UNT > Nyheter

Thursday, 04 March, 19:34

UNT - 23 feb 21 kl. 05:00

Lärarutbildningen i verklighetenStaten har som finansiär rätt avgöra verksamhetens utformning och gör det genom examensordningen, skriver Göran Linde..
Läs mer på UNT
Läs mer om:
Göran Linde

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Lärarutbildningeni , verkligheten
YLE - 14 apr 16 kl. 11:24

Debatten om lärarutbildningen inte avslutad

Svenska lärarförbundet varnar för att två klasslärarutbildningar Svenskfinland helt enkelt är en för mycket. En sammanställning som Yle Huvudstadsregionen har gjort visar att över hälften av de som sökt till klasslärarutbildningen på svenska vid Helsingfors universitet kommer från Helsingfors och Nyland. För klasslärarutbildningen vid ÅA i Vasa är situationen den motsatta.

YLE - 24 mar 16 kl. 14:58

Lärarutbildningen anställer trots uppsägningar - tack vare miljondonationer

Samtidigt som Helsingfors universitet minskar personalen med nästan tusen söker den nya klasslärarutbildningen två lektorer för nyanställning. Det här är möjligt tack vare finlandssvenska fonder. I en annons med ansökningsdeadline den 18.

YLE - 07 apr 16 kl. 13:02

Nästan 300 har sökt till klasslärarutbildningen i Helsingfors

Den nya klasslärarlinjen på svenska vid Helsingfors universitet har lockat 282 sökande. Efter urvalsprov antas 40 av dem. Vi har haft höga förväntningar, men det här är nog i övre kanten av vad vi hade vågat hoppas på.

YLE - 06 mar 13 kl. 14:57

Språkbadslärarutbildningen i Vasa tar ett steg framåt

Representanter från Vasa Universitet och Åbo Akademi har blivit inbjudna till Kultur och undervisningsministeriet för att diskutera språkbadslärarutbildningen. Siv Björklund, professor i språkbad vid Vasa universitetSiv Björklund, professor i språkbad vid Vasa universitet Yle/Sofi Nordmyr Ria Heilä-Ylikallio, prefekt vid Åbo Akademis pedagogiska fakultet, hoppas att mötet med ministeriet ska ge språkbadslärarutbildningen i Vasa grönt ljus.
- Vi har stora förhoppningar att den blir av.

YLE - 05 apr 14 kl. 15:53

Problem med ämneslärarutbildningen i Helsingfors

Samarbetet kring den svenskspråkiga ämneslärarutbildningen mellan Åbo Akademi och Helsingfors universitet borde diskuteras i samband med klasslärarfrågan. Som situationen se ut nu påverkas studenterna negativt. Det säger professor Kristina Lindström vid HU.

YLE - 08 okt 14 kl. 14:25

Snäv tidtabell påverkade den kompletterande klasslärarutbildningen

Orsakerna till att alla utbildningsplatser vid den kompletterande lärarutbildningen inte fylldes var att tidtabellen var för snäv och marknadsföringen haltade. Men kraven på de sökande är också orimligt höga, säger till exempel rektorn för Mattlidens skola. Bernt Nordman Natur och miljös verksamhetsledare Bernt Nordman Bild: Yle/Anna Savonius Bernt Nordman (de gröna) är viceordförande för utbildningsnämndens svenska sektion i Helsingfors.

YLE - 16 maj 15 kl. 13:19

Helsingfors universitet: Lärarutbildningen kör igång 2016

Helsingfors universitet försäkrar att den planerade klasslärarutbildningen i Helsingfors kan köra igång hösten 2016 så som planerat. Enligt uppgifter till tidningen Hufvudstadsbladet har Åbo Akademi bromsat utvecklingen och det har funnits en oro för att utbildningsstarten skall förskjutas. Åbo Akademis rektor Mikko Hupa vidhåller ändå att det gemensamma projektet framskrider helt enligt tidtabell.

YLE - 13 okt 15 kl. 07:15

Klasslärarutbildningen delar tidningarnas åsikter

Konflikten kring den svenskspråkiga klasslärarutbildningen fortsätter. Både Vasabladet och Hufvudstadsbladet tar ställning till tvisten i sina ledare i dag. På fredagen blev det klart att Helsingfors universitet startar den svenskspråkiga klasslärarutbildningen på egen hand då HU och Åbo Akademi inte lyckades nå ett samförstånd om ett samarbete kring utbildningen.

YLE - 10 jan 14 kl. 13:53

Forskare: lärarutbildningen får ett lyft med två aktörer

Helsingfors universitet har planer på en ny flerspråkig klasslärarutbildning, som kunde starta hösten 2016. Det behövs lärare för det allt mer tvåspråkiga södra Finland, där det nu råder brist på behöriga klasslärare, säger forskare Fritjof Sahlström vid HU. Enligt Sahlström skulle klasslärarutbildningen i Svenskfinland må bra av fler aktörer.

YLE - 09 mar 15 kl. 13:02

”Lärarutbildningen måste satsa på svenskan”

Klasslärarutbildningen som planeras i samarbete mellan Helsingfors Universitet och Åbo Akademi måste anpassas till huvudstadsregionens specifika behov. Behoven skiljer sig från Österbotten bland annat när det gäller språket. Det här anser både Fritjof Sahlström, docent i pedagogik vid Helsingfors Universitet, och Camilla Nordqvist som är klasslärare i Mårtendals skola i Vanda.

YLE - 16 okt 15 kl. 06:15

Ny kritik mot barnträdgårdslärarutbildningen i Jakobstad

En ny rapport ifrågasätter Åbo Akademis barnträdgårdslärarutbildning i Jakobstad.
Enhetschef Marina Lundkvist i Jakobstad är föga överraskad. Det är inte första gången någon tycker till om oss, säger hon.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.