Sydsvenskan > Opinion

Friday, 24 November, 10:14

Sydsvenskan - 16 jan 12 kl. 00:05

"Havel - en stor inspiratör"Knappt hade jag hunnit läsa färdigt artikeln som hyllade Václav Havel, den nyligen avlidne dramatikern som blev dissident och fredlig revolutionär, förrän två olika nyheter gav nya perspektiv åt Havels enastående karriär. Det ena beskedet var att Nordkoreas högste ledare, den pornografiberoende och kärnvapenbeväpnade Kim Jong-Il, hade dött, och den andra att byborna i Wukan, i den sydkinesiska provinsen Guandong, gått ut i fredliga protester mot markexpropriationen.
.
Läs mer på Sydsvenskan
Läs mer om:
Václav Havel, Ma Jian, London, Havels, Nordkoreas, Kim Jong-Il, Guandong, Havel, Wukan, Himmelska, Jong-Il, Mao Zedong, Maos, Kina, Mao, Mao Yuanxin, Zhang Yufeng, Qing, Nordkoreas Kim, Jong-Un, Kim, Tjeckoslovakiens, Nordkorea, Kim Jong-Uns, Kim III, Kimdynastin, Ryssland, Henan, Dailan, Vladimir Putins, Moskva, Petersburg, Michael Gorbatjovs, Sovjetunionens, Prag, Nobelpristagaren Liu Xiaobo, Charta, Jong-Ils, Jian, Syndicate, Tedin

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Havelen , stor, inspiratör
Sydsvenskan - 11 dec 12 kl. 06:30

Han var en stor inspiratör i kyrkans förändringsarbete

Prästen och förre religionsradiochefen John Ronnås, Rättvik och Stockholm, har avlidit i en ålder av 89 år. Hans närmaste är hustrun Berit Lundh samt barn, barnbarn och barnbarnsbarn.John Ronnås blev nydanare när det gäller skolans religionsundervisning.

SmålandsPosten - 02 dec 16 kl. 06:00

En stor inspiratör har gått ur tiden

Liberalen Nils Fransson kommer med en serie ogrundade påståenden om Kuba och Fidel Castro samt uppvisar stor historielöshet..

YA - 04 jan 12 kl. 06:30

Havel skapade stor dramatik

Under 1970-talet drömde en del intellektuella i väst om en kommunistisk revolution. Mer betydelsefulla blev emellertid en annan grupp av intellektuella, med en helt annan syn på kommunismen: de östeuropeiska dissidenterna.
År 1970 fick den ryske författaren Aleksandr Solzjenitsyn Nobelpriset i litteratur, ett pris han då inte kunde hämta i Sverige.

Sydsvenskan - 23 dec 11 kl. 06:30

Vaclav Havel begravs i dag

Foto: Petr David Josek/AP
Utrikesminister Carl Bildt, Frankrikes president Nicolas Sarkozy och USA:s utrikesminister Hillary Clinton. De finns bland gästerna när Tjeckiens expresident, dramatikern och dissidenten Vaclav Havel, i dag begravs i Prag.
Tjeckernas officiella farväl till den uppskattade ledaren startar klockan halv tolv svensk tid.

Dagen - 23 dec 11 kl. 13:12

Kyrkligt avsked av Havel

Det kyrkliga avskedet av den avlidne tjeckiske presidenten Vaclav Havel inleddes på fredagen i katedralen i Prag. Huvudcelebrant i gudstjänsten är ärkebiskopen av Prag Dominik Duka.

Gudstjänsten visas på storbildskärmar på den andra borggården och på Hradschintorget, skriver Signum.

SVT - 05 dec 13 kl. 22:57

”En enorm inspiratör”

Marika Griehsel har följt Nelson Mandelas liv och gärning och har träffat honom flera gånger. Under åren 1990 till 2001 var hon SVT:s korrespondent i Sydafrika. I dag sörjer hon en enorm inspiratör och en stor humanist..

DN - 06 feb 11 kl. 12:45

Vaclav Havel: Tiden är avgörande

Det finns likheter mellan de arabiska revolterna och kommunismens fall i Europa, även om man inte bör dra parallellerna för långt, menar två veteraner från 1989. Tiden är avgörande för om revolten ska lyckas, varnar Vaclav Havel..

NSD - 23 feb 11 kl. 13:48

Havel jämför med järnridån

De regimer i arabvärlden som nu faller är "produkter av samma tid som tillverkade järnridån", säger Tjeckiens förre president Vaclav Havel, som var en av förgrundsfigurerna i Östeuropas frigörelse 1989..

SvD - 19 dec 11 kl. 21:30

?Havel hjälpte oss lämna Prag?

Hynek Pallas minns hur Václav Havel hjälpte familjen att fly..

Helsingborgs Dagblad - 23 dec 11 kl. 08:49

Vaclav Havel begravs i Prag i dag

Utrikesminister Carl Bildt, Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Storbritanniens premiärminister David Cameron och USA:s utrikesminister Hillary Clinton. Dessa finns bland gästerna när Tjeckiens tidigare president, dramatikern och människorättskämpen Vaclav Havel, begravs i Prag i dag. Tjeckernas officiella farväl till den uppskattade ledaren startar klockan halv tolv svensk tid.

Fler nyheter från Sydsvenskan

Sydsvenskan - 4 timmar sedan

SD till hård attack mot S, M och media

SD anklagar S, M och media för att ha skapat kaos och splittrat Sverige. – Vi har rätt att vara arga, säger SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson. Sverigedemokraternas landsdagar i Norrköping inleddes på allvar på fredagen.

Sydsvenskan - 1 timme sedan

Pistorius straff dubblas

Den paralympiske friidrottsstjärnan Oscar Pistorius straff skärps från sex år till 13 år och fem månader, uppger domstolen i Sydafrika. Åklagarna hade överklagat straffet eftersom de ansåg att det var för milt och nya förhör hölls i början av november..

Sydsvenskan - 1 timme sedan

Hobbyhorse revolution: Något i käpphästväg

Udda finsk tjejrörelse skildras i ny dokumentär..

Sydsvenskan - 1 timme sedan

God's own country: Brokeback Mountain

Förälskade fåraherdar i hyllad brittisk film..

Sydsvenskan - 1 timme sedan

Väktare jagade tjuvar på Emporia – blev attackerade med bangers

När väktarna lyckades gripa en av tjuvarna kastade kumpanen en banger..

Sydsvenskan - 1 timme sedan

Mordet på Orientexpressen: Som en enda lång selfie

Kenneth Branagh och hans monstermustasch stjäl allt syre i deckarfilmen..

Sydsvenskan - 1 timme sedan

Bob Hansson vill prata allvar och gå utanför finkulturen: ”Jag vill skriva fram stolar som går att sitta på”

Exklusiv intervju om nya radioprojektet, tystnadskultur och personlig smärta..

Sydsvenskan - 1 timme sedan

Mitsubishi Materials erkänner fusk

Dotterbolag till Mitsubishi Materials är de senaste i raden av japanska företag som erkänner att de fuskat med kvalitetskontroller. Det ska bland annat handla om gummiprodukter som används för att täta rör inom fler olika industrier. Mässingsremsor som.

Sydsvenskan - 1 timme sedan

Nätläkarbolagen är giriga och bryter etiska regler

Herman Holm: Köp en vårdcentral anställ läkare, sjuksköterskor och annan personal och sätt igång..

Sydsvenskan - 2 timmar sedan

Minnesord om Åsa Alsonius

Åsa Alsonius, född Jansson, har, som tidigare meddelats, avlidit 69 år gammal,.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.