Kristianstadsbladet > Kultur

Thursday, 25 April, 07:29

Kristianstadsbladet - 20 jul 11 kl. 06:30

Ett upprop mot förtrycket av fantasinANDRÉ BRETONLITTERATUR.. Sphinx förlag, som ger ut böcker i surrealismens, absurdismens och den ohejdade tankens anda, har kommit med en nyöversättning av Andre Breton Surrealismens manifest som ursprungligen publicerades 1924. Detta räknas idag till den sortens kulturgärningar som enbart mindre förlag verkar anse sig ha råd med och bör enbart av den anledningen uppmärksammas..
Läs mer på Kristianstadsbladet
Läs mer om:
Översättning, Fyhr, Wraak, Forshage, Bruno Jacobs, En, Tomas Lidbeck, Andre Breton, Breton Sverigeaktuell, Surrealismens, ANDRÉ BRETONLITTERATUR, Andre Breton Surrealismens, Moderna, Gunnar Qvarnström, André Bretons, Mattias Forshage, André Breton, Bretons, Aragon, Paul, Breton, Sovjet, Antonin Artaud, Raymond Queneau, Ryssland, Marinettis Futuristiska, Le Figaro, PR, Tristan Tzara, Paris, Litterature, Cabaret Voltaires, Hugo Ball, Zürich, Tzara, Dali, Franco, Avenida Dollars

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Ett uppropmot , förtrycketav , fantasin
Kristianstadsbladet - 19 aug 13 kl. 10:26

Upprop för rätten att bära slöja

Efter att en gravid kvinna blivit trakasserad och misshandlad i helgen uppmanas kvinnor att beslöja sig, i solidaritet, i det så kallade hijabuppropet.
I dag beslöjar sig såväl religiösa som icke-religiösa kvinnor som en solidaritetshandling efter lördagens händelse då en höggravid kvinna med hijab ska ha attackerats med slag och rasistiska glåpord i Stockholmsförorten Farsta.Enligt den misshandlade kvinnans väninna, som talat med Sveriges Radio, fick hon först sin hijab avsliten och sedan sitt huvud dunkat i en bil så att hon svimmade.

BT - 19 aug 13 kl. 10:37

Upprop för rätten att bära slöja

Efter att en gravid kvinna blivit trakasserad och misshandlad i helgen uppmanas kvinnor att beslöja sig, i solidaritet, i det så kallade hijabuppropet. I dag beslöjar sig såväl religiösa som icke-religiösa kvinnor som en solidaritetshandling efter lördagens händelse då en höggravid kvinna med hijab ska ha attackerats med slag och rasistiska glåpord i Stockholmsförorten Farsta.Enligt den misshandlade kvinnans väninna, som talat med Sveriges Radio, fick hon först sin hijab avsliten och sedan sitt huvud dunkat i en bil så att hon svimmade.

SVT Debatt - 20 aug 13 kl. 12:31

Den vita medelklassen måste få kämpa för andras frihet

HIJABUPPROPET Enligt Sara Yazdanfar har hijabuppropet tagits över av en vit medelklass som saknar egen erfarenhet av förtryck ? och därför exotifierar muslimska kvinnor. Om jag levde efter det resonemanget skulle jag inte kunna demonstrera för kvinnors rättigheter, hbtq-personer, papperslösa eller funktionsnedsatta.

Cornucopia - 23 aug 13 kl. 09:46

Slöjupproret skadar kvinnors folkhälsa

Det så kallade slöjupproret inte bara förringar kvinnors kamp för sin egen kropp och sin egen klädsel världen över, och legitimerar kvinnoförtryck, utan är också direkt skadligt för kvinnors folkhälsa. Heltäckande klädsel året om är dokumenterat skadligt och medföljande D-vitaminbrist orsakar allvarliga  folkhälsoproblem, redan i länder med betydligt mer sol än det mörka Norden. Det går att protestera mot intolerans, främlingsfientlighet, rasism och rasistiskt våld utan att bära slöja.

Fler nyheter från Kristianstadsbladet

Kristianstadsbladet - 8 timmar sedan

Fascismens rop och vikten av öppna ögon

För nästan exakt 81 år sedan var det nationell helgdag i Italien för att fira Hitlers besök i landet. En särskild dag för skrämmande många. Det är den här dagen som filmklassikern utspelar sig, och som musikal blir den här speciella dagen en speciell kväll.

Kristianstadsbladet - 15 timmar sedan

De anklagade slår tillbaka i bokform

De upplever att de har blivit förtalade och svarar nu i bokform. Katarina Frostensons "K – Berättelsen" handlar om landsflykt undan förföljelse och sammansvärjning. Fredrik Virtanen rannsakar medierna och sig själv..

Kristianstadsbladet - Igår: 12:58

Filosofisk skräck som vill lite för mycket

En kvinna tar sin dotter i famnen och dränker sig i Modersgölen. Hon är varken den första eller sista. Bella Stenberg har läst en poetisk men pladdrig ny bok..

Kristianstadsbladet - Igår: 13:03

Anna Tells uppföljare är en vanlig svensk polisroman om hämnd

Det sägs att det svåraste är att skriva den andra boken. Anna Tell gör inget dåligt jobb, men lika bra som debuten ”Fyra dagar i Kabul” är inte uppföljaren, tycker recensenten Kerstin Bergman..

Kristianstadsbladet - Igår: 11:13

Akademien jagar ersättare för Olsson

Snart lämnar Anders Olsson posten som ständig sekreterare i Svenska Akademien. Vem efterträder honom? Kön med potentiella efterträdare är inte lång – bara tre personer kan komma i fråga..

Kristianstadsbladet - Igår: 09:00

Beskedet: ”Sommar med Ernst” spelas in på Österlen

Gården i Örnaberga är sommarens projekt för Ernst Kirchsteiger. Inom kort börjar inspelningen på gården som ska omvandlas i sommarens version av Sommar med Ernst..

Kristianstadsbladet - 18 apr 19 kl. 06:00

Här hittar du påskens bästa mat och fika

Kristianstadsbladet - 20 apr 19 kl. 10:36

Ett år senare: Vännerna minns Avicii

Ett år efter Tim "Avicii" Berglings död hyllas hans minne över hela världen. Mina tidigaste minnen av honom är att han var väldigt nyfiken på världen, säger Aviciis turnéledare i en radiointervju..

Kristianstadsbladet - 20 apr 19 kl. 08:50

Dikterna tecknar en fars sista tid i livet

Kristianstadsbladet - 20 apr 19 kl. 03:00

Skimret och svärtan i ett

Om det är ödet, slumpen eller Guds försyn vet jag inte, men just som jag står och skissar på denna text, kastar ner några stolpar på ett oroväckande vitt papper, får jag mig en berättelse till livs som säger att precis här, i björkdungen där borta, blev Pär Lagerkvist av med oskulden..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.