YLE > Finland

Saturday, 21 April, 01:40

YLE - 14 aug 12 kl. 09:58

Miljörisker för dumpade kemiska vapen undersöksPå Östersjöns botten ligger ca femtiofem tusen tonn kemiska vapen, som sänktes ner i vattnet efter andra världskriget. Projektet Chemsea som hör till EU:s program för skydd av Östersjön kartlägger miljörisker kring de dumpade vapnen. De kemiska vapnen innehåller bland annat tårgas och senapsgas med föreningar som innehåller arsen, säger Professor Paula Vanninen som är direktör för Verifin, en avdelning vid Helsingfors universitet som forskar kring kemiska vapen. Kemiska vapen har dumpats bland annat öster om Bornholm, i Skagerack vid Norges kust och i Gotlandsdjupet. Man tror att det också finns gamla vapen i Gdanskdjupet och vid Lillabelt i Danmark.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Östersjöns, Chemsea, EU, Östersjön, Professor Paula Vanninen, Helsingfors, Bornholm, Skagerack, Norges, Gotlandsdjupet, Gdanskdjupet, Lillabelt, Danmark, Vanninen, För, Vannien, Verifin, Flera

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Miljöriskerför , dumpade, kemiska, vapen, undersöks
YLE - 14 aug 12 kl. 10:17

Tusentals ton kemiska vapen i Östersjön

På Östersjöns botten ligger ca femtiofem tusen ton kemiska vapen, som sänktes ner i vattnet efter andra världskriget. Projektet Chemsea som hör till EU:s program för skydd av Östersjön kartlägger miljörisker kring de dumpade vapnen. De kemiska vapnen innehåller bland annat tårgas och senapsgas med föreningar som innehåller arsen, säger Professor Paula Vanninen som är direktör för Verifin, en avdelning vid Helsingfors universitet som forskar kring kemiska vapen.

YLE - 14 aug 12 kl. 10:40

Dyrt och riskfyllt att rena Östersjön från kemiska vapen

På Östersjöns botten ligger cirka 55 000 ton kemiska vapen, som sänktes ner i vattnet efter andra världskriget. Vapengömmor finns bland annat öster om Bornholm, i Skagerack vid Norges kust och i Gotlandsdjupet. Man tror att det också finns gamla vapen i Gdanskdjupet och vid Lillabelt i Danmark.

HBL - 08 okt 12 kl. 02:41

Fisk i Östersjön kan bära gifter från kemiska vapen

Fisk och musslor i Östersjön kan bära gifter från kemiska vapen som dumpats i havet efter andra världskriget. Kemikalierna kan orsaka cancer.?Musslor som legat nära dumpningsområdena mår sämre än på andra ställen.

Supermiljöbloggen - 16 apr 14 kl. 16:35

Nu får svenska kor äta GMO-foder – trots miljörisker och skeptiska konsumenter

Det är branschorganisationen LRF Mjölk som lyfter policyn om att svenska kossor inte får äta genmodifierat kraftfoder. LRF Mjölk hävdar att policyn kan vara oförenlig med konkurrensrätten, och att den hävs för att slippa eventuella handelsproblem i framtiden. Inköparna måste betala en särskild premie för GMO-fritt foder.

Sydsvenskan - 23 aug 16 kl. 11:29

Hot om vite för miljörisker på bensinstation på Nobelvägen

Hot om vite för miljörisker på bensinstation på Nobelvägen.

SR - 07 okt 17 kl. 11:00

FN-expert: Miljörisker ett hot mot mänskliga rättigheter

Miljörisker är ett underskattat hot mot mänskliga rättigheter. Det säger FN:s särskilda utredare om mänskliga rättigheter och giftiga ämnen, till Ekot..

Supermiljöbloggen - 04 sep 16 kl. 20:59

Miljörisker från läkemedel ska minskas

Läkemedelsverket har en ny handlingsplan för att minska miljöriskerna, rapporterar Sveriges Radio. Att läkemedel spolas ut i sjöar och vattendrag efter användning och där har en stor påverkan på den biologiska mångfalden är det många som känner till. Frågan hur man ska göra för att minska utsläppen är däremot svårare att veta.

Hela Gotland - 01 mar 13 kl. 13:07

Miljörisker ska utredas på minkfarmen

Minkfarmen vid Salthamn kan vara förorenad med farliga kemikalier. Regionen ska utreda miljön i området men det lär dröja innan något görs..

Barometern - 18 jun 14 kl. 07:23

Bra betyg för miljön

”Inget är så bra att det inte kan bli bättre när det gäller miljön. En av Sveriges främsta utmaningar är att arbeta mer med våra miljökvalitetsmål.” Miljöpolitik är ett komplext område, med många olika aspekter som ska hanteras och utvecklas.

HBL - 15 nov 13 kl. 20:32

Riskerna för miljön ökar

Staten tänker inte ensam rädda Talvivaara, säger näringsminister Jan Vapaavuori. Enligt miljöminister Ville Niinistö kan bolaget inte hantera sina miljöproblem på egen hand.– Talvivaaras situation är mycket allvarlig och mycket kritisk.

Fler nyheter från YLE

YLE - 4 timmar sedan

SDP interpellerar om försämrade arbetsvillkor för unga

Socialdemokraterna interpellerar om försämrade arbetsvillkor för unga personer. Partiet meddelar om sin avsikt på sin sida på Facebook. Enligt SDP ska de unga inte ha sämre arbetsvillkor än andra..

YLE - 5 timmar sedan

HS: Bara sex procent ger gott vitsord åt regeringen - tre av fem ger tummen ner

Majoriteten av finländarna, omkring 60 procent är missnöjda med statsminister Juha Sipiläs regering, visar en enkät i Helsingin Sanomat. Bara sex procent ger regeringen ett gott betyg..

YLE - 6 timmar sedan

Klart med internationell militärövning 2021

Den stora och omdiskuterade internationella militärmanövern i Finland år 2021 är nu fastslagen. Beslut om övningen fattades på fredagen, då republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska utskott höll möte..

YLE - 7 timmar sedan

Stort intresse för långfärdsskridskoåkning kräver bättre räddningsutrustning

Intresset för långfärdsskridskoåkning blir allt större på Åland. En avigsida av det ökade intresset är att allt fler ovana skridskoåkare rör sig ute på isarna, vilket i sin tur innebär en ökad risk för olyckor..

YLE - 8 timmar sedan

Ekenäs simhall fyller 20 år - Yle Västnyland sände live från simbassängen

Den 20 april 1998 invigdes Ekenäs simhall. Det är en simhall som blir allt populärare ju mer åren går..

YLE - 8 timmar sedan

Mindre kaffekoppar för medvetna konsumenter

Finländarna är det folk i världen som dricker mest kaffe, men det här håller på att förändras. Vi satsar hellre på en kopp riktigt gott kaffe än en hel kanna "vanligt" kaffe, och det här hänger ihop med en allt större medvetenhet hos konsumenterna..

YLE - 8 timmar sedan

Allt flera anser att landskapsvalet borde skjutas upp till våren

Kommunförbundets svenska direktör Kristina Wikberg och regeringspartiet Blå framtids partisekreterare Matti Torvinen vill att landskapsvalet inte hålls i höst..

YLE - 9 timmar sedan

HS: Fusk i elektroniska antagningsprov – prov som ska göras ensam görs i grupp hemma

Efter några år med elektroniska antagningsprov finns det de som har upptäckt luckan i systemet – det finns ingen övervakning, så man kan fuska sig till fördelar..

YLE - 10 timmar sedan

Snart kan Sjundeåborna åka buss också på veckosluten

I juni körs de första veckoslutsturerna med buss mellan Sjundeå och Kyrkslätt. Bussturerna synkroniseras med tåg som anlöper Kyrkslätt..

YLE - 11 timmar sedan

Utmarsch kan stänga daghem i huvudstadsregionen på onsdag

Barnskötare uppmanas delta i en protest mot lagförslaget om småbarnspedagogik framför riksdagshuset på onsdag eftermiddag..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.