Dagen > Nyheter

Sunday, 05 April, 09:35

Dagen - 16 okt 11 kl. 17:00

FP-nej till gårdsförsäljningFolkpartiets säger nej till gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker efter en intensiv och stundtals hätsk debatt på lördagens landsmöte.

Partiets linje blir nu att de aktuella 40-50 gårdarna ska kunna sälja sina produkter via Systembolaget. Att säga ja till engårdsförsäljning riskerar enligt partiet att undergräva det undantag som Sverige har för försäljningsmonopolet.
- Politik måste formas utifrån verkliga förutsättningar och inte drömmar om hur saker borde vara, säger Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO, efter röstningen som slutade 94-66.
Läs mer på Dagen
Läs mer om:
Systembolaget, Sverige, Anna Carlstedt, IOGT-NTO, Dagen

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: FP-nejtill , gårdsförsäljning
Skånskan - 02 maj 18 kl. 16:06

Ja till gårdsförsäljning stoppas av regeringen

Skåne På onsdagen tog riksdagen beslut om att öppna för gårdsförsäljning av vin och öl. Det drevs igenom av en politisk majoritet, men regeringen och Vänsterpartiet säger nej.– Ett ja i riksdagen i dag betyder inte att gårdsförsäljning blir tillåtet inom kort.

Skånskan - 02 maj 18 kl. 10:22

I dag kan riksdagen säga ja till gårdsförsäljning av vin

Skåne – Ett ja i riksdagen i dag betyder inte att gårdsförsäljning blir tillåtet inom kort. Eftersom riksdagens beslut är ett så kallat tillkännagivande, som innebär att regeringen uppmanas att säga ja till gårdsförsäljning, kommer regeringen med största sannolikhet inte att tillsätta en utredning med syfte att hitta en modell som inte hotar systembolagets monopol. Får vi en alliansregering efter valet så kommer den att utreda frågan för att sedan kunna genomföra beslutet.

Kristianstadsbladet - 10 sep 12 kl. 07:00

Vinodlare beredda att testa gränserna för gårdsförsäljning

Blir det ett nej till gårdsförsäljning av vin överväger Sveriges vinodlare att testa gränserna för att få saken prövad i EU-domstolen. På årsmötet i helgen diskuterades branschens framtid.
När regeringen inom kort presenterar budgetpropositionen hoppas Sveriges vinodlare på att få en fingervisning om vilka regeringens intentioner är när det gäller att tillåta gårdsförsäljning av vin eller inte.

Skånskan - 28 maj 18 kl. 13:47

Nej till gårdsförsäljning

Nyligen röstade riksdagen ja till ett utskottsinitiativ för att tillåta alkoholproducenter i Sverige att sälja alkohol på tillverkningsplatsen, så kallad gårdsförsäljning. Det efter att Kristdemokraterna och Liberalerna vänt i frågan.
Förslaget om att låta producenter sälja någon enstaka flaska vin eller öl till besökare på en gård ute på landet låter väldigt tilltalande.

Skånskan - 12 apr 18 kl. 11:40

Socialutskottet säger ja till gårdsförsäljning av öl och vin

– Det gäller under förutsättning att systembolagets monopol inte hotas, säger socialutskottets ordförande Emma Henriksson, KD, till tidningen.
Beslutet, som togs på torsdagen, väcker hopp hos Alliansen och SD i Region Skåne om att regionens ansökan till regeringen om att tillåta gårdsförsäljning på försök i tre år ska gå igenom.
– Detta är ett fall framåt för vår ansökan och ökar trycket på regeringen att säga ja.

Skånskan - 04 maj 18 kl. 16:26

Vinodlare ser fram emot gårdsförsäljning

ystad Carl-Otto Ottergren på Köpingsbergs vingård ser med tillförsikt på riksdagens beslut att tillåta gårdsförsäljning.
– Det skulle göra det ekonomiskt möjligt för mig att ta nästa steg i vingårdens utveckling, säger han.Svenska vinodlare1999 blev Sverige efter ansökan hos EU ett godkänt vinland och vingårdar och druvodlingar började anläggas mer frekvent.

Världen Idag - 08 sep 14 kl. 00:00

KD öppnar för gårdsförsäljning

Det är Centerpartiet som under flera år drivit på inom regeringen för att det ska bli tillåtet med småskalig gårdsförsäljning av exempelvis vin. Men övriga partier har varit tveksamma eller helt emot och 2010 kom en utredning fram till att gårdsförsäljning inte går att kombinera med Systembolagets monopol och rådande EU-regler. Från kristdemokratiskt håll har man länge varit tydlig med att man är emot gårdsförsäljning.

Helsingborgs Dagblad - 17 nov 17 kl. 23:24

L: Nej till gårdsförsäljning av öl och vin

Liberalernas landsmöte beslutade att gårdsförsäljning av alkohol bara bör vara tillåtet om man hittar en modell som inte riskerar Systembolagets monopol. Därmed står partiet fast vid sin tidigare linje. Förespråkarna för gårdsförsäljning menade att den.

Sydsvenskan - 17 nov 17 kl. 23:24

L: Nej till gårdsförsäljning av öl och vin

Liberalernas landsmöte beslutade att gårdsförsäljning av alkohol bara bör vara tillåtet om man hittar en modell som inte riskerar Systembolagets monopol. Därmed står partiet fast vid sin tidigare linje. Förespråkarna för gårdsförsäljning menade att den.

SmålandsPosten - 07 jul 14 kl. 06:41

Eskil fortsätter kampen om gårdsförsäljning

Centerns vallokomotiv, landsbygdsminister Eskil Erlandsson, säger nej till ett samarbete med en eventuell S-regering. Han tycker att de rödgröna är ohederliga. Socialdemokratern deklarerade öppet i Almedalen att man vill bryta blockpolitiken och att man kan tänka sig ett samarbete med partier i alliansen.

Sydöstran - 17 nov 17 kl. 23:24

L: Nej till gårdsförsäljning av öl och vin

Liberalernas landsmöte beslutade att gårdsförsäljning av alkohol bara bör vara tillåtet om man hittar en modell som inte riskerar Systembolagets monopol. Därmed står partiet fast vid sin tidigare linje.(TT).

Fler nyheter från Dagen

Dagen - 22 timmar sedan

Biskopen: Sluta inte använda stororden – förklara dem i stället

Man brukar prata om att väga sina ord på guldvåg. En som vet vad det innebär är Karin Johannesson, biskop i Uppsala stift och docent i religionsfilosofi vid teologiska fakulteten i Uppsala. – Ordet ”synd” kan ställa till det, exempelvis när man pratar om ”syndernas förlåtelse”, säger hon..

Dagen - 22 timmar sedan

Så svårbegripligt är det kyrkliga språket

Religiöst språkbruk binder samman – och exkluderar. Dagen testar ”kyrkliga” ord på personer som sällan går i kyrkan.

Dagen - 17 timmar sedan

Mariannelunds folkhögskola får ny rektor

Samuel Klintefelt blir Mariannelunds folkhögskolas nya rektor. "Det blir något nytt och utmanande", säger han..

Dagen - 19 timmar sedan

Biskop om nytt sätt att fira påsk: Smärtsamt

Ingenting är sig likt under den kristna kyrkans största högtid, påsken..

Dagen - 21 timmar sedan

Brasiliens president utlyser bön- och fastedag

Uppmanade folket till fasta efter möte med pingströrelseledare..

Dagen - Igår: 09:30

Alex och Sigge fascineras av kristna aprilskämt

I senaste poddavsnittet analyserar Sigge Eklund varför det bara fungerar för kristna att aprilskämta under pandemin.

Dagen - 22 timmar sedan

Se din livsuppgift som det finaste och viktigaste

I en symfoniorkester bidrar allt och alla till helheten..

Dagen - 23 timmar sedan

IMF: Mänsklighetens mörkaste stund

Ekonomisk kris hotar hela världen, varnar IMF-chefen..

Dagen - 23 timmar sedan

Dagen vill hjälpa om konferenser ställs in

Anders Axklo: Engagemanget och delaktigheten behöver inte gå förlorad för att man inte möts fysiskt..

Dagen - Igår: 21:55

Så bra är Netflix-succén "Unorthodox"

"Serien om livet i en ultraortodox judisk miljö landar märkligt väl i vår tillvaro av påtvingad social distans.".

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.