Nyteknik > Teknik

Wednesday, 27 May, 01:26

Nyteknik - 28 okt 11 kl. 14:45

Renar jord från cesium i ugnJord kontaminerad av cesium från Fukushima kan renas genom upphettning i ugn. Japanska forskare gör försök..
Läs mer på Nyteknik
Läs mer om:
Fukushima

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Renar, jordfrån , cesiumi , ugn
YLE - 08 nov 14 kl. 07:59

Radioaktiva renar i Norge

I Finland kan man fortsätta att äta renkött utan att vara rädd för att få i sig radioaktiva ämnen . Så är däremot inte fallet i Norge, där strålskyddsverket mätt ovanligt höga halter av radioaktiva ämnen. Svampar faller renar och får i smaken.

Nyteknik - 07 jun 19 kl. 08:00

Kemiska bryggaren renar jord från tungmetaller

Stanfordforskare utvecklar ett nytt sätt för att sanera förorenade jordmassor från tungmetaller som kadmium och bly. Metoden påminner om hur en kaffeperkolator fungerar..

HBL - 09 dec 14 kl. 14:49

Renstängsel ska stoppa norska renar vid gränsen

Finland och Norge låter ställa upp ett renstängsel längs med Tana älv. Man hoppas att stängslet stoppar norska renar från att komma över till den finska sidan. De norska renarna har orsakat omfattade skador i Utsjoki om vintrarna.

YLE - 07 mar 16 kl. 17:02

Ovanligt mycket radioaktivt cesium i Helsingforsluften

Mängden radioaktivt cesium-137 var exceptionellt stor i luften i Helsingfors under torsdagen och fredagen den 3-4 mars. Det här uppger Strålsäkerhetscentralen STUK. Orsaken är okänd.

Skånskan - 11 maj 17 kl. 04:00

Jord­bruket ständig stridsfråga

ERWP.fif(1)I år kan det svenska jord­bruket ”fira” ett dys­tert ju­bi­le­um. Det är 50 år se­dan 1967 års jord­bruks­be­slut fattades.

Skånskan - 25 okt 18 kl. 05:00

Jord­bruket är be­ro­en­de av EU

Jord­bruks­po­li­tiken är EU:s an­svar. Nå­gon na­tio­nell jord­bruks­po­li­tik finns inte, mer än som tillämp­ning av EU:s re­gel­verk. Där­ut­över kan länderna på­verka vill­koren för jord­bruket till ex­em­pel ge­nom mil­jö­reg­ler och skatter, vil­ket Sverige gör mer än de flesta länder.

Skånskan - 13 jun 16 kl. 04:00

Af­ri­ka måste ut­veckla jord­bruket

Opinion Tor­kan i söd­ra Af­ri­ka har slagit hårt mot be­folkningen. 50 mil­joner män­ni­skor hotas av svält. Om det är de lång­sik­tiga kli­mat­för­änd­ringarna el­ler na­tur­liga va­ria­tioner som är or­saken i år har min­dre be­ty­del­se för de drabbade.

DN - 12 mar 11 kl. 06:52

Radioaktivt cesium läcker ut

Radioaktivt cesium har uppmätts utanför den strejkande kärnkraftsanläggningen Fukushima, uppger Japans strålskyddsmyndighet enligt nyhetsbyrån Kyodo på lördagsmorgonen..

Helsingborgs Dagblad - 17 mar 11 kl. 13:53

Cesium 137 kom bort på länsstyrelsen

Länsstyrelsen i Malmö har förlorat den utrustning som används för att kalibrera kommunernas strålningsmätare. Instrumentet, en så kallad intensimeterprovare, innehåller det radioaktiva ämnet cesium 137 och avger en svag strålning. Den används till att kalibrera strålningsmätare med vilka man mäter bakgrundsstrålningen ute i kommunerna.

Helsingborgs Dagblad - 17 mar 11 kl. 13:57

Cesium 137 på vift i Skåne

Länsstyrelsen i Skåne har förlorat den utrustning som används för att kalibrera kommunernas strålningsmätare. Utrustningen innehåller det radioaktiva ämnet cesium 137 och förvaras normalt hos enheten för samhällsskydd och beredskap på länsstyrelsen i Malmö. Men när den skulle plockas fram ur ett skåp häromdagen var den borta..

Fler nyheter från Nyteknik

Nyteknik - 9 timmar sedan

Euro NCAP:s nya krocktester ger minus för stora högbyggda bilar

Institutet NCAP noga på de skador som testbilen orskar personer i det mötande fordonet. Euro NCAP belönar de system som motverkar distraherade förare samt hjälper räddningspersonal. .

Nyteknik - 10 timmar sedan

Forskarna pressade fram 44,2 terabit per sekund i vanliga fiberkablar

Med redan befintlig teknik och ett optiskt chip har forskare lyckats pressa fram en internethastighet på 44,2 terabit per sekund. Det är världsrekord..

Nyteknik - 11 timmar sedan

Ljusare moln ska skydda korallerna: ”100 biljoner droppar per sekund”

Med hjälp av en vattenkanon har australiska forskare för första gången i världen testat utrustning som kan göra moln ljusare..

Nyteknik - 17 timmar sedan

Så löser du upp säkerhetsknutarna i molnet

IT-säkerhetschefer kämpar ofta med begränsade personalresurser i en allt mer komplex och hybrid molnmiljö, samtidigt som cyberkriminella utnyttjar oaktsamma användare och luckor i molnsäkerheten. Men det finns sätt att arbeta proaktivt och agilt med sin molnsäkerhet – här är några exempel..

Nyteknik - 12 timmar sedan

Uppgifterna om enorma avloppsutsläpp i Öresund chockerar

Att Köpenhamn på fem år släppt ut 35 miljarder liter orenat avloppsvatten i Öresund chockerar miljödirektören på Skånes länsstyrelse. ”Det är så extrema mängder”, säger Annelie Johansson..

Nyteknik - 15 timmar sedan

De får din Model 3 att skilja ut sig från alla andra Teslor

Det är svårt att sticka ut när alla andra också kör en Tesla. Lösningen är att låta Newport Convertible Engineering kapa taket. Efter Model S har de nu gett sig på Model 3..

Nyteknik - 16 timmar sedan

WHO pausar test av malariamedicin mot coronaviruset

Världshälsoorganisationen WHO stoppar tills vidare kliniska tester av malariamedicinen hydroxiklorokin och klorikin mot covid-19..

Nyteknik - 17 timmar sedan

Mercedes: Syntetiskt bränsle har ingen framtid

Förbränning har inte framtiden för sig, i varje fall inte i bilar. Så avfärdar Mercedes tanken på motorer drivna av någon form av syntetiskt bränsle. "Vi har tagit det raka beslutet att vår väg framåt är elektrisk", säger Markus Schäfer..

Nyteknik - 18 timmar sedan

Svåra satellitförsöket misslyckat för Virgin Orbit

Den brittiske miljardären Richard Branson har åkt på ett bakslag i försöken att kunna få upp satelliter i rymden..

Nyteknik - 19 timmar sedan

Miljonstöd till svensk startup – siktar på nästa generations batterier

Energimyndigheten ger nio miljoner kronor i stöd till två batteriföretag i Uppsala. Syftet är att demonstrera tillverkning av ett nytt natriumjonbatteri..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.