Sydsvenskan > Kultur

Sunday, 31 May, 16:09

Sydsvenskan - 31 okt 11 kl. 06:30

En dikt på krokenJag stod vid Stockholms ström, vid Riksdagshuset. En metare metade där, precis som på Bo Bergmans tid. Det var mitt på dagen, och han hade ingen båt utan stod på kajen med sina fiskedon..
Läs mer på Sydsvenskan
Läs mer om:
Stockholms, Riksdagshuset, Bo Bergmans, Stockholm, Bergmans, Strömmen, Larsén

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: En dikt, kroken
Sydsvenskan - 03 nov 15 kl. 04:00

En dagens med dikt

I oktober 2012 pågick en utställning om lunch på National Library i New York, där man kunde beskåda hur smörgåsautomater och snabbmatsställen under decennier livnärt miljonstadens arbetande befolkning. Där kunde man även köpa Frank O’Haras "Lunch poems", som också ingick i utställningen. Det var då drygt 25 år sedan jag läste O’Hara, i Gunnar Hardings urval och översättning: ”Till minne av mina känslor”, från 1988.

Helsingborgs Dagblad - 29 dec 15 kl. 10:32

Dikt, dikt, dikt är min kropp

Konceptdiktningen är under belägring, i alla fall i USA, där poeten Kenneth Goldsmiths redan ökända verk om den mördade Michael Brown har resulterat i att en yngre generation i hårda ordalag tagit avstånd från en estetik man uppfattar som bröstande självupptagen och storvulet blind.I sig betyder det inte att den konceptuella diktningen dör – den kommer fortsätta leva, någonting som danske Morten Søndergaard visar i ”Genernas dömda rot”, nu översatt till svenska av den alltid pålitlige och skicklige Jonas Rasmussen. Men antagligen leder det till att man läser den med andra ögon.

Sydsvenskan - 29 dec 15 kl. 10:32

Dikt, dikt, dikt är min kropp

Konceptdiktningen är under belägring, i alla fall i USA, där poeten Kenneth Goldsmiths redan ökända verk om den mördade Michael Brown har resulterat i att en yngre generation i hårda ordalag tagit avstånd från en estetik man uppfattar som bröstande självupptagen och storvulet blind. I sig betyder det inte att den konceptuella diktningen dör – den kommer fortsätta leva, någonting som danske Morten Søndergaard visar i ”Genernas dömda rot”, nu översatt till svenska av den alltid pålitlige och skicklige Jonas Rasmussen. Men antagligen leder det till att man läser den med andra ögon.

Sydsvenskan - 17 mar 11 kl. 15:00

Dikt från Genarp i världsklass

Foto: Karl Melander
Det måste vara något med diktgenerna i Genarp. För andra året är det en ung diktare från byn som får uppmärksamhet. Nu är det 11-åriga Tuva Petersén som är bland de 25 bästa i världen.

Expressen - 16 jun 14 kl. 13:08

Han fick 400 kilo tung monsterfisk på kroken

3,6 meter lång. Och närmare 400 kilo på vågen. 19-årige Paul Jarvis fiskeresa blev ett minne för livet efter att han fått en riktig monsterfisk på kroken.

Skånskan - 29 okt 18 kl. 19:20

Han fick ovanlig plattfisk på kroken

ÖRESUND 11-årige Filip Jørgensen fick en av världens största plattfiskar på kroken vid fisketuren. Men även om det handlade om ett mindre exemplar anses fångsten vara en sensation.Det var nu i oktober som Filip och hans kompis Rasmus Serber fiskade i Helsingørs hamn och fick ett överraskande napp.

Sydsvenskan - 13 dec 14 kl. 19:19

Kulturkoftan: Dikt eller Kalle Anka?

Fråga: Kära kulturkoftan! Ibland mår man riktigt bra på alla sätt. Då finns det nästan bara en sak att göra, man lyssnar på Dagens dikt.

Sydsvenskan - 12 aug 15 kl. 04:00

Dikt som lever i nuet

”Brev i april” är en hälsning från idyllen. En vårdag anländer en kvinna och hennes lilla dotter till ett hus någonstans i sydligare trakter. Här ska de tillbringa en tid, bada, duka fint i trädgården, gå på skogspromenader, sitta på terrassen under stjärnornas ljus och lyssna till floden.

Sydsvenskan - 23 mar 16 kl. 15:06

En poet i rörelse.Gloria Gervitz skriver vidare på sin enda dikt.

Hur länge varar en dikt?Den mexikanska poeten Gloria Gervitz blickar upp från den gröna fåtöljen på Östervärns Antikvariat, dit hon kommit för att läsa och samtala med poeten och litteraturkritikern Henrik Nilsson. Hon besvarar frågan själv, genom sitt oavslutade diktverk Migraciones, ”Migrationer”, som i år fyller 40 år.

Alingsås tidning - 13 maj 11 kl. 08:23

Tove fick stor gädda på kroken 

FISKELIGAN: Fisketuren tillsammans med pappa och hans kompis blev hellyckad för 8-åriga Tove Lindgren. Hon fick en 6,8 kilos gädda på kroken..

Fler nyheter från Sydsvenskan

Sydsvenskan - 3 timmar sedan

Taj Mahal skadat efter dödligt åskväder

Ett våldsamt åskoväder som slog mot norra Indien har skadat delar av det världsberömda mausoleet Taj Mahal i Uttar Pradesh. Enligt lokala medier dödades även 13 människor i åskvädret. Indiens mest populära turistattraktion, tillika ett av världens sju n.

Sydsvenskan - 4 timmar sedan

Skånske målvakten prickar av hockeyexotiska länder: ”Mycket bättre än vad man tror”

Sju ligor för Malmö- och Röglefostrade globetrottern..

Sydsvenskan - 4 timmar sedan

Lugn, det finns gott om nycklar till poesin

Kristina Lugn var en jourhavande låssmed – men det finns fler..

Sydsvenskan - 4 timmar sedan

Medicinen slog ut hennes njurar efter hjärtinfarkten – då blev ambulansen inställd

Krystyna Wronska: Nu har jag bestående men för livet..

Sydsvenskan - 4 timmar sedan

Finland öppnar för evenemang med 500 personer

Den 1 juni lättar Finland på flera av restriktionerna..

Sydsvenskan - 7 timmar sedan

Rubrikerna är det mest lästa i tidningen

”I rätt sammanhang kan andra språkliga finesser sätta guldkant.”.

Sydsvenskan - 7 timmar sedan

Läkaren som sätter personen före sjukdomen

Wilhelmina Hoffman talar ut om jobbet som chef på Svenskt Demenscentrum och Silviahemmet..

Sydsvenskan - 7 timmar sedan

Fallen ökar – men Indien vill rädda ekonomin

En blödande ekonomi ställs mot liv och hälsa när världens mest omfattande nedstängning går mot sitt slut. Ett orosmoln är att antalet nya virusfall ökar i Indien. – Det finns en risk att man öppnar för snabbt, säger Sydasienkännaren Sten Widmalm.

Sydsvenskan - 8 timmar sedan

Färre äldreboenden med covid-19 i Stockholm

50 av de 123 boenden där viruset tidigare funnits är smittfria..

Sydsvenskan - 8 timmar sedan

De nyanställer i kristider

Arbetslösheten stiger, men i några branscher är behovet av ny personal fortfarande stort..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.