Sydsvenskan > Opinion

Friday, 22 June, 03:51

Sydsvenskan - 16 jan 12 kl. 00:05

"Havel - en stor inspiratör"Knappt hade jag hunnit läsa färdigt artikeln som hyllade Václav Havel, den nyligen avlidne dramatikern som blev dissident och fredlig revolutionär, förrän två olika nyheter gav nya perspektiv åt Havels enastående karriär. Det ena beskedet var att Nordkoreas högste ledare, den pornografiberoende och kärnvapenbeväpnade Kim Jong-Il, hade dött, och den andra att byborna i Wukan, i den sydkinesiska provinsen Guandong, gått ut i fredliga protester mot markexpropriationen.
.
Läs mer på Sydsvenskan
Läs mer om:
Václav Havel, Ma Jian, London, Havels, Nordkoreas, Kim Jong-Il, Guandong, Havel, Wukan, Himmelska, Jong-Il, Mao Zedong, Maos, Kina, Mao, Mao Yuanxin, Zhang Yufeng, Qing, Nordkoreas Kim, Jong-Un, Kim, Tjeckoslovakiens, Nordkorea, Kim Jong-Uns, Kim III, Kimdynastin, Ryssland, Henan, Dailan, Vladimir Putins, Moskva, Petersburg, Michael Gorbatjovs, Sovjetunionens, Prag, Nobelpristagaren Liu Xiaobo, Charta, Jong-Ils, Jian, Syndicate, Tedin

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Havelen , stor, inspiratör
Sydsvenskan - 11 dec 12 kl. 06:30

Han var en stor inspiratör i kyrkans förändringsarbete

Prästen och förre religionsradiochefen John Ronnås, Rättvik och Stockholm, har avlidit i en ålder av 89 år. Hans närmaste är hustrun Berit Lundh samt barn, barnbarn och barnbarnsbarn.John Ronnås blev nydanare när det gäller skolans religionsundervisning.

SmålandsPosten - 02 dec 16 kl. 06:00

En stor inspiratör har gått ur tiden

Liberalen Nils Fransson kommer med en serie ogrundade påståenden om Kuba och Fidel Castro samt uppvisar stor historielöshet..

Barometern - 25 apr 18 kl. 14:31

Årets rospris till stor inspiratör

Ylva Alexandersson är en av drivkrafterna bakom en världsunik satsning i Mönsterås, och på onsdagen fick hon årets rosstipendium..

YA - 04 jan 12 kl. 06:30

Havel skapade stor dramatik

Under 1970-talet drömde en del intellektuella i väst om en kommunistisk revolution. Mer betydelsefulla blev emellertid en annan grupp av intellektuella, med en helt annan syn på kommunismen: de östeuropeiska dissidenterna.
År 1970 fick den ryske författaren Aleksandr Solzjenitsyn Nobelpriset i litteratur, ett pris han då inte kunde hämta i Sverige.

Sydsvenskan - 23 dec 11 kl. 06:30

Vaclav Havel begravs i dag

Foto: Petr David Josek/AP
Utrikesminister Carl Bildt, Frankrikes president Nicolas Sarkozy och USA:s utrikesminister Hillary Clinton. De finns bland gästerna när Tjeckiens expresident, dramatikern och dissidenten Vaclav Havel, i dag begravs i Prag.
Tjeckernas officiella farväl till den uppskattade ledaren startar klockan halv tolv svensk tid.

Dagen - 23 dec 11 kl. 13:12

Kyrkligt avsked av Havel

Det kyrkliga avskedet av den avlidne tjeckiske presidenten Vaclav Havel inleddes på fredagen i katedralen i Prag. Huvudcelebrant i gudstjänsten är ärkebiskopen av Prag Dominik Duka.

Gudstjänsten visas på storbildskärmar på den andra borggården och på Hradschintorget, skriver Signum.

SVT - 05 dec 13 kl. 22:57

”En enorm inspiratör”

Marika Griehsel har följt Nelson Mandelas liv och gärning och har träffat honom flera gånger. Under åren 1990 till 2001 var hon SVT:s korrespondent i Sydafrika. I dag sörjer hon en enorm inspiratör och en stor humanist..

DN - 06 feb 11 kl. 12:45

Vaclav Havel: Tiden är avgörande

Det finns likheter mellan de arabiska revolterna och kommunismens fall i Europa, även om man inte bör dra parallellerna för långt, menar två veteraner från 1989. Tiden är avgörande för om revolten ska lyckas, varnar Vaclav Havel..

NSD - 23 feb 11 kl. 13:48

Havel jämför med järnridån

De regimer i arabvärlden som nu faller är "produkter av samma tid som tillverkade järnridån", säger Tjeckiens förre president Vaclav Havel, som var en av förgrundsfigurerna i Östeuropas frigörelse 1989..

SvD - 19 dec 11 kl. 21:30

?Havel hjälpte oss lämna Prag?

Hynek Pallas minns hur Václav Havel hjälpte familjen att fly..

Fler nyheter från Sydsvenskan

Sydsvenskan - 45 minuter sedan

Fentanyldöden liknas vid epidemi

Fentanyl har skördat hundratals liv i Sverige på några få år, och har passerat heroin som den dödligaste drogen. Sedan 2015 har 369 personer avlidit av fentanylöverdoser. "Uppskattningsvis avlider var tionde brukare till följd av förgiftning", säger Lin.

Sydsvenskan - 2 timmar sedan

Ingen röstning om migrationsförslag

Det verkar inte bli någon röstning denna vecka om det så kallade kompromissförslag om invandring som Republikanerna vill lägga fram i USA:s kongress. Ett möte med ledamöter i representanthuset på torsdagen, inför en planerad omröstning på fredagen, visa.

Sydsvenskan - 3 timmar sedan

Fem bilar i brand i Oxie - spridning till garage

Räddningstjänsten är på plats för att bekämpa lågorna..

Sydsvenskan - 5 timmar sedan

Melania Trump får kritik för jacka

Melania Trump får utstå hård kritik sedan hon burit en jacka med texten "I really don't care, do u?" i samband med ett besök hos migranter vid gränsen i Texas. Bilden på USA:s presidenthustru i den olivgröna jackan med en text som säger att hon inte bry.

Sydsvenskan - 4 timmar sedan

Åkessons medarbetare sparkas efter hatinlägg

En tjänsteman på Sverigedemokraternas riksdagskansli, som också kandiderar till riksdagen och kommunfullmäktige för partiet, pekades ut som ansvarig för flera hatiska inlägg om muslimer på olika sajter. Nu får mannen gå, meddelar partiet. – Vår inställn.

Sydsvenskan - 5 timmar sedan

Argentina illa ute i VM efter supertabbe

Pressen på Argentina. Då gick det åt pipan. Stor syndabock?

Sydsvenskan - 7 timmar sedan

Sällsynta fiskar invaderar Sundet – ytterligare en gråhaj fångad

Med nordvästvinden kommer hajarna och andra udda fiskar..

Sydsvenskan - 7 timmar sedan

Berusad man sparkade sönder fönster

Vid 18-tiden omhändertogs en berusad man i korsningen Bankgatan och Tvärgatan..

Sydsvenskan - 7 timmar sedan

Ingen röd ros under kudden.

Novus har lagt lite udda buketter under de tillfrågades huvudkuddar..

Sydsvenskan - 7 timmar sedan

Guide till nöjesveckan: Don Quixote, Arctic Monkeys och sommarquiz

Dygnet Runt guidar till tio höjdpunkter under nöjesveckan..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.