Testfakta > Nyheter

Wednesday, 23 January, 13:03

Testfakta - 21 apr 11 kl. 09:14

Hälsopåståenden i kosttillskott saknar grundDe sägs minska din vikt, få dig att prestera bättre och öka din kognitiva förmåga. Men att kosttillskotten och energidryckerna verkligen håller vad det lovar saknar vetenskaplig grund, enligt en ny EU-rapport..
Läs mer på Testfakta
Läs mer om:
EU

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Hälsopåståendeni , kosttillskott, saknar, grund
Dagens Medicin - 09 jun 15 kl. 13:31

Hälsopåståenden kring kolloidalt silver förbjuds

Preparatet Ionosil som innehåller kolloidalt silver, får varken säljas eller marknadsföras med hälsopåståenden från och med nu, enligt Läkemedelsverket..

EU-Parlamentet - 14 jun 16 kl. 17:54

Artikel - Christel Schaldemose: Energidrycker bör inte utlova hälsopåståenden - Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet

Bör etiketter på energidrycker tillåtas utlova positiva effekter från koffein så som ökad fysisk uthållighet och bättre koncentrationsförmåga? Under onsdagen den 15 juni röstar ledamöterna i miljöutskottet om att lägga ett veto mot kommissionsförslaget om hälsopåståenden om koffein. Målet är att undvika risker för hälsa och välbefinnande för ungdomar och barn, energidryckernas främsta konsumenter.

SvD - 02 aug 15 kl. 20:26

Lista: Sponsrade hälsopåståenden

Den amerikanska matprofessorn Marion Nestle har listat ett stort antal studier som kommit under våren som är sponsrade av tillverkare av den produkt som studerats. Den bygger inte på en bedömning om resultaten är fel, utan på ett konstaterande att sådana resultat nästan alltid talar till förmån för produkten..

SVT - 05 sep 18 kl. 14:09

Gwyneth Paltrows livsstilssajt betalar 1,3 miljoner för falska hälsopåståenden

Skådespelaren Gwyneth Paltrow är grundare till sajten Goop – ett nätbaserat livsstils- och hälsomagasin och försäljare av produkter. Nu har Goop gjort upp i godo med en distriktsåklagare i USA och går med på att betala 1,3 miljoner kronor bland annat för att ha påstått att vaginala jadeägg kan balansera hormoner utan att ha några vetenskapliga belägg för detta..

YLE - 29 jul 15 kl. 10:20

Handeln med kosttillskott klarar sig trots lågkonjunktur

Finländarna spenderar en hundralapp på kosttillskott varje år. Samtidigt bör en mångsidig kost hålla pillerburkarna borta, enligt de officiella näringsrekommendationerna. De bäst säljande kosttillskotten i Finland är omega-3, fiskolja, D-vitamin och mjölksyrebakterier.

YLE - 31 okt 16 kl. 10:27

Hälsokost marknadsförs på falska grunder - "Många struntar i lagen"

Flera hälsokostprodukter marknadsförs i Finland med olagliga påståenden om förbättrad hälsa. Myndigheterna har svårt att hänga med då en stor del av marknadsföringen sker på nätet. Det går bra för hälsokostbranschen och butiker som säljer kosttillskott och så kallad supermat har blivit vanligare.

YLE - 15 okt 12 kl. 20:07

"Magens bästa vän" får inte användas som lockmedel

Får man påstå att så kallade bantningspiller gör kroppen fastare eller att specialyoghurt underlättar matsmältningen och förbättrar motståndskraften? EU har nu tagit i med hårdhandskarna mot vilseledande marknadsföring - och snart ska obefogade påståenden försvinna från butikshyllorna. Konsumenten ska inte kunna ledas vilse av falska påståenden eller bilder.

YLE - 15 okt 12 kl. 20:24

"Magens bästa vän" får inte användas som lockbete

Får man påstå att så kallade bantningspiller gör kroppen fastare eller att specialyoghurt underlättar matsmältningen och förbättrar motståndskraften? EU har nu tagit i med hårdhandskarna mot vilseledande marknadsföring - och snart ska obefogade påståenden försvinna från butikshyllorna. Konsumenten ska inte kunna ledas vilse av falska påståenden eller bilder.

Kristianstadsbladet - 15 feb 14 kl. 14:08

Matfusk ska undersökas extra noga

I fjol skakades Sverige och resten av Europa av den stora hästköttsskandalen.Det är en av anledningarna till att svenska myndigheter nu satsar extra på att stoppa matfusket.
- Vi har fått särskilda anslag för att arbeta med att bekämpa livsmedelsbrott, säger Katarina Bäcklund Stålenheim, statsinspektör vid Livsmedelsverket, till TT.

BT - 15 feb 14 kl. 14:10

Matfusk ska undersökas extra noga

I fjol skakades Sverige och resten av Europa av den stora hästköttsskandalen. Det är en av anledningarna till att svenska myndigheter nu satsar extra på att stoppa matfusket.- Vi har fått särskilda anslag för att arbeta med att bekämpa livsmedelsbrott, säger Katarina Bäcklund Stålenheim, statsinspektör vid Livsmedelsverket, till TT.

YLE - 15 maj 14 kl. 10:24

Leif Groop: melatonin kan öka risken för diabetes

Melatonin kan öka risken för att insjukna i diabetes, varnar diabetesforskaren professor Leif Groop. Melatonin är ett hormon som finns naturligt i kroppen. Det används också som preparat för att underlätta vid jetlag och för sömnlöshet, som också i sig ökar risken för att insjukna i diabetes typ 2.

Fler nyheter från Testfakta

Testfakta - 10 jul 14 kl. 14:00

Mest energi från billigt batteri

Har du laddat semesterprylarna med rätt batteri? Testfakta har jämfört vilka märken som ger längst liv till digitalkameran eller barnens spelkonsol..

Testfakta - 04 jul 14 kl. 11:12

Slipp papperskaoset

Räkningar, reklam, papper från förskolan och teckningar. Har högarna börjat ta över ditt hem? Två dagars pappersrens på semestern kan ge sinnesro resten av året..

Testfakta - 27 jun 14 kl. 09:26

Ingen brikett är bra på allt

Vissa briketter går snabbt att tända men håller inte lika länge. Med andra är det tvärtom. Testfaktas test visar också att briketterna innehåller tungmetaller..

Testfakta - 18 jun 14 kl. 15:26

Så renoverar du miljövänligt

Ska du tillbringa semestern bland färgburkar och byggdamm? Börja redan nu med att hitta de minst giftiga och mest miljövänliga alternativen..

Testfakta - 17 jun 14 kl. 16:33

Testfaktas kvalitetsmärkning av sängar

Syftet med Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance är att lyfta fram sängar med bra komfortegenskaper och hög kvalitet. Kraven för kvalitetsmärkningen är högt ställda. Sängarna genomgår en rad olika laboratorietester och får inte underprestera i något enskilt testmoment.

Testfakta - 13 jun 14 kl. 10:56

Många gifter i snuset

Att snusa är ingen hälsokur. Under läppen stoppar snusaren en rad farliga ämnen utöver det starkt beroendeframkallande nikotinet. Hur mycket tungmetaller, nitrosaminer och rester av bekämpningsmedel man får i sig beror på vilken prilla man väljer..

Testfakta - 09 jun 14 kl. 14:42

Se över försäkringsskyddet till sommarlovet

När sommarlovet kommer står många barn utan försäkringsskydd om olyckan är framme. Testfakta tipsar om hur du väljer en barnförsäkring som gäller året runt..

Testfakta - 30 maj 14 kl. 10:24

Ny testmetod avslöjar honungsfusket

Två av sju undersökta fabrikat av flytande honung är falska, visar Testfaktas analys. Såväl Coops som Eldorados honung är utspädd med socker..

Testfakta - 25 maj 14 kl. 09:46

Ökat sug efter fluorfri tandkräm

Orolig för innehållet i barntandkrämen? Nu dyker fluorfria alternativ med naturliga ingredienser upp i allt fler butikshyllor. Men tandläkare avråder bestämt.

Testfakta - 16 maj 14 kl. 09:37

Liten skillnad mellan glasen

Priset på glasögonglas skiljer mycket mellan olika kedjor. Men det är inte någon skillnad i kvalitet, visar Testfaktas test..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.