Alliansfritt Sverige > Opinion

Monday, 22 April, 05:25

Alliansfritt Sverige - 19 jul 11 kl. 13:00

SvD:s ledarredaktion blir ägda av sin egen tidningFAIL. Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. Så känner möjligen SvD:s ledarredaktion idag. Samtidigt som de publicerar en huvudledare där de argumenterar för att avskaffa alkoholmonopolet kan man längre in i tidningen läsa om de katastrofala effekter som en avreglerad alkoholmarknad har fått i andra länder.I ledaren står det bland annat att:"Inget blir bättre av att lappa och laga på Systembolaget. Det är dags att ta alkoholpolitiken in i den samtid där medborgaren är betrodd med makt över sin egen vardag."Samtidigt längre in i tidningen under rubriken "tillgängligheten har haft ett högt pris" kan man läsa."Storbritannien är ett exempel på hur konsumtionen förändrats efter politiska beslut. Nya Labour öppnade upp marknaden genom att öka tillgången i butikerna och förlänga krogarnas öppettider. (...) I stället för att dricka ale på krogen under socialt ordnade former konsumeras alkoholen allt oftare hemma. Störst är hotet från billiga lättdruckna starka drycker, som ökar risken för beroende."Enligt SvD finns det ändå inget monopol eftersom man kan åka utomlands och handla sprit, eller beställa över nätet. De glömmer att nämna att införseln av alkohol har minskat under ett antal år, medan folk handlar allt mer på systembolaget. Systembolaget har inte haft en så dominerande ställning som det har nu på flera decennier enligt systembolagets egen redovisning från 2010.Vilka fördelar ett slopat monopol skulle föra med sig är lite oklart, till och med i SvD:s text. De mumlar något om tillgänglighet och att människor ska kunna få ta ansvar själva. Mot det står en enig forskarkår, bland annat konstaterar Centrum för socialvetenskaplig alkohol och drogforskning (SoRAD) att ett avskaffande av monopolet i Sverige skulle leda till 2000 extra dödsfall, 20 000 fler misshandlade, och 11 miljoner fler sjukdagar varje år. Men det kan det ju vara värt, för lite extra tillgänglighet, eller?
Läs mer på Alliansfritt Sverige Bilden delad av Alliansfritt Sverige via deras RSS-flöde och visas på deras server.
Läs mer om:
FAIL, SvD, Inget, Systembolaget, Labour, Centrum, Sverige

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: SvD:s, ledarredaktionblir , ägdaav sin , egen, tidning
SvD - 09 nov 16 kl. 08:54

Efter Trumps seger: Ställ frågor till SvD:s ledarredaktion

Donald Trump blir president i USA – vad får det för politiska konsekvenser? Ställ dina frågor till SvD:s ledarredaktion. Tove Lifvendahl, Per Gudmundson, Linda Nordlund och fristående skribenten Janerik Larsson svarar med start 09.

SvD - 04 nov 15 kl. 09:55

Nu får SvD Näringsliv sin egen debatt

Lönsamma asylmarknader, bostadskrascher och Riksbankens inflationsjakt. Det är några ämnen som kommer att täckas i den nya satsningen SvD Näringsliv Debatt, med premiär senare i dag onsdag..

DN - 20 sep 12 kl. 16:42

SvD lägger ner egen sportbevakning

Svenska Dagbladet kommer inte ha någon egen sportredaktion i framtiden. "SvD lägger ut sporten. Samtal förs flera eventuella partners om lösningar för papper och digitalt", skriver tidningen i ett pressmeddelande..

Alliansfritt Sverige - 11 aug 11 kl. 19:00

SvD:s grunda fack-attack

ANTI-FACKLIGT. SvD:s ledarsida utnämner idag IF Metalls analys av världsekonomin och USA version AA+ till den hittills mest grunda. SvD:s ledarredaktion kan omöjligt förstå hur IF Metall fortsätter att värna sina medlemmars intressen, mitt under rådande finanskris.

Resume - 27 mar 15 kl. 11:54

Ivar Arpi till SvD

SvD:s ledarredaktion tappade Sanna Rayman i veckan. Nu stärker de upp med den förre Neo-redaktören Ivar Arpi. .

SvD - 24 jun 14 kl. 09:37

Färre jobb i utlandsägda företag

Utlandsägandet av företag minskar något i Sverige. Mellan 2012 och 2013 minskade antalet utlandsägda företag med 498 till 13 571 stycken..

SvD - 24 jun 14 kl. 10:07

Färre jobb i utlandsägda företag

Utlandsägandet av företag minskar något i Sverige. Mellan 2012 och 2013 minskade antalet utlandsägda företag med 498 till 13 571 stycken..

SvD - 08 jul 14 kl. 14:39

Sysselsättningen ökar på svenskägda företag utomlands

Antalet jobb på svenska koncerner ökar både i Sverige och utomlands. Mest ökar jobben på svenskägda dotterbolag i Thailand, Norge och Kina..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.