BT > Nyheter

Wednesday, 12 December, 16:17

BT - 02 apr 12 kl. 09:36

Fattiga, rika och viljan att göra gott
Det har talats en del om en trend i årets bokflod. Biståndslitteraturen utgörs av berättelser om svenskarnas vacklande självbild som välgörare i världen och en postkolonial problematik. Härom veckan kom Gunnar Ardelius Friheten förde oss hit med 1960-talets Liberia som fond. I dag publiceras debuterande Helena Thorfinns roman Innan floden tar oss som utspelar sig i ett nutida Bangladesh.
Två parallella berättelser.
Läs mer på BT
Läs mer om:
Gunnar Ardelius Friheten, Liberia, Helena Thorfinns, Innan, Bangladesh, Sofia, Dhaka, Janne, Ikea, Thorfinn, Södermalm, Thorfinns, Sverige

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Fattiga, rikaoch , viljanatt , göra, gott
Dagens PS - 22 jan 18 kl. 10:27

Rapport: Fattiga lika fattiga – rika bara rikare

Den rikaste procenten roffade åt sig 82 procent av världens förmögenhetstillväxt i fjol. Det visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam som refereras av TT. ”Vi menar att de stora förmögenhetsökningarna som de rikaste får sker på bekostnad av de fattigaste”, säger Robert Höglund, kommunikationschef på Oxfam i Sverige, till nyhetsbyrån.

E24 - 17 feb 12 kl. 11:23

Konflikten mellan fattiga & rika växer

Inkomstklyftorna vidgas i USA, så också motsättningarna mellan fattiga och rika. Samtidigt som problemet vandrar omkring som en tickande bomb i politikens korridorer urholkas även medelklassen..

DN - 5 timmar sedan

”Tryck inte ner rika äldres lyx i halsen på fattiga kvinnor”

Det är tydligt att förmögna inte längre behöver skämmas för sina höga inkomster och stora vinster. Men att som företagaren Peje Emilsson trycka ner rika äldre lyx i halsen på fattiga kvinnor är att gå för långt, skriver läsaren Per Ljungberg..

Ekonomistas - 21 nov 14 kl. 07:00

När rika barn möter fattiga

Att människor från olika grupper och samhällsklasser umgås kan öka förståelsen för andras villkor. Sådan förståelse kan i bästa fall bidra till ett mer tolerant och kanske generösare samhällsklimat. Eftersom barn sannolikt är mer påverkbara än vuxna är detta en anledning till att socialt blandade skolor ofta ses som ett mål i sig.

Sydsvenskan - 15 jan 12 kl. 00:05

Kapitalflykt skadar fattiga och rika

Kapitalflykt hindrar utveckling, underminerar biståndet och skadar ekonomierna i såväl fattiga som rika länder. Det menar Forum Syds generalsekreterare Annica Sohlström och Kristina Fröberg, handläggare för globala utvecklingsfrågor.
Utvecklingsbiståndet undermineras när multinationella företag i fattiga länder smiter från skatten och skickar vinsterna till skatteparadis.

HBL - 25 jan 15 kl. 13:20

U-biståndet hjälper inte de fattiga

Hela sitt yrkesliv har ambassadör Matti Kääriäinen jobbat med u-hjälp. Bortkastat arbete, anser han i dag. Eländet i Afrika är detsamma som för fyrtio år sedan.

YA - 03 feb 12 kl. 06:29

Fattiga och rika tillsammans

Robin Hood-skatten är en självklarhet för skogskommunerna. I rikare stadsdelar som Nottingham - läs Vellinge, Danderyd, Lidingö - är sheriffen sällan lika förtjust, särskilt inte om han är Moderat.
På byråkratiska handlar det om det kommunala utjämningssystemet.

YLE - 15 sep 17 kl. 11:42

Riksdagens siffror bekräftar: Fattiga blir fattigare och rika blir allt rikare

Regeringens nedskärningar drabbar låginkomsttagarna, samtidigt som de har svårt att dra nytta av högkonjunkturen. Skillnaderna mellan rika och fattiga har varit rätt oförändrad i över tio år men nu växer klyftorna igen. Tidigare i veckan erkände statsminister Juha Sipilä i Yles A-studio att besluten som regeringen hittills har fattat har drabbat låginkomsttagarna hårt.

Dagen - 10 aug 11 kl. 03:00

Fattiga länder i skugga när börserna rasar

Den senaste veckan har präglats av att världens börser satts i gungning. Men det är de fattiga länderna som drabbas hårdast. Efter 2008 års finanskris kunde man exempelvis se minskat bistånd till utvecklingsländerna.

Alliansfritt Sverige - 12 maj 14 kl. 20:36

Vet ni vad? Barns tandhälsa har försämrats – och det gäller inte barn från rika familjer

Önskas exempel på segregation och polarisering? Här: I Östergötland har landstingen tillsammans med folktandvården kartlagt tandhälsan hos invånarna i kommunerna. Det har visat sig att tandhälsan hos fattiga barn blir allt sämre med värre kariesangrepp och lidande, medan tandhälsan hos rika barn blir allt bättre.

Fler nyheter från BT

BT - 10 minuter sedan

Elin Willows debutroman "Inlandet" blir film

Journalisten Elin Willows fick beröm för sin stilsäkerhet och gestaltningsförmåga när hennes debutroman "Inlandet" släpptes i början av året. Nu är rollsättare i full gång att leta skådespelare till filmatiseringen av boken.(TT).

BT - 15 minuter sedan

Mordmisstänkta släppta i väntan på dom

De två personer, en 48-årig man och en 24-årig kvinna, som står åtalade för mord vid Värmlands tingsrätt släpptes på onsdagen - rättegångens sista dag. - Min slutsats är att ingen kommer att fällas för mord, säger advokaten Lennart Lefverström som försvarar 48-åringen, till Nya Wermlands-Tidningen.(TT).

BT - 15 minuter sedan

Expert: Det kan bli brexit-katastrof

Resultatet i förtroendeomröstningen om Theresa May som partiledare spelar stor roll för om det blir en brittisk krasch ut ur EU eller om utträdet kan ske under mer ordnade former. - Det kan bli en katastrof för brexitprocessen, säger Mattias Hedwall på advokatbyrån Baker McKenzie.(TT).

BT - 15 minuter sedan

Bilder på Jones har motiverat Gustafsson

Titelfajten är först den 29 december i Las Vegas. Men Alexander Gustafsson har redan jämfört sina krafter med amerikanen Jon Jones. - Jag har bilder på honom i gymmet, säger MMA-stjärnan.

BT - 30 minuter sedan

Michelle Obamas historia är en rättfram och ärlig berättelse

Michelle Obamas självbiografi ”Min historia” skulle kunna bli ännu en berättelse om den amerikanska drömmen. Men hon är klokare än så, konstaterar vår recensent Thomas Kjellgren som läst en rättfram och ärlig berättelse..

BT - 30 minuter sedan

Hoten mot årets "Stjärnorna på slottet"

Bara dagar innan inspelningen skulle starta var Sven Melander, på grund av sin sjukdom, osäker på om han skulle kunna vara med. När stjärnorna sedan anlände till slottet drabbades de av rekordhetta. - Det var varmt och slitsamt, säger Sven Melander till TT.

BT - 30 minuter sedan

Öberg tillbaka på startlinjen: "På gränsen"

Efter att ha missat helgens avslutande tävlingar i Pokljuka på grund av sjukdom är Hanna Öberg tillbaka på startlinjen i världscupen i Hochfilzen. - Hon är så bra så att hon kan starta, men det är på gränsen, säger landslagstränaren Johan Hagström.(TT).

BT - 30 minuter sedan

Brödratalangernas debut: "Något man drömt om"

Jesper debuterar i Tre Kronor i Channel One Cup den här veckan - lillebror Adam gör JVM-debut i Juniorkronorna om ett par veckor. Talangfulla bröderna Boqvist har en spännande tid framför sig i varsitt hockeylandslag:(TT).

BT - 45 minuter sedan

Brexitkris överskuggar EU-toppmöte

Den brittiska Brexitkrisen kommer att överskugga EU-toppmötet. Oron för ett avtalslöst brittiskt utträde i vår ökar. I inbjudan till toppmötet i Bryssel påpekar mötets ordförande Donald Tusk den allvarliga situationen i Storbritannien.

BT - 1 timme sedan

Franska ligamatcher flyttas

För andra helgen i rad tvingas matcher i franska Ligue 1 skjutas upp efter myndigheternas önskemål. Anledningen är de senaste veckornas protester och upplopp i Frankrike, vilka befaras fortsätta för femte helgen i rad.(TT).Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.