Helsingborgs Dagblad > Nyheter

Sunday, 21 April, 21:17

Helsingborgs Dagblad - 18 jul 11 kl. 11:21

Ointresse för krig gynnar försvarAtt Afghanistankriget inte är en stor politisk fråga gynnar Försvarsmakten, som genom sina informationskampanjer vill hålla intresset nere. Det hävdar Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet. Kriget har fått det svenska försvaret att bli mer likt det i andra krigförande länder. Stora insater görs för att kontrollera vad medierna rapporterar om..
Läs mer på Helsingborgs Dagblad
Läs mer om:
Afghanistankriget, Försvarsmakten, Wilhelm Agrell, Lunds

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Ointresseför , krig, gynnar, försvar
Helsingborgs Dagblad - 26 jul 15 kl. 04:00

Även Natoländer har försummat sina försvar

På 1950-talet gjorde brittiska bombflygplan nattliga flygningar över Skåne mot mål i Sovjetunionen. Det övades inför ett nytt krig. Svenskt luftförsvar och svenska politiker kunde bara notera vad som hände men inte ingripa.

Sydsvenskan - 26 jul 15 kl. 04:00

Även Natoländer har försummat sina försvar

På 1950-talet gjorde brittiska bombflygplan nattliga flygningar över Skåne mot mål i Sovjetunionen. Det övades inför ett nytt krig. Svenskt luftförsvar och svenska politiker kunde bara notera vad som hände men inte ingripa.

Cornucopia - 07 sep 17 kl. 15:56

Försvarsmaktens perspektivstudie: Ökade anslag och Nato behövs för svenskt försvar efter 2020

Försvarsmakten har i dagarna levererat en delrapport om sin stora perspektivstudie om svenskt försvar efter år 2020 fram till år 2035. Utan ökade anslag kommer svensk försvarsförmåga minska. Försvarsmakten understryker både ett behov av 2% av BNP till försvaret samt Natomedlemskap ("traktatsbundna försvarsgarantier" med "bi- och multilateral operationsplanering") för att trovärdigt krigsavhållande svenskt försvar.

Cornucopia - 19 maj 18 kl. 15:50

Gärna populistiska skyddsrum - men först ett riktigt militärt och civilt försvar!

Det pratas återigen om det tomma slaget med populistiska - och i själva verket dyra och meningslösa - skyddsrum. Det är bra att allmänhet och tyckare upptäckt det nya säkerhetspolitiska läget och i panik springer på alla bollar de ser, men skyddsrum är det sista Sverige ska lägga pengar på. Först behövs ett riktigt militärt försvar och ett civilt försvar, och dit har vi långt att gå.

Cornucopia - 23 aug 16 kl. 21:31

Tyskland förbereder sig för krig - överväger återinföra värnplikt, skaffar civilförsvar

Tysklands krigsförberedelser i den nya civilförsvarsplanen fortsätter. Det civila samhället ska mobiliseras för att försörja det tyska försvaret med fordon, livsmedel, bränsle och infrastruktur. Man överväger också att återinföra ett värnpliktsförsvar bara fem år efter man avskaffade det.

Cornucopia - 09 aug 15 kl. 09:43

Sverige vid krig: Förfogandelagen

I Sverige gäller den sk likhetsprincipen vid kris, beredskap eller krig, dvs att samma lagar gäller vid krig som vid fred. Men det finns också lagar som bara gäller vid krig och en av de intressantaste är förfogandelagen, som i princip innebär att staten inför eller vid krig får beslagta egendom och även tvinga personer att arbeta åt rikets försvar.

Förfogandelagen hittas som 1978:262, och reviderades marginellt 2010:723.

Cornucopia - 15 okt 16 kl. 15:08

"Planeringsfria i fred, EU-allierade i krig"

Vår sk utrikesminister Margot Wallström (s) deltog idag i Ekots lördagsintervju där hon yrade om halmgubben "rysskräck" och direkt ljög eller var djupt okunnig när hon hävdade att Sverige är alliansfritt. Verkligheten är att vi är "planeringsfria i fred, EU-allierade i krig" via Lissabonfördragets artikel 42.7.

BT - 03 okt 14 kl. 10:19

Fördelen med ett starkt försvar

Ska Nato få tillgång till baser för kärnvapenbestyckade ubåtar i våra bohuslänska fjordar? I en artikelkommentar i BT den 1 oktober sägs att Ryssland med utgångspunkt i sin militärbas I Kaliningrad skulle kunna ta Sverige på fyra timmar. Det är en variation på ett tema som av och till dyker upp i pressen.

Cornucopia - 17 jul 18 kl. 17:45

Vem förstärker räddningstjänsten i krig?

Det rasar skogsbränder runt om i Sverige och på många håll har räddningstjänsten begärt in hjälp från Försvarsmakten via hemvärn och helikoptrar. Detta väcker frågan vem som är tänkt att förstärka räddningstjänsten i händelse av krig i Sverige? För det kommer brinna i skogarna även vid rysk fjärrbekämpning av svenskt territorium, och allt ordinarie räddningsbehov kvarstår.

Cornucopia - 14 jan 18 kl. 13:30

Regeringen går vidare med ny myndighet för psykologiskt försvar

Regeringen och Stefan Löfven lämnar nu beskedet att man går vidare med att skapa en separat myndighet för psykologiskt försvar, och alltså bryta ut detta från MSB som har kvar de sista spillrorna av detta. I övrigt höll Löfven ett tal med många eftergifter för diktaturen i Kreml.
Statsminister Stefan Löfven.

SvD - 11 feb 16 kl. 18:09

Ointresse för banken – blir Qvibergs försvar

Är det här ett genomarbetat försvar i en tingsrätt eller högläsning ur Mats Qvibergs självbiografi? Den frågan infinner sig i den inledande delen av den tredje rättegångsdagen i målet kring HQ-härvan – där bolagets tidigare ordförande, via sitt försvar, lägger fram sin motbild..

Fler nyheter från Helsingborgs Dagblad

Helsingborgs Dagblad - 15 minuter sedan

Kraftiga översvämningar i östra Kanada

Över tusen personer har fått evakueras från sina hem och en man har omkommit efter att kraftiga översvämningar drabbat östra Kanada. Ihållande regn i kombination med att snön har smält har fått vattennivåerna att stiga i delar av provinserna Ontario, Qu.

Helsingborgs Dagblad - 30 minuter sedan

Paok Thessaloniki mästare igen – efter 34 år

Inför ett fullsatt Tomba Stadium vann Paok Thessaloniki mot Levadiakos med 5–0 och blev i och med segern grekiska mästare. Svenske Pontus Wernbloom, som spelar för laget, fanns inte med i matchtruppen när titeln säkrades. Klubben har blivit mästare två.

Helsingborgs Dagblad - 45 minuter sedan

Makethemark vann – tveksam till finalstart

Makethemark och Ulf Ohlsson tog hem den fjärde och sista uttagningstävlingen till Olympiatravet. Men tränaren Petri Salmela är högst tveksam om han vill vara med i finalen nästa lördag på Åby. – Det är inte rättvist mot hästen.

Helsingborgs Dagblad - 45 minuter sedan

Kanye Wests predikan lockade tusentals

Redan tidigt på söndagsmorgonen ringlade köerna långa till det område på Coachellafestivalen där Kanye West skulle hålla sin söndagspredikan. Publiksiffran väntades på förhand överstiga 100 000 och enligt Deadline verkar prognosen ha infriats. Rapparen.

Helsingborgs Dagblad - 45 minuter sedan

Bil voltade in i trädgård – kvinna död

En kvinna dog efter att bilen hon färdats i voltat in i en trädgård i Slöinge, utanför Falkenberg, på söndagseftermiddagen. I bilen fanns sex personer, vara tre barn, rapporterar Hallands Nyheter. – Vi kan bekräfta att fyra personer har förts till sjukh.

Helsingborgs Dagblad - 45 minuter sedan

Demonstration i Rabat för gripna aktivister

Tusentals människor samlades i Marockos huvudstad Rabat på söndagen för att manifestera till stöd för en stor grupp aktivister som dömts till fängelse. Det handlar om 39 personer som dömdes för att ha lett och deltagit i en proteströrelse som skakade om.

Helsingborgs Dagblad - 1 timme sedan

Hot om ny hyperinflation plågar Zimbabwe

Priset på varor som bröd och smör nästan fördubblades i Zimbabwe den gångna veckan. Prisökningarna väcker plågsamma minnen av den hyperinflation som rådde under den tidigare presidenten Robert Mugabe. Nu hotar den att återvända.

Helsingborgs Dagblad - 1 timme sedan

Uppgifter: 26-åringen som mördades var själv misstänkt för Helsingborgsmord

Försattes på fri fot efter att ha suttit häktad i fyra månader och åtal väcktes aldrig..

Helsingborgs Dagblad - 1 timme sedan

Klimataktivister: Vill samtala med regeringen

Över 800 personer har gripits i samband med klimatprotesterna som den senaste veckan pågått i Storbritanniens huvudstad London. Demonstranterna har bland annat blockerat berömda och hårt trafikerade vägar och platser i staden. Extinction Rebellion, som.

Helsingborgs Dagblad - 1 timme sedan

Israels Btselem skeptiskt till USA:s fredsplan

Israeliska människorättsorganisationen Btselem är pessimistisk inför möjligheterna till fred efter parlamentsvalet – och inför ett kommande amerikanskt fredsförslag. – Det internationella samfundet måste sätta press på Israel, säger talespersonen Amit G.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.