SR > Nyheter

Friday, 19 April, 19:39

SR - 19 jul 11 kl. 15:11

Varning för bisfenol i dricksvattnetNu kommer varningar om att det farliga ämnet bisfenol riskerar att hamna i vårt dricksvatten. Sveriges Byggindustrier och Svenskt Vatten avråder från en nyare typ av renoveringar av dricksvattenledningar där epoxiplast som innehåller bisfenol A används..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Byggindustrier, Svenskt Vatten

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Varningför , bisfenoli , dricksvattnet
TA - 19 jul 11 kl. 14:44

Varnar för bisfenol i dricksvattnet

Det farliga ämnet bisfenol förbjöds nyligen i nappflaskor. Nu riskerar det att komma ut i dricksvattnet, enligt Sveriges Byggindustrier som uppmanar till stopp för en ny sorts renoveringar.
Bisfenol A har varit omdiskuterat länge; det har handlat om kassakvitton och nappflaskor.

Kristianstadsbladet - 07 sep 13 kl. 10:20

Bisfenol A kan finnas i kranvattnet


Kemikalieinspektionen varnar för att det hormonstörande ämnet bisfenol A kan finnas i dricksvattnet. Under 2007-2011 renoverades vattenledningar i cirka 3 000 lägenheter runt om i Sverige genom relining, ett billigare alternativ till stambyten, där rören kläs i plast. En granskning har nu gjorts för att utreda om det giftiga ämnet kan läcka ut från plasten till dricksvattnet.

BT - 07 sep 13 kl. 10:23

Bisfenol A kan finnas i kranvattnet

Kemikalieinspektionen varnar för att det hormonstörande ämnet bisfenol A kan finnas i dricksvattnet. Under 2007-2011 renoverades vattenledningar i cirka 3 000 lägenheter runt om i Sverige genom relining, ett billigare alternativ till stambyten, där rören kläs i plast. En granskning har nu gjorts för att utreda om det giftiga ämnet kan läcka ut från plasten till dricksvattnet.

SmålandsPosten - 07 sep 13 kl. 16:06

Bisfenol A i renoverade vattenrör

Kemikalieinspektionen har hittat bisfenol A i dricksvattnet i 8 av 22 undersökta lägenheter med renoverade vattenledningsrör. Även i varmvattnet hittades det giftiga ämnet.
Rådet är att spola ordentligt i kranen.

Helsingborgs Dagblad - 07 sep 13 kl. 10:25

Bisfenol A kan finnas i kranvattnet

Kemikalieinspektionen varnar för att det hormonstörande ämnet bisfenol A kan finnas i dricksvattnet. Under 2007?2011 renoverades vattenledningar i cirka 3 000 lägenheter runt om i Sverige genom relining, ett billigare alternativ till stambyten, där rören kläs i plast.

NSD - 07 sep 13 kl. 10:20

Bisfenol A kan finnas i kranvattnet

Kemikalieinspektionen varnar för att det hormonstörande ämnet bisfenol A kan finnas i dricksvattnet. Under 2007-2011 renoverades vattenledningar i cirka 3 000 lägenheter runt om i Sverige genom relining, ett billigare alternativ till stambyten, där rören kläs i plast. En granskning har nu gjorts för att utreda om det giftiga ämnet kan läcka ut från plasten till dricksvattnet..

NT - 07 sep 13 kl. 10:20

Bisfenol A kan finnas i kranvattnet

Kemikalieinspektionen varnar för att det hormonstörande ämnet bisfenol A kan finnas i dricksvattnet. Under 2007-2011 renoverades vattenledningar i cirka 3 000 lägenheter runt om i Sverige genom relining, ett billigare alternativ till stambyten, där rören kläs i plast. En granskning har nu gjorts för att utreda om det giftiga ämnet kan läcka ut från plasten till dricksvattnet..

SVT - 22 okt 13 kl. 06:37

Tusentals riskerar att ha bisfenol i dricksvattnet

Det hormonstörande ämnet bisfenol A kan finnas i dricksvattnet i 3000 lägenheter i Sverige. Men om det är så där du bor vet du inte, för myndigheter tänker inte berätta vilka fastigheter det kan röra sig om. Beslutet får nu skarp kritik från Naturskyddsföreningen..

Kristianstadsbladet - 23 okt 13 kl. 09:06

Ny myndighet ska syna dricksvattnet


Efter rapporter om att det hormonstörande ämnet bisfenol A kan finnas i 3 000 lägenheter kräver branschorganisationen Svenskt Vatten att en ny vattenmyndighet upprättas. - Vi måste ha en myndighet som bedömer material som kommer i kontakt med vatten, och som tar fram vilka material som man får använda inne i fastigheter, i de kommunala näten och även i vattenverken, säger Gullvy Hedenberg, expert på dricksvatten på Svenskt Vatten, till SVT Nyheter.Kemikalieinspektionen, som tillsammans med flera andra myndigheter upptäckte bisfenol A i renoverade rör i hus, vill nu se en större granskning av dricksvattnet..

BT - 23 okt 13 kl. 09:09

Ny myndighet ska syna dricksvattnet

Efter rapporter om att det hormonstörande ämnet bisfenol A kan finnas i 3 000 lägenheter kräver branschorganisationen Svenskt Vatten att en ny vattenmyndighet upprättas. - Vi måste ha en myndighet som bedömer material som kommer i kontakt med vatten, och som tar fram vilka material som man får använda inne i fastigheter, i de kommunala näten och även i vattenverken, säger Gullvy Hedenberg, expert på dricksvatten på Svenskt Vatten, till SVT Nyheter.Kemikalieinspektionen, som tillsammans med flera andra myndigheter upptäckte bisfenol A i renoverade rör i hus, vill nu se en större granskning av dricksvattnet..

Fler nyheter från SR

SR - 1 timme sedan

Tågurspårning i Ånge

Ett godståg spårade ur i Ånge vid 17-tiden. Rv 83 är avstängd genom Ånge, då det finns risk att godsvagnar ramlar ner från järnvägsviadukten..

SR - 1 timme sedan

Emiratier gripna för spionage i Turkiet

Två personer från Förenade Arabemiraten har gripits i turkiska Istanbul misstänkta för spionage, rapporterar den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia..

SR - 2 timmar sedan

Politiker fördömer dödsskjutning av en journalist

I Nordirland fördömer i dag alla de stora politiska partierna gårdagskvällens dödsskjutning av en journalist i gränsstaden Londonderry. De oroar sig för att dådet ska väcka liv i den våldsamma konflikten i Nordirland..

SR - 2 timmar sedan

"Ingenting fick vara roligt på långfredagen"

Vi är mitt i en av de största kristna högtiderna. Men mycket har förändrats genom åren kring hur vi på påsken och vad vi förknippar med den..

SR - 2 timmar sedan

Trump kan åtalas efter sitt presidentskap

Donald Trump reagerar nu på twitter efter att en maskad version av Muellerrapporten gjorts offentlig. Bland annat kallar han rysslandsutredningen en ”olaglig bluff”..

SR - 2 timmar sedan

Dödlig busskrasch inför Garcías begravning

Flera personer har omkommit i en bussolycka norr om Perus huvudstad Lima, rapporterar peruanska medier. I bussen satt en delegation som var på väg till den peruanske ex-presidenten Alan Garcías begravning..

SR - 3 timmar sedan

Morfar till Skråmos barn: Jag började gråta

IS-rekryteraren Mikael Skråmos barn är nu ett steg närmare att få komma hem till Sverige. Det uppger barnens morfar, Patricio Galvez för Ekot..

SR - 3 timmar sedan

Fler metoder på väg för tidigare cancerupptäckt

Dödligheten i flera vanliga cancersjukdomar kan minska med nya screening-metoder som avslöjar tumörerna tidigare, enligt ny rapport från Socialstyrelsen..

SR - 4 timmar sedan

Kraftig ökning av uppsagda tjänstemän

Antalet uppsägningar ökar. Trygghetsrådet, som hjälper tjänstemän att finna nya arbeten har märkt en ökning med 26 procent de första kvartalet i år..

SR - 5 timmar sedan

Många döda efter kyrkras i Sydafrika

I Sydafrika har 13 personer omkommit i samband med att en kyrka rasat ihop norr om hamnstaden Durban, i östra Sydafrika..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.