Alliansfritt Sverige > Opinion

Tuesday, 12 November, 01:34

Alliansfritt Sverige - 12 sep 11 kl. 06:00

Moderaterna och spellobbyn - sitter de i samma båt?LOBBAT. I våras lyckades gamblinglobbyn övertyga Kristdemokraterna att skapa en oligopolmarknad där spelbolag gör enorma vinster. I dagens Expressen så lyfter en debattör fram behovet att Socialdemokraterna redovisar vad de tjänar på A-lotterierna och att Moderaterna redovisar sina band till spellobbyn. Glädjande för skribenten finns Socialdemokraternas redovisning här [pdf] - kvarstår då bara Moderaternas.
Här hjälper vi dem lite på traven genom att beskriva hur spellobbyn och Moderaterna agerar tillsammans:

Almega (ingår i Svenskt Näringlliv) som organiserar tjänsteföretag vill få bättre villkor för sina medlemmar. Spel och dobbel är tydligen en tjänst, så spelföretagen är organiserade i Almega. Det finns alltså en gamblingbrasch som vill få tillgång till den lukrativa spelmarknaden i Sverige som är reglerad under statligt monopol. Men de kan ju inte gärna kalla sig för gamblingbranchen. Så var ska de nu göra?

Jo, dessa företag har hysteriskt mycket pengar. Så de vänder sig till en PR-firma som är bekväma med att inte avslöja sina kunder (Alliansfritt vet självklart vilken PR-firma det är frågan om men vi väljer att inte avslöja namnet då ingen skugga faller på varken PR-firma eller spellobbyn) för att få hjälp med sina problem.

Den smarta PR-firman startar en kampanj vid namnet Rent spel. Smart. Eller hur! De vill ju bara ha rent spel. Att jobba för en total avreglering är inte möjligt då nästan ingen vill ha det. Så den smarta PR-byrå råder sin uppdragsgivare att jobba mot att skapa en oligopolmarknad där de stora företagen organiserade i Rent spel ska kunna göra enorma vinster. Men hur ska de berätta för makthavarna vad de står för?

Jo, Rent Spel köper en rapport från Institutet för näringslivsforskning (IFN). Ett institut som bildades för att Svenskt Näringsliv ansågs vara för försiktiga (trots att de har pumpat in 12 miljarder i att driva Sverige högerut). Rapporten skrivs av ekonomen Henrik Jordahl. Vad som inte nämns är att Henrik Jordahl är tidigare vice ordförande i Fria Moderata Studentförbundet. Som av en händelse bara.

(Ett litet sidospår är att senaste gången Fria Moderata Studentförbundet gjorde något väsen av sig var när de föreslog att fattiga skulle få sälja sina njurar.)

Åter till IFN. I IFN:s styrelse sitter även represententer från storföretagen, Svenskt Näringsliv, Timbro och Centrum för rättvisa. Med andra ord: hela den utomparlamentariska högern. Detta ?oberoende institut? finansieras av bland annat Almega.

Sen organiserar Rent Spel ett seminarium i riksdagen. De som står som värdar är de moderater som står som undertecknare på debattartikeln. På seminariet visades följande presentation fullspäckad med synnerligen ovederhäftiga påståenden. Och viola! Nu har vi helt plötsligt Moderater i riksdagen som skriver debattartiklar med faktapåstående direkt tagna ur den köpta rapporten (om de ens har skrivit debattartikeln själva). De allra mest nyliberala riksdagsledamöterna motionerar även om frågan i riksdagen.

Och där har vi början på att kartlägga Moderaternas koppling till spellobbyn.
Som av ett lustigt sammanträffande kan nämnas att Moderaterna på senare år (valåret 2010 inte inräknat) tagit emot över 80 miljoner kronor i hemliga donationer som de vägrar redovisa.

Läs mer på Alliansfritt Sverige Bilden delad av Alliansfritt Sverige via deras RSS-flöde och visas på deras server.
Läs mer om:
Lobbat, Kristdemokraterna, Expressen, Socialdemokraterna, Moderaterna, Socialdemokraternas, Moderaternas, Svenskt Näringlliv, Almega, Sverige, Jo, PR, Rent, Spel, Institutet, IFN, Svenskt Näringsliv, Henrik Jordahl, Fria Moderata Studentförbundet, Näringsliv, Centrum, Rent Spel, Moderater

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Moderaternaoch , spellobbynsitter de i samma , båt
Skånskan - 03 maj 16 kl. 14:00

Moderaterna: Från stabilt maktparti till splittrad opposition

Skurup Moderaterna har varit ett ledande parti i Skurup sedan början av 90-talet och styrt kommunen under större delen av den tiden.
Nu har minst sju företrädare lämnat partiet på bara en dryg månad.
Skånska Dagbladet analyserar händelserna bakom krisen.

Alliansfritt Sverige - 10 okt 13 kl. 08:36

Moderaterna gör sig inte av med mörka pengar innan valet

Frågan om donationer till partiet har plågat Moderaterna under en längre tid och nu försöker de koppla greppet om frågan genom att lansera en proposition om partibidragen. Propositionen är "utan oppositionens medverkan" vilket är en kommunikativ repis på deras absurda försöka att få det att framstå som att det var Moderaterna som "bjöd in till överenskommelse" 2011. Det finns egentligen bara en mening i dagens DN-debatt du behöver läsa: Därför kommer regeringen att ta initiativ till att utreda hur anonyma bidrag i framtiden helt kan förbjudas.

Alliansfritt Sverige - 23 maj 14 kl. 15:06

Vill du rösta på gamla reaktionära Moderaterna har du chansen på söndag

I Sverige har Nya Moderaterna varit duktiga med att skrubba sina affischer med thinner eller något annat som bleker det mörkblåa, men hur ser det ut i EU? Har gamla Högerpartiet verkligen förändrats och på allvar börjat arbeta för de som arbetar och inte äger, för kvinnor och miljön? Arbetsrätten Moderaterna röstade ja till det nya REFIT-programmet som innebär stora försämringar i lagstiftningen för arbetsmiljön.

Politologerna - 08 dec 15 kl. 08:00

Lucka #8. Moderaterna är inte längre det populäraste partiet i riksdagen

Alla älskar en vinnare brukar det heta. Men som konkurrent kan det vara enklare att tycka om den som förlorar. Riksdagsledamöterna har vi upprepade tillfällen fått frågor i den svenska Riksdagsundersökningen om vad de tycker om sig ett eget parti å ena sidan och vad de tycker om de andra partierna å andra sidan.

Cornucopia - 25 aug 17 kl. 09:29

Kan Odenberg rädda Moderaterna?

Enligt mediauppgifter har fd försvarsminister Mikael Odenberg (m) sagt att han är beredd att bli partiledare för Moderaterna om han får frågan. Men frågan man bör ställa sig är om han kan rädda Moderaterna?

Jan Mörtberg FHS, Mikael Odenberg och försvarsminister Peter Hultqvist (s).

Supermiljöbloggen - 09 maj 18 kl. 12:53

Fem klimatförslag från Moderaterna

Moderaterna presenterade en klimatpolitisk rapport förra veckan.  I rapporten prioriteras fem åtgärder som särskilt viktiga. Dessa är: 1.

Sydsvenskan - 09 jun 11 kl. 01:30

Moderaterna kör över väljarna

Arkiv: Pontus Tideman
Med hjälp av två kapade mandat har Moderaterna och Staffanstorpspartiet tagit greppet om makten i Staffanstorp. Nu har de en avgörande roll i den infekterade frågan om hyresrätternas framtid.
Den 26 april är ärendet som ska bana väg för utförsäljningen av allmännyttan uppe i kommunfullmäktige för första gången.

Alliansfritt Sverige - 25 aug 13 kl. 17:26

Moderaterna älskar skolan ? men skolan älskar inte Moderaterna

Samtidigt som Jan Björklund har fått fritt spelrum för att försämra den svenska skolan med nya skolsystem, har moderaterna gjort sitt yttersta för att också bidra till arbetslinjen i den svenska skolan. Deras hitintills dummaste förslag, som också klubbades igenom med hjälp av Sverigedemokraterna, var att de införde RUT-avdrag för läxhjälp. Statlig subventionering av läxhjälp till de barn vars föräldrar redan kunde betala för läxhjälpen.

Alliansfritt Sverige - 21 mar 14 kl. 16:12

Moderaterna: det bråkande partiet

Moderaterna är partiet som är kända för att alltid hålla ihop utåt. Eller ja, det brukade vara så. Vi är snart inne i april och redan nu kan vi konstatera att Moderaterna verkar göra 2014 till ett stridens år.

Alliansfritt Sverige - 11 sep 14 kl. 20:24

Romansen mellan McDonalds och Moderaterna fortsätter

Ser du bilden ovanför? Den är från Gävle och illustrerar hur tydligt Moderaterna har vuxit ihop med det snabbmatsindustriella komplexet. Om du gissar rätt på två frågor som Moderaterna ställer kan du få en Big Mac.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.