Sydsvenskan > Opinion

Tuesday, 25 September, 12:46

Sydsvenskan - 16 jan 12 kl. 00:05

"Havel - en stor inspiratör"Knappt hade jag hunnit läsa färdigt artikeln som hyllade Václav Havel, den nyligen avlidne dramatikern som blev dissident och fredlig revolutionär, förrän två olika nyheter gav nya perspektiv åt Havels enastående karriär. Det ena beskedet var att Nordkoreas högste ledare, den pornografiberoende och kärnvapenbeväpnade Kim Jong-Il, hade dött, och den andra att byborna i Wukan, i den sydkinesiska provinsen Guandong, gått ut i fredliga protester mot markexpropriationen.
.
Läs mer på Sydsvenskan
Läs mer om:
Václav Havel, Ma Jian, London, Havels, Nordkoreas, Kim Jong-Il, Guandong, Havel, Wukan, Himmelska, Jong-Il, Mao Zedong, Maos, Kina, Mao, Mao Yuanxin, Zhang Yufeng, Qing, Nordkoreas Kim, Jong-Un, Kim, Tjeckoslovakiens, Nordkorea, Kim Jong-Uns, Kim III, Kimdynastin, Ryssland, Henan, Dailan, Vladimir Putins, Moskva, Petersburg, Michael Gorbatjovs, Sovjetunionens, Prag, Nobelpristagaren Liu Xiaobo, Charta, Jong-Ils, Jian, Syndicate, Tedin

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Havelen , stor, inspiratör
Sydsvenskan - 11 dec 12 kl. 06:30

Han var en stor inspiratör i kyrkans förändringsarbete

Prästen och förre religionsradiochefen John Ronnås, Rättvik och Stockholm, har avlidit i en ålder av 89 år. Hans närmaste är hustrun Berit Lundh samt barn, barnbarn och barnbarnsbarn.John Ronnås blev nydanare när det gäller skolans religionsundervisning.

SmålandsPosten - 02 dec 16 kl. 06:00

En stor inspiratör har gått ur tiden

Liberalen Nils Fransson kommer med en serie ogrundade påståenden om Kuba och Fidel Castro samt uppvisar stor historielöshet..

Barometern - 25 apr 18 kl. 14:31

Årets rospris till stor inspiratör

Ylva Alexandersson är en av drivkrafterna bakom en världsunik satsning i Mönsterås, och på onsdagen fick hon årets rosstipendium..

YA - 04 jan 12 kl. 06:30

Havel skapade stor dramatik

Under 1970-talet drömde en del intellektuella i väst om en kommunistisk revolution. Mer betydelsefulla blev emellertid en annan grupp av intellektuella, med en helt annan syn på kommunismen: de östeuropeiska dissidenterna.
År 1970 fick den ryske författaren Aleksandr Solzjenitsyn Nobelpriset i litteratur, ett pris han då inte kunde hämta i Sverige.

Sydsvenskan - 23 dec 11 kl. 06:30

Vaclav Havel begravs i dag

Foto: Petr David Josek/AP
Utrikesminister Carl Bildt, Frankrikes president Nicolas Sarkozy och USA:s utrikesminister Hillary Clinton. De finns bland gästerna när Tjeckiens expresident, dramatikern och dissidenten Vaclav Havel, i dag begravs i Prag.
Tjeckernas officiella farväl till den uppskattade ledaren startar klockan halv tolv svensk tid.

Dagen - 23 dec 11 kl. 13:12

Kyrkligt avsked av Havel

Det kyrkliga avskedet av den avlidne tjeckiske presidenten Vaclav Havel inleddes på fredagen i katedralen i Prag. Huvudcelebrant i gudstjänsten är ärkebiskopen av Prag Dominik Duka.

Gudstjänsten visas på storbildskärmar på den andra borggården och på Hradschintorget, skriver Signum.

SVT - 05 dec 13 kl. 22:57

”En enorm inspiratör”

Marika Griehsel har följt Nelson Mandelas liv och gärning och har träffat honom flera gånger. Under åren 1990 till 2001 var hon SVT:s korrespondent i Sydafrika. I dag sörjer hon en enorm inspiratör och en stor humanist..

DN - 06 feb 11 kl. 12:45

Vaclav Havel: Tiden är avgörande

Det finns likheter mellan de arabiska revolterna och kommunismens fall i Europa, även om man inte bör dra parallellerna för långt, menar två veteraner från 1989. Tiden är avgörande för om revolten ska lyckas, varnar Vaclav Havel..

NSD - 23 feb 11 kl. 13:48

Havel jämför med järnridån

De regimer i arabvärlden som nu faller är "produkter av samma tid som tillverkade järnridån", säger Tjeckiens förre president Vaclav Havel, som var en av förgrundsfigurerna i Östeuropas frigörelse 1989..

SvD - 19 dec 11 kl. 21:30

?Havel hjälpte oss lämna Prag?

Hynek Pallas minns hur Václav Havel hjälpte familjen att fly..

Fler nyheter från Sydsvenskan

Sydsvenskan - 30 minuter sedan

När Lund vågade vägra

Salomon Schulman minns demonstrationen som tände gnistan i Lund 1968..

Sydsvenskan - 45 minuter sedan

Bildextra: Tidsresa med statsministrarna genom Skåne

Åk bakåt i tiden med HD och Sydsvenskans bildarkiv..

Sydsvenskan - 4 timmar sedan

Labour drömmer om nyval – och folkomröstning

Ska britterna få rösta om brexit på nytt? Och ska man i sådana fall inkludera alternativet att helt och hållet stoppa skilsmässan med EU? Det är den stora striden som oppositionspartiet Labour ska besluta om vid sin kongress i Liverpool.

Sydsvenskan - 2 timmar sedan

Norsk citronläsk retar Coca-Cola

Norska läsken Jallasprite har fått den amerikanska jätten Coca-Cola att surna till. Ändrar inte producenten O. Mathisen namnet på drycken hotar bolaget att ta ärendet till domstol.

Sydsvenskan - 2 timmar sedan

Så här är läget med Malmö FF:s Europabiljetter

Störst intresse för Besiktasmatchen i nuläget..

Sydsvenskan - 4 timmar sedan

Det svenska äpplet vinner mark

Andelen odlad hektar har stigit med 12 procent de senaste sex åren..

Sydsvenskan - 6 timmar sedan

Snabbkoll på nattens nyheter

Ökat stöd för Arbetarpartiets kandidat inför presidentvalet i Brasilien, Instagrams grundare lämnar företaget – och försiktigt på börserna i Kina och Japan..

Sydsvenskan - 6 timmar sedan

Snart tuffare krav på friskoleägare

Utdrag ur brottsregistret. Koll hos Skatteverket och Kronofogden. De som vill äga och driva friskola kommer att bli granskade från och med nästa år.

Sydsvenskan - 6 timmar sedan

När Malmös moderater tog makten med stöd av Skånepartiet

"Vem som än får den här tronen riskerar att bli petad", säger dåvarande M-ledaren Joakim Ollén..

Sydsvenskan - 9 timmar sedan

USA: Systematiskt våld i Myanmar

USA menar att det finns bevis för att myanmarsk militär använt systematiskt våld mot rohingyer. En amerikansk rapport om situationen i Myanmar (Burma) publicerades på måndagen, samtidigt som USA tillkännagav att man avsätter 185 miljoner dollar för rohi.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.