:17

Tusentals ton kemiska vapen i Östersjön

På Östersjöns botten ligger ca femtiofem tusen ton kemiska vapen, som sänktes ner i vattnet efter andra världskriget. Projektet Chemsea som hör till EU:s program för skydd av Östersjön kartlägger miljörisker kring de dumpade vapnen. De kemiska vapnen innehåller bland annat tårgas och senapsgas med föreningar som innehåller arsen, säger Professor Paula Vanninen som är direktör för Verifin, en avdelning vid Helsingfors universitet som forskar kring kemiska vapen.

YLE - 14 aug 12 kl. 10:40

Dyrt och riskfyllt att rena Östersjön från kemiska vapen

På Östersjöns botten ligger cirka 55 000 ton kemiska vapen, som sänktes ner i vattnet efter andra världskriget. Vapengömmor finns bland annat öster om Bornholm, i Skagerack vid Norges kust och i Gotlandsdjupet. Man tror att det också finns gamla vapen i Gdanskdjupet och vid Lillabelt i Danmark.

HBL - 08 okt 12 kl. 02:41

Fisk i Östersjön kan bära gifter från kemiska vapen

Fisk och musslor i Östersjön kan bära gifter från kemiska vapen som dumpats i havet efter andra världskriget. Kemikalierna kan orsaka cancer.?Musslor som legat nära dumpningsområdena mår sämre än på andra ställen.

Supermiljöbloggen - 16 apr 14 kl. 16:35

Nu får svenska kor äta GMO-foder – trots miljörisker och skeptiska konsumenter

Det är branschorganisationen LRF Mjölk som lyfter policyn om att svenska kossor inte får äta genmodifierat kraftfoder. LRF Mjölk hävdar att policyn kan vara oförenlig med konkurrensrätten, och att den hävs för att slippa eventuella handelsproblem i framtiden. Inköparna måste betala en särskild premie för GMO-fritt foder.

Sydsvenskan - 23 aug 16 kl. 11:29

Hot om vite för miljörisker på bensinstation på Nobelvägen

Hot om vite för miljörisker på bensinstation på Nobelvägen.

SR - 07 okt 17 kl. 11:00

FN-expert: Miljörisker ett hot mot mänskliga rättigheter

Miljörisker är ett underskattat hot mot mänskliga rättigheter. Det säger FN:s särskilda utredare om mänskliga rättigheter och giftiga ämnen, till Ekot..

Supermiljöbloggen - 04 sep 16 kl. 20:59

Miljörisker från läkemedel ska minskas

Läkemedelsverket har en ny handlingsplan för att minska miljöriskerna, rapporterar Sveriges Radio. Att läkemedel spolas ut i sjöar och vattendrag efter användning och där har en stor påverkan på den biologiska mångfalden är det många som känner till. Frågan hur man ska göra för att minska utsläppen är däremot svårare att veta.

Hela Gotland - 01 mar 13 kl. 13:07

Miljörisker ska utredas på minkfarmen

Minkfarmen vid Salthamn kan vara förorenad med farliga kemikalier. Regionen ska utreda miljön i området men det lär dröja innan något görs..

Barometern - 18 jun 14 kl. 07:23

Bra betyg för miljön

”Inget är så bra att det inte kan bli bättre när det gäller miljön. En av Sveriges främsta utmaningar är att arbeta mer med våra miljökvalitetsmål.” Miljöpolitik är ett komplext område, med många olika aspekter som ska hanteras och utvecklas.

YLE - 05 sep 13 kl. 15:33

Skärpta miljökrav för Finavia

Vasa förvaltningsdomstol beslöt i onsdags att Finavia måste utreda eventuella hälso- och miljörisker för att vidhålla sitt miljötillstånd. 39 besvär har anförts gällande regionförvaltningsverkets beslut om att bevilja Finavia miljötillstånd i augusti 2011.
Bland annat myndigheter, privatpersoner och boendeföreningar har besvärat sig över belsutet till Vasa förvaltningsdomstol.

Fler nyheter från YLE

YLE - 45 minuter sedan

Gamla länsfängelset i Kakola får nya kunder – cellerna blir hotellrum

I mars 2020 öppnar ett nytt hotell på fängelsebacken i Åbo. Gästerna får välja mellan isoleringscell och lyxsvit..

YLE - 1 timme sedan

Stora skillnader i studentprovens poänggränser - meningen är att göra ämnena jämförbara

Det förekom stora skillnader i poänggränserna mellan de olika realämnena i höstens studentskrivningar, vilket såväl abiturienter som lärare har reagerat på. Studentexamensnämndens ordförande säger att man inte längre ska stirra på själva poängantalet..

YLE - 1 timme sedan

Pappa lärde dotter köra bil: Körkortet blev mycket billigare

Föräldern Markus Nordin i Raseborg är inte nöjd med regeringens körkortsreform. Han lär själv sina barn köra bil, och anser att det är fel att de obligatoriska körtimmarna minskar..

YLE - 2 timmar sedan

Helsingforspolisen behöver hjälp: Bilist körde på barn på övergångsställe och smet iväg

Helsingforspolisen begär allmänheten om hjälp för att hitta en bilist, som körde iväg efter att ha kört på en liten pojke på ett övergångsställe..

YLE - 2 timmar sedan

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt vill slopa förkortningen HNS - ny domänförlust för svenskan?

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt planerar att ta i bruk förkortning HUS såväl på finska som på svenska. Det här innebär att man slopar den nuvarande svenska förkortningen HNS..

YLE - 2 timmar sedan

Remisserna till specialistvården ökar – skickar läkare patienter vidare för säkerhets skull?

Läkarna skriver ut allt fler remisser till Åbo universitets centralsjukhus och jouren i Åbo. Det visar färsk statistik från Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt..

YLE - 2 timmar sedan

Man knivhöggs ihjäl i Kimito

En man född 1967 höggs ihjäl i en bostad på Skolvägen i Kimito. Två personer är frihetsberövade..

YLE - 3 timmar sedan

Seishinkai i Ekenäs lär ut aikido - den harmoniska kraftens väg

År 1970 introducerades budogrenen aikido i Finland. Tjugo år senare grundades aikidoföreningen Seishinkai i Ekenäs. Ekenäsbon Camilla Fri-Bergström började med aikido år 1996 och älskar grenen fortsättningsvis..

YLE - 3 timmar sedan

Jakobackamannen dör nästan tio år före sina gelikar i de rikaste stadsdelarna

De största skillnaderna mellan den förväntade livslängden hos män finns i Helsingfors. Skillnaden kan vara nästan ett helt decennium om man jämför de rika stadsdelarna med de fattiga..

YLE - 3 timmar sedan

Tullen avslöjade snussmugglare - den misstänkte promenerade över gränsen med 440 kilo snus

Tullen har avslöjat omfattande snussmuggling och förmedling av snus. Snuset hämtades till Finland under regelbundna promenader till Haparanda..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.