BT > Nyheter

Monday, 16 July, 07:07

BT - 02 apr 12 kl. 09:36

Fattiga, rika och viljan att göra gott
Det har talats en del om en trend i årets bokflod. Biståndslitteraturen utgörs av berättelser om svenskarnas vacklande självbild som välgörare i världen och en postkolonial problematik. Härom veckan kom Gunnar Ardelius Friheten förde oss hit med 1960-talets Liberia som fond. I dag publiceras debuterande Helena Thorfinns roman Innan floden tar oss som utspelar sig i ett nutida Bangladesh.
Två parallella berättelser.
Läs mer på BT
Läs mer om:
Gunnar Ardelius Friheten, Liberia, Helena Thorfinns, Innan, Bangladesh, Sofia, Dhaka, Janne, Ikea, Thorfinn, Södermalm, Thorfinns, Sverige

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Fattiga, rikaoch , viljanatt , göra, gott
Dagens PS - 22 jan 18 kl. 10:27

Rapport: Fattiga lika fattiga – rika bara rikare

Den rikaste procenten roffade åt sig 82 procent av världens förmögenhetstillväxt i fjol. Det visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam som refereras av TT. ”Vi menar att de stora förmögenhetsökningarna som de rikaste får sker på bekostnad av de fattigaste”, säger Robert Höglund, kommunikationschef på Oxfam i Sverige, till nyhetsbyrån.

E24 - 17 feb 12 kl. 11:23

Konflikten mellan fattiga & rika växer

Inkomstklyftorna vidgas i USA, så också motsättningarna mellan fattiga och rika. Samtidigt som problemet vandrar omkring som en tickande bomb i politikens korridorer urholkas även medelklassen..

Ekonomistas - 21 nov 14 kl. 07:00

När rika barn möter fattiga

Att människor från olika grupper och samhällsklasser umgås kan öka förståelsen för andras villkor. Sådan förståelse kan i bästa fall bidra till ett mer tolerant och kanske generösare samhällsklimat. Eftersom barn sannolikt är mer påverkbara än vuxna är detta en anledning till att socialt blandade skolor ofta ses som ett mål i sig.

Sydsvenskan - 15 jan 12 kl. 00:05

Kapitalflykt skadar fattiga och rika

Kapitalflykt hindrar utveckling, underminerar biståndet och skadar ekonomierna i såväl fattiga som rika länder. Det menar Forum Syds generalsekreterare Annica Sohlström och Kristina Fröberg, handläggare för globala utvecklingsfrågor.
Utvecklingsbiståndet undermineras när multinationella företag i fattiga länder smiter från skatten och skickar vinsterna till skatteparadis.

HBL - 25 jan 15 kl. 13:20

U-biståndet hjälper inte de fattiga

Hela sitt yrkesliv har ambassadör Matti Kääriäinen jobbat med u-hjälp. Bortkastat arbete, anser han i dag. Eländet i Afrika är detsamma som för fyrtio år sedan.

YA - 03 feb 12 kl. 06:29

Fattiga och rika tillsammans

Robin Hood-skatten är en självklarhet för skogskommunerna. I rikare stadsdelar som Nottingham - läs Vellinge, Danderyd, Lidingö - är sheriffen sällan lika förtjust, särskilt inte om han är Moderat.
På byråkratiska handlar det om det kommunala utjämningssystemet.

YLE - 15 sep 17 kl. 11:42

Riksdagens siffror bekräftar: Fattiga blir fattigare och rika blir allt rikare

Regeringens nedskärningar drabbar låginkomsttagarna, samtidigt som de har svårt att dra nytta av högkonjunkturen. Skillnaderna mellan rika och fattiga har varit rätt oförändrad i över tio år men nu växer klyftorna igen. Tidigare i veckan erkände statsminister Juha Sipilä i Yles A-studio att besluten som regeringen hittills har fattat har drabbat låginkomsttagarna hårt.

Dagen - 10 aug 11 kl. 03:00

Fattiga länder i skugga när börserna rasar

Den senaste veckan har präglats av att världens börser satts i gungning. Men det är de fattiga länderna som drabbas hårdast. Efter 2008 års finanskris kunde man exempelvis se minskat bistånd till utvecklingsländerna.

Alliansfritt Sverige - 12 maj 14 kl. 20:36

Vet ni vad? Barns tandhälsa har försämrats – och det gäller inte barn från rika familjer

Önskas exempel på segregation och polarisering? Här: I Östergötland har landstingen tillsammans med folktandvården kartlagt tandhälsan hos invånarna i kommunerna. Det har visat sig att tandhälsan hos fattiga barn blir allt sämre med värre kariesangrepp och lidande, medan tandhälsan hos rika barn blir allt bättre.

YA - 14 okt 11 kl. 06:30

Marschera med de fattiga

För 53 år sedan marscherade jag med de fattiga, 36-årig utlandskorre för tidningen Se i New York. 1968 brann ghettona i USA, Martin Luther King och Bobby Kennedy mördades och Poor Peoples March gick av stapeln.
Från Mississippi och Alabama drog de i tusentals med oxkärror mot Washington för att barrikadera sig i lervällingen mellan Lincoln-monumentet och Capitol Hill; förgäves väntade de på att politikerna skulle lyssna.

Fler nyheter från BT

BT - 2 timmar sedan

Utökad oljestrejk i Norge

Ytterligare 900 norska oljearbetare tas ut i den strejk som snart pågått i en vecka. .

BT - 1 timme sedan

Så startar Elfsborg mot Hammarby

Efter tre raka segrar i allsvenskan tar sig Elfsborg an Hammarby hemma i allsvenskan..

BT - 1 timme sedan

Från ifrågasatta till heta: ”Finns inget stopp för det här laget”

Länge ifrågasatta – men hux flux ett av allsvenskans hetaste lag. Och nu tror Elfsborg på en höst i gulsvarta färger. – Som det känns nu finns det inget stopp för det här laget, säger Joakim Nilsson..

BT - 1 timme sedan

Flera döda i attack i Mali

Minst tio personer har dödats i en eventuell jihadistisk attack i Ménaka i nordöstra Mali, nära gränsen till Niger, uppger både beväpnade grupper och lokala myndigheter. Under de senaste månaderna har över 100 personer dödats i den instabila regionen.(TT).

BT - 1 timme sedan

Särf: ”Kan vara livsfarligt för oss att komma i kontakt med dem”

Att släcka en brand där solceller brinner innebär speciella risker, menar brandingenjören Andreas Leandersson vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund..

BT - 1 timme sedan

"Risken för brand bör tas på allvar”

Solcellsmarknaden exploderar – men montörernas certifiering är frivillig. Brist på kvalitet i material och installation ökar risken för brand i solelanläggningen, menar man vid Rise..

BT - 1 timme sedan

Här är kustälskarnas nya havssbad – mitt i stan: ”Speciell plats”

Vädret och ekonomin gav det nya djuphavsbadet i Varberg en tuff kamp. Nu närmar sig invigningen. –Snart kan man bada ännu mer i centrala Varberg, säger Magnus Thomson, destinationsutvecklare på Varbergs kommun..

BT - 1 timme sedan

Franska spelarna: VM-guldet är för folket

De franska spelarna firade VM-guldet hela natten. De gjorde det med glädjen hos det enade folket i bakhuvudet. - Det är härligt att se, säger lagkaptenen Hugo Lloris.

BT - 1 timme sedan

Försiktig Asienbörs vid öppning

Asiatiska börser föll på måndagen då siffror visade att Kinas ekonomiska tillväxt avtog under andra kvartalet, då det verkar som att landet är på väg in i ett handelskrig med USA. Efter en positiv avslutning på förra veckans berg- och dalbanetur gick investerarna tillbaka i ett mer defensivt läge.(TT).

BT - 1 timme sedan

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Det har varit en lugn natt i Sjuhärad, utan några större polisiära händelser. Här följer händelsen från övriga världen..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.