YLE > Finland

Thursday, 20 September, 08:02

YLE - 14 aug 12 kl. 09:58

Miljörisker för dumpade kemiska vapen undersöksPå Östersjöns botten ligger ca femtiofem tusen tonn kemiska vapen, som sänktes ner i vattnet efter andra världskriget. Projektet Chemsea som hör till EU:s program för skydd av Östersjön kartlägger miljörisker kring de dumpade vapnen. De kemiska vapnen innehåller bland annat tårgas och senapsgas med föreningar som innehåller arsen, säger Professor Paula Vanninen som är direktör för Verifin, en avdelning vid Helsingfors universitet som forskar kring kemiska vapen. Kemiska vapen har dumpats bland annat öster om Bornholm, i Skagerack vid Norges kust och i Gotlandsdjupet. Man tror att det också finns gamla vapen i Gdanskdjupet och vid Lillabelt i Danmark.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Östersjöns, Chemsea, EU, Östersjön, Professor Paula Vanninen, Helsingfors, Bornholm, Skagerack, Norges, Gotlandsdjupet, Gdanskdjupet, Lillabelt, Danmark, Vanninen, För, Vannien, Verifin, Flera

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Miljöriskerför , dumpade, kemiska, vapen, undersöks
YLE - 14 aug 12 kl. 10:17

Tusentals ton kemiska vapen i Östersjön

På Östersjöns botten ligger ca femtiofem tusen ton kemiska vapen, som sänktes ner i vattnet efter andra världskriget. Projektet Chemsea som hör till EU:s program för skydd av Östersjön kartlägger miljörisker kring de dumpade vapnen. De kemiska vapnen innehåller bland annat tårgas och senapsgas med föreningar som innehåller arsen, säger Professor Paula Vanninen som är direktör för Verifin, en avdelning vid Helsingfors universitet som forskar kring kemiska vapen.

YLE - 14 aug 12 kl. 10:40

Dyrt och riskfyllt att rena Östersjön från kemiska vapen

På Östersjöns botten ligger cirka 55 000 ton kemiska vapen, som sänktes ner i vattnet efter andra världskriget. Vapengömmor finns bland annat öster om Bornholm, i Skagerack vid Norges kust och i Gotlandsdjupet. Man tror att det också finns gamla vapen i Gdanskdjupet och vid Lillabelt i Danmark.

HBL - 08 okt 12 kl. 02:41

Fisk i Östersjön kan bära gifter från kemiska vapen

Fisk och musslor i Östersjön kan bära gifter från kemiska vapen som dumpats i havet efter andra världskriget. Kemikalierna kan orsaka cancer.?Musslor som legat nära dumpningsområdena mår sämre än på andra ställen.

Supermiljöbloggen - 16 apr 14 kl. 16:35

Nu får svenska kor äta GMO-foder – trots miljörisker och skeptiska konsumenter

Det är branschorganisationen LRF Mjölk som lyfter policyn om att svenska kossor inte får äta genmodifierat kraftfoder. LRF Mjölk hävdar att policyn kan vara oförenlig med konkurrensrätten, och att den hävs för att slippa eventuella handelsproblem i framtiden. Inköparna måste betala en särskild premie för GMO-fritt foder.

Sydsvenskan - 23 aug 16 kl. 11:29

Hot om vite för miljörisker på bensinstation på Nobelvägen

Hot om vite för miljörisker på bensinstation på Nobelvägen.

SR - 07 okt 17 kl. 11:00

FN-expert: Miljörisker ett hot mot mänskliga rättigheter

Miljörisker är ett underskattat hot mot mänskliga rättigheter. Det säger FN:s särskilda utredare om mänskliga rättigheter och giftiga ämnen, till Ekot..

Supermiljöbloggen - 04 sep 16 kl. 20:59

Miljörisker från läkemedel ska minskas

Läkemedelsverket har en ny handlingsplan för att minska miljöriskerna, rapporterar Sveriges Radio. Att läkemedel spolas ut i sjöar och vattendrag efter användning och där har en stor påverkan på den biologiska mångfalden är det många som känner till. Frågan hur man ska göra för att minska utsläppen är däremot svårare att veta.

Hela Gotland - 01 mar 13 kl. 13:07

Miljörisker ska utredas på minkfarmen

Minkfarmen vid Salthamn kan vara förorenad med farliga kemikalier. Regionen ska utreda miljön i området men det lär dröja innan något görs..

DI - 19 jul 18 kl. 05:42

Miljörisker spökar inför Pajalagruvans omstart

Ledningen för Kaunis Iron trotsar Naturvårdsverket och återinviger Pajalagruvan. Men glädjen i Pajala kan bli kortvarig.  Upptäcks pågående miljöskador kan det bli aktuellt att stoppa verksamheten omedelbart.

Barometern - 18 jun 14 kl. 07:23

Bra betyg för miljön

”Inget är så bra att det inte kan bli bättre när det gäller miljön. En av Sveriges främsta utmaningar är att arbeta mer med våra miljökvalitetsmål.” Miljöpolitik är ett komplext område, med många olika aspekter som ska hanteras och utvecklas.

Fler nyheter från YLE

YLE - 1 timme sedan

Insamlingsbössorna dyker upp igen - Röda Korsets hungerdagsinsamling inleds

På torsdag inleder Röda Korset sin hungerdagsinsamling. Den pågår i tre dagars tid. De insamlade pengarna går till Röda Korsets katastroffond och därifrån bland annat till de utsatta rohingyerna som flytt till Bangladesh från Myanmar..

YLE - 1 timme sedan

Åbo Akademi tar #metoo på allvar

Åbo Akademi ordnade seminarium om att få slut på trakasserier. Många studenter och anställda var glada över bra diskussioner om trakasserier, jämställdhet och rasism..

YLE - 2 timmar sedan

Morgonkollen: Regeringspartierna sluter upp bakom Timo Soini, Zalando förlorar pengar på det varma vädret

Utrikesminister Timo Soini (Blå) bedöms gå helskinnad ur den stundande förtroendeomröstningen. Nätbutiken Zalandos aktiekurs har sjunkit till följd av det varma vädret..

YLE - 2 timmar sedan

Förskoleundervisningen i Raseborg kan koncentreras – ”Separat förskola ger bättre inlärningsmiljö”

Planer för att förnya förskoleverksamheten i Raseborg håller på att ta form. Det kan handla om att koncentrera förskoleundervisningen till ett mindre antal enheter i kommunen och att skilja åt den från dagvården..

YLE - 3 timmar sedan

Nu är det klart - Lovisa ansöker om att få stå värd för bostadsmässan 2023

Enligt planen ska området för bostadsmässan byggas på östra stranden i Lovisa. Meningen är att Drottningstranden ska bli ett vardagsrum vid havet i Lovisa centrum..

YLE - 7 timmar sedan

Timo Soini sitter säkert när riksdagen röstar om förtroendet för honom på fredag - Soinis abortmotstånd fäller inte regeringen

Petteri Orpo (Saml), Anne-Mari Virolainen (Saml) och Annika Saarikko (C) är ministrar som offentligt tagit ställning mot Soinis abortmotstånd, och nu ställs inför att officiellt rösta om ministerkollegans förtroende..

YLE - 9 timmar sedan

Sipilä: EU:s gemensamma gränsbevakningsstyrkors befogenheter måste utredas

En gemensam gränsbevakningsstyrkas roll jämte medlemsländernas egna gränsbevakning måste noggrant utredas, säger statsminister Juha Sipilä (C). EU-kommissionen presenterade ett förslag förra veckan..

YLE - 10 timmar sedan

Bron-filmstjärna spelar in film i Åbo

Den norska filmen Flammen over Jølster, med Thure Lindhardt i huvudrollen har premiär år 2019..

YLE - 14 timmar sedan

Störningar i tågtrafiken i södra Finland – förseningar ända fram till torsdag morgon

Tågtrafiken har kommit igång igen. Den stod stilla på bansträckorna Helsingfors–Riihimäki och Helsingfors–Åbo på grund ett elektriskt fel..

YLE - 11 timmar sedan

"Avtalet kan inte längre förhandlas om", säger rektor Harriet Ahlnäs om fusionen mellan Prakticum och Inveon

Inveons styrelse vill fortsätta förhandla med Prakticum om en sammanslagning av de båda yrkesutbildningarna i Östnyland. Det är inte längre möjligt, säger Prakticums rektor Harriet Ahlnäs..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.