YLE > Finland

Wednesday, 29 March, 07:13

YLE - 14 aug 12 kl. 09:58

Miljörisker för dumpade kemiska vapen undersöksPå Östersjöns botten ligger ca femtiofem tusen tonn kemiska vapen, som sänktes ner i vattnet efter andra världskriget. Projektet Chemsea som hör till EU:s program för skydd av Östersjön kartlägger miljörisker kring de dumpade vapnen. De kemiska vapnen innehåller bland annat tårgas och senapsgas med föreningar som innehåller arsen, säger Professor Paula Vanninen som är direktör för Verifin, en avdelning vid Helsingfors universitet som forskar kring kemiska vapen. Kemiska vapen har dumpats bland annat öster om Bornholm, i Skagerack vid Norges kust och i Gotlandsdjupet. Man tror att det också finns gamla vapen i Gdanskdjupet och vid Lillabelt i Danmark.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Östersjöns, Chemsea, EU, Östersjön, Professor Paula Vanninen, Helsingfors, Bornholm, Skagerack, Norges, Gotlandsdjupet, Gdanskdjupet, Lillabelt, Danmark, Vanninen, För, Vannien, Verifin, Flera

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Miljöriskerför , dumpade, kemiska, vapen, undersöks
YLE - 14 aug 12 kl. 10:17

Tusentals ton kemiska vapen i Östersjön

På Östersjöns botten ligger ca femtiofem tusen ton kemiska vapen, som sänktes ner i vattnet efter andra världskriget. Projektet Chemsea som hör till EU:s program för skydd av Östersjön kartlägger miljörisker kring de dumpade vapnen. De kemiska vapnen innehåller bland annat tårgas och senapsgas med föreningar som innehåller arsen, säger Professor Paula Vanninen som är direktör för Verifin, en avdelning vid Helsingfors universitet som forskar kring kemiska vapen.

YLE - 14 aug 12 kl. 10:40

Dyrt och riskfyllt att rena Östersjön från kemiska vapen

På Östersjöns botten ligger cirka 55 000 ton kemiska vapen, som sänktes ner i vattnet efter andra världskriget. Vapengömmor finns bland annat öster om Bornholm, i Skagerack vid Norges kust och i Gotlandsdjupet. Man tror att det också finns gamla vapen i Gdanskdjupet och vid Lillabelt i Danmark.

HBL - 08 okt 12 kl. 02:41

Fisk i Östersjön kan bära gifter från kemiska vapen

Fisk och musslor i Östersjön kan bära gifter från kemiska vapen som dumpats i havet efter andra världskriget. Kemikalierna kan orsaka cancer.?Musslor som legat nära dumpningsområdena mår sämre än på andra ställen.

Supermiljöbloggen - 16 apr 14 kl. 16:35

Nu får svenska kor äta GMO-foder – trots miljörisker och skeptiska konsumenter

Det är branschorganisationen LRF Mjölk som lyfter policyn om att svenska kossor inte får äta genmodifierat kraftfoder. LRF Mjölk hävdar att policyn kan vara oförenlig med konkurrensrätten, och att den hävs för att slippa eventuella handelsproblem i framtiden. Inköparna måste betala en särskild premie för GMO-fritt foder.

Sydsvenskan - 23 aug 16 kl. 11:29

Hot om vite för miljörisker på bensinstation på Nobelvägen

Hot om vite för miljörisker på bensinstation på Nobelvägen.

Supermiljöbloggen - 04 sep 16 kl. 20:59

Miljörisker från läkemedel ska minskas

Läkemedelsverket har en ny handlingsplan för att minska miljöriskerna, rapporterar Sveriges Radio. Att läkemedel spolas ut i sjöar och vattendrag efter användning och där har en stor påverkan på den biologiska mångfalden är det många som känner till. Frågan hur man ska göra för att minska utsläppen är däremot svårare att veta.

Hela Gotland - 01 mar 13 kl. 13:07

Miljörisker ska utredas på minkfarmen

Minkfarmen vid Salthamn kan vara förorenad med farliga kemikalier. Regionen ska utreda miljön i området men det lär dröja innan något görs..

Barometern - 18 jun 14 kl. 07:23

Bra betyg för miljön

”Inget är så bra att det inte kan bli bättre när det gäller miljön. En av Sveriges främsta utmaningar är att arbeta mer med våra miljökvalitetsmål.” Miljöpolitik är ett komplext område, med många olika aspekter som ska hanteras och utvecklas.

HBL - 15 nov 13 kl. 20:32

Riskerna för miljön ökar

Staten tänker inte ensam rädda Talvivaara, säger näringsminister Jan Vapaavuori. Enligt miljöminister Ville Niinistö kan bolaget inte hantera sina miljöproblem på egen hand.– Talvivaaras situation är mycket allvarlig och mycket kritisk.

YLE - 05 sep 13 kl. 15:33

Skärpta miljökrav för Finavia

Vasa förvaltningsdomstol beslöt i onsdags att Finavia måste utreda eventuella hälso- och miljörisker för att vidhålla sitt miljötillstånd. 39 besvär har anförts gällande regionförvaltningsverkets beslut om att bevilja Finavia miljötillstånd i augusti 2011.
Bland annat myndigheter, privatpersoner och boendeföreningar har besvärat sig över belsutet till Vasa förvaltningsdomstol.

Fler nyheter från YLE

YLE - 30 minuter sedan

Röda Korset i Sjundeå delar ut mat

Finlands Röda Kors Sjundeåavdelning börjar dela ut mat åt dem som behöver mat. EU-mathjälpen ordnas en gång i månaden. Maten som delas ut är för dem som har små tillgångar och som behöver maten.

YLE - 1 timme sedan

Elever i femman oroar sig för skolan, familjens pengar och att ha vänner

Största delen av eleverna i femte klass mår bra, men en del oroar sig över smärtor och värk, över sina vänskapsrelationer och över föräldrarnas ekonomi, visar en utredning. Institutet för hälsa och välfärd, THL, har utrett hur elever i femte klass ser på sin tillvaro. Majoriteten av eleverna i femte klass mår bra.

YLE - 1 timme sedan

Barnmorskor i Kotka vill lära sig svenska

Antalet föderskor från Östnyland har ökat markant vid Kymmenedalens centralsjukhus efter att Borgå bb stängde vid årsskiftet. Personalen lär sig nu svenska för att bättre kunna betjäna östnylänningarna. Barnmorskor och läkare som jobbar vid förlossningsavdelningen i Kotka kan lära sig svenska genom frivilliga kurser.

YLE - 1 timme sedan

Lännen Media: Försök med frivillig skolsvenska skjuts troligtvis upp

Försöket att införa frivillig svenska i vissa kommuner kommer troligtvis inte att kunna inledas när skolåret börjar. Det här beror på att det fortfarande är oklart hur man ska lösa den juridiska biten, rapporterar Lännen Media. Enligt uppgifter som Lännen Media har fått av undervisnings- och kulturministeriet kommer ministerarbetsgruppen knappast hinna börja behandla ärendet innan april-maj.

YLE - 1 timme sedan

Uusimaa: Borealis dotterbolag måste betala sina kvarskatter

Borealis, som har verksamhet bland annat på Sköldviksområdet i Borgå, har förlorat en av sina skattetvister i Finland. Det skriver tidningen Uusimaa. Skattemyndigheternas skatterättelsenämnd har kommit fram till att Borealis dotterbolag, Borealis Polymers och Borealis Technology, måste betala kvarskatt för åren 2008, 2009 och 2010.

YLE - 1 timme sedan

Invandringskritik är viktigt tema för Sannfinländarna i valet

Arjesta se alkaa - det börjar i vardagen, deklarerar Sannfinländarna inför kommunalvalet. Invandringskritiken är som vanligt med som ett starkt element i Sannfinländarnas politik, men valet förutspås bli svårt för partiet, som fått lida av regeringsansvaret. Det är nu Sannfinländarnas tur i Yles projekt Fokus på partiet.

YLE - 2 timmar sedan

Morgonkollen: Finländarna börjar förtidsrösta, Storbritannien ansöker om utträde ur EU

Vi uppdaterar dig med det som hänt i natt och det du behöver veta inför dagen. Inrikes: Förhandsröstningen börjar i dag och pågår en vecka. Den sista dagen då det är möjligt att rösta på förhand i Finland är tisdagen den fjärde april.

YLE - 2 timmar sedan

Nästa vecka får Pargasborna sitt vaccin

På måndag inleds TBE-vaccineringen i Pargas. Då kan både ortsbor och fritidsboende på orten låta vaccinera sig avgiftsfritt mot fästingburen hjärninflammation. Med våren kommer fästingarna.

YLE - 3 timmar sedan

Förtidsröstningen börjar i dag - valdeltagandet kan sjunka rekordlågt

Förtidsröstningen i kommunalvalet börjar på onsdagen. Många hoppas på ett högre valdeltagande i valet än senast, då drygt 58 procent av de röstberättigade röstade, men realismen kan vara en annan. Vandaborna var i det förra kommunalvalet sämst i landet på att rösta.

YLE - 10 timmar sedan

Tyska soldatöden i Hangö visar hur stort andra världskriget var

Nazitysklands läger kallades ofta för ”Lilla-Berlin” och de fanns på många olika håll. Arkeologiska utgrävningar på Tulludden i Hangö vittnar om många olika människoöden under åren 1942-1944. För arkeolog Jan Fast är det på sätt och vis en cirkel som sluts.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.