Expressen > Nyheter

Saturday, 06 March, 02:10

Expressen - 23 feb 21 kl. 18:38

Forskarna: Nästa pandemi kan komma från AmazonasNästa pandemi kan komma från regnskogen i Amazonas.Det uppger forskare som studerat sambandet mellan naturen och människans hälsa, enligt Vetenskapsradion.– Vi vet ganska lite om vad som döljer sig i Amazonas skogar, men det är en grogrund för smittämnen, säger Aaron Bernstein vid Harvard University..
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Amazonas, Vetenskapsradion, Aaron Bernstein, Harvard University

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: ForskarnaNästa , pandemikan , kommafrån , Amazonas
BT - 14 jun 11 kl. 13:18

Nya rön om artrikdomen i Amazonas

Den oöverträffade mångfalden av djur och växter i Amazonas beror inte enbart på regnskogarnas fuktiga och frodiga grönska. Det avgörande är i stället hur länge arterna varit etablerade där, visar en ny studie. Varför artrikedomen är så stor i tropikerna har varit en gåta och en källa till debatt i forskarvärlden över hundra år.

Supermiljöbloggen - 11 maj 20 kl. 11:06

I skuggan av covid-19: Skövlingen av Amazonas ökar igen

COVID-19:: Trots en pågående pandemi som förlamar världen har skogsavverkningen i Amazonas ökat och överstiger förra årets toppnotering. Det visar satellitbilder från Brasiliens nationella rymd­forskningsinstitut..

Aftonbladet - 22 maj 20 kl. 08:34

Varningen: skövlingen av Amazonas kan skapa nästa pandemi

▸ Amazonas avverkas allt snabbare. Nu höjs varningar för att skövlingen av världens största regnskog kan föda nästa….

Expressen - 30 aug 19 kl. 12:31

Därför kallas Amazonas för ”jordens lungor”

Amazonas har kallats ”jordens lungor” i flera decennier.Men forskarna tvistar om regnskogens smeknamn.– ”Jordens lungor” är ett begrepp som har tillkommit eftersom grönmassan i Amazonas är en uppsamlingsplats för mycket koldioxid, säger biologen Bente Eriksen..

Cornucopia - 30 jul 14 kl. 14:47

Ebola är inte en potentiellt global pandemi

Det nuvarande Ebola-utbrottet i Västafrika är förstås tragiskt och har skördat hundratals liv, men det finns ingen risk att Ebola ska bli en global pandemi. Ebola är nämligen att betrakta som en blodsmitta, eller vad vi i dagligt tal kallar för en könssjukdom. Kort sagt sker inte spridningen som exempelvis influensa.

SR - 30 jul 19 kl. 06:48

Palmernas hemliga liv i Amazonas kartlagt

En 20-årig undersökning publiceras nu. Det handlar palmernas mångfald och växtsätt i Amazonas. Något som kan öka förståelsen för mångfalden i området, menar forskarna..

Expressen - 18 jul 13 kl. 23:07

Här är viruset som forskarna fruktar

Här är viruset som forskarna fruktar: H7N9, även kallat den nya fågelinfluensan, och som dödat ett 30-tal personer i Kina. Nu kommer rön som talar för att det kan smitta mellan människor - och risken ökar för att det i framtiden kan utvecklas till en dödlig pandemi. ?

Supermiljöbloggen - 11 mar 15 kl. 13:39

Palmoljeindustrin skövlar regnskog i Peru – Amazonas nära tipping point, varnar FN

Totalt 23.000 hektar hittills orörd peruansk regnskog ska skövlas för att ge plats år oljepalmer, rapporterar miljöorganisationer.  Expansionen av palmoljeindustrin i landet har varit dramtisk de senaste åren.

Nyhetskanalen - 08 feb 12 kl. 10:21

EU får makt över svenskt smittskydd - kan köra över Sverige vid pandemi

EU kan komma att köra över Sverige vid en pandemi, skriver Dagens Medicin. Det är kontentan av ett förslag om hur EU ska hantera gränsöverskridande hälsohot, ett förslag som just nu mals genom unionens beslutskvarnar.
.

SR - 21 sep 15 kl. 12:00

Nytt poddradioavsnitt - Att forska i Amazonas

Två dagars resa med båt genom Amazonas krävs för att komma till forskningsstationen Cocha Cashu i Peru. Mitt i nationalparken Manú ligger en av världens mest orörda djungler. I mer än 40 år har forskare kommit hit för att söka svar på regnskogens gåtor.

SR - 21 sep 15 kl. 01:00

Ny publicering - Forskning i Amazonas

Två dagars resa med båt genom Amazonas krävs för att komma till forskningsstationen Cocha Cashu i Peru. Mitt i nationalparken Manú ligger en av världens mest orörda djungler. I mer än 40 år har forskare kommit hit för att söka svar på regnskogens gåtor.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.