BT > Nyheter

Sunday, 23 September, 05:16

BT - 02 apr 12 kl. 09:36

Fattiga, rika och viljan att göra gott
Det har talats en del om en trend i årets bokflod. Biståndslitteraturen utgörs av berättelser om svenskarnas vacklande självbild som välgörare i världen och en postkolonial problematik. Härom veckan kom Gunnar Ardelius Friheten förde oss hit med 1960-talets Liberia som fond. I dag publiceras debuterande Helena Thorfinns roman Innan floden tar oss som utspelar sig i ett nutida Bangladesh.
Två parallella berättelser.
Läs mer på BT
Läs mer om:
Gunnar Ardelius Friheten, Liberia, Helena Thorfinns, Innan, Bangladesh, Sofia, Dhaka, Janne, Ikea, Thorfinn, Södermalm, Thorfinns, Sverige

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Fattiga, rikaoch , viljanatt , göra, gott
Dagens PS - 22 jan 18 kl. 10:27

Rapport: Fattiga lika fattiga – rika bara rikare

Den rikaste procenten roffade åt sig 82 procent av världens förmögenhetstillväxt i fjol. Det visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam som refereras av TT. ”Vi menar att de stora förmögenhetsökningarna som de rikaste får sker på bekostnad av de fattigaste”, säger Robert Höglund, kommunikationschef på Oxfam i Sverige, till nyhetsbyrån.

E24 - 17 feb 12 kl. 11:23

Konflikten mellan fattiga & rika växer

Inkomstklyftorna vidgas i USA, så också motsättningarna mellan fattiga och rika. Samtidigt som problemet vandrar omkring som en tickande bomb i politikens korridorer urholkas även medelklassen..

Ekonomistas - 21 nov 14 kl. 07:00

När rika barn möter fattiga

Att människor från olika grupper och samhällsklasser umgås kan öka förståelsen för andras villkor. Sådan förståelse kan i bästa fall bidra till ett mer tolerant och kanske generösare samhällsklimat. Eftersom barn sannolikt är mer påverkbara än vuxna är detta en anledning till att socialt blandade skolor ofta ses som ett mål i sig.

Sydsvenskan - 15 jan 12 kl. 00:05

Kapitalflykt skadar fattiga och rika

Kapitalflykt hindrar utveckling, underminerar biståndet och skadar ekonomierna i såväl fattiga som rika länder. Det menar Forum Syds generalsekreterare Annica Sohlström och Kristina Fröberg, handläggare för globala utvecklingsfrågor.
Utvecklingsbiståndet undermineras när multinationella företag i fattiga länder smiter från skatten och skickar vinsterna till skatteparadis.

HBL - 25 jan 15 kl. 13:20

U-biståndet hjälper inte de fattiga

Hela sitt yrkesliv har ambassadör Matti Kääriäinen jobbat med u-hjälp. Bortkastat arbete, anser han i dag. Eländet i Afrika är detsamma som för fyrtio år sedan.

YA - 03 feb 12 kl. 06:29

Fattiga och rika tillsammans

Robin Hood-skatten är en självklarhet för skogskommunerna. I rikare stadsdelar som Nottingham - läs Vellinge, Danderyd, Lidingö - är sheriffen sällan lika förtjust, särskilt inte om han är Moderat.
På byråkratiska handlar det om det kommunala utjämningssystemet.

YLE - 15 sep 17 kl. 11:42

Riksdagens siffror bekräftar: Fattiga blir fattigare och rika blir allt rikare

Regeringens nedskärningar drabbar låginkomsttagarna, samtidigt som de har svårt att dra nytta av högkonjunkturen. Skillnaderna mellan rika och fattiga har varit rätt oförändrad i över tio år men nu växer klyftorna igen. Tidigare i veckan erkände statsminister Juha Sipilä i Yles A-studio att besluten som regeringen hittills har fattat har drabbat låginkomsttagarna hårt.

Dagen - 10 aug 11 kl. 03:00

Fattiga länder i skugga när börserna rasar

Den senaste veckan har präglats av att världens börser satts i gungning. Men det är de fattiga länderna som drabbas hårdast. Efter 2008 års finanskris kunde man exempelvis se minskat bistånd till utvecklingsländerna.

Alliansfritt Sverige - 12 maj 14 kl. 20:36

Vet ni vad? Barns tandhälsa har försämrats – och det gäller inte barn från rika familjer

Önskas exempel på segregation och polarisering? Här: I Östergötland har landstingen tillsammans med folktandvården kartlagt tandhälsan hos invånarna i kommunerna. Det har visat sig att tandhälsan hos fattiga barn blir allt sämre med värre kariesangrepp och lidande, medan tandhälsan hos rika barn blir allt bättre.

YA - 14 okt 11 kl. 06:30

Marschera med de fattiga

För 53 år sedan marscherade jag med de fattiga, 36-årig utlandskorre för tidningen Se i New York. 1968 brann ghettona i USA, Martin Luther King och Bobby Kennedy mördades och Poor Peoples March gick av stapeln.
Från Mississippi och Alabama drog de i tusentals med oxkärror mot Washington för att barrikadera sig i lervällingen mellan Lincoln-monumentet och Capitol Hill; förgäves väntade de på att politikerna skulle lyssna.

Fler nyheter från BT

BT - 15 minuter sedan

Hösten är här - och gäddorna vaknar till liv

Gäddan lurar i vattnen - och nu är hösten dessutom här. Då blir fisken mer aktiv och höstfisket kan vara riktigt, riktigt givande. - Gäddan gillar när det blir lite kallare i vattnet igen.

BT - 15 minuter sedan

Fjättrade skulpturer befrias i dansen

En Indienresa utmynnade i sex skulpturer och en kort solodansperformance under Skulpturbiennalen. Nu utvecklas dansen till en fullängdsföreställning med tre dansare på Regionteatern Väst i Borås..

BT - 15 minuter sedan

Här växer den nya bostadsmarknaden fram: ”En vind är en vind”

På taket, i källaren, på vinden. När allt fler vill bo i centrum får byggentreprenörerna hitta nya sätt att skapa ytor..

BT - 15 minuter sedan

Forskare om växande trenden: "Drivs på av politiker"

När det blir markbrist i städerna är en lösning att bygga både tätare och på höjden. Men längs vägen är det lätt att man glömmer vad som gör ett boende trivsamt. ”Vi behöver tala om hur vi kan förtäta utan att sänka kraven på vårt boende” säger professor Per G Berg..

BT - 15 minuter sedan

Om hundar och människor på SM Art

Hundar – och en och annan människa – finns med på Berit Olméus utställning ”Hunden är människans bästa vän” som hade vernissage på Galleri SM Art på lördagen..

BT - 15 minuter sedan

Norrbotten testar skrotbilsamnesti

För att slippa problemet med att miljöfarliga och fula skrotbilar blir stående i naturen inför nu Jokkmokks kommun i Norrbotten en skrotbilsamnesti där fordonsägare kostnadsfritt kan lämna in sina gamla bilar.(TT).

BT - 30 minuter sedan

Explosiv och svävande rymdutforskning inledd

Ett par små robotar som skickats ut från en japansk rymdsond har landat på asteroiden Ryugu. Robotarna ska nu undersöka asteroiden, bland annat genom att skutta upp och sväva över dess yta - och en mindre krater ska också sprängas upp i Ryugu.(TT).

BT - 30 minuter sedan

Stöldvåg av dyra sadlar i Mälardalen

Inom loppet av några dagar har det försvunnit minst ett dussin dyra sadlar i Västmanland och polisen fruktar nu en ny stöldvåg i Mälardalen, skriver Vestmanlands Läns Tidning. Några misstänkta finns inte, men förra veckan hittade en svampplockare sju gömda sadlar utanför Norrtälje.(TT).

BT - 1 timme sedan

Jagades av okänd man med kätting

En 62-årig man från Västerås blev i onsdags kväll hotad av en okänd man med kätting. 62-åringen satt i sin bil och väntade på en vän i Möklinta när en främmande man kom ut med en kätting i handen.(TT).

BT - 1 timme sedan

Vem är din talman på måndag?

Valet av talman som stundar på måndag framstår som en valrörelse i miniatyr. Men kanske borde talmansfrågan handla mindre om politisk positionering, och mer om rikets bästa..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.