Aftonbladet > Nyheter

Thursday, 25 February, 22:45

Aftonbladet - 25 jan 21 kl. 04:00

Mutationerna▸ De allt mer alarmerande rapporterna om olika mutationer av coronaviruset duggar tätt. Främst handlar det om mutationen från Storbritannien, som sägs vara betydligt mer smittsam än det ursprungliga viruset – och som försatt landet i ännu en omfattande lockdown och stängt gränserna mot omvärlden. Men även i Sverige har vi fått in mutationen och fallen väntas öka. Vet vi tillräckligt om hur de här nya mutationerna kan påverka smittspridningen och dödligheten? Fungerar de nuvarande vaccinen även på dem?
Läs mer på Aftonbladet
Läs mer om:
Storbritannien, Sverige, Aftonbladet Daily, Björn Olsen, Uppsala, Olivia Svenson

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Mutationerna
Dagen - 24 apr 12 kl. 03:00

En variant av sagan om kejsarens nya kläder

"Använde Gud evolutionen när han skapade människan?" frågas det i Dagen 20/4. Ordet evolution innebär att mutationer och naturligt urval var mekanismerna i denna process.

Kristianstadsbladet - 14 sep 12 kl. 06:10

Arv kan förklara plötsliga dödsfall

Plötsliga dödsfall inom idrotten kan hänga samman med ärftligt hjärtfel. Fel som kan bero på mutation hos en släkting för mer än 600 år sedan, visar Umeåforskare.
Genförändringar under medeltiden har spårats till älvdalar vid Indalsälven, Ångermanälven och kring Skellefteälven och Piteälven.

UNT - 02 jul 12 kl. 22:30

Embryon kan testas för bröstcancer

Risken för framtida bröst- eller äggstockscancer kan undersökas redan hos embryon, visar en europeisk studie. Metoden är omdebatterad eftersom mutationerna kopplade till cancerformerna inte alltid leder till cancer. (TT).

Nyhetskanalen - 14 sep 12 kl. 06:49

Arv från förfäder kan förklara plötsliga dödsfall

Plötsliga dödsfall inom idrotten kan hänga samman med ärftligt hjärtfel. Fel som kan bero på mutation hos en släkting för mer än 600 år sedan, visar Umeåforskare. Genförändringar under medeltiden har spårats till Indalsälven, Ångermanälven och kring Skellefteälven och Piteälven.

Kristianstadsbladet - 09 apr 13 kl. 10:40

Leukemi kan spåras till moderlivet


Leukemi hos barn kan spåras tillbaka redan till fosterstadiet. Det konstaterar brittiska forskare efter att ha analyserat hela arvsmassan hos enäggstvillingar där båda barnen drabbats av leukemi.Barnen hade sammanlagt 23 olika genförändringar, mutationer, i cancercellerna.

Expressen - 30 sep 13 kl. 05:14

10 procent drabbas på grund av ärftlighet

Cirka 10 procent av alla kvinnor med bröst- och äggstockscancer drabbas på grund av ärftlighet. Det beror på att gener muterar. ?

SmålandsPosten - 04 maj 14 kl. 14:57

115-årigt blod avslöjar livets gräns

Livets begränsningar, men också möjligheter. När forskarna tittade ner i en av världens äldsta och friskaste människor någonsin – 115-åriga Hendrikje van Andel-Schipper – såg de varför livet förr eller senare tar slut. Stockholm (TT) Vi kan inte bli hur gamla som helst.

Nyheter 24 - 30 nov 99 kl. 00:00

Nattjobb ökar risken för bröstcancer

SVERIGE. En ny studie, gjord vid Karolinska Institutet, visar att nattarbete ökar risken för bröstcancer, rapporterar TV4.
– Man ska inte tro att det är jättefarligt, men det är en tydlig ökning utav risken med 74 procent, säger Torbjörn Åkerstedt, professor Karolinska institutet.

Dagens Medicin - 12 feb 15 kl. 16:05

Ordning på mutationer påverkade förlopp vid tumörsjukdom

En cell blir en tumörcell då en kritisk mängd mutationer uppstått i tumördrivande gener. För första gången visar forskare nu att den tidsmässiga ordningen av mutationerna kan ha betydelse för hur sjukdomen utvecklas hos människa. .

Dagens Medicin - 22 jan 16 kl. 14:30

Betydelsen av nya mutationer tonas ner för en del cancer

I runt en tredjedel av olika cancertumörer verkar de viktigaste mutationerna redan ha skett i början av cancerutvecklingen. Det konstaterar forskare i Storbritannien efter att ha bearbetat data från mutationskartläggning av ett stort antal patientprover..

Helsingborgs Dagblad - 29 mar 18 kl. 00:53

Mutationer tros orsaka plötslig spädbarnsdöd

Forskare i USA och Storbritannien har i en studie funnit en möjlig genetisk orsak till plötslig spädbarnsdöd. Det rör sig om mutationer, genetiska förändringar, som är förknippade med försvagningar av andningsmuskulaturen. Mutationerna, som återfinns ho.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.