Nyteknik > Teknik

Thursday, 21 November, 23:15

Nyteknik - 13 sep 11 kl. 08:42

Minsta elmotorn består av en molekylVärldens minsta elmotor är en miljarddels meter stor. Tidigare rekordmotorn är 200 gånger större..
Läs mer på Nyteknik

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Minsta, elmotorn, bestårav en , molekyl
Nyteknik - 06 okt 14 kl. 16:23

Världens minsta mikrofon är svensk

Forskare vid Lunds universitet har utvecklat en mikrofon som består av en enda molekyl..

Nyteknik - 26 maj 15 kl. 14:12

Världens minsta nanodiod - en molekyl

En enda liten molekyl. Det räcker för att skapa en diod som är användbar i elektroniksammanhang. Amerikanska forskare ligger bakom bedriften..

Nyteknik - 05 apr 16 kl. 14:16

Dna-molekyl ger superliten diod

En enda väldigt liten dna-molekyl. Det har amerikanska och israeliska forskare använt för att skapa en diod som de hävdar är den minsta i världen..

IDG - 11 nov 11 kl. 06:45

Möt världens minsta elbil

Förutom att bara vara en molekyl stor kan världens minsta elbil dessutom skryta med fyrhjulsdrift..

Nyteknik - 11 nov 11 kl. 10:44

TV: Se världens minsta nanobil

Världens minsta elbil, uppbyggd av en enda molekyl. Det har forskare i Nederländerna lyckats konstruera. Transport av molekyler är en möjlig tillämpning..

Expressen - 05 okt 16 kl. 16:42

De minsta maskinerna får allra största priset

Världens största pris går till världens minsta maskiner. Tre kemister får Nobelpriset för att de byggt molekylära maskiner som är tunnare än hårstrån – och som i framtiden kanske kan användas inne i människokroppen för att bekämpa cancerceller..

SR - 07 nov 16 kl. 06:00

Nobelpristagare skapar världens minsta kompressor

Jean Pierre Sauvage har påbörjat utvecklingen av världens minsta kompressor. Det är en molekylär maskin som kan trycka ihop och förändra formen på andra molekyler, till exempel läkemedel..

IDG - 05 feb 14 kl. 12:35

Forskare utvecklar lysdiod med en enda molekyl

Forskare vid materialforskningsinstitutet i Strausburg slår rekord med en experimentell diod som består av en enda molekyl. Det banar väg för nya framsteg inom optisk fiber och optiska datorer. .

Kristianstadsbladet - 29 sep 14 kl. 05:50

Molekyl i rymden kan ge svar om liv

Forskare har upptäckt ett organiskt ämne inuti ett stjärnbildande gasmoln 27 000 ljusår från jorden. Fyndet ger skjuts åt teorin att livet ursprungligen kommer från rymden.
Molekylen, iso-propylcyanid, består av ett förgrenat kol-skelett och är den mest komplexa organiska molekyl som hittills upptäckts i den interstellära rymden, det vill säga i "tomrummet" mellan stjärnorna.

BT - 29 sep 14 kl. 05:50

Molekyl i rymden kan ge svar om liv

Forskare har upptäckt ett organiskt ämne inuti ett stjärnbildande gasmoln 27 000 ljusår från jorden. Fyndet ger skjuts åt teorin att livet ursprungligen kommer från rymden. Molekylen, iso-propylcyanid, består av ett förgrenat kol-skelett och är den mest komplexa organiska molekyl som hittills upptäckts i den interstellära rymden, det vill säga i "tomrummet" mellan stjärnorna.

Fler nyheter från Nyteknik

Nyteknik - 9 timmar sedan

Sju vanliga misstag under jobbintervjun

Dåligt förberedd, fel fokus eller trött uppsyn? Här är misstagen du kanske inte ens märker under en jobbintervju..

Nyteknik - 9 timmar sedan

Svenska Manomotion får hemlig amerikansk storkund

Svenska startupen Manomotion har fått en amerikansk storkund. Manomotion kallar ordern ”vår kanske viktigaste hittills”..

Nyteknik - 10 timmar sedan

Kalifornien nobbar Trumptrogna biljättar – som Volvo

Kaliforniska myndigheter tar avstånd från biltillverkare som inte stödjer delstatens kamp mot president Trump i en konflikt om avgasregler i USA. Bilar från sådana företag ska inte köpas in av myndigheterna..

Nyteknik - 11 timmar sedan

Världens första 3d-metallskrivare för rymden utvecklas i Trollhättan

Senast 2033 är det meningen att världens första bemannade Marsresa ska avgå. Och enligt Trollhättanbaserade startupen Procada, ska deras 3d-skrivare finnas med ombord..

Nyteknik - 11 timmar sedan

Kia uppdaterar storsäljaren E-Niro – hissar priset

En efterlängtad uppdatering, men med en tråkig baksida. Nu har Kia uppgraderat elbilen E-Niro – dock innebär förändringen att prisnivån har justerats upp en hel del..

Nyteknik - 13 timmar sedan

Audi om nya E-tron Sportback: ”Det här är unikt i en seriebil”

Med E-tron Sportback har Audi försökt bocka av alla segment i en och samma bil. ”Vi tänkte först på en sedan, och även en pick up – men den bästa lösningen var denna sportback”, säger Jens van Eiken på Audi..

Nyteknik - 13 timmar sedan

Spacex första Starship-prototyp har gått i bitar

Toppen på rymdfärjan flög i luften under ett trycktest. ”Ingen skadades, och det var inte ett stort bakslag”, säger Spacex..

Nyteknik - 14 timmar sedan

Tekniken ska ge Airbus lätta delar och effektivare fabriker

Airbus använder generativ design för att ompröva formgivningen av en rad flygplansdelar. Men bolaget vill också utnyttja tekniken för att bygga smartare anläggningar..

Nyteknik - 14 timmar sedan

RRV: Stoppa all planering av höghastighetståg

Regeringen bör stoppa alla beslut i frågan om en eventuell höghastighetsjärnväg. Enligt Riksrevisionen har planeringen av denna dyra järnväg lidit av stora brister – redan från början..

Nyteknik - 15 timmar sedan

Volta Trucks – svensk startup som ska bygga eldriven lastbil

Volta Trucks vill bygga en 16-tons lastbil för stadsdistribution. En rullande prototyp ska vara klar nästa år. Men vilka förutsättningar har bolaget att gå i mål med sin idé?.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.