Alliansfritt Sverige > Opinion

Wednesday, 01 April, 16:12

Alliansfritt Sverige - 14 okt 11 kl. 11:00

Regeringen avskaffar jämställdhetsmål - i smyg
OJÄMSTÄLLT. Tidningen Feministiskt Perspektiv har i en granskning upptäckt att Alliansen har slopat kraven på jämställt uttag av föräldrapenningen. Detta är självklart något Alliansen inte vill skylta med så de har gjort det i det dolda. DN:
Tidigare löd formuleringen: ?Det samlade uttaget av föräldrapenning skall vara jämställt mellan kvinnor och män.? 2008 skrevs den om: ?Förutsättningarna för ett jämställt uttag av föräldrapenningen mellan kvinnor och män ska förbättras?.

Året därpå landade målet där det ligger i dag ? nu helt utan jämställdhet i ordalydelsen: ?Föräldrar ska genom försäkringskassans information få goda förutsättningar att välja hur man vill fördela föräldrapenningsdagarna mellan sig.?

? Förut hade vi ett uttryckligt mål att verka för att papporna skulle vara hemma mer. Vi skulle påverka attityder och försöka förändra. Det har vi inte längre. Nu har vi ett mål att ge bra information, och att folk ska välja själva hur de vill dela föräldrapenningen, säger försäkringskassans familjeekonomiska talesperson Niklas Löfgren till Feministiskt Perspektiv.Det här måste väl vår jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) reagera på, vad tycker hon om att försäkringskassans mål om jämställdhet har förändrats?
? Nu ställer du en detaljfråga som jag faktiskt inte riktigt har koll på. Jag har inte haft småbarn på jättelänge, och de direktiven kommer förmodligen från en socialförsäkringsminister, så jag har inte gått in och läst de direktiven och kan inte svara på exakt vad det står i dem, säger hon till Feministiskt Perspektivs reporter ? och påtalar också att hon inte tror att det spelar någon roll hur försäkringskassans uppdrag formuleras.Spelar det verkligen ingen roll? Vad säger man hos försäkringskassan?
Niklas Löfgren på försäkringskassan håller dock inte med. Han tycker att de ändrade målen för föräldraförsäkringen tydligt har påverkat myndighetens arbete. Tidigare drev man kampanjer om fördelarna med en delad föräldraledighet. Sådant är det inte längre tal om.
Men som Sabuni påpekade så är detta något som Socialdepartementet ligger bakom, även fast man tycker att hon som jämställdhetsminister borde reagera. Socialdepartementet är det Göran Hägglund (KD) som ansvarar för:
Göran Hägglunds stabschef på Socialdepartementet, Henrik Ehrenberg (KD), bekräftar i ett mejl till Feministiskt perspektiv att ett jämställt uttag av föräldrapenningen inte är något alliansregeringen eftersträvar.När Jämställdhetsministern inte ser några problem med minskad jämställdhet och när man låter Kristdemokraterna basa över detta område, ja då kan man inte vänta sig annat än en katastrof.
Ulrika Hagström, samhällspolitisk utredare på TCO med ansvar för jämställdhets- och HBT-frågor, är kritisk till försäkringskassans förändrade mål.
? Man kan inte plocka bort jämställdhetsmål ur familjepolitiken, som är och alltid har varit helt central för jämställdheten. Det finns heller ingen motsättning mellan arbete för attitydpåverkan för ett mer jämställt uttag och att familjerna ändå själva får göra sitt eget val, säger hon till Feministiskt Perspektiv.


Läs mer på Alliansfritt Sverige Bilden delad av Alliansfritt Sverige via deras RSS-flöde och visas på deras server.
Läs mer om:
OjÄmstÄllt, Feministiskt Perspektiv, Alliansen, Tidigare, Försäkringskassans, Niklas Löfgren, Nyamko Sabuni, Feministiskt Perspektivs, FörsäkringskassanNiklas Löfgren, Försäkringskassan, Sabuni, Socialdepartementet, Göran Hägglund, Göran Hägglunds, Ehrenberg, Feministiskt, Jämställdhetsministern, Kristdemokraterna, Hagström, TCO, HBT

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Regeringen, avskaffar, jämställdhetsmåli , smyg


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.