UNT > Kultur

Friday, 19 April, 07:45

UNT - 19 jul 11 kl. 11:07

Gruvans uppländske berättareGruvarbetaren och bildkonstnären Roine Jansson från Dannemora är också amatöretnolog och författare. Hans just utgivna bok Gruvarbetare i ord och bild gör läsaren både intresserad och imponerad, skriver Lena Köster..
Läs mer på UNT
Läs mer om:
Roine Jansson, Dannemora, Gruvarbetare, Lena Köster

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Gruvans, uppländske, berättare
Skånskan - 28 aug 18 kl. 14:29

Flera unga hjälper pengatvättare

MALMÖ Vågen av bedrägerier kring bank-id ökar rekordartat. Och många av bedragarna finns i Malmö.
Hos polisens bedrägerisektionen ser man nu hur flera unga målvakter upplåter sina bankkonton.

Skånskan - 26 nov 18 kl. 06:00

Rysk berättartradition i färgrik finsk roman

Bok/recension BOK
Nattfjärilen
Författare: Katja Kettu
Översatt av: Janina Orlov
Förlag: Albert BonniersEn mustig livsberättelse med thrillerinslag, ja så skulle man kunna sammanfatta Katja Kettus senaste roman Nattfjärilen. Hon har tidigare gett ut fem romaner, varav en belönats med Runebergspriset.
Berättargåvan och skickligheten att gestalta syns även i Nattfjärilen.

Sydsvenskan - 20 aug 14 kl. 05:30

Visst är det ovisst

Som dokumentärfilmare och journalist har Yaba Badoe haft användning av sin dubbla hemhörighet i Ghana och England. Så även i debutromanen ”True Murder” från 2009: en mysterieberättelse i internatskolemiljö, där vansinne och ond bråd död lurar under den polerade fernissan och minnen av västafrikanska maträtter blandas med doften av nybakade scones.Berättare är Ajuba, som ser tillbaka på tiden som elvaåring på flickskola i Devon.

Skånskan - 17 feb 19 kl. 10:00

Svensk och dansk sträckläsning

Deckarspalten Blindtunnel (Lind & co) är journalisten och författaren Tove Alsterdals femte spänningsroman och också hennes bästa – hittills. Det vill inte säga lite eftersom alla, från debuten Kvinnorna på stranden (2009) och framåt, har varit suverän läsning med starka, verklighetsförankrade berättelser och snyggt komponerade intriger.
Alla Alsterdals spänningsromaner är fristående men de knyts ihop av just den här ambitionen att berätta något ur vår verklighet, historiskt eller från nuet, som vi kanske inte visste så mycket om tidigare.

Sydsvenskan - 02 jun 12 kl. 06:30

Ett ont arv. Peruansk litteratur tar sig an en historia fylld av våld.

Henrik Nilssonförfattare och litteraturkritikerNär planet svänger ut över Stilla havet för att gå ner för landning i Lima får jag syn på marinbasen i Callao. Någonstans där nedanför finns det hårt bevakade fängelse vars interner under senare år förkroppsligat Perus samtidshistoria ? expresidenten Alberto Fujimori, dömd för människorättsbrott och korruption, och hans smutsiga högra hand, säkerhetschefen Vladimiro Montesinos.

YLE - 24 okt 13 kl. 10:26

Helsingfors Bokmässa kör igång

I år är Tyskland temaland på Bokmässan i Helsingfors (25-28.10) och mer än 20 författare från det tyska språkområdet besöker mässan. I Tysklands monter presenteras utöver barnboks- och seriesamlingarna från bokmässan i Frankfurt också en specialsamling av verken i den tyska tävlingen Deutscher Buchpreis 2013 som motsvarar Finlandiapriset.

SmålandsPosten - 18 sep 14 kl. 08:03

Både starkt och tankeväckande

Många som går i skolan upplever det lite som att löpa gatlopp. Visst kan det finnas kunskaper att hämta i miljön. Huvuduppgiften är ändå att försöka stå emot det destruktiva trycket, att minimera de psykosociala skadeverkningarna.

Sydsvenskan - 08 mar 15 kl. 13:57

En lång och varm Taube-njutning

Han har fint påbrå, har gått en lång väg artistiskt och upplever på sistone några av sina största succéer.Peter Nordahl, alltså - den briljante jazzpianisten (brorsonson till fotobollsgiganten Gunnar Nordahl) som utbildade sig i filmmusikkomposition vid musikhögskolan i Malmö och nu är allas älskling när det gäller arrangemang och att använda symfoniorkester utanför den klassiska musiken.Sven-Bertil Taube är också förtjust i Nordahl, som lurade in honom i skivsatsningen "Hommage", just Grammisbelönad och skapad kring musik och texter av Taubes vänner och jobbkompisar.

Helsingborgs Dagblad - 08 mar 15 kl. 13:57

En lång och varm Taube-njutning

Han har fint påbrå, har gått en lång väg artistiskt och upplever på sistone några av sina största succéer.Peter Nordahl, alltså - den briljante jazzpianisten (brorsonson till fotobollsgiganten Gunnar Nordahl) som utbildade sig i filmmusikkomposition vid musikhögskolan i Malmö och nu är allas älskling när det gäller arrangemang och att använda symfoniorkester utanför den klassiska musiken.Sven-Bertil Taube är också förtjust i Nordahl, som lurade in honom i skivsatsningen "Hommage", just Grammisbelönad och skapad kring musik och texter av Taubes vänner och jobbkompisar.

Sydsvenskan - 01 okt 15 kl. 04:00

En jakt på närhet

Det antyds ibland – fast mindre ofta sedan han fick Nobelpriset i fjol – att Patrick Modiano om och om igen skriver samma gamla roman, indränkt i förlegad Parisnostalgi. Det stämmer inte. Vad som däremot stämmer är att han med stor envishet använder sig av ett antal motiviska komponenter som kombineras så sinnrikt att läsaren alltid både känner igen sig och överraskas.

Kristianstadsbladet - 25 sep 12 kl. 10:49

Jimmies värld - med rätt temperatur

I Teaterrepublikens pjäs om Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna följer vi partiets resa mot toppen och möter även en åldrad partiledare som ser tillbaka. Kulturskribent Anders E Larsson skrattar och drabbas av en pjäs med helt rätt attack och upplägg.
Efter riksdagsvalet 2014 är Socialdemokraterna största enskilda parti.

Fler nyheter från UNT

UNT - 14 timmar sedan

Fotograf med passion örnar ställer ut

Bilder på örnar och björnar är det man förknippar naturfotografen Håkan Karlsson från Skärplinge med..

UNT - Igår: 17:39

Filmrecension: Poetiskt och vackert knarkdrama

"Birds of passage" skildrar ett knarkkrig i Latinamerika, långt ifrån hur vi är vana vid att se det..

UNT - 21 timmar sedan

Aktivismens gigant en av vårens bästa

Amerikanska Sharon Hayes har fyllt Moderna museet med konstnärlig aktivism i en utställning som både fungerar och agiterar..

UNT - Igår: 15:51

Akademier kräver pengar till digitalisering

Sex kungliga akademier i Sverige och trettio internationella institutioner ställer sig bakom biblioteksutredningens förslag om offentlig finansiering av digitaliseringen av det skriftliga kulturarvet..

UNT - I förrgår: 11:45

Mares ger sig ut på sommarturné

Uppsalagruppen Mares följer upp debutalbum och vårturné med fler konsertdatum i sommar..

UNT - 15 apr 19 kl. 23:23

"Game of thrones" slår tittarrekord i USA

Premiäravsnittet av fantasyserien "Game of thrones" sågs av 17,4 miljoner tittare i USA..

UNT - 15 apr 19 kl. 11:05

Bibi Andersson – "Stjärna med lyskraft"

Skådespelaren Bibi Andersson har avlidit..

UNT - 15 apr 19 kl. 10:31

Titiyo tillbaka i "Så mycket bättre"

Danny Saucedo, Titiyo och Ebbot Lundberg är klara för jubileumssäsongen av "Så mycket bättre" i TV4, skriver kanalen i ett pressmeddelande..

UNT - 15 apr 19 kl. 07:00

Bilder av mobbing i Gottsunda kyrka

Tillsammans med sjätteklasselever har fotografen Elisabeth Ohlson Wallin speglat berättelsen om Jesus väg till korset i moderna bilder..

UNT - 14 apr 19 kl. 15:31

Violoncellen i fokus

Den mångbegåvade cellisten Amalie Stalheim gav vid sin stipendiatkonsert i Giresta kyrka i lördags prov på imponerande teknisk briljans och musikalisk mognad..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.