Opinionen.se > Opinion

Monday, 28 September, 16:53

Opinionen.se - 30 nov 99 kl. 00:00

EU: Domstol bör få ut personuppgifter
Svenska domstolar har rätt att kräva ut personuppgifter om vem som har en viss IP-adress på internet vid misstanke om brott. Det anser EU-domstolens generaladvokat, som gett sin rekommendation i ett mål mellan ljudbokförlaget Bonnier Audio och internetleverantören Ephone.Enligt förlaget har någon gjort deras ljudböcker tillgängliga för nedladdning på en hemsida, men företaget som levererat internetuppkopplingen, vill inte uppge vilken privatperson som ligger bakom den berörda IP-adressen.Generaladvokaten anser att uppgifterna bör lämnas ut, men fallet avgörs i slutändan av EU-domstolen som inte måste följa generaladvokatens förslag. Troligtvis avgörs målet först nästa år, uppger SR Ekot..
Läs mer på Opinionen.se
Läs mer om:
IP, EU, Bonnier Audio, Ephone, SR Ekot

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: EU Domstol, bör, ut , personuppgifter
Dagen - 17 aug 11 kl. 03:00

Så kan Svenska kyrkan hantera personuppgifter

Svenska kyrkans regler för skydd av känsliga personuppgifter fungerar men har också brister. Det menar utvecklingschefen Per Westberg med anledning av förslaget om att öka sekretess kring känsliga utredningar. - Ett misstag är ett misstag för mycket, säger han.

Nyhetskanalen - 17 nov 11 kl. 11:35

Domstol kan kräva ut fildelares identitet

EU-domstolens generaladvokat Niilo Jääskinen bedömer att EU:s direktiv inte innebär något hinder för en svensk domstol att kräva ut personuppgifter från en internetleverantör för att identifiera en abonnent..

YLE - 13 maj 14 kl. 12:25

EU-domstol: Du har rätt att bli "glömd" av sökmotor

Du ska ha rätt att begära att sökmotorer på internet plockar bort uppgifter om dig. Det överraskande beslutet fattade EU-domstolen på tisdagen. EU:s högsta domstol, EU-domstolen slog på tisdagen fast att privatpersoner har rätt att vända sig till sökmotorleverantörer som Google för att i vissa fall ta bort sökresultat om sig själva.

NSD - 14 mar 13 kl. 15:12

Domstol röjde hotad kvinnas adress

Kalmar tingsrätt röjde en kvinnas skyddade personuppgifter i en dom. Både hon och hennes barn har tvingats flytta efter att ha utsatts för hot, men i en dom avslöjades den nya adressen, rapporterar SVT Smålandsnytt..

Expressen - 14 mar 13 kl. 15:29

Domstol röjde hotad kvinnas nya adress

KALMAR. Kalmar tingsrätt röjde en kvinnas skyddade personuppgifter i en dom. Både hon och hennes barn har tvingats flytta efter att ha utsatts för hot, men i en dom avslöjades den nya adressen, rapporterar SVT Smålandsnytt..

UNT - 27 jun 13 kl. 01:30

Gotlands tingsrätt fälld i domstol

Gotlands tingsrätt fälls i förvaltningsrätten för sin behandling av personuppgifter, rapporterar Gotlands Tidningar. Tingsrätten har länge kritiserats för personuppgiftshanteringen.(TT).

Sydsvenskan - 15 jan 14 kl. 06:30

Domstol röjde hemlig adress i telefonsamtal

Tingrättens personal lämnade på telefon ut den hemliga bostadsadressen för en kvinna med skyddade personuppgifter – inte bara en, utan två gånger samma dag..

Sydsvenskan - 03 sep 14 kl. 05:30

Kritik mot slarvig domstol

Malmö tingsrätt slarvade med sekretessen. Missen gjorde att en kvinna med skyddade personuppgifter fick sin adress röjd.
Nu riktar JO kritik mot domstolen och kräver skärpta rutiner..

UNT - 03 sep 14 kl. 11:20

Domstol röjde hemlig adress

JO kritiserar Malmö tingsrätt för att en kvinna med skyddade personuppgifter fått sin adress röjd..

BT - 03 sep 14 kl. 11:20

Domstol röjde hemlig adress

Justitieombudsmannen (JO) kritiserar Malmö tingsrätt för att en kvinna med skyddade personuppgifter fått sin adress röjd. Hennes hemliga adress skrevs ut i ett domstolsprotokoll sedan hon varit part i ett tvistemål, skriver Sydsvenskan. Tingsrätten hade dessutom tidigare råkat lämna ut hennes adress i samband med att domstolen skickade ut en kallelse.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.