SVT > Videos

Thursday, 28 May, 15:11

SVT - 28 okt 11 kl. 12:58

30 år av poesiGöteborgs poesifestival fyller 30. Många kända poeter har medverkat under åren - Tomas Tranströmer, Elsa Grave och Lydia Lunch (första klippet) till exempel. Medverkande: Linn Hansén konstnärlig ledare, Jenny Tunedal poet. Reporter Maria Lundberg, fotograf Stanko Banozic..
Läs mer på SVT
Läs mer om:
Tranströmer, Grave, Lydia Lunch, Hansén, Tunedal, Maria Lundberg, Stanko Banozic

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: 30 årav , poesi
YLE - 23 nov 16 kl. 17:10

Poesi enligt tre unga vasaelever

Unga kan tycka att dagens poesi inte är skriven för dem. I vår lyrikserie har vi kommit till skolan som en plats för poesi. Den totalrenoverade, moderna Borgaregatans skola ligger insprängd bland egnahemshus utanför Vasa centrum, bara några kvarter från vägen som leder ut mot Replot.

Sydsvenskan - 08 okt 11 kl. 06:30

Tranströmers poesi blir teater

"Den halvfärdiga himlen" är en dikt av Tomas Tranströmer och nu också en teaterpjäs. Dagen efter tillkännagivandet att Tranströmer får Nobelpriset gör hans poesi debut på teaterscenen.
Stressnivån är hög på Stockholms stadsteater.

Magazin24 - 01 nov 12 kl. 15:53

En vecka med poesi

I morgon fredag är det första dagen på en poesivecka som Gallery Quirinus anordnar. På fredagen kommer det att bjudas på konst, poesi och tilltugg. Alla konstnärer som ställer ut under denna vecka överskrider gränserna mellan det bildliga och texten.

Kristianstadsbladet - 03 sep 13 kl. 15:33

Flygande poesi blir till glädjande möte

Foto: Claes Nyberg
Lyrikvännen ägnar sitt senaste nummer åt fåglar inom poesin. Och det är ett nummer som får kulturskribent Peter Viktorsson att lyfta. Mer av den här varan erbjuds på Bokfestivalen, då tidskriftens redaktör är på plats för att prata fåglar och poesi.

BT - 14 feb 11 kl. 09:23

Debutantpriset:Ord och färger blev poesi

Den 24 februari är det dags för BT:s debutantafton i Borås. Då delar vi ut Sveriges största litterära debutantpris. Fem författare är nominerade.

BT - 14 feb 11 kl. 09:23

Debutantpriset 2011:Ord och färger blev poesi

Den 24 februari är det dags för BT:s debutantafton i Borås. I dag börjar vi vår artikelserie om dem: möt poeten Helena Österlund. ?

Kristianstadsbladet - 20 apr 12 kl. 09:34

Stark poesi med flera tonfall

Ryska poeten Olga Sedakova skriver sig in i den kristna traditionen, och litteraturskribent Peter Viktorsson finner en och annan rad överlastad. Den starkaste känslan är dock annan, det här är stärkande poesi.
I efterordet beskriver översättaren Mikael Nydahl ryska Olga Sedakovas poesi som ?

Sydsvenskan - 02 aug 14 kl. 05:30

Kraftfull poesi med stort arv

I en vacker volym introducerar Bokförlaget Tranan den ledande italienska poeten Maura Del Serra, och bifogar samtidigt ett urval fotografier av Staffan Nihléns stenskulpturer. Det är en kongenial idé; Maura Del Serras kraftfulla poesi är skulpturalt klassisk och anspelar liksom Nihléns konst på ett uråldrigt kulturarv med rötter i antik mytologi.Del Serra är född 1948 och verkar som lärare i Florens.

Sydsvenskan - 19 nov 15 kl. 04:00

Poesi som andas

Författare, jazzpianist, läkare, poet, riksdagsman, kulturminister: Claes Andersson har hunnit med många titlar i sitt liv. Även boktitlarna har blivit åtskilliga, ungefär 30 stycken efter debuten som poet 1962. Och någon avmattning märks minst av allt i den nya diktsamlingen som slutar med en lång tidsdikt på 25 sidor som beskriver det vanskliga läget i själen och i Europa, med särskild hänblick på händelserna i Ukraina och nedskjutningen av Malaysia Airlines flygplan.

YLE - 07 mar 16 kl. 15:09

Ordkonst på Poesi&Musik-aftnar

Nytt koncept ger skribenter och musiker en gemensam estrad att framföra sin alster. Nästa afton hålls den 9.3 på Ritz i Vasa.

Skånskan - 14 jan 20 kl. 11:00

Söderbergs poesi smyckas av Kruse

Poeten Edith Södergran har berört många med sina dikter. Inte minst jazzsångerskan och kompositören Anna Kruse vars nuvarande livsprojekt består av att tonsätta den finlandssvenska poetens poesi.
På lördag gästar hon Mejeriet i Lund tillsammans med skådespelaren Stina Ekblad som även hon har tagit Södergrans ord under sina vingar.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.