Sydsvenskan > Kultur

Friday, 26 April, 03:07

Sydsvenskan - 18 jul 11 kl. 10:08

I mörkaste SverigeEn typ av svenska filmer som sällan syns SVT1:s utmärkta satsning på eftermiddagsvisningar av äldre svensk film är de med alltför tydliga inslag av rasism och antisemitism ? kanske inte så konstigt med tanke på hur länge det har förtigits i svensk filmhistorisk forskning. Så sent som i Leif Furhammars populära översiktsverk "Filmen i Sverige", uppdaterad och omtryckt 2003, förbigicks ämnet i korthet som en sporadisk företeelse präglad av "den slappa tanklöshetens karaktär".
Läs mer på Sydsvenskan
Läs mer om:
Sverige, Radio SVT, SVT1, Leif, Filmen, Rochelle Wright, Gustafsson, The Visible Wall, En, Kultur, Lappblod, Petterson, Panik, Nazityskland, Småland, Albert, Smålandsberättelser, Nazitysklands, Tattarplågan, Flickorna, Gunnar Hellström, Simon, Åke, Vindingevals, Lill, Liljedahl, Svenska Dagbladet, Stockholms-Tidningen, Nyheters Jerome, Traung, MICHAEL TAPPER

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: I mörkaste, Sverige
Alliansfritt Sverige - 22 aug 13 kl. 10:46

Föreställ dig att Sverige är ett land där klyftorna ökar och fattiga får det sämre, okej, du kan sluta låtsas

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) begår debattartikel så fylld av snömos att man tror att den handlar om snöröjning och inte sjukförsäkringen. Kristersson kör en ful argumentation som medveten utlämnar viktiga fakta. Till och med titeln är fulspelande "Sverige ska vara ett land av inspirerande klassresor" (vår fetning).

Alliansfritt Sverige - 06 dec 11 kl. 17:03

Sverige får katastrofsiffror i klimatranking

MILJÖ. Enligt Alliansen har Sverige världens bästa miljöpolitik. Det finns många, många sätt att såga det påståendet på.

Alliansfritt Sverige - 27 jan 14 kl. 11:29

[Pressmeddelande] Alliansfritt Sverige vill ha folkfinansierad aktivistplattform och valrörelse

Alliansfritt Sverige inleder idag sin valrörelse och framtidsarbete för ett alliansfritt Sverige. Därför lanseras under dagen den kampanjen En av tusen. Kortfattat är En av tusen är en donationsplattform för en folkfinansierad framtid för bloggen.

Alliansfritt Sverige - 06 feb 14 kl. 15:45

Sverige har fått en ny socialtjänst och det kallas för frivilligorganisationer

En sak som Sverige sedan andra världskriget har förknippats med är den så kallade ”svenska modellen”, där alla människor garanteras någon form av trygghet i form av ekonomiskt stöd och liknande. Modellen har blivit prisad många gånger om internationellt och flera andra länder runtom i världen har tagit efter och infört liknande välfärdssystem. Men det var då det.

Alliansfritt Sverige - 29 jan 12 kl. 16:45

Sverige rasar på miljölistorna


MILJÖRAS. Sveriges miljöpolitik får inte längre bara kritik från den samlade miljörörelsen. Nu rasar även Sverige på forskarnas listor över länders miljöarbete.

Alliansfritt Sverige - 21 maj 12 kl. 13:00

Rapport varnar: Sverige på väg bort från den svenska modellen


VARNING. Sverige tappar sin plats i den internationella trygghetsligan i rasande fart. Värst är det med vår A-kassa där vi gått från att ha den näst högsta till att ligga under snittet i en internationell jämförelse.

Alliansfritt Sverige - 04 apr 13 kl. 12:32

Sverige i snart EU-domstolen för visstidsanställningar

Smörgårdsbord för arbetsgivare. Bild: Max Gustafson
NOTIS. Alliansen försöker gång på gång visa handlingskraft mot arbetslösheten genom att uppfinna den ena nya anställningsformen efter den andra.

Alliansfritt Sverige - 15 maj 13 kl. 08:38

Klyftorna ökar snabbast i Sverige

KLYFTOR. OECD rapporterar att Sverige är det land vars klyftor har ökat mest de senaste 20 åren. Andelen fattiga har fördubblats under perioden från under 4 % till över 9 %.

Alliansfritt Sverige - 29 maj 13 kl. 09:17

Moderatpolitiker: ?okontrollerad invandring? kommer leda till inbördeskrig Sverige

Olle Engström (M) är ledamot i Borås kommunfullmäktige. Han skriver idag en debattartikel i Borås Tidning där han lägger ut texten om invandring och oroligheterna i några Stockholmsförorter under rubriken Okontrollerad invandring orsak till upploppen. Nu är det inte alltid den som skriver debattartikeln som sätter rubriken så vi ska inte döma innehållet innan vi läst artikeln.

Alliansfritt Sverige - 30 jul 14 kl. 22:16

Om du oroar dig för dina släktingar på äldreboenden svartmålar du Sverige

Igår släppte Socialdemokraterna sin första valfilm. Det handlade om en man som oroade sig över hur hans mamma har det på sitt äldreboende. Moderaternas partisekreterare Kent Persson svarade direkt: Det är tydligt att Socialdemokraterna går till val på att svartmåla Sverige.

Alliansfritt Sverige - 02 jan 11 kl. 14:54

Hanna: Pensionärerna gör Sverige till ett U-landNOTIS. Centerpartiets kommunalråd i Uppsala, Stefan Hanna, fortsätter att leverera. Efter tjockisskatten och bidragsknarket kommer nu det svarta hålet.

Fler nyheter från Sydsvenskan

Sydsvenskan - 3 timmar sedan

Nora Roberts förklarar krig mot plagiator

Författaren Nora Roberts, känd för romantiska bästsäljare som "Månskensstranden", stämmer den brasilianska författaren Cristiane Serruya för hennes "sällsynt skandalösa" plagierande av Roberts verk. Enligt stämningsansökan kallar Nora Roberts Serruyas b.

Sydsvenskan - 4 timmar sedan

Scorseses nya Dylanfilm till Netflix i juni

Den 12 juni dyker regissören Martin Scorseses dokumentärfilm "Rolling thunder revue: A Bob Dylan story by Martin Scorsese" upp på Netflix, skriver Variety. Filmen, som beskrivs som "lika delar dokumentärfilm, konsertfilm och feberdröm", kretsar kring Bo.

Sydsvenskan - 4 timmar sedan

Klang och jubel blev till drama

Det var så matchen kom att arta sig efter paus..

Sydsvenskan - 5 timmar sedan

Vila väntar för skadade Granqvist

Landslagskaptenen Andreas Granqvists ömmande ljumske gör att han kommer att vila minst en allsvensk match. – Det är något som inte är hundraprocentigt. Så jag måste få det helt igen.

Sydsvenskan - 5 timmar sedan

Dramatisk ökning av herpes under Coachella

Många av besökarna på Coachellafestivalen i Kalifornien lär åka hem med mer än bara goda minnen i bagaget. Enligt webbtjänsten Herpalert, där användare kan ladda upp bilder på sina underliv och inom ett par timmar få ett läkarutlåtande och recept på her.

Sydsvenskan - 8 timmar sedan

Svenska medaljdrömmen i VM sprack

Parallellt med att ha tagit sig till kvartsfinal i singel hade Mattias Falck i par med Kristian Karlsson nått lika långt i dubbel i bordtennis-VM i Budapest. Där tog det dock stopp för det fjärdeseedade svenska paret. Rejält.

Sydsvenskan - 11 timmar sedan

Greta: Isabelle Huppert bättre än filmen förtjänar

Neil Jordans stalker-thriller spårar ur, tycker Malin Krutmeijer..

Sydsvenskan - 11 timmar sedan

AIK backar efter ilskan – kontrakten gäller

I förra veckan sade AIK upp alla spelarkontrakt. Beskedet lämnades via mejl och skapade ilska i truppen. Nu backar handbollsklubben.

Sydsvenskan - 11 timmar sedan

Hundratals elever deltog i Malmös första skolmästerskap i frisbee

Största skolidrottstävlingen i Malmö stad i år: ”Det är en integrerande sport”.

Sydsvenskan - 12 timmar sedan

Elva döda i hissras i Kina

Elva personer har omkommit efter att en hiss rasat på en byggarbetsplats i staden Hengshui i norra Kina, rapporterar statliga medier. Två andra fick allvarliga skador i olyckan, som inträffade på ett bygge av ett bostadshus. De skadade vårdas på sjukhus.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.