DN > Opinion

Wednesday, 20 November, 15:53

DN - 12 sep 11 kl. 19:16

?Kyrkan befinner sig inte i konflikt med Humanisterna?Vi frsvarar inte alla religisa uttryck, vi fr en kritisk dialog s vl inom kyrkan som med fretrdare fr andra uppfattningar. Vi har givetvis olika stndpunkter i mnga frgor, men jag delar inte Borgs och Sturmarks slutsats att vi drmed befinner oss i konflikt, skriver Svenska kyrkans direktor Cristina Grenholm i en replik..
Läs mer på DN

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Kyrkan, befinnersig inte i , konfliktmed , Humanisterna
SmålandsPosten - 20 okt 14 kl. 06:53

Demokrati hör hemma i kyrkan

Demokrati ska råda i en folkkyrka. Det råder inget motsatsförhållande mellan medlemmarnas inflytande och ansvaret att förvalta ett evigt budskap skriver Jonas Lönn som svar på ledarsidans text den 25/9 om Kyrkomötet. Under rubriken Krisen kyrkomötet missar riktar Smålandsposten på ledarsidan den 25 september kritik mot Svenska kyrkan.

Dagen - 31 jan 12 kl. 06:00

Kyrkan måste stå med fötterna i Bibeln

Fredagen 27/1 fanns en insändare om att kyrkan befinner sig i en smärre kris. Lösningen på detta skulle vara att vi kristna övergår till en materialistisk världsbild. Denna lösning vittnar om hur lite Samuel Varg Thunberg och Anders Thunberg vet om kyrkfolket och dess kallelse på jorden.

UT - 14 sep 17 kl. 13:11

SD: Svenska kyrkan är otydlig i sin identitet

Svenska kyrkan befinner sig i en allvarlig förtroende- och identitetskris och förlorar medlemmar i en aldrig skådad omfattning. Sedan 2014 har 187.000 fler begärt utträde än inträde i Svenska kyrkan.

Dagen - 14 sep 11 kl. 13:25

Sturmark: Andra kyrkor mer sakliga och raka än Svenska kyrkan

Relationen Svenska kyrkan och Humanisterna har debatterats den senaste tiden. Men var tog de traditionella frikyrkorna vägen? - Jag upplever att frikyrkorna har deltagit i samhällsdebatten på ett sakligare sätt, svarar Christer Sturmark till Dagen.

DN - 15 sep 11 kl. 23:55

?Konstruktiva samtal behövs mellan Kyrkan och Humanisterna?

När Svenska kyrkans Cristina Grenholm skriver att det inte finns en konflikt mellan Svenska kyrkan och Humanisterna, ser vi det som en beskrivning av framtiden och inte av det som är och har varit, skriver Annika Borg och Christer Sturmark i en slutreplik..

Dagen - 10 sep 11 kl. 15:48

"Humanisterna och Svenska kyrkan måste samarbeta"

Svenska kyrkans och Humanisternas värdegrunder överlappar varandra. Därför måste kyrkan och den sekulära humanismen börja samverka, menar prästen Annika Borg och Humanisternas ordförande Christer Sturmark.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Borg och Sturmark att Svenska kyrkan står för en liberal protestantisk kristendomstolkning som verkar i samklang med de flesta värderingar som i dag präglar det svenska samhället.

Dagen - 08 mar 12 kl. 14:32

Humanisterna anmäler Seglora smedja till Domkapitlet

Humanisterna anmäler Seglora Smedja till Domkapitlet i Stockholms stift. ?Hon publicerar misskrediterande texter om människor som har en annan livsåskådning än den smedjan representerar?

Dagen - 08 jun 11 kl. 03:00

Humanistkritik mot förbundet Humanisterna

Förbundet Humanisterna syns ofta som representant för humanismen som alternativ livsåskådning till religiös tro. Andra humanister är kritiska till hur förbundet använder det klassiska begreppet. - Helst skulle jag nog vilja att de kallade sig "Ateisterna", säger Anders Björnsson, ordförande för Svenska humanistiska förbundet.

Dagen - 27 mar 12 kl. 03:00

Humanisterna bör fokusera på humanism

För en tid sedan lämnade Humanisterna in en anmälan till domkapitlet i Stockholms stift, där de kritiserade bland annat Helle Klein och Petter Zacharissons uttalanden på tankesmedjan Seglora smedja. De ifrågasätter dessa två personer och kräver att deras lämplighet i deras uppdrag prövas samt att Svenska kyrkan ska se över sitt samarbete med Seglora smedja genom kollektinsamling.Orden i en långvarig debatt mellan Humanisterna och Seglora smedja har stundtals varit hårda.

Skånskan - 09 apr 18 kl. 05:00

Erbjuder utträde ur kyrkan mot avgift

Malmö Ett anonymt Malmöföretag erbjuder via sms personer hjälp med att lämna kyrkan för 369 kronor.
På hemsidan kyrkskatt.se går det att räkna ut hur stora besparingar var och en kan göra, problemet är att det är helt gratis och tämligen enkelt att begära utträde ur Svenska kyrkan.

Fler nyheter från DN

DN - Igår: 14:07

”Att värna välfärden är att värna Sveriges framtida välstånd”

Fredrik Olovsson (S): Överskottsmålets syfte var också att rusta före en framtid med stora investeringsbehov i välfärden, inte minst äldreomsorgen..

DN - Igår: 21:00

”Låt Ivo betygsätta vårdgivare och publicera läkares resultat”

Sir Bruce Keogh och Gabriel Heller-Sahlgren: Sverige kan lära av den engelska vården i frågan om öppna kvalitetsjämförelser..

DN - Igår: 17:46

”En underfinansierad välfärd hotar på sikt också demokratin”

Markus Kallifatides och Elisabeth Lindberg: Expandera välfärden, beta av investeringsskulden i offentlig sektor och återställ förtroendet för demokratin..

DN - Igår: 17:46

”Jonung och Andersson glömmer statens stora förmögenhet”

Andreas Bergström, tankesmedjan Fores: När staten bygger upp en förmögenhet utan tydligt syfte drar den undan resurser från ekonomin..

DN - Igår: 17:35

”KD:s nej till höghastighetståg var ett samhällsekonomiskt välgrundat beslut”

SLUTREPLIK DN DEBATT 7/11. Vi ifrågasätter inte att höghastighetsbanorna skulle generera stora nyttor..

DN - Igår: 17:41

”Inga trovärdiga rapporter om hälsoskadlighet”

REPLIK DN DEBATT 14/11. I dag finns oss veterligt inte en enda rapport som trovärdigt visar att den exponering av….

DN - I förrgår: 21:00

”De mest osäkra formerna av visstidsjobb ökar kraftigt”

German Bender och Mats Wingborg: I dag har 440.000 någon form av behovsanställning, det är omkring 60 procent av alla med en tidsbegränsad anställning..

DN - 16 nov 19 kl. 21:00

”Att överge överskottsmålet kan leda till populism”

Fredrik N G Andersson och Lars Jonung: Efter finanskrisen tvingades skuldtyngda länder till de hårda åtstramningar som bidragit till populistiska strömningar..

DN - 15 nov 19 kl. 21:00

”Vi vill hitta åtgärderna som får integrationen att fungera”

Fyra entreprenörer: Åtta av tio svenskar dömer ut integrationspolitiken. De håller politikerna ansvariga men tilltror dem inte om att ha några lösningar..

DN - 15 nov 19 kl. 17:19

”Remarkable that the prize committee can't see the ethical problems”

SLUTREPLIK DN DEBATT 10/11. Bo Rothstein: My article about the lack of attention to research ethics in the method that….Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.