Världen Idag > Nyheter

Saturday, 23 January, 12:09

Världen Idag - 14 jan 21 kl. 00:00

Sönderfall i samhällen ger oss viktig lärdomHistorien visar att det inte går att gardera sig, att bygga murar mot faror eller säkerhetsnät mot otrygghet. Bibeln berättar om Herodes gossemord i Betlehem för att undgå profetians ord om en kung som fötts. Den antika myten om Oidipus berättar hur han, trots dubbla säkerhetsåtgärder, dödade sin far och äktade sin mor. Under 75 år, det som kallats efterkrigstiden, har världen fokuserat på att undvika krig, undvika spänningar mellan folk och länder, och främja demokrati, välfärd och framåtskridande. Så säkra har vi varit på att detta mål skulle uppnås och ligga fast att många talat om ”historiens slut”, det tillstånd när det bästa styrelseskicket har uppnåtts.
Läs mer på Världen Idag
Läs mer om:
Herodes, Betlehem, Oidipus

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Sönderfalli , samhällenger oss , viktig, lärdom
SmålandsPosten - 07 sep 18 kl. 12:34

Lessebo: Skolvalet är en viktig lärdom

Det har varit skolval på Lessebo gymnasieskola. Valet är en del av samhällsorienteringen och blir också ett sätt för eleverna att lära sig hur demokratin fungerar i Sverige. Det har varit glädjande lärdomar för flera elever.

Skånskan - 12 aug 16 kl. 14:00

Olympiska spel, stolthet och fördom

Opinion Sportkommentatorn
Al Trautwig påpekade för OS-publiken att guldmedaljvinnaren och rekordhållaren Simone Biles stolta föräldrar inte är hennes ”riktiga” föräldrar, eftersom hon är adopterad och ifrågasatte de som kallade dem hennes föräldrar. Det blir ännu mer konstigt av att adoptivföräldrarna från början är hennes morföräldrar, så inte ens den som stirrar sig blind på biologi kan förneka kopplingen.
Den märkliga fördomen om att den som inte burit ett barn eller befruktat ett ägg inte kan vara förälder är dyker up med jämna mellanrum.

YLE - 05 feb 13 kl. 17:00

SLS prisar 18

Svenska litteratursällskapet belönar i år aderton finlandssvenska författare och vetenskapsutövare för deras insatser inom respektive yrkesområde. Karl Emil Tollanders pris om 40 000 euro och den Tollanderska medaljen tillfaller kultur- och konsthistorikern, filosofie doktor h.c.

SmålandsPosten - 29 nov 14 kl. 20:28

Utökat regionsamarbete möjliggör större kulturell delaktighet

?Kulturella och kreativa­ näringar (KKN) där kulturellt­ utövande utgör kärnan är en växande sektor­ i samhällsekonomin. Många beslutsfattare­ och tjänstemän utanför kultursektorn ser emellertid denna sektor som lågproduktiva delar av ekonomin som i bästa fall lever på bidrag och fungerar som tärande i?

Cornucopia - 16 jun 18 kl. 19:42

Gästinlägg: Brandflyget under skogsbranden i Västmanland

Nedanstående är ett gästinlägg författat och fotograferat av Kn Magnus, 21.Hkpdiv och handlar om brandflyget under den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

Ingen kan väl ha undgått rapporteringen i media om de italienska och franska brandbekämpningsflygplan, av typen Canadair/Bombardier 415, som deltog under den stora skogsbranden i Västmanland.

Ekonomistas - 03 aug 20 kl. 08:34

Skyddas människoliv och ekonomi av en hög immunitet i Sverige?

Detta gästinlägg av Rodney Edvinsson, professor i ekonomisk historia vid Stokholms universitet, tar upp frågor om immunitetsmätning och BNP-utveckling under Coronakrisen i Sverige och andra länder. Den 5 augusti publicerar SCB data över BNP för andra kvartalet. Enligt Konjunkturinstitutets gissning föll BNP med 9,5 procent detta kvartal jämfört med föregående kvartal, vilket är det största fallet sedan andra kvartalet 1940, då BNP föll med 9,7 procent (se https://dialnet.

SmålandsPosten - 22 nov 13 kl. 08:49

Galningar handlar inte i vakuum

Idag är det femtio år sedan John F. Kennedy mördades. Attentatet i Dallas är det mest omdebatterade politiska attentat som någonsin drabbat en demokrati.

Barometern - 25 nov 13 kl. 08:18

Galningar handlar inte i vakuum

I fredags var det 50 år sedan John F. Kennedy mördades. Attentatet i Dallas är det mest om­debatterade politiska attentat som någonsin drabbat en demokrati.

Barometern - 25 nov 13 kl. 08:18

Galningar handlar inte i vakuum

I fredags var det 50 år sedan John F. Kennedy mördades. Attentatet i Dallas är det mest omdebatterade politiska attentat som någonsin drabbat en demokrati.

YLE - 04 okt 15 kl. 07:00

”Satsa på de mest utsatta”

- Vi vet att det leder till mera självmord, ökad utslagning, ökad marginalisering och ökad dödlighet. Det blir dyrt för samhället i längden, säger Kristian Wahlbeck till Spotlight. Utvecklingsdirektör Kristian Wahlbeck på Föreningen för mental hälsa i Finland målar upp en dyster framtidsbild om de mest utsatta i samhället glöms bort i sparivern.

Dagens PS - 17 maj 17 kl. 10:21

Krönika: ”Attacken visar vår sårbarhet”

Fredagens cyberattack räknas som den största någonsin i sitt slag, med personer i över 150 länder drabbade. Den blottade det moderna samhällets sårbarhet och ger en fingervisning om vilken skada ännu större och koordinerade attacker kan komma att göra i framtida konflikter. Som en modern form av kidnappning krävdes drabbade på lösensumma i bitcoin för att inte få sin digitala data förlorad.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.