Alliansfritt Sverige > Opinion

Friday, 15 January, 16:32

Alliansfritt Sverige - 14 nov 11 kl. 06:00

Vanvårdskandalen - sagt & gjort av högern
TIDSLINJE. Det började med Dagens Nyheters avslöjande om omfattande vanvård på ett privat äldreboende i Stockholm. Före detta anställda vittnade om avsiktlig underbemanning i syfte att öka vinstmarginalerna. Förvaltningen och de borgerliga i stadsdelsnämnden gjorde sitt för att se till att saken inte uppmärksammades.
SVT följde sedan upp med dokumentär som intervjuade före detta anställda på vårdbolaget Caremas äldreboenden i Stockholm. Omfattande missförhållanden avslöjades. Det blev ett jäkla liv. Inte minst när det visade sig att Carema plockade ut hundratals miljoner kronor i vinst och betalade ut enorma bonusar till toppcheferna.
När det dessutom visade sig att bolaget undvek att betala skatt i Sverige exploderade frågan.
Men högern har inte varit passiv medan skandalen pågått. Alla dessa år av privata alternativ är alltid bättre har satt sina spår. Här är vad högern har gjort medan folk upprörts över att döende människor lämnats ensamma framför TV:n för att vinstmarginalerna hotas av att man har full bemanning:
Högertankesmedjan Timbro släppte sin vältajmade rapport Äldreomsorg som tillväxtfaktor, som argumenterade för större vinster i äldrevården. Samma vinster som maximeras genom att man väger blöjor för att se om de kan användas igen.
I SVT satt Stockholms tidigare finansborgarråd Kristina Axén Olin (M) och debatterade Carema, som hon under sin tid i stadshuset sålde vårdinrättningar till. Någon kritik fanns inte att komma med. Sedan visade det sig att hon ansvarar för etiska frågor hos just Carema.
Stockholms biträdande socialborgarråd Ewa Samuelsson (KD) protesterade mot vanvården. Hon förstod inte att det skedde till följd av att man från politiskt håll skapat regler som gör det både lönsamt och lagligt att mjölka ut pengar ut äldreomsorgen. Hon såg inga problem i vare sig vårdföretagens eller samhällets agerande. Hon deklarerade högtidligt i en debattartikel istället att anställda som inte rapporterar missförhållanden ska avskedas. Och vältrade därmed över hela ansvaret på personalen.
Till råga på allt skrev hon debattartikeln tillsammans med arbetsgivarorganisationen Vårdföretagen.
En som också gick på samma linje var äldreminister Maria Larsson (KD). Hon krävde ?civilkurage? från de anställda, trots att de riskerar att avskedas om de rapporterar missförhållanden till exempelvis media. I offentlig verksamhet skyddas rätten att säga ifrån, men inte i privat vård. Några planer på att införa meddelarskydd i privat vård existerar inte, tvärtom har högern blockerat sådana förslag från oppositionen.
Maria Larsson kunde inte svara på vad hon skulle göra, nu när anställda bevisligen har rapporterat missförhållanden. Istället begärde hon att kommunerna måste göra mer. Men äldreomsorgen i Stockholms kommun, där de flesta privata äldreboenden finns, sköts ju av Ewa Samuelsson, som tillsammans med vårdföretagen vältrar över ansvaret på de anställda.
Anställda som avskedas om de berättar om missförhållanden, och som ska avskedas om de inte berättar. Och när saken väl uppmärksammas är det de som ska lösa problemen. Men de får inte röra vinsterna.
Maria Larsson passade samtidigt på att visa på civilkurage. En högt uppsatt chef på Carema fick under veckan nytt jobb som generaldirektör för en av Larssons myndigheter.
Så arbetar högern. Du betalar. Somliga blir rika som troll. Och gamla människor dör ensamma framför TV:n.
Läs mer på Alliansfritt Sverige Bilden delad av Alliansfritt Sverige via deras RSS-flöde och visas på deras server.
Läs mer om:
Tidslinje, Dagens Nyheters, Stockholm, SVT, Caremas, Carema, Sverige, TV, Högertankesmedjan Timbro, Äldreomsorg, Stockholms, Kristina Axén Olin, Ewa Samuelsson, Vårdföretagen, Maria Larsson, Larsson, Larssons

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Vanvårdskandalen, sagtgjort av , högern
Alliansfritt Sverige - 19 mar 14 kl. 14:13

Ett påhittat pressmeddelande från Timbro som innehåller en högre sanning

Såhär skulle ett pressmeddelande från Timbro skulle kunna se ut se ut om dagens "vatten och bröd"-avslöjande: Lögnen om Hälsans förskola SVT strikes again. Men, det finns egentligen inget som talar för att det som hänt på Hälsans förskola faktiskt har skett. Det är bra att ämnet är uppe för diskussion - och vi ser riktningen, men det är i fel riktning.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.