Dagen > Opinion

Saturday, 05 December, 09:41

Dagen - 04 aug 11 kl. 03:00

Cannabis är inte värre än alkoholAron Modig skriver iDagen (27/7) om att den svenska narkotikapolitiken skulle vara lyckad. Det är synd, men tyvärr talande för Kristdemokraterna att både moralism och okunskap präglar hans resonemang.Väldigt många ungdomar har i dag möjlighet att få tag på marijuana. Både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har under de senaste månaderna rapporterat att var fjärde gymnasieelev i Stockholm har testat att röka gräs, och att cannabis har gått om alkohol som den drog som Maria Ungdom hjälper beroende ungdomar med. Jag tror att väldigt få personer håller med Aron Modig om att den nuvarande politiken har lyckats med att begränsa tillgången på drogen.
Läs mer på Dagen
Läs mer om:
Modig, Idagen, Kristdemokraterna, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Stockholm, Maria Ungdom, Aron Modig, Nederländerna, Portugal, Cannabis, The Lancet, Askeljung, CUF Stureplan

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Cannabisär inte , värre, än, alkohol
Barometern - 20 jan 14 kl. 09:57

Obama: Gräs inte värre än alkohol

Att röka marijuana är inte värre än att dricka alkohol, anser USA:s president Barack Obama. - Anmärkningsvärt, säger narkotikaforskaren Bengt Svensson som framhåller att forskningsläget är tydligt.- Som allmänt känt rökte jag gräs som ung, och jag ser det som en last, inte särskilt annorlunda än de cigaretter som jag rökte från det att jag var ung och under en stor del av mitt vuxna liv.

Blekinge Läns tidning - 23 aug 18 kl. 22:53

”Cannabis är farligare än alkohol”

– Cannabis och hasch är farligare än alkohol eftersom den aktiva substansen THC sätter sig i hjärnans fettvävnader. Drogen påverkar användaren väldigt snabbt, slår ut minnet och det kognitiva systemet, säger Göran Mattsson..

YLE - 21 jul 14 kl. 15:06

Fler unga behöver vård på grund av cannabis

Turun Sanomat rapporterade i dag att allt fler yngre personer behöver vård till följd av cannabismissbruk. Samma trend syns även i Helsingfors. – Tyvärr har också unga personer börjat experimentera med cannabis, säger Raimo Tuohimetsä, chef för Helsingfors stads ungdomsstationer.

YLE - 10 apr 16 kl. 07:53

Ungdomar i Västnyland ser allt färre risker med cannabis

Cannabis förekommer ofta i dag redan bland högstadielever och allt fler unga ser den som mindre skadlig än alkohol. – Det är inget att se ner på. Cannabis är som vilken annan drog som helst.

BT - 04 apr 14 kl. 10:03

Experten: "Cannabis är betydligt farligare för ungdomar"

Alkohol och cannabis är farligt på olika sätt, men skadorna av cannabis märks snabbare och särskilt unga riskerar att drabbas av allvarliga psykiska problem. Det anser drogforskaren Kai Knudsen vid Göteborgs universitet.
– Skadeverkningarna för den mentala hälsan är större ju yngre man är då man börjar och det är allvarligt att cannabis kryper ner i åldrarna, säger Knudsen som är överläkare, universitetslektor och expert i klinisk toxikologi.

BT - 12 okt 14 kl. 10:29

Cannabis bör bli lagligt

Cannabis är en drog som alltid funnits och alltid kommer att finnas. Den ger vissa en bättre vardag och den ger vissa en problematisk vardag. Den är ett berusningsmedel för vissa och en medicin för andra.

YLE - 17 feb 17 kl. 09:11

När fler använder cannabis är fler för en legalisering

Antalet cannabisanvändare har fördubblats på tio år. Det här visar en undersökning vid Institutet för hälsa och välfärd, THL. Enligt resultatet i en enkät hade 240 000 finländare använt cannabis under år 2014, vilket är dubbelt fler än år 2004.

YLE - 28 feb 14 kl. 12:50

”Cannabis är en del av vårt samhälle nu”

Förmaningar och skrämseltaktik om droger är metoder som hör det förgångna till. Så anser Anne Ahlefelt som har jobbat med att upplysa unga om rusmedel i över tio år.
-Om du röker på nu och då är det ju onödigt att du får en anmärkning i dina papper, som sedan kan hindra dig från att söka olika jobb.

YLE - 01 feb 16 kl. 09:45

Unga dricker mindre men ser också mindre risker med alkohol

En omfattande europeisk undersökning visar att ungefär en fjärdedel av eleverna i årskurs 9 inte dricker alls och allt färre dricker sig fulla. Andelen ungdomar som prövar på tobak och som röker dagligen har minskat stadigt under 2000-talet. År 2015 rökte cirka var tionde elev i årskurs 9 dagligen, medan var femte elev gjorde det för fyra år sedan.

BT - 03 apr 14 kl. 09:55

Polisen kritisk: Alkohol straffas hårdare än knark

Den som langar öl och vin till ungdomar riskerar nu strängare straff än den som säljer cannabis åt unga. Det anser narkotikapoliser som BT talat med. De varnar för trenden och menar att det måste vara allvarligare att sälja knark.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.