Jönköpingsnytt > Nyheter

Friday, 05 March, 01:34

Jönköpingsnytt - 23 feb 21 kl. 18:02

Vårdnadshavare om språkundervisningen i grundskolan: ”Kommunen utnyttjar ett kryphål i lagen”Inför terminsstart hösten 2020 var det tio elever i årskurs sex som valde spanska och tyska, men....
Läs mer på Jönköpingsnytt

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Vårdnadshavareom , språkundervisningeni , grundskolan, Kommunen, utnyttjarett , kryphål, i lagen
YLE - 06 mar 17 kl. 15:42

Kommuner satsar på språkundervisningen

Utbildningsstyrelsen delar ut över fyra miljoner för att stöda en tidigarelagd språkundervisning i kommunerna. Bland de som satsar på språk finns Vörå, Nykarleby, Vasa och Karleby. På lång sikt är målet att alla barn i Finland ska börja studera sitt första främmande språk redan på ettan i grundskolan.

YLE - 27 jan 17 kl. 15:09

Kunde fyraåringar studera finska? "Språkundervisningen borde börja tidigare"

Det finns en rädsla för att barn som lär sig fler språk i tidig ålder inte lär sig det egna modersmålet tillräckligt bra. Det här är stämmer inte, säger professor Fritjof Sahlström som tycker att barn kunde lära sig fler språk, redan i dagis. I en uppmärksammad artikel om hur det är att vara svensklärare i en finsk skola i dagens debattklimat frågade en läsare om inte barn borde lära sig språk i en ännu tidigare ålder än i dag.

YLE - 23 mar 16 kl. 10:53

Två officiella språk i kommunen gör liten skillnad i vardagen

Larsmo blev en tvåspråkig kommun vid årsskiftet. Sex procent av befolkningen är finskspråkig. Jobben finns i Jakobstad och varannan vuxen Larsmobo pendlar till jobbet.

YLE - 17 sep 17 kl. 19:20

Finskan är fortfarande en stötesten för många finlandssvenskar: "Kan man språket gör man fler affärer"

Närpes är känt för sin starka svenskspråkighet. Staden blev officiellt tvåspråkig år 2016, men fortfarande är det svenskan som dominerar. Ändå behövs finskan dagligen.

YLE - 09 mar 17 kl. 08:45

Tidigare språkinlärning testas i åbolänska grundskolor

Elever borde lära sig språk i ett tidigare skede i skolan. Det här anser man från statligt håll och därför har Utbildningsstyrelsen nu beviljat över 4 miljoner euro för att hjälpa skolorna inleda språkundervisningen redan i årskurs ett eller inom småbarnspedagogiken. Det är frågan om ett projekt där kommuner och skolor har fått ansöka om pengar för att utveckla språkundervisningen.

YLE - 30 apr 17 kl. 07:00

Lättare att läsa språk i finska skolor

Utbudet av språkkurser är sämre i de svenska grundskolorna. I flera tvåspråkiga kommuner har eleverna i finska skolor större valmöjligheterna när det gäller främmande språk. Det visar Spotlights kartläggning.

YLE - 21 jan 13 kl. 09:11

Bebisar sätts i kö till språkbad i Närpes

Att sätta barnen i språkbad är populärt i Närpes. Kön till språkbadsdagiset Päivis har alltid varit lång och det lönar sig att vara ute i god tid om man vill försäkra sig om en plats för sitt barn. Spela upp klipp på Arenan Föräldern Anne Uusimäki reserverade en plats för dottern redan när hon föddes.

YLE - 14 dec 14 kl. 09:00

Elevers språkintresse kan styra val av skola

Hur ska språkundervisningen i lågstadierna se ut i framtiden? Inom ramarna för den nya läroplanen ska elever i årskurserna 1-6 i framtiden ha möjlighet att läsa också andra språk än engelska och det andra inhemska. Frågan är hur det ska gå till i de små svenskspråkiga skolorna.

YLE - 06 sep 17 kl. 05:20

Språka mera på dagis - Vörå satsar på finska för de små

I Vörå vill man att de svenskspråkiga barnen redan på dagis ska komma i kontakt med finska. I våras beviljades man 30 000 euro för projektet "språka mera" för att man ska kunna satsa på finskan. Nu är projektet i full gång.

YLE - 12 jun 13 kl. 15:50

Invandrare får köa länge till språkkurser

Längst är köerna till kurserna där man lär sig finska så bra att man klarar sig i det finska arbetslivet eller kan skaffa sig en utbildning på finska. I Helsingfors kan köerna vara upp till fyra månader långa. Det finns stora problem i språkundervisningen för invandrare.

YLE - 11 mar 15 kl. 12:06

Folktinget vill ha mera språk i skolorna

Finlands regering bär ansvaret för att båda nationalspråken hålls livskraftiga. Det slår Folktinget fast, och kräver att den nya regeringen förlänger nationalspråksstrategin. Dessutom vill Folktinget tidigarelägga språkundervisningen, och ha flera obligatoriska språk i studentskrivningarna.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.