Nyheter 24 > Nyheter

Saturday, 23 February, 19:58

Nyheter 24 - 12 maj 11 kl. 15:28

Uteblivet stopp för vapen till diktaturer - "Du beväpnar förtryckarregimer"
Dina företrädare fortsätter sälja vapen till diktaturer bakom stängda dörrar. Nu reagerar fredsorganisationerna med ilska. - Du beväpnar militärdiktaturer, auktoritära regimer där man har prygelstraff som domstolsutövning och kvinnor är förbjudna att delta i samhällslivet, konstaterar Magnus Walan, politik- och samhällskontakt på biståndsorganet Diakonia.På torsdagen uppmanade riksdagens utrikesutskott regeringen att återkomma med ett förslag till en ny krigsmateriellagstiftning.
Läs mer på Nyheter 24
Läs mer om:
Magnus Walan, Diakonia, Sverige, Anna Ek, Svenska Freds, Nyheter24, Saudiarabien, Libyen, Diakonias, SVERIGES VAPENXPORT TILL ICKE-DEMOKRATIER SKENAR De, Freds Anna Ek, Över, PROCENT SÄGER NEJ, MEN EXPORTEN FORTSÄTTERBåde Walan, Ek, Khaddafis, Syriens

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Uteblivet, stoppför , vapentill , diktaturerDu , beväpnar, förtryckarregimer
Sydsvenskan - 06 nov 11 kl. 00:42

Vapenexport till diktaturer inte över

Arkivfoto: AP
Sverige ska sluta sälja vapen till diktaturer. Men den utlovade lagändringen drar ut på tiden.
Strax före klockan tio på morgonen torsdagen den 13 oktober anlände en grupp saudiska officerare till försvarsjätten Saabs huvudkontor i Järfälla.

Sydsvenskan - 06 nov 11 kl. 06:30

Saudier storshoppar svenska vapen

Regeringen lovar skärpa reglerna för vapen­export. Sverige ska bara sälja till demokratier. Men lagändringen drar ut på tiden.

BT - 29 feb 12 kl. 13:39

Stoppa vapenexporten till diktaturer

Svensk vapenexport till flera brutala diktaturer har ökat dramatiskt. Bland de tio största köparna märks Thailand, Saudiarabien, Indien, Pakistan och Förenade Arabemiraten, länder där det förekommer grova människorättskränkningar, påtalar skribenterna. Den 22 februari offentliggjordes häpnadsväckande siffror över svensk vapenexport.

Nerikes Allehanda - 07 sep 14 kl. 05:15

Vem är det som gosar med diktaturer egentligen?

Det finns politisk debatt. Och så finns det politisk propaganda. Det blir direkt pinsamt när ledarsidan på landets största dagstidning Aftonbladet skriver om veckans vapenskandal.

YA - 13 maj 11 kl. 08:08

Sälj inte mer vapen till världens alla diktaturer

Är det rimligt att svenska vapen säljs till brutala diktaturer? De flesta skulle förmodligen svara n?
Ändå sker det, gång på gång.

Alliansfritt Sverige - 10 jan 12 kl. 10:00

Regeringen struntar i riksdagen - fortsätter sälja vapen till diktaturer


EXPLOSIVT. Förra året röstade en majoritet i riksdagen för att vapenexportreglerna skulle skärpas. Detta för att Sverige inte skulle kunna exportera vapen till diktaturer eller andra nationer där mänskliga rättigheter kränks.

Dagen - 20 apr 11 kl. 14:51

Politiker pressas till att stoppa vapenexport till diktaturer

Svenska freds sätter nu press på riksdagsledamöter för att få till ett stopp på svensk vapenexport till diktaturer. - Vi förväntar oss att politikerna tar sitt ansvar, säger ordförande Anna Ek.

I kampanjen som Svenska fred startar i dag tillsammans med Skiljedomsföreningen uppmanar man alla riksdagsmöter att ställa sig bakom kravet på stopp för all vapenexpert till diktaturer.

Newsmill - 30 maj 11 kl. 16:34

Sätt omedelbart stopp för militärt samarbete med diktaturer

I söndags rapporterade The Guardian om hur det brittiska försvaret tränar trupper i Saudiarabien som sedan används för att slå ner den arabiska våren i Bahrain. Detta har väckt starka känslor och frågor kring samarbeten med diktaturer. Inte bara Storbritannien utan även Sverige samarbetar militärt med Saudiarabien samt exporterar stora mängder vapen till diktaturen.

DI - 27 maj 17 kl. 12:41

MP-nej till totalstopp för vapen till diktaturer

Miljöpartiets kongress röstade nej till en motion som fått mycket uppmärksamhet inför kongressen i Linköping. Den handlar om att MP i regeringen bara kan acceptera en proposition om skärpt vapenexportlagstiftning som innebär ett "absolut stopp" för export till diktaturer "utan möjligheter till undantag".    .

Dagen - 27 maj 17 kl. 13:10

Nej till totalstopp för vapen till diktaturer

Miljöpartiets kongress röstade nej till en motion om ett "absolut stopp" för vapenexport till diktaturer "utan möjligheter till undantag"..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.