SVT > Videos

Thursday, 28 May, 13:23

SVT - 28 okt 11 kl. 19:40

Mer matte på högskoleprovetImorgon sätter sig nästan 50 000 svenskar ner för att skriva högskoleprovet. Men den här gången är det ett annorlunda prov som väntar - med mer matte och problemlösning, och mindre ord- och läsförståelse. Tanken med det nya provet är, att det bättre ska visa vilka som faktiskt kan väntas klara av studier på universitetet..
Läs mer på SVT

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Mer, matte, högskoleprovet
BT - 01 apr 17 kl. 14:36

Högskoleprovet – en studie i koncentration och fokus

Färre än i fjol totalt sett, men i Almåshallen var det knôkfullt med folk som skrev högskoleprovet under lördagen. Och beroende på om du gillade matte eller inte var förmiddagen mer eller mindre svettig..

Kristianstadsbladet - 26 okt 13 kl. 18:30

Ovanligt många skrev högskoleprovet

Omkring 60 000 personer svettades över högskoleprovet på lördagen. - Det är en extrachans, säger Åke Lernefalk på Universitets- och högskolerådet.
Från nio på morgonen till efter klockan 16 på eftermiddagen hördes pappersbläddrande, pennskrivande och möjligtvis en och annan uppgiven suck på 120 orter runt om i landet.

BT - 26 okt 13 kl. 18:32

Ovanligt många skrev högskoleprovet

Omkring 60 000 personer svettades över högskoleprovet på lördagen. - Det är en extrachans, säger Åke Lernefalk på Universitets- och högskolerådet.Från nio på morgonen till efter klockan 16 på eftermiddagen hördes pappersbläddrande, pennskrivande och möjligtvis en och annan uppgiven suck på 120 orter runt om i landet.

YLE - 08 apr 16 kl. 12:36

Benjamin övar på huvudräkning inför högskoleprovet

Vill du studera i Sverige i höst, gäller det att lyckas i det nationella högskoleprovet som delvis avgör om du blir antagen eller inte. I den här delen av serien Inträdesprovscoachen berättar Benjamin Sundelin hur han förbereder sig inför provet. Till skillnad från Finland har Sverige inte skilda inträdesprov till olika utbildningar.

YLE - 02 mar 17 kl. 11:41

Toppbetyg räcker inte till längre - Emilia måste skriva högskoleprovet

Det har blivit svårare för finländare att bli antagna till universitet i Sverige, det här efter en betygsreform som trädde i kraft i januari. För Emilia Winqvist betyder det här att hon måste skriva högskoleprovet, med bara tre månaders förvarning. Finländare med goda betyg har tidigare kunnat segla in på svenska universitet, men från och med årsskiftet har det blivit svårare.

Nyheter 24 - 30 nov 99 kl. 00:00

Här är supertipsen du behöver kunna inför högskoleprovet

Är du en av de drygt 80 000 som anmält dig till att skriva högskoleprovet nu på lördag? Här får du några tips som kan hjälpa dig. LÄS MER: 9 viktiga steg – plugga såhär och leverera på högskoleprovet Simon Strålberg och Petronella Berke har båda fått toppbetyget 2,0 på högskoleprovet.

Dagens PS - 24 okt 16 kl. 10:22

Så prickar du rätt på högskoleprovet

Dagens PS har tidigare berättat om utbrett fusk med högskoleprovet och hur studenter betalar dyrt för att få kanonresultat. Priset för det är högt, närmare bestämt 99.000 kronor för toppresultatet 1,9.

Nyheter 24 - 30 nov 99 kl. 00:00

Här är städerna där svenskarna var bäst på högskoleprovet

Resultaten för vårens högskoleprov har landat. Något färre satte sig i bänkarna, i jämförelse med för ett år sedan, skriver DN som tagit fram siffrorna.
Bildkälla: TT BildLÄS MER: Här är kändisarnas resultat på högskoleprovetEndast 75 personer fick bästa möjliga resultat, 2.

NSD - 19 okt 18 kl. 10:14

Test: Hur bra är du på matte?

I helgen är det dags för högskoleprovet..

BT - 05 apr 14 kl. 15:03

Rekordmånga sjuhäringar skrev högskoleprovet

1 700 sjuhäringar gnuggade geniknölarna under större delen av lördagen, då högskoleprovet hölls på sammanlagt sju platser. – Allt har flutit på bra, säger huvudprovledare Marie Persson på Högskolan i Borås. Det var inte bara rekordmånga hemmahörande i Sjuhärad som genomgick högskoleprovet.

Trelleborgs Allehanda - 22 sep 14 kl. 11:30

Fler vill göra högskoleprovet

Arkivfoto: Henrik Montgomery/TT
Nästan 70 000 personer har anmält sig till höstens högskoleprov den 25 oktober.
Nästan 70 000 personer har anmält sig till höstens högskoleprov den 25 oktober. Det är en ökning med nära tio procent jämfört med förra hösten, meddelar Universitets- och högskolerådet (UHR).Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.