Dagen > Kultur

Wednesday, 20 November, 01:12

Dagen - 13 sep 11 kl. 03:00

"Guds bakficka" - sekulära predikningar på teatern"Guds bakficka" kallas en serie program på Södra Teatern i Stockholm. Programserien startade i söndags, och kommer formmässigt att vara som en gudstjänst - fast utan präster, och med sekulära "predikningar". - Jag märker att det finns en önskan att ifrågasätta religionen parallellt med ett ökande andligt intresse som inte riktigt ryms inom gamla ramar. I denna våg finns också islamofobi och nyspirande religiös konservatism. Det är oerhört intressant, och jag funderar på var Södra Teatern finns i allt detta, säger Annette Taranto, producent på Södra Teatern.
Läs mer på Dagen
Läs mer om:
Södra Teatern, Stockholm, Annette Taranto, Aneröd, Spalde, Ekblad, Frödin, Isaksson, Frankel, Göransson, Amira Hass, Alestig

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Guds, bakficka, sekulära, predikningar, teatern
Dagen - 22 feb 11 kl. 03:00

Mark Meynell undervisar hur man bäst predikar Guds ord

LUND. Mark Meynell är "Senior Associate Minister" i John Stotts gamla kyrka, All Souls i London. Sex veckor om året reser han runt i Europa och undervisar om hur man bäst predikar Guds ord, i bästa Stotts-anda.

Dagen - 13 apr 11 kl. 03:00

?För mig är tron ...? ? alldeles för vanlig fras i predikningar

Hörde helgsmålsbönen i radion. Förkunnaren läste evangeliet av Johannes tredje kapitel. I den 16:e versen står det vad evangelium är - att "Gud så älskade världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.

Dagen - 23 sep 11 kl. 03:00

Godcasting vidgar vyerna

Allt fler kyrkor och kristna förkunnare delar med sig av undervisning via en hemsida. Oftast handlar det om livestreaming eller nedladdningsbara ljudfiler för mp3-spelare. Det globala fenomenet, kallat Godcasting, har formligen exploderat det senaste årtiondet.

Dagen - 15 feb 11 kl. 03:00

"Det var tid att gå åt sidan"

Ett tilltal om att dra sig undan ett tag blev avgörande för tillkomsten av Clas Vårdstedts nya skiva "Evig är Guds nåd". Majoriteten av sångerna skrevs på sommarstugan under en julivecka. Och inte på piano, vilket han vanligtvis använder.

Dagen - 23 jun 11 kl. 03:00

Svensk frikyrklighet växer åt många olika håll ...

De senaste dagarna har Dagen, i samband med den nya Sverigeundersökningen, fokuserat mycket på frikyrkans situation i Sverige. Men hur kommer den att se ut i framtiden? Vilka tendenser finns och vad består de av?

Barometern - 12 aug 13 kl. 08:17

Krönikan: Friad från själslig våldtäkt

Religionsfrihet är den först formulerade mänskliga rättigheten. Den hör samman med tanke- och övertygelsefrihet och utformades under sen medeltid och upp­lysningstid. Den kom till när teologer och fritänkare protesterade mot de egna kyrkornas behandling av de erövrade folken under kolonialismen.

Barometern - 12 aug 13 kl. 08:17

Krönikan: Friad från själslig våldtäkt

Religionsfrihet är den först formulerade mänskliga rättigheten. Den hör samman med tanke- och övertygelsefrihet och utformades under sen medeltid och upp­lysningstid. Den kom till när teologer och fritänkare protesterade mot de egna kyrkornas behandling av de erövrade folken under kolonialismen.

YLE - 25 jun 15 kl. 15:23

"De tror vad de tror och så respekterar man varandra"

På torsdagen fick traktorerna fortsätta jobba med att dra husvagnar och bilar på Söderfjärden. Kati och Morris Atteyeh med familj lyckades dock nå sin plats utan draghjälp. De har också lyckats föra samman sina olika trosinriktningar.

Dagen - 25 aug 11 kl. 03:00

Demokrati hör inte till församlingen

All sentimentalitet borde förbjudas i de kristna församlingarna. Och demokratiska former hindrar oss från att ta rätta beslut, vi borde söka Anden istället.

I en av kommentarerna till debattartikeln "Modern pastorsroll på villovägar", som jag skrev i Dagen den 29 juli, önskade man att även församlingens andliga ledarskap, äldsterådet, skärskådas.

Dagen - 18 okt 11 kl. 03:00

Swärd vill skapa debatt

"Varför pratar ingen om helvetet längre" frågar sig Stefan Swärd i boken "Efter detta - om Guds kärlek och rättvisa, himmel och helvete". Syftet med hans nya bok är "att ge biblisk orientering i läran om helvetet". Swärd vill bryta den tystnad om eviga straff han menar har utbrett sig i svensk kristenhet.

Fler nyheter från Dagen

Dagen - 9 timmar sedan

Kyrkomötet föreslås rata Alpha på grund av äktenskapssyn

Synen på samkönade äktenskap gör att kyrkomötet ser ut att säga nej till ett tätare samarbete med Alpha Sverige. Något som förvånar Carl-Henrik Jaktlund, nationell ledare..

Dagen - 10 timmar sedan

Präst tittade på porr under konfirmationsläger - nu får han sparken

Stockholmsförsamlingen: "Förtroendet är förbrukat"..

Dagen - 11 timmar sedan

Nedskärningar väntar Svenska kyrkan i utlandet

"Finns redan i dag platser där vi i Svenska kyrkan bestämt att vi inte ska finnas kvar.".

Dagen - 11 timmar sedan

Svenska kyrkan retirerar från omvärlden

Svenska kyrkan i utlandet är uppskattat av många svenskar, såväl de som bor utomlands mer permanent till turistens korta vistelse. Men nu väntar neddragningar..

Dagen - 13 timmar sedan

Vad är scientologi?

Omdiskuterade rörelsen som spridit sig från USA över hela världen - vad tror de på och är det en religion eller en livsåskådning?.

Dagen - 14 timmar sedan

18 miljoner i skattepengar till scientologernas behandlingshem i Skåne

Behandlingshemmet förnekar koppling till scientologerna, enligt SVT Nyheter..

Dagen - 16 timmar sedan

Tre mammor ger ut en bok som får in Bibeln i vardagen

Tog fram en samtalsmetod och ett spel som ska fördjupa tron mitt i det pågående livet..

Dagen - Igår: 14:56

Dolly Parton om sin nya tv-serie på Netflix: Jag ber att jag ska göra rätt

Dolly Parton om sin nya tv-serie på Netflix: Jag ber att jag ska göra rätt.

Dagen - Igår: 17:37

Spelglädje och teknisk briljans på ”Outside the limit”

Dagen recenserar albumet ”Outside the limit” från artisten Ole Børud..

Dagen - Igår: 17:37

Hopes debutalbum ”Amen” slår knockout

Dagen recenserar debutalbumet ”Amen” från artisten Hope..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.