Newsmill > Opinion

Friday, 03 April, 00:33

Newsmill - 13 okt 11 kl. 21:42

Studentexamen krävs för bättre kontroll av skolornahttp://www.newsmill.se/trackback/40132Det är inte rimligt att Skolinspektionen kan uppdaga kriminalitet och vanvård vid inspektioner. Det borde finnas spärrar som löser ut långt tidigare. Det viktigaste av allt är att införa en systematisk kontroll av vad våra barn lär sig i skolan samt en modern studentexamen, skriver Helena von Schantz och Johan Kant..
Läs mer på Newsmill
Läs mer om:
Skolinspektionen, Helena, Schantz, Johan Kant

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Studentexamen, krävsför bättre , kontrollav , skolorna
Sydsvenskan - 18 jan 12 kl. 00:03

"Studentexamen är progressivt"

Replik: Kunskapskontroll En återinförd studentexamen räddar inte skolan. Men den ger eleverna rättssäkerhet och likvärdighet. Det skriver läraren Helena von Schantz.

Sydsvenskan - 10 jan 12 kl. 00:10

"Studentexamen urholkar lärandet"

Att återinföra studentexamen är inget sätt att höja kunskapsnivån i skolan. Den sortens examination undergräver lärandet och missar dessutom elevernas kunskaper avseende viktiga kompetenser som samarbetsförmåga, analys, syntes och eget tänkande. Det skriver tio forskare och praktiker från skolans område.

DN - 12 jun 11 kl. 00:50

?Dags att svenska skolan återinför studentexamen?

Läraren Helena von Schantz: Utan en objektiv resultatutvärdering får vi aldrig en bra skola. Därför är det nödvändigt att Sverige tar fram en modern studentexamen. När Olof Palme avskaffade den svenska studentexamen 1968 rev han ned skolans kontroll- och bedömningssystem.

YLE - 30 jan 13 kl. 12:54

Svenskspråkiga klarar studentexamen bättre

Svenskspråkiga skriver bättre i studentexamen men är dåliga i vissa realämnen De svenskspråkiga gymnasisterna klarar sig överlag bättre i studentexamen än de finskspråkiga, visar en utredning av resultaten från de fem senaste åren. Undervisningsrådet emeritus Erik Geber har gjort undersökningen på uppdrag av Svenska kulturfonden. Över tre fjärdedelar av de svenska gymnasierna placerar sig inom den övre hälften, då alla gymnasier rangordnas efter resultat.

HBL - 16 maj 14 kl. 06:34

Studentresultaten har skickats till skolorna

Gymnasierna får resultaten från vårens studentskrivningar i dag. Studentexamensnämnden har skickat resultaten elektroniskt till skolorna. Enligt nämnden meddelar skolorna själva när studenterna får resultaten.

YLE - 11 mar 15 kl. 12:06

Folktinget vill ha mera språk i skolorna

Finlands regering bär ansvaret för att båda nationalspråken hålls livskraftiga. Det slår Folktinget fast, och kräver att den nya regeringen förlänger nationalspråksstrategin. Dessutom vill Folktinget tidigarelägga språkundervisningen, och ha flera obligatoriska språk i studentskrivningarna.

YLE - 26 nov 15 kl. 13:16

Startskottet för den digitala studentexamen

De digitala studentproven ligger runt hörnet, hösten 2016 ska nämligen de första proven skrivas i tyska, geografi och filosofi. Våren 2019 ska alla ämnen skrivas digitalt. Projektet Digabi startade 2013 som ett projekt att digitalisera studentproven med målsättningen att använda kommunikations- och informationsteknik i studentexamen.

YLE - 22 sep 14 kl. 05:50

Esbo vill ha färre skolgångsbiträden

Esbo planerar nu att skära ner i antalet skolgångsbiträden. Inom den svenska utbildningen föreslås resurserna minska med en tiondedel från nuvarande 74 stycken. Åtgärden görs för att balansera budgeten.

YLE - 24 maj 13 kl. 13:27

"Lärkan är ingen elitskola"

Listorna på hur väl de olika gymnasierna gjort ifrån sig i årets studentexamen har offentliggjorts. Lärkan är åter igen i topp bland de svenskspråkiga skolorna i landet. Skolan steg från tionde plats förra året, till fjärde plats i år.

YLE - 03 mar 15 kl. 14:57

Är regionala försök början till slutet för skolsvenskan?

Medborgarinitiativet som vill avskaffa den obligatoriska skolsvenskan behandlas i riksdagens stora sal denna vecka. Den heta potatisen är om man skall tillåta regionala försök där svenskan kan bytas ut. Det här skulle vara en fatal väg att gå, tror SFP.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.