Dagen > Nyheter

Monday, 06 July, 06:00

Dagen - 27 okt 11 kl. 12:20

Läs en betraktares upplevelse av "Dawkins-debatten"Per Landgren, svensk forskare i idéhistoria och verksam vid Oxfords universitet, besökte den debatt som William Lane Craig skulle ha haft med atiesten Richard Dawknins. Läs hans berättelse om debatten här.

Redan vid sjutiden på tisdagskvällen ringlade långa köer utanför ingångarna till det storslagna Sheldonian Theatre. Denna kväll var paradbyggnaden sedan 1600-talet för Oxfords universitet - enligt EU kommissionen en av Oxfords arkitektoniska juveler - platsen för en debatt mellan den kristne filosofen, professor William Lane Craig från USA och den världsberömde biologen och ateisten Richard Dawkins. Debatten skulle börja en halvtimme senare och auditoriet, som rymmer som mest 1 000 personer, fylldes till bristningsgränsen och spänningen var i luften.
Läs mer på Dagen
Läs mer om:
Dawkins, Landgren, Oxfords, William Lane Craig, Richard Dawknins, Sheldonian Theatre, EU, USA, Richard Dawkins, The God Delusion, Illusionen, Gud, Oxford, The Sheldonian, The Guardian, Craig, Craigs CV, Guds, Gamla Testamentet, Oxfordfilosofen Dr, Came, Peter Millican, Birmingham, John Hick, Wolfhart Pannenberg, Gud Dawkins, Bertrand Russel, Sverige

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Läsen , betraktares, upplevelseav , Dawkins-debatten
Dagen - 27 dec 11 kl. 03:00

Ironisk blinkning åt Dawkins

"Illusionen om vetenskapen"Peter Stenumgaard(XP Media)Humorgruppen Grotesco har gjort en genialisk sketch som heter "Män som jobbar med meta". Och jag tycker att den sätter fingret på abstraktionsnivån hos vissa delar av kulturdebatten. Under drygt två minuter får tv-tittarna följa en repetition av en pjäs som inledningsvis innehåller två skådespelare.

Dagen - 23 feb 12 kl. 14:18

Ateisten Dawkins kritik slog emot honom själv

Den kände ateisten Richard Dawkins är i blåsväder. I en radiosänd debatt med prästen Giles Fraser gjorde Dawkins enligt många bort sig ordentligt.

Dawkins hänvisade till en undersökning som gjorts på uppdrag av hans egen organisation, och hävdade att många som kallar sig kristna varken går i kyrkan eller läser Bibeln, skriver Huffington Post.

UNT - 12 sep 12 kl. 13:25

Dawkins - mannen som upprör

KOMMENTAR. Religion väcker känslor. Håkan Lindgren har lyssnat på evolutionsbiologen Richard Dawkins och önskar sig proportioner i debatten..

YA - 13 mar 12 kl. 06:30

Den urartade debatten

Dilsa Demirbag-Sten beskrev nyligen de svenska kulturdebatterna som "ett intellektuellt kalhygge".
Bakgrunden var att flera debattörer ? bland dem författaren Maria Sveland och Aftonbladet-skribenterna Åsa Linderborg och Anders Lindberg ?

Västerbottens Folkblad - 18 apr 17 kl. 20:00

Balansera debatten – vår förskola är fantastiskt bra

Vi tycker att det sedan en tid förs en fullständigt ensidig, negativ, debatt om förskolan i Umeå kommun. Vi har en helt annan upplevelse och skulle vilja nyansera bilden som torgförts i lokalmedia. Vi har tre barn, varav två fortfarande går på förskolan Blåkulla på Tomtebo.

Sydsvenskan - 17 dec 17 kl. 13:31

En märklig upplevelse när Strindberg möter #metoo

Uppsättningen av "Fröken Julie" kan inte kopplas loss från den pågående debatten..

Helsingborgs Dagblad - 17 dec 17 kl. 13:31

En märklig upplevelse när Strindberg möter #metoo

Uppsättningen av "Fröken Julie" kan inte kopplas loss från den pågående debatten..

Expressen - 19 feb 18 kl. 16:00

Kön är inte bara en subjektiv upplevelse

Vilken innebörd ger vi könet, om vi säger att det inte är något biologiskt fastställbart?Helena Granström försöker bringa reda i debatten om kön och kropp..

Dagen - 26 okt 11 kl. 18:30

Dawkinsdebatt lockade storpublik utan huvudpersonen

Richard Dawkins uteblev som väntat - en tom stol kom i stället att symbolisera honom. Men tisdagskvällens debatt i Oxford kring Dawkins bok "Illusionen om Gud" lockade ändå storpublik.

Den kristne filosofen, professor William Lane Craig från USA, hade utmanat Dawkins att delta i en debatt, men Dawkins vägrade eftersom han ansåg att Craig inte är seriös och att Craig mest ville debattera med Dawkins för att bättra på sitt eget CV.

Dagen - 08 mar 11 kl. 12:22

Inflytelsrika ateister har hård ton

Internetsajten SuperScholar valde nyligen de mest inflytelserika, nu levande, ateisterna i världen. Men Richard Dawkins hårda attityd splittrar ateister, menar en teologiprofessor.

Villkoret för att komma med på ateistlistan sägs vara att man aktivt propagerar för sin övertygelse, men också att man är erkänd som forskare.

Fler nyheter från Dagen

Dagen - 12 timmar sedan

Ny hbtq-konst stoppas i Malmökyrka

"De hade börjat hänga upp tavlorna utan tillstånd", säger den nyligen pensionerade kyrkoherden Per Svensson..

Dagen - 15 timmar sedan

Kanye West: Jag ställer upp i presidentvalet

Rapparen Kanye West ger sig in i USA:s presidentval i höst. I alla fall om man får tro ett inlägg han gjort på Twitter..

Dagen - 18 timmar sedan

Jesusrörelsen blir film

Under andra delen av 1960-talet växte Jesusrörelsen snabbt i Kalifornen. Chuck Smith och Greg Laurie var två av förgrundsfigurerna och nu ska det göras en film om rörelsen som blev global..

Dagen - 19 timmar sedan

Retoriken från Sveriges kristna råd går alldeles för långt

Vi behöver ett sansad offentligt samtal om coronavården av sköra äldre. Att tala om dödshjälp är inte att ta samhällsansvar, skriver läkaren Simon Rundquist..

Dagen - 19 timmar sedan

Göteborgs högst belägna tupp åter på plats

Den 27 maj plockades kyrktornets tornspira ned från Masthuggskyrkan för restaurering. Ungefär tre veckor senare fick tuppen åter sin plats på Göteborgs högsta punkt..

Dagen - 21 timmar sedan

Tragedierna inom äldrevården är inte eutanasi

SKR:s upprördhet är befogad men ordvalet är felaktigt, skriver Stellan Welin, Rätten till en värdig död..

Dagen - 21 timmar sedan

Människor som vill leva har sorterats bort

Vi anklagar inte personalen i vården men vill lyfta värdegrundsfrågan, som rör oss alla, skriver SKR:s presidium i sitt svar till Stellan Welin och Simon Rundquist..

Dagen - 21 timmar sedan

SKR:s retorik går alldeles för långt

Vi behöver ett sansad offentligt samtal om coronavården av sköra äldre. Att som SKR tala om dödshjälp är inte att ta samhällsansvar, skriver läkaren Simon Rundquist..

Dagen - Igår: 19:12

Bistra tider för pilgrimer i Spanien

Covid-19 tvingar många boenden att hålla stängt..

Dagen - Igår: 16:35

Statyer av "Grönlands apostel" vandaliserade

På 1700-talet missionerade Hans Egede bland iniuterna på Grönland. I spåren av Black Lives Matter har nu flera statyer föreställande den dansk-norska prästen vandaliserats..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.