YLE > Finland

Monday, 18 January, 01:35

YLE - 14 jan 21 kl. 09:30

Abiturienter väntar ännu på beslut om penkis: “Irriterande att information och beslut kommer så i sista minuten”Penkis närmar sig, men abiturienter vet inte om de får fira..
Läs mer på YLE

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Abiturienter, väntar, ännu, beslutom , penkis, Irriterandeatt , information och beslut kommer så i sista minuten
YLE - 16 feb 17 kl. 14:26

Historia, juridik och medicin lockar abiturienter i Karis

På bänkskuddardagen åker glada abiturienter genom Karis på lastbilsflak men rätt snart kommer allvaret in i bilden. Det krävs redan en hel del pluggande inför studentskrivningarna och ännu mer sittfläsk för att landa i drömyrket. Juridik och människorättsfrågor Barösundsbon Elin Malmberg vill studera juridik vid Helsingfors universitet.

YLE - 31 jan 13 kl. 06:11

Prepkurserna lockar både svaga och starka abiturienter

Det har blivit allt vanligare att gå prepkurser inför studentexamen och idag ordnas även prepkurser utanför skolan. Det är mer eller mindre självklart för de flesta abiturienter att gå någon slags förberedande repetitionskurs före studentexamen säger Brändö gymnasiums studiehandledare Pia Winell. - I Brändö gymnasium har vi möjlighet att ordna prepkurser i så gott som alla ämnen.

HBL - 10 sep 13 kl. 08:40

Dubbel utmaning väntar i förorten

Bostadsminister Pia Viitanen är positiv efter att ha besökt förorter runtom i landet. Forskarna räknar med att ­husen måste renoveras samtidigt som man förebygger sociala problem.Minister Pia Viitanen (SDP) med följe går med raska steg genom köpcentret Martinkeskus i Mårtensdal i Vanda.

YLE - 09 feb 16 kl. 13:31

Nytt muntligt språkprov i studentexamen - se videoklipp!

Muntliga språkprov kan bli verklighet då studentexamen digitaliseras om några år. Finska gymnasier experimenterar redan med muntliga prov i svenska. Också Svenska Yles reporter gjorde ett försök.

YLE - 15 feb 16 kl. 19:26

Kasper Björkqvist: ”VM-guldet förstärkte mina aktier”

JVM-guldmedaljören Kasper Björkqvist har inte spelat några matcher i ishockeyligan för att behålla rätten till att spela universitetsishockey i Nordamerika. För tillfället talar det mesta för att det blir en flytt till något av de tio universiteten som försökt locka honom västerut. Blues A-junior Kasper Björkqvist var en av spelarna som fick jobba hårdast för att övertyga landslagstränaren Jukka Jalonen att han skulle vara med i hemma-VM.

YLE - 18 feb 16 kl. 13:18

Abiturienterna intog torget i Vasa

Abiturienterna körde gladlynt runt Vasa torg. Det flög rikligt med godis från lastbilarna. Från Vaasan Lyseon Lukio hade man lastat hela sju lastbilar.

YLE - 28 maj 15 kl. 08:27

Vörå avslutat kapitel för Kadi Lindman

För 19-åriga Kadi Lindman blir det fest på lördag. Hon är en av flera finska abiturienter som valde studieort utgående från en satsning på friidrotten, och det är ett beslut hon inte ångrat. Däremot har hon under långa perioder kämpat med problem med motivationen.

YLE - 18 apr 17 kl. 17:25

FSL om studentexamensreformen: Risk för pojkar och allmänbildning

Finlands Svenska Lärarförbund FSL ser vissa risker i förslaget till reform av studentexamen som presenterades i dag. Enligt förslaget ska ett provtillfälle bli fyra timmar långt i stället för sex timmar, modersmålsprovet ska klaras av vid ett tillfälle i stället för två och realämnesprovet ska ändras till prov i två enskilda realämnen, alternativt prov i ett realämne plus ett främmande språk. Förbundsordförande Christer Holmlund säger sig vara orolig över den allmänna utvecklingen inom utbildningssektorn mot att allt ska förändras hela tiden.

YLE - 29 jan 14 kl. 04:24

I Hangö gillar gymnasisterna att jobba på dator

I Hangö ser de gymnasieelever Yle Västnyland pratat med datorn som ett bra arbetsredskap i skolan. De är ändå tveksamma till att skriva studentexamensprovet på dator. Hangögymnasisterna får sina bärbara datorer nästan gratis.

YLE - 16 maj 17 kl. 15:38

Abiturient i Lojo vann uppsatstävling: Jättecoolt att Finland är tvåspråkigt

Otso Nieminen från det finska gymnasiet Lohjan yhteislyseon lukio i Lojo har vunnit första pris i en uppsatstävling för finskspråkiga abiturienter. Han skrev under rubriken Svenska för livet. I sin vinnande uppsats skriver Nieminen om hur han är intresserad av olika språk och kulturer.

YLE - 23 nov 16 kl. 07:19

Influensavaccin går fortfarande att få i Åbo

Än så länge finns det kvar influensavaccin i Åbonejden. I fjol var influensavaccinet slut redan den här tiden på året i Åbo. I år har hälsovårdsstationerna förberett sig med mer vaccin än tidigare år.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.