PrivataAffärer > Ekonomi

Thursday, 25 February, 03:22

PrivataAffärer - 18 feb 21 kl. 09:50

Inflationen steg till 1,7 procent i januariVäntat enligt Infronts prognosenkät var en nedgång om 0,4 procent jämfört med månaden före och en ökning med 1,6 procent jämfört med samma månad föregående år. SCB noterar att månadsförändringen främst påverkades av prisnedgångar på kläder, utrikes flygresor, datorer och paketresor, vars priser brukar falla i januari. Det var även prisnedgångar för restaurangbesök. Det var samtidigt en svagare januarirea än vanligt på bland annat kläder, vilket drog upp inflationen. Detta motverkades av högre priser på el där bland annat kallare temperaturer ledde till prisökningar inom samtliga elområden.
Läs mer på PrivataAffärer
Läs mer om:
Infronts, SCB, KPIF, KPI, Kpifxe, KPIFXE

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Inflationen, stegtill , 1,7procent i , januari
VA - 17 feb 11 kl. 09:47

Inflationen steg till 2,5 procent

17 februari Konsumentpriserna sjönk med 0,7 procent från december till januari, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Men inflationstakten steg från 2,3 procent i december till 2,5 procent i januari. Inflationstakten är den genomsnittliga förändringen av konsumentpriserna de senaste tolv månaderna.

DI - 21 feb 17 kl. 08:52

Fransk inflationen steg

Franska konsumentpriser sjönk 0,2 procent i januari, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad föregående år steg konsumentpriserna 1,3 procent. Det visar definitiv statistik från Insee..

PrivataAffärer - 18 feb 20 kl. 07:05

Valueguard: Så mycket steg bopriserna i januari

Bostadspriserna har stigit 2,3 procent under den senaste tremånadersperioden och stigit 6,2 procent under de senaste tolv månaderna. Priserna på bostadsrätter steg 1,8 procent i januari jämfört med föregående månad, medan villapriserna steg 3,6 procent. Säsongsrensat steg priserna på bostadsrätter 0,6 procent, medan villapriserna steg 0,5 procent.

DI - 22 mar 18 kl. 14:03

Amerikanska bostadspriser steg svagt i januari

Amerikanska bostadspriser steg 0,8 procent i januari, jämfört med föregående månad..

VA - 14 jan 11 kl. 16:53

Inflationen i fokus

14 januari Inflation var ordet för dagen på fredagen efter att ECB-chefen Jean-Claude Trichets oväntat hökaktiga besked på torsdagen att inflationsriskerna "kan röra sig mot uppsidan". Detta fick fart på spekulationerna om att ECB kan komma börja höja räntorna tidigare än vad marknaden tidigare trott. De ändrade förväntningarna fick europeiska korträntor att fortsätta uppåt på fredagen, men uppgångarna gröptes ur efter amerikanska räntenedgångar under eftermiddagen.

Helsingborgs Dagblad - 15 feb 11 kl. 07:44

Kinainflation steg mindre än väntat

Den kinesiska inflationen steg till 4,9 procent i årstakt i januari, jämfört med 4,6 procent i december. Men ökningen var ändå mindre än befarat. Ekonomernas förväntningar låg på 5,3 procent.

Cornucopia - 20 feb 20 kl. 12:26

Riksbankens fd chefsekonom: Misstag med tvåprocentsmål för inflationen

Riksbankens tidigare chefsekonom Krister Andersson säger i en intervju hos SvD att det var ett misstag att spika 2% inflation som definitionen av prisstabilitet. Det fanns och finns ingen motivering till just den nivån, och han hade hellre sett att man bestämt sig för under 2% i inflation. I övrigt föll officiell infllation tillbaka i januari, vilket motsägelsefullt fått svenska kronan att falla när marknaden tappar hoppet om fortsatta räntehöjningar.

YLE - 19 feb 13 kl. 09:08

Inflationen avtog i januari

Inflationen avtog märkbart i januari. Enligt Statistikcentralens uppgifter minskade inflationen till 1,6 procent i januari från 2,4 procent i december. Inflationen, det vill säga ökningen av den allmänna prisnivån, avtog i synnerhet på grund av att priserna på alkohol i detaljhandeln och på fordonsbränslen slutade stiga.

PrivataAffärer - 05 apr 19 kl. 15:04

Prognos: KPIF-inflationen sjunker till 1,8 procent i mars

I februari sjönk KPIF-inflationen till 1,9 procent, från 2,0 procent i januari, vilket var 0,1 procentenheter lägre än vad som väntades enligt Infront Datas enkät och 0,5 procentenheter Riksbankens prognosbana. Nu spås KPIF, enligt snittet i Infront Datas enkät, ha stigit 0,1 procent mellan februari och mars, och ha stigit med 1,8 procent jämfört med motsvarande månad i fjol. KPIF-inflationen exklusive energi, som är det mått som kanske är viktigast för Riksbanken för närvarande, låg stilla på 1,4 procent i februari jämfört med i januari.

PrivataAffärer - 12 mar 20 kl. 09:36

Inflationen klart under Riksbankens prognos

Väntat enligt Infront Datas prognosenkät var +0,4 respektive +1,1 procent. Riksbankens prognosbana pekade mot en KPIF-inflation på 1,4 procent i februari. Högre priser för livsmedel och kläder bidrog främst till månadsförändringen i KPIF, med 0,2 respektive 0,1 procentenheter.

PrivataAffärer - 12 mar 19 kl. 10:23

Analytiker: Låga inflationen jobbig för Ingves

Läs även: Klart lägre inflation än väntat ”Det var en jobbig siffra för Ingves. KPIF-inflationen är nu fem tiondelar under Riksbankens prognos. Skulle inte inflationen studsa tillbaka igen nästa månad blir det besvärligt för Riksbanken, i synnerhet efter beskeden från ECB.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.