BT > Nyheter

Saturday, 30 May, 23:36

BT - 29 okt 11 kl. 13:42

En ruggig bok om glömska
Minne och identitet är två företeelser som mer eller mindre förutsätter varandra och relationen däremellan har uppehållit tänkare i långa tider.
Att minnesförlusten som fenomen varit föremål för åtskilliga skildringar i såväl litteraturen som filmen är inte ett dyft förvånande med tanke på detta. Tillståndet blir, i konsten, en slags nollpunkt för själva det mänskliga och utgör fundamentet i efterforskningar av och teorier om vad det innebär att vara människa. Vanligtvis skildras minnesförlusten utifrån den som drabbas av den, men i romandebuterande Mia Ajvides Mannen som föll i glömska är förhållandet det omvända. Huvudpersonen Jack Sjödells minne är det inget fel på, det är istället omvärlden som glömt bort honom.
Läs mer på BT
Läs mer om:
Mia Ajvides Mannen, Jack Sjödells, Aino, Jack, Roslagen, Myntholms, Hanna, Rinkeby, Ajvide, Ögren

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: En ruggig, bokom , glömska
Skånskan - 16 jan 16 kl. 14:00

Frispråkig bok som kan lyfta upp viktiga frågor

Recension BOK
Varje dag är en vårdskandal
Författare: Sebastian Lönnlöv:
Förlag: Albert BonniersSebastian Lönnlöv tänkte bli sjuksköterska, han ville jobba med människor och rädda liv, men redan under första praktikperioden inom omsorgen insåg han att han inte skulle orka med det. Han fortsatte istället med studierna i litteraturvetenskap och arbetade extra som vårdbiträde på ett stort demensboende. Under nio månader var han sedan timvikarie på olika avdelningar och den erfarenheten har nu resulterat i boken Varje dag är en vårdskandal.

Skånskan - 28 maj 19 kl. 15:30

Kamratcirkel blev bok om gamla tiders Oderup

ODERUP Det började som en kamratcirkel om gamla tiders Oderup och Satsarp. Efterhand växte projektet, och snart stod det klart att det fanns så många berättelser och fotografier att det skulle räcka till en hel bok.
På torsdag, när det är hemvändardag i Oderup, är det dags för boksläpp.

Barometern - 11 sep 17 kl. 14:57

Han skrev en bok om torpen i Fliserydstrakten

Lars Alldén oroar sig för att gamla torp och torparfamiljer från förr ska falla i glömska. Därför har han skrivit en bok om torparlivet i bland annat Fliseryd..

Opinionen.se - 21 aug 13 kl. 15:30

Löfvens lömska plan - så ska han utplåna C

En ny bok avslöjar Stefan Löfvens cyniska plan för att återta makten i Rosenbad. "Vi har en jättepotential där", skriver S-ledaren i "Humlan som flyger", rapporterar SvD..

Nerikes Allehanda - 25 jul 15 kl. 09:28

Bok om Sävsjön resultatet av en cirkel

Det känns viktigt att historien inte bara faller i glömska. Det säger Ann-Sofi Berglund en av dem som arbetat med skriften ”Sävsjön - En vandring i vår hembygd”..

Expressen - 14 apr 16 kl. 10:20

Humor och glömska hos Agneta Klingspor

I Agneta Klingspors nya bok hanteras livet efter 60 med både humorns förlösning och rivjärnets obevekliga brutalitet. Therese Eriksson ser ett brott mot överenskommelsen om ålderdomen som en tid för visdom och försoning..

GöteborgsPosten - 28 mar 17 kl. 10:47

Effektivt vaccin mot glömska

Klarspråket i Hédi Frieds bok, både från eleverna och från författaren, är en inbjudan till ett sorts samtal som vi alla borde föra nu, skriver Malin Lindroth..

GöteborgsPosten - 28 mar 17 kl. 11:10

Effektivt vaccin mot glömska

Klarspråket i Hédi Frieds bok, både från eleverna och från författaren, är en inbjudan till ett sorts samtal som vi alla borde föra nu, skriver Malin Lindroth..

GöteborgsPosten - 29 mar 17 kl. 07:00

Effektivt vaccin mot glömska

Klarspråket i Hédi Frieds bok, både från eleverna och från författaren, är en inbjudan till ett sorts samtal som vi alla borde föra nu, skriver Malin Lindroth..

GöteborgsPosten - 28 sep 17 kl. 08:03

Cwejman: Röd svält, röd glömska

I en nyutkommen bok av Anne Applebaum får läsaren ta del av det europeiska 1900-talets minst kända folkmord, hungersnöden i Ukraina..

GöteborgsPosten - 28 sep 17 kl. 09:04

Cwejman: Röd svält, röd glömska

I en nyutkommen bok av Anne Applebaum får läsaren ta del av det europeiska 1900-talets minst kända folkmord, hungersnöden i Ukraina..

Fler nyheter från BT

BT - 1 timme sedan

Spelning i lada blev bröllop

När Ebba Tinander Clase var gästartist på partybandet Tredrags livesändning gjorde hon och Oskar Sohlberg en kupp och gifte sig..

BT - 1 timme sedan

Zahui i tårar: "Vill att ni slutar döda oss"

Den svenska basketstjärnan Amanda Zahui har sett videon då en polisman pressar sitt knä mot George Floyds nacke tills han slutar andas. Hon kan inte få den ur huvudet..

BT - 1 timme sedan

Tonårstjejer antastade vid Resecentrum

Tre tjejer i tonåren antastades av två män i 20-25-årsåldern vid Borås resecentrum under lördagskvällen..

BT - 2 timmar sedan

Narkotikapriser blir allt lägre

Hasch, marijuana, amfetamin och kokain finns och säljs över hela landet – omsättningen uppskattas till flera miljarder kronor. Men priserna har sjunkit..

BT - 3 timmar sedan

Svensk kollektivtrafik: sprid ut skolstarten

När gymnasieelever åter åker till skolan i höst är risken stor att det blir trångt på bussar, tåg och spårvagnar. Det anser branschorganisationen Svensk kollektivtrafik, som vill att skolorna sprider ut skoldagens start..

BT - 3 timmar sedan

Här avslöjas männen som raggar barn på populära spelappen

Tiotals miljoner människor i alla åldrar spelar det populära ordspelet Wordfeud. Den norska spelsuccén omsatte häromåret 39 miljoner och spelas över hela världen. Vår granskning visar att Wordfeud också är en plattform för män som involverar barn i sina sexfantasier – och fullbordar övergrepp..

BT - 3 timmar sedan

"UD-mannen” bad 14-åring om barnpornografiska bilder

Under flera veckor skriver vi med en man som säger sig arbeta på Utrikesdepartementet. Han tror att han skriver med Hanna, 14 år. ”Men åh, så sexigt ju.

BT - 4 timmar sedan

Förskoleföräldrar i Borås: Så många har samhällsviktiga yrken

Hur många förskolebarn i Borås har föräldrar med samhällsviktiga yrken? Svaret: cirka 500..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.