Dagens Medicin > Nyheter

Friday, 15 November, 18:35

Dagens Medicin - 12 sep 11 kl. 14:13

Fisk skyddade mot strokeHg fiskkonsumtion medfr ngot lgre risk fr stroke. Det hvdar svenska forskare i en analys av tidigare studier..
Läs mer på Dagens Medicin

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Fisk, skyddademot , stroke
YLE - 04 feb 17 kl. 10:00

55 338 danskar i test om nordisk kost: Moroten bra vapen mot stroke

Vad ligger bakom de danska forskningsresultaten om att nordisk kost, även kallad Östersjödieten, verkar skydda hjärnan mot vissa former av stroke? Danska forskare lyfter fram den nordiska matens hälsofrämjande effekter efter en lång och omfattande uppföljning av danskars hälsa och matvanor. De nya forskningsresultaten ger vid handen att många sådana råvaror som traditionellt använts i det nordiska köket minskar risken för stroke, det vill säga cirkulationsstörningar i hjärnan.

UNT - 24 jan 11 kl. 08:01

Fisk skyddar mot stroke

Kvinnor som äter fisk flera gånger i veckan insjuknar mindre ofta i slaganfall i hjärnan än kvinnor som sällan eller aldrig äter fisk. I synnerhet verkar en hög konsumtion av mager fisk skydda mot att insjukna i stroke..

YLE - 18 jul 12 kl. 08:11

SVT: Mycket Östersjöfisk kan leda till stroke

Höga halter av miljögifter i kroppen ökar strokerisken, skriver SVT. Personer med höga halter av miljögiftet PCB och bekämpningsmedlet DDT i kroppen löper fördubblad risk att få stroke. Båda gifterna är förbjudna, men lagras länge i kroppen.

Supermiljöbloggen - 10 maj 14 kl. 13:57

Skyddade havsområden dåligt skyddade

En ny rapport från miljöorganisationen Oceana visar att över 30 procent av Östersjöns skyddade havsområden bara är skyddade på pappret. Många av de havsområden som länderna runt Östersjön valt att skydda saknar helt förvaltningsplaner – det vill säga planer som reglerar vad som får ske inom områdena. Det här skriver havsmiljöorganisationen Oceana i ett pressmeddelande i samband med publiceringen av en ny rapport.

Opinionen.se - 30 nov 99 kl. 00:00

Fet fisk ökar risken för stroke

Höga halter av miljögifterna PCB och DDT kan fördubbla risken för att drabbas av stroke, visar en ny studie från Uppsala universitet. Båda gifterna är förbjudna i Sverige, men exempelvis PCB förekommer i fet fisk från Östersjön.- Framför allt unga mödrar bör vara försiktiga, säger professor Lars Lind vid Uppsala universitet till SVT Rapport.

Nyhetskanalen - 18 jul 12 kl. 06:58

Miljögifterna PCB och DDT kan dubbla risken för stroke

Höga halter av miljögifterna PCB och DDT i blodet kan ge en fördubblad risk för stroke, enligt Uppsala universitets studie, rapporterar SVT:s Rapport.PCB och DDT är förbjudna i Sverige, men kan finnas lagrade i till exempel fet fisk från Östersjön.PCB och DDT orsakar åderförkalkningar i halspulsådern, som senare kan leda till stroke..

Nyhetskanalen - 18 jul 12 kl. 06:58

Miljögifterna PCB och DDT kan dubbla risk för stroke

Höga halter av miljögifterna PCB och DDT i blodet kan ge en fördubblad risk för stroke, enligt Uppsala universitets studie, rapporterar SVT:s Rapport.PCB och DDT är förbjudna i Sverige, men kan finnas lagrade i till exempel fet fisk från Östersjön.PCB och DDT orsakar åderförkalkningar i halspulsådern, som senare kan leda till stroke..

YLE - 26 jan 17 kl. 07:50

Nordisk mat förhindrar stroke

Den nordiska dieten kan också ha hälsofrämjande effekter. Normalt brukar man tala om medelhavsmatens hälsofrämjande effekter. Men också nordisk mat är hälsosam.

Supermiljöbloggen - 01 jul 16 kl. 08:28

Oceana: ”Ett skyddat Kattegatt i dag innebär mer fisk att fånga i morgon”

Den i särklass effektivaste åtgärden för att bevara och effektivt återställa hotade eller minskande arter och habitat i Kattegatt är ett förbud mot bottentrålning, skriver Lasse Gustavsson, verkställande direktör för Oceana i Europa. I förra veckan fattade Svenska Havs- och vattenmyndigheten (HaV) rätt beslut grundat på sin vetenskapliga rådgivning om att utöka Sveriges marina skydd när man offentliggjorde en tydlig rekommendation för ett starkare skydd av Kattegatt och de marina arter som lever där. Det är på tiden att HaV, en oberoende expertmyndighet som ansvarar för förvaltningen av de marina resurserna, nu agerar i linje med sin egen, tidigare vetenskapliga rådgivning och lägger fram ett förslag för att ge permanent skydd av den omdebatterade så kallade Ka

Kristianstadsbladet - 02 mar 14 kl. 01:30

Varierad kost minskar stroke-risk


Att äta en varierad kost med frukt, grönt, fisk, fullkorn och lågfettprodukter minskar risken för att drabbas av slaganfall i hjärnan. Det visar en studie med nästan 34 000 medelålders och äldre kvinnor i Uppsala och Västmanlands län.Ju mer nyttig mat kvinnorna åt, desto ovanligare var det att de insjuknade i stroke, skriver Upsala Nya Tidning.

Fler nyheter från Dagens Medicin

Dagens Medicin - 4 timmar sedan

Tvångssvården brister när mallen går före

Standardiserade vårdplaner används för att patienter med ett specifikt hälsotillstånd ska få samma vårdinsatser. Men det är inte alltid patientens bästa som styr utformningen av planerna, enligt ny forskning..

Dagens Medicin - 5 timmar sedan

Tre smittade av zikavirus i Frankrike

Zikaviruset finns i Europa, konstaterar den europeiska smittskyddsmyndigheten. Men någon risk för att viruset etablerar sig, på kontinenten eller i Sverige, finns inte..

Dagens Medicin - 7 timmar sedan

Tyskland inför krav på mässlingsvaccinering

Från och med i mars nästa år måste barn i Tyskland vara vaccinerade mot mässling när de börjar i förskola eller skola..

Dagens Medicin - 8 timmar sedan

En robust sjukvård kräver reservkapacitet

I fallet Apotekstjänst och dess haveri som lamslog vården i fem regioner läser jag att den ansvariga upphandlaren, efter två veckors kaos, har fortsatt förtroende för Apotekstjänst. Jag kommer osökt att tänka på hur jag följde min aktie ända till botten. Det skriver Dagens Medicins krönikör Adel Abu Hamdeh..

Dagens Medicin - 10 timmar sedan

Fall av cryptosporidium utreds

Flera fall av magåkomman cryptosporidios utreds av Folkhälsomyndigheten som nu letar efter smittkällan. Eftersom ökningen skett i olika delar av landet tror myndigheten inte att smittan är vattenburen..

Dagens Medicin - 11 timmar sedan

”Musikterapi är en underutnyttjad samhällsresurs”

I sin senaste rapport som släpps 11 november, slår WHO Europa fast att samhällsinsatser med inslag av kulturella och konstnärliga uttrycksformer främjar psykisk och fysisk hälsa. Vi vill rikta beslutsfattares uppmärksamhet till musikterapi, en internationellt erkänd forskningsbaserad behandlingsf....

Dagens Medicin - Igår: 16:01

Barnmorskeförbundet: ”Vi har nått vårt delmål”

Eva Nordlund, nyvald ordförande för Svenska barnmorskeförbundet, är nöjd med att hittills 2 231 barnmorskor har valt att bli medlemmar..

Dagens Medicin - Igår: 15:43

Nya fynd om död och narkosdjup

Riskpatienter dör inte i mindre utsträckning om de får något lättare sövning vid större operationer, enligt nya fynd i tidskriften Lancet..

Dagens Medicin - Igår: 15:02

”Offentliga vårdgranskare överger den offentliga vården”

Löf (Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag) ägs av Sveriges regioner och har till uppgift att utreda och eventuellt ersätta oss medborgare ekonomiskt om vi råkar illa ut i den offentliga vården. Löf får in 17 000 anmälningar per år och nästan hälften leder till ersättning. Löf har sitt....

Dagens Medicin - Igår: 14:41

Regionbolag vill ha privat vårdförsäkring

Regionägda Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, Löf, upphandlar en privat sjukvårdsförsäkring för sina anställda. En konkurrensfråga, anser bolaget..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.