PrivataAffärer > Ekonomi

Saturday, 27 February, 02:26

PrivataAffärer - 17 feb 21 kl. 18:57

Klart: Premiepensionssystemet görs omI korthet innebär överenskommelsen att det blir hårdare krav på de fonder som ska finnas i systemet. Konsekvenserna blir att det i framtiden endast kommer att finnas mellan 150 och 200 fonder att välja på jämfört med dagens cirka 500. Redan 2017 slöts en principöverenskommelse inom pensionsgruppen om ett reformerat pensionssystem där en särskild huvudman får ansvaret för att på professionella grunder erbjuda upphandlade fonder. Enligt ett pressmeddelande på onsdagskvällen från socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), som också är ordförande i pensionsgruppen, har man nu kommit överens om att en ny myndighet inrättas för att kontrollera fondtorget. Denna myndighet får till uppdrag att upphandla fonder utifrån ett antal kriterier.
Läs mer på PrivataAffärer
Läs mer om:
Ardalan Shekarabi, AP7 Såfa

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Klart Premiepensionssystemet, görsom
News55 - 02 jun 17 kl. 16:10

Så ska premiepensionssystemet rensas från bedragare

Det var i december i fjol som Pensionsmyndigheten fick i uppdrag av regeringen att se över och föreslå åtgärder för att göra premiepensionssystemet och det öppna fondtorget – där svenskarna placerar ­sina premiepensionspengar – tryggare. Uppdraget kom till följd av det skandalomsusade fondbolaget Falcon Funds som hamnade i blåsväder, skriver Aftonbladet.       LÄS MER: Pensionssparare kan vara blåsta på miljardbelopp  Vill förbjuda telefonförsäljning Under torsdagen lade Pensionsmyndigheten fram flera åtgärder i syfte att trygga premiepensionssystemet.

PrivataAffärer - 13 dec 18 kl. 08:41

Riksrevisionen ser brister i premiepensionssystemet

Myndigheten argumenterar för att kraven på att förvaltare systematiskt ska redovisa alla kostnader bör höjas. Premiepensionssystemet beskrivs av Riksrevisionen som en viktig och växande del av det allmänna pensionssystemet, som i stort har inneburit en bra värdeutveckling av pensionskapitalet i Sverige. Enligt Riksrevisionen skulle dock det samlade premiepensionskapitalet ha varit fyra procent större i dag om det hade förvaltats i passiva indexfonder.

News55 - 24 apr 17 kl. 16:12

Så ska premiepensionssystemet bli säkrare

Med anledning av den senaste tidens uppmärksammade … Oseriös marknadsföring och oseriösa aktörer ska bort och tanken är att premiepensionen ska bidra till hållbara, trygga och goda pensioner – för alla. – Vi har en mycket stor samsyn i att åtgärder krävs för att säkra systemet. Pensionerna ska vara trygga och därför är det en styrka att vi är överens över blockgränserna, säger Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister och ordförande i pensionsgruppen i ett pressmeddelande.

Opinionen.se - 30 nov 99 kl. 00:00

Översyn av premiepensionssystemet

En översyn av premiepensionssystemet ska genomföras till senast den 30 april 2013, enligt ett beslut i den så kallade pensionsgruppen, som består av företrädare för de fem partierna som står bakom dagens pensionssystem. Översynen ska bland annat titta på hur avkastningen i systemet spridits och om fondbyten och risknivåer påverkar avkastningen. Dessutom ska samband mellan sparbeteende och olika grupper av sparare studeras, skriver socialdepartementet i ett pressmeddelande..

SvD - 12 sep 12 kl. 11:11

Översyn av premiepensionssystemet

En översyn av premiepensionssystemet ska genomföras till senast den 30 april 2013, enligt ett beslut i den så kallade pensionsgruppen, med företrädare för de fem partierna som står bakom dagens pensionssystem..

Newsmill - 06 maj 13 kl. 19:01

Avveckla premiepensionssystemet

http://www.newsmill.se/trackback/50645Pensionärsorganisationerna har överlämnat till socialförsäkringsministern ett antal förslag hur dagens pensionssystem kan stärkas genom förbättrad finansiering av dagens och morgondagens pensioner.

Regeringen - 31 maj 13 kl. 10:47

Översyn av premiepensionssystemet

I dag presenterades översynen av premiepensionssystemet i promemorian "Vägval för premiepensionen" (Ds 2013:35). En pressträff hölls i anslutning till presentationen. Ds 2013:35 Vägval för premiepensionen Socialdepartementet, Finansdepartementet, 31 maj 2013.

Resume - 13 feb 15 kl. 11:17

Kalsongpedagogik får förklara premiepensionssystemet

I en ny kampanj blir tvättstugan en metafor för premiepensionssystemet, och kalsongerna en förklaringsmodell för hur de olika fonderna kan se ut..

PrivataAffärer - 19 mar 15 kl. 09:03

Dramatisk minskning av fondbyten i premiepensionssystemet

I fjol minskade antalet fondbyten i premiepensionssystemet rejält samtidigt som allt fler har sitt kapital i statliga förvalsfonden AP7 Såfa. Det visar den senaste årsrapporten om premiepension från Pensionsmyndigheten....

PrivataAffärer - 26 nov 15 kl. 10:10

Så har det gått för jättefonderna i premiepensionssystemet

Det skiljer över 80 procentenheter när det gäller avkastningen för den sämsta och bästa fonden i premiepensionssystemet hittills i år. Men av de tio största fonderna är skillnaderna betydligt mindre....

PrivataAffärer - 18 nov 16 kl. 12:42

Spiltans nya fond nu också i premiepensionssystemet

Nu finns Spiltans nya globalfond valbar i premiepensionssystemet. Fonden kallar sig för ”en smart indexfond” och har fått en mycket bra start....

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.