Expressen > Nyheter

Wednesday, 18 July, 07:02

Expressen - 23 apr 11 kl. 05:47

Romerna flyr från medborgargardeHundratals romer har lämnat sin hemby i norra Ungern av rädsla för ett medborgargarde. Regeringen förnekar dock att det rör sig om en evakuering. Ett medborgargarde som kallar sig Vedero har upprättat ett träningsläger i närheten av byn Gyongyospata och planerar att hålla övningar under påskhelgen. Gruppen nekar till att avsikten är att provocera den romska befolkningen..
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Ungern, Vedero, Gyongyospata

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Romerna, flyrfrån , medborgargarde
Sydsvenskan - 16 sep 15 kl. 20:22

Inte ett ord om romerna

Ur min hylla plockar jag fram boken "Folket ingen vill ha", av den norske författaren Jahn Otto Johansen. Titeln speglar precis vad boken handlar om - inget land vill ha romerna.Deras utanförskap märks extra tydligt i dessa tider då tusentals människor och företag tävlar om bästa hjälpinsats till de syriska flyktingarna.

Helsingborgs Dagblad - 16 sep 15 kl. 20:22

Inte ett ord om romerna

Ur min hylla plockar jag fram boken "Folket ingen vill ha", av den norske författaren Jahn Otto Johansen. Titeln speglar precis vad boken handlar om - inget land vill ha romerna.Deras utanförskap märks extra tydligt i dessa tider då tusentals människor och företag tävlar om bästa hjälpinsats till de syriska flyktingarna.

Helsingborgs Dagblad - 23 apr 11 kl. 01:02

Romer flyr ungerskt garde

Närmare 300 romer har lämnat sin hemby i norra Ungern av rädsla för ett medborgargarde som upprättat ett träningsläger i närheten. Gardet Vedero planerar att hålla övningar under påskhelgen, men nekar till att det handlar om att provocera den romska befolkningen..

BT - 24 okt 13 kl. 10:46

Larsson: Öppna för fler roller för romerna i Europa

Romerna är EU:s största etniska minoritet, mer än tio miljoner människor spridda i alla medlemsländerena. År 2011 satte EU upp målet att romerna skulle vara integrerade till år 2020. Till dess skulle diskriminering avskaffas, likaså oacceptabla skillnader i fråga om hälsa, utbildning, jobb och bostad.

Sydsvenskan - 06 nov 15 kl. 13:27

Vi måste se till att Sveriges lagar följs och vi måste hjälpa romerna i Rumänien

Fakta är att varje dag en person, oavsett nationalitet, bor olovligt i tältläger och väljer att färdas med oregistrerade bilar som har körförbud, så bryts ett tiotal olika lagar.Det är inte brott som ställer till det för den stora massan och det är inte lika spektakulärt som att råna en bank, men det är lagbrott. Fakta är också att vi talar om EU-medborgare, inte flyktingar.

Dagen - 15 nov 11 kl. 03:00

Romerna i Uppsala får stöd i kyrkan

Uppsala. Efter ett års väntan har Uppsala pingstkyrka beviljats bidrag från kommunen för att kunna fortsätta vara ett stöd för stadens romer. Nu satsar man framförallt på att motivera unga romer till skolgång.

BT - 04 nov 14 kl. 09:46

Kämpar för romerna

Diana Nyman blev rikskänd när hon i våras stoppades på hotell Sheraton i Stockholm. Men hennes kamp för romerna har pågått längre än så. – Det kan vara tungt på många sätt, men jag kan inte sluta, säger hon.

BT - 26 sep 13 kl. 17:04

'Romerna kommer aldrig integreras'

De kommer aldrig att integreras, hävdar Frankrikes inrikesminister om romer från Bulgarien och Rumänien. Och han står på sig, trots kritik från EU, människorättsorganisationer och egna regeringskollegor. Det första utspelet från inrikesminister Manuel Valls kom i en radiointervju i tisdags, om den franska regeringens vräkningar av romer från sydöstra Europa.

BT - 18 jul 14 kl. 09:29

Romerna är också EU-medborgare

Slutreplik. Svar till Rolf Lund, BT 6/7. Respekterar dina åsikter, Rolf Lund, då vi ju har yttrandefrihet, vilket även gäller sverigedemokrater.

Skånskan - 27 sep 16 kl. 15:51

Elever lyfter fram romerna

lund Under höstlovet åker fem elever från Katedralskolan (Katte) till Rumänien för att besöka romska byar och på så sätt få ett nytt perspektiv på frågan om tiggarna.
Det som driver dem är en stor tilltro till att mänskliga rättigheter måste följas och att motverka fördomar.– Vi vill belysa att de som kommer hit och tigger inte gör det för att de vill få ekonomiska fördelar och ha det bra, utan för att det är deras sista åtgärd, säger Julia Rehn.

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 10 minuter sedan

Man skadad vid industribrand – polisen utreder mordbrand

En industrilokal brann natten mot onsdagen i Östra Göteborg.En man befann sig i lokalen och fick föras till sjukhus med abmulans.– Vi förstår inte riktigt vad han gjorde där, och det kommer vi att utreda, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Expressen - 15 minuter sedan

Postbil inblandad i krock – väg avstäng

En postbil kolliderade med en personbil i Skara kommun under onsdagsmorgonen.– Det rör sig troligen om en påkörning bakifrån, i samband med att postbilen skulle svänga in på en avfart, säger Ola Jakobsson, stabsbrandsmästare vid räddningstjänsten i mellersta Skaraborg.Vägen fick stängas av under räddningsarbetet..

Expressen - 30 minuter sedan

Kaxiga älgen – som delar byn i två läger

I Rydaholm springer en älgkalv lös mellan trädgårdar och äter av frukt och bär, rapporterar VN. Älgen har nu delat in Rydaholm i två läger – de som vill avliva älgen, och de som inte vill det.– Jag tycker det är bättre att hjälpa den till skogen, det är älgens naturliga habitat, säger Joachim Sandolf, som själv fick besök av älgen i sin trädgård.

Expressen - 45 minuter sedan

Fortsatt brandrisk och torka – extremhettan ligger kvar

Fortsatt brandrisk, ökande kris för bönderna och risk för värmerelaterade problem för gamla och sjuka.Extremvärmen ligger kvar minst en vecka till över större delen av landet.– Brandfaran är akut långt in i nästa vecka, säger meteorolog Lasse Rydqvist..

Expressen - 1 timme sedan

Lindas dotter, 14, blev misshandlad på Gothia

Felicia, 14, misshandlades svårt under Gothia cup.Nu uppmanar mamma Linda Hysén Johansson andra föräldrar att alltid ha kontakt med sina barn under turneringen, i ett Facebookinlägg.– Man tror inte att något sånt här ska hända ens egen familj, säger hon.

Expressen - 1 timme sedan

Tre misstänkta män gripna efter kidnappardrama inatt

Tre män har gripits, misstänkta för ett misstänkt kidnappningsförsök i Stockholm inatt.– Vittnen såg när de reste stegen upp mot en balkong och slog larm, säger vakthavande befäl Fredrik Nylén. Med sig hade de tre männen, enligt uppgifter till Expressen, pistolliknande vapen och saker för att kunna surra fast offren.

Expressen - 1 timme sedan

Brandmännens svåra kamp: ”Det värsta vi varit med om”

SVEG. Svenska skogar står i brand. Militär har kallats in, fler VMA än någonsin har skickats och fastigheter slukas av eldinfernot.

Expressen - 1 timme sedan

Ökad risk för solkurvor i värmen

Den varma svenska sommaren gör att risken för solkurvor, som kan leda till att tåg spårar ur, ökar.Jonas Larsson, ansvarig för järnvägsunderhåll på Trafikverket, är övertygad om att det kommer att bli ett rekordår i år..

Expressen - 2 timmar sedan

Pistolmän tvingade sig in i villa – stal bil

Beväpnade män trängde sig in i en villa i Täby norr om Stockholm strax före midnatt.– Två gärningsmän har tvingat sig in i ett hus. Pistolbeväpnade har de sökt igenom huset och avvikit med familjens bil, säger Fredrik Nylén, vakthavande befäl vid polisregion Stockholm..

Expressen - 2 timmar sedan

Man anhållen för grov våldtäkt mot barn

En man i 25-årsåldern har anhållits i Sundsvall misstänkt för grov våldtäkt mot barn, skriver Sundsvalls Tidning. Enligt anmälan ska brotten ha skett under mer än ett och halvt års tid..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.