Nya Wermlands Tidningen > Nyheter

Sunday, 21 April, 21:22

Nya Wermlands Tidningen - 18 jul 11 kl. 08:45

Är du rädd för fästingar?Snön i vintras gav ett finfint skydd för fästingarna. Nu gör det fuktiga vädret att de stortrivs ännu mer..
Läs mer på Nya Wermlands Tidningen

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Är du räddför , fästingar
YLE - 16 apr 17 kl. 14:04

Sant och falskt om fästingar - forskare svarar på sju påståenden

Vårvärmen får också fästingarna att vakna ur sitt vinteride runtom i Finland. Den jämnkalla och snörika vintern i norra och mellersta Finland har varit gynnsam för fästingarna. - När fästingarna börjar röra på sig beror mycket på temperaturen.

YLE - 04 jul 16 kl. 05:53

20 000 fästingar ska undersökas i Åbo

Flera stora frysskåp fyllda med fästingar. Det väntar fästingforskare vid Åbo universitet. I fjol ombads finländare att skicka fästingar till forskarna.

YLE - 23 sep 15 kl. 04:47

Färre rådjur betyder färre fästingar enligt forskare

Det finns en stark koppling mellan spridningen av fästingar och stammen av rådjur och vitsvanshjort enligt docenten och cellbiologen Margaretha Gustafsson vid institutionen för biologi vid Åbo Akademi. Margaretha Gustavsson. Parasitolog Margaretha Gustafsson Bild: Yle/Johanna Ventus Stammen av rådjur och vitsvanshjort borde skjutas bort helt och hållet på ett begränsat område, till exempel på några öar och utvecklingen av fästingpopulationen därefter följas upp vetenskapligt, säger Gustafsson.

YLE - 25 jul 16 kl. 04:01

Stor oro för fästingar i Svenskfinland

Svenska Yles kartläggning visar att det kanske inte finns fler fästingar i år, men man är mer uppmärksam på dem och man är orolig för att få sjukdomar. Avdelningsskötare Pernilla Eriksén vid Sibbo öppenvårdsmottagning liksom ledande läkare Olli Huuskonen i Esbo tycker att situationen verkar lugnare nu än förra sommaren. - Det säljs så bra fästingborttagningspincetter nuförtiden, säger Eriksén.

YLE - 19 maj 17 kl. 16:48

Fästingar som bär på TBE-viruset ökar

Den här våren har varit idealisk för både fästingarna och TBE- viruset. När temperaturen ligger kring +10 grader kryper både larver och nymfer fram ur jorden. De unga ivriga fästingarna är hungriga och hittar snabbt en gnagare som de samtidigt suger blod av.

YLE - 01 jul 13 kl. 04:21

Svensk fästingexpert: Skjut hjortdjur för att bli av med fästingar

Om man skjuter av ett stort antal rådjur kommer risken för fästingburna sjukdomar att minska. Det säger den svenska fästingexperten och professorn Thomas Jaenson vi Uppsala universitet. Professor Thomas Jaenson vid Uppsala universitet är expert på fästingburna sjukdomar.

YLE - 06 jan 16 kl. 06:32

Fästingar förfryser i kölden

Det kalla vädret utan snö gör att många fästingar dör. En riktigt kall vinter är bra för att förebygga sjukdomar och skadedjur. Fästingarna har varit aktiva nästan hela hösten, eftersom de klarar sig bra så länge det är plusgrader.

YLE - 15 maj 15 kl. 10:59

Fästingar blir konst

Sätt en fästing mellan ett vikt pappersark, ta en hammare och slå på fästingen. Det är punkki-art à la Dan Idman. Han pratar bland annat om fästingar och TBE med Ulrica Isaksson i Fredagssnack.

YLE - 18 mar 16 kl. 04:33

Aggressivare TBE-virus sprids med fästingar i Finland

Under de senaste åren har den så kallade taigafästingen blivit vanligare i Finland. Med fästingen har också en aggressivare form av fästingburen hjärnhinneinflammation eller TBE spridit sig till oss. Två dödsfall i Kotka skärgård förra sommaren bekräftar att den sibiriska typen av TBE håller på att sprida sig.

Nyan - 11 maj 16 kl. 18:58

Ultraljud mot fästingar

Senaste nytt på fästingmarknaden är ultraljud som ska skrämma bort de små krypen.

En liten sändare som avger ultraljudvågor ska hängas i djurets halsband eller i människans bälte och lovar förebygga fästingangrepp.
Jakten på den mest effektiva fästingavstötaren fortsätter.

YLE - 13 nov 13 kl. 15:14

Wallin vill bekämpa hjortarnas fästingar

Stefan Wallin, Svenska Folkpartiet, föreslår att man tar till åtgärder för att minska spridningen av fästingar via vilda djur i stället för att bara försöka minska antalet sjukdomsfall med hjälp av vaccin och mediciner. Wallin undrar i ett skriftligt spörsmål om regeringen har beredskap att ta till parasitologiska metoder för att hindra spridningen av fästingar. Eftersom fästingar kan bära på både borrelios och fästingburen encefalit (TBE) är det viktigt att se till att fästingarna inte sprids till nya områden till exempel via hjort- och rådjur, menar Wallin.

Fler nyheter från Nya Wermlands Tidningen

Nya Wermlands Tidningen - 30 nov 99 kl. 00:00

Protester när kyrkan vill sälja församlingshemmet

"Jag tycker det ska vara kvar, det är ett bra ställe att samlas på".

Nya Wermlands Tidningen - 30 nov 99 kl. 00:00

Han är ny pingstpastor i Degerfors

Thomas Arvidsson: "Jag vill att människor ska känna sig sedda och bekräftade".

Nya Wermlands Tidningen - 30 nov 99 kl. 00:00

Intressant maktskifte

Nya Wermlands Tidningen - 30 nov 99 kl. 00:00

Elev hotade över nätet

En minderårig elev i Karlskoga har blivit hotad på sociala medier. Händelsen är polisanmäld..

Nya Wermlands Tidningen - 30 nov 99 kl. 00:00

Misstänkt narkotikabrott

Polisen stoppade en man misstänkt för narkotikabrott..

Nya Wermlands Tidningen - 30 nov 99 kl. 00:00

Pigg och rask 50-åring

Hon har genomgått omfattande skönhetsoperationer, ett ansiktslyft här, lite utfyllnad där. Vi pratar inte om att sminka över skönhetsfel utan vi snackar stora ingrepp. Men resultatet är en ovanligt pigg och fräsch 50-åring..

Nya Wermlands Tidningen - 30 nov 99 kl. 00:00

Metoo har fått fart på jämställdhetsarbetet

"Helt plötsligt hamnade frågan under lupp".

Nya Wermlands Tidningen - 30 nov 99 kl. 00:00

Ännu oavgjort i Årjängs kommun

Det är fortfarande inte klart vilka som skall styra i Årjängs kommun de kommande fyra åren..

Nya Wermlands Tidningen - 30 nov 99 kl. 00:00

Hur används skattepengarna?

Nya Wermlands Tidningen - 30 nov 99 kl. 00:00

Unga Västanå sätter upp Paradisfågeln

I början av nästa år, närmare bestämt söndagen den sjätte januari, har Unga Västanå premiär på ”Paradisfågeln”.Premiären äger rum i Västanå Teaters lokaler på Brårud i Sunne.Och skådespelarna är ett tiotal teaterelever från Unga Västanå..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.