SR > Nyheter

Monday, 25 January, 18:40

SR - 14 jan 21 kl. 05:54

Spänt läge inför val i UgandaSituationen i Uganda är mycket svår inför presidentvalsdagen, säger Mark Mugerwa, en av utmanaren Bobi Wines närmaste män. Den sittande presidenten Yoweri Museveni som suttit vid makten i mer än trettio år känner sig hotad av Wines som är populär bland landets unga. Många inom oppositionen har gripits, alla sociala medier har stängts ner och militären patrullerar på huvudstaden Kampalas gator..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Uganda, Mark Mugerwa, Bobi Wines, Yoweri Museveni, Wines, Kampalas

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Spänt, lägeinför , vali , Uganda
BT - 19 feb 11 kl. 15:04

Museveni mot seger i Uganda

Valet i Uganda tippades bli en jämn kamp och båda presidentkandidaterna var på förhand säkra på sin egen seger. Men när resultaten började trilla in tydde det mesta på att Yoweri Museveni får sitta kvar. När rösterna från drygt en fjärdedel av vallokalerna räknats hade Museveni fått 71,5 procent av rösterna ?

BT - 18 feb 11 kl. 06:41

Uganda går till val

Uganda inledde på fredagen ett val som väntas förlänga president Yoweri Musevenis snart 30-åriga styre ännu en gång. Oppositionen slår redan nu fast att valfusket blir omfattande.
- Landet är moget för ett uppror i egyptisk stil, hävdade landets främste oppositionspolitiker Kizza Besigye häromdagen.

Sydsvenskan - 18 feb 11 kl. 06:30

Tre frågor inför dagens presidentval i Uganda

?
1 Hur är det att vara val­observatör i ett land där valen ofta varit riggade?? Förra valet hittade vi oegentligheter.

Alliansfritt Sverige - 25 feb 14 kl. 22:41

Tobias Billström (M) kommenterar inte utvisningar av homosexuella till Uganda

I måndags undertecknade Ugandas president Yoweri Museveni en lag som kan ge livstidsstraff för homosexualitet. Ett stort antal politiker och organisationer har kritiserat detta. Finansminister Anders Borg (M) som är på besök i Uganda har starkt fördömt lagändringen och har bokat in ett icke-officiellt besök med en hbtq-organisation.

BT - 20 feb 11 kl. 08:05

Museveni på väg att vinna i Uganda

President Yoweri Museveni ser ut att ännu en gång få styra Uganda. Oppositionen anser att valet är riggat.
Museveni har intagit en nästintill ointaglig ledning i presidentvalet.

Sydsvenskan - 09 jul 15 kl. 17:06

Politiker gripna i Uganda

Två oppositionella toppolitiker och presidentkandidater har gripits i Uganda, enligt landets polis. Amama Mbabazi, som tidigare stod nära presidenten Yoweri Museveni, stoppades enligt polisen från att hålla ett "olagligt" möte som inte godkänts av landets valkommitté.Kizza Besigye, ledaren för ett oppositionsparti, greps i sitt hem utanför huvudstaden Kampala.

Helsingborgs Dagblad - 09 jul 15 kl. 17:06

Politiker gripna i Uganda

Två oppositionella toppolitiker och presidentkandidater har gripits i Uganda, enligt landets polis. Amama Mbabazi, som tidigare stod nära presidenten Yoweri Museveni, stoppades enligt polisen från att hålla ett "olagligt" möte som inte godkänts av landets valkommitté.Kizza Besigye, ledaren för ett oppositionsparti, greps i sitt hem utanför huvudstaden Kampala.

Sydsvenskan - 15 feb 16 kl. 12:28

Presidentkandidat gripen i Uganda

Med bara några dagar kvar till valet i Uganda har en av de ledande presidentaspiranterna, Kizza Besigye, gripits av polis. Polisen har också använt tårgas för att skingra oppositionsanhängare som samlats i Kampala.Besigye uppges ha gripits efter att försökt hålla ett valmöte i centrala Kampala, skriver tidningen The Daily Monitor.

Trelleborgs Allehanda - 16 feb 16 kl. 11:55

Våldsam slutspurt inför val i Uganda

De sista valmötena inför torsdagens presidentval i Uganda hålls under i dag, både oppositionens huvudkandidat Kizza Besigye och sittande presidenten Yoweri Museveni passar på att träffa sina väljare. Dagen före valet är valmöten förbjudna.(TT).

Sydsvenskan - 16 feb 16 kl. 11:56

Våldsam slutspurt inför val i Uganda

De sista valmötena inför torsdagens presidentval i Uganda hålls under i dag, både oppositionens huvudkandidat Kizza Besigye och sittande presidenten Yoweri Museveni passar på att träffa sina väljare. Dagen före valet är valmöten förbjudna.Museveni, som kom till makten 1986, hoppas nu på att bli vald en femte period.

UNT - 16 feb 16 kl. 11:55

Våldsam slutspurt inför val i Uganda

De sista valmötena inför torsdagens presidentval i Uganda hålls under i dag, både oppositionens huvudkandidat Kizza Besigye och sittande presidenten Yoweri Museveni passar på att träffa sina väljare..

Fler nyheter från SR

SR - 45 minuter sedan

Linde om Ryssland: oroväckande utveckling

EU:s utrikesministrar fördömer gripandet av den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och demonstranter i helgen. Men det blev inga beslut om nya sanktioner mot landet vilket några EU-länder eftrerfrågat. "De verktygen finns kvar", säger utrikesminister Ann Linde som träffar landets utrikesminister nästa vecka..

SR - 1 timme sedan

USA är tillbaka på den internationella klimatscenen

"En 3,7 till 4,5 grader varmare värld, kommer att bli en värld som är omöjlig att leva i för många människor i världens fattigaste och mest sårbara länder.", det var USA:s nya klimatsändebud John Kerrys budskap på det digitala mötet Climate Adaptation Summit. Hundratals talare från hela världen samlas under två dagar för att fokusera på klimatanpassning.

SR - 1 timme sedan

Fågelinfluensa hos landets största äggproducent - alla höns avlivas

Fågelinfluensan tvingar Sveriges största äggproducent CA Cedergren i småländska Mönsterås att avliva sina 1,3 miljoner höns. Jordbruksverket är på plats tillsammans med hemvärnet och frivilliga, som hjälper till att forsla bort de avlivade hönsen. Enligt Svenska ägg lär det här inte påverka tillgången på ägg i butik, men däremot kan det bli svårare att få tag på färdigmat och halvfabrikat med svenska ägg..

SR - 1 timme sedan

Polisen vädjar om hjälp efter hundratals vandaliserade träd

200 träd har vandaliserats i Malmö den senaste tiden och det här skapar stor frustration hos Malmöborna. Stora polisresurser har satts in för att ringa in gärningspersonen, bland annat har Gärningsmannaprofilgruppen hos Nationella operativa avdelningen, Noa kontaktats. Men det räcker ändå inte utan nu vädjar polisen om allmänhetens hjälp..

SR - 1 timme sedan

Flera tvingades vända när Sverige stängde gränsen mot Norge

För första gången sedan andra världskriget har nu Sverige stängt gränsen mot Norge och infört ett inreseförbud, med vissa undantag, vilket det har lett till flera olika konsekvenser. Gränspolisen vid Svinesund har under dagen avvisat flera stycken som bland annat velat åka in till Sverige för att handla. Jan-Erik Eylertsen, som jobbar i en butik vid gränsen, säger att detta är ytterligare ett slag mot butiken och att nu "Kommer det väl inte en käft"..

SR - 1 timme sedan

Åklagaren vill se dagsböter för Estonia-dyk

Idag hölls rättegången i Göteborgs tingsrätt mot två svenskar som enligt åklagaren ska ha gjort sig skyldiga till kränkt gravfrid under dykningar vid Estonia-vraket 2019. Åklagare och advokater är överens om att svenskarna har dykt vid Estonia, men frågan är hur lagen om kränkt gravfrid ska tillämpas. En speciallag skyddar dykningar vid vraket, som ligger på intrnationellt vatten, men fartyget som filmteamet befann sig på när dykningarna genomfördes var tyskflaggat, och Tyskland hade inte skrivit under gravfridslagen..

SR - 1 timme sedan

EU avråder från resor till högriskländer – däribland Sverige

EU-kommissionen avrådde idag från icke nödvändiga resor till och från EU-länder med extra hög smittspridning, däribland Sverige. Kommissionen föreslog idag att länder med 500 eller fler nya coronafall per 100 000 invånare ska klassas som högriskländer på de riskkartor som den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC publicerar varje vecka. I dagsläget är tio EU-länder klassade som högriskländer, bland dem Sverige, Spanien, Portugal Irland , Nederländerna och de tre baltiska staterna..

SR - 2 timmar sedan

Debutanternas kväll under Guldbaggen

I kväll arrangeras den 55 upplagan av Guldbaggegalan och det är många debutanter som är nominerade. Bland annat Nathan Grossman som gjort filmen ”Greta” och Henrik Schyffert som regisserat ”Spring Uje Spring” är nominerade till årets film. Pandemin har gjort att många filmer varit tillgängliga för att strömmas på internet och ”Se upp för Jönssonligan” fick inte någon biopremiär alls..

SR - 2 timmar sedan

Moderna: Vaccin fungerar mot virusmutationer

Vaccintillverkaren Moderna säger att företagets vaccin mot covid-19 är effektivt också mot de virusmutationer som först upptäcktes i Storbritannien och Sydafrika. Laboratorietester visar att vaccinet leder till ungefär samma nivå av antikroppar mot den brittiska virusvarianten som mot tidigare varianter. Antikroppsnivån gällande den sydafrikanska vanten var lägre - men ändå över de som förväntas vara skyddande enligt företaet , rapporterar nyhetsbyrån AFP..

SR - 2 timmar sedan

Myndigheters stödinsatser gynnar män

På kort sikt har de offentliga stöden en utjämnande effekt men på lång sikt bidrar de till att mäns inkomster är högre än kvinnors, enligt Kommissionen för jämställda livsinkomster som regeringen har tillsatt. Kvinnor får mer pengar av staten som kompenserar för inkomstbortfall, till exempel för sjukdom och föräldraledighet. Män får i högre grad stöd som gynnar dem långsiktigt, som stöd för att komma närmare arbetsmarknaden..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.