NT > Nyheter

Tuesday, 26 January, 04:38

NT - 13 jan 21 kl. 10:15

Riksbanken satsar på ny valutareservRiskbanken kommer från och med februari att börja bygga upp en egenfinansierad valutareserv. Planen är att i jämn takt bygga upp reserven med köp för cirka fem miljarder kronor per månad fram till december 2023..
Läs mer på NT

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Riksbanken, satsarpå ny , valutareserv
Realtid - 06 mar 19 kl. 16:48

Riksbanken minskar valutareserv

Riksbanken minskar valutareserven med 8 miljarder dollar till 48 miljarder dollar, bland annat på grund av att förändringar i bankernas balansräkningar och Nordeas flytt till Finland har minskat beredskapsbehovet något..

Ekonomistas - 23 dec 19 kl. 07:00

Vem ska bestämma om valutareserven: Riksbanken eller riksdagen?

Riksbankskommittén vill ge Riksbanken stora befogenheter när det gäller valutareserven som inskränker riksdagens beslutanderätt över statens finanser och kan påverka Sveriges möjligheter att låna i utländsk valuta för andra behov. Detta är ur demokratisk synpunkt ett mycket tvivelaktigt förslag, i synnerhet som det inte går att utkräva ansvar för Riksbankens beslut. Riksdagen har visserligen inskränkt sin beslutsmakt genom att ge Riksbanken rätt att besluta om penningpolitiken, men det motiveras med att man därigenom undviker att penningpolitiken annars skulle styras av kortsiktiga politiska hänsyn och inte av vad som är bäst över tid (det s.

Cornucopia - 31 jul 17 kl. 11:04

Regeringen vill ta 250 miljarder från Riksbankens valutareserv

Inte nytt, men jag tror jag missat att skriva om det på bloggen. Regeringen vill i alla fall ta 250 miljarder kronor från Riksbankens valutareserv för att stärka statsfinanserna och kunna visa hur duktig och ekonomiskt ansvarsfull regeringen varit när valrörelsen dragit igång.

Förslaget, som lades i mars handlar om att man ska konfiskera en stor del av valutareserven som Riksbanken sitter på.

Ekonomistas - 19 aug 13 kl. 08:00

Harry Flam: Riksbanken ? en stat i staten?

Det här är ett gästinlägg av Harry Flam som är särskild utredare och professor i internationell ekonomi vid Institutet för internationell ekonomi, Stockholms universitet. Storleken på Riksbankens valutareserv har varit en källa till motsättningar, bl.a.

Dagens PS - 14 nov 19 kl. 15:54

Riksbanken dumpar ohållbara obligationer

Riksbanken har sålt statsobligationer från Australien och Kanada, meddelade vice riksbankschef Martin Flodén på onsdagen. En anledning till försäljningen är att man vill ta den svenska valutareserven i mer hållbar riktning. Men det finns fortfarande en stor skillnad på hur man behandlar inhemska och utländska statsobligationer
Den svenska valutareserven består bland annat av innehav i svenska och utländska statsobligationer.

Kristianstadsbladet - 12 dec 12 kl. 13:30

Riksbanken förstärker valutareserven


Den osäkra situationen i omvärlden får Riksbanken att tillfälligt förstärka valutareserven med 100 miljarder kronor, för att minska riskerna i det finansiella systemet. Bakom beslutet ligger också ökade åtaganden gentemot Internationella valutafonden (IMF)."Riksbanken behöver därför en tillräckligt stor valutareserv för att ha beredskapen, att vid behov kunna förse bankerna med likviditet i utländsk valuta.

DI - 07 jun 11 kl. 12:09

Svante Öberg vill slå ihop Riksbanken och Finansinspektionen

Riksbanken och Finansinspektionen bör slås ihop, Riksbankschefens roll stärkas och Riksbanken bör ha en väl tilltagen valutareserv. Det sade vice Riksbankschef Svante Öberg på tisdagen, enligt ett förskrivet anförande..

Affärsvärlden - 07 jun 11 kl. 12:21

Öberg: Slå ihop FI och Riksbanken

Riksbanken och Finansinspektionen bör slås ihop, Riksbankschefens roll stärkas och Riksbanken bör ha en väl tilltagen valutareserv..

Opinionen.se - 30 jan 13 kl. 14:52

Förslag om ny reserv för Riksbanken

Riksbanken föreslås få en krympt valutareserv, som kan expanderas till 200 miljarder kronor i kristider, föreslår en statlig utredning. I förslaget ingår en modell där Riksbanken får ett kostnadsfritt kapital, skyddat mot förluster och inflation, på 75 miljarder kronor. 30 miljarder av dessa ska enligt förslaget utgöras av eget kapital i banken.

DI - 04 jun 13 kl. 06:03

Riksbanken dumpar krisländer

Riksbanken har fördubblat sin valutareserv sedan våren 2009. Men Riksbanken har sålt samtliga spanska statsobligationer och minskat exponeringen mot Italien för att i stället koncentrera sig på tyska statspapper..

DI - 19 aug 13 kl. 16:09

Ekonomiprofessor: Riksbanken bluffar

Riksbanken har lämnat missvisande information och ifrågasätter riksdagens beslutsrätt i ekonomiska frågor. Det skriver professor Harry Flam i ett skarpt formulerat inlägg i debatten om centralbankens valutareserv..

Fler nyheter från NT

NT - 30 minuter sedan

Trumps "pressis" vill bli guvernör

Sarah Huckabee Sanders, som länge var presstalesperson för USA:s expresident Donald Trump, ställer upp i guvernörsvalet i sin hemdelstat Arkansas..

NT - 30 minuter sedan

Nedåt på Asienbörserna

Tokyobörsen inledde tisdagen med nedgångar, där det ledande Nikkei 225 föll 0,7 procent och det bredare Topix 0,5 procent i den inledande handeln..

NT - 45 minuter sedan

Två till sjukhus efter biljakt i Torsby

Två personer fick föras till sjukhus efter det att en bil voltat av vägen i Torsby kommun under måndagskvällen..

NT - 1 timme sedan

Riksrättsåtalet mot Trump inlett

Riksrättsåtalet mot USA:s tidigare president Donald Trump har formellt inletts, i och med att representanthuset nu informerat senaten om att man är redo att åtala honom för anstiftan till uppror..

NT - 2 timmar sedan

Covidsjuka gorillor på bättringsvägen

En grupp gorillor på San Diego Zoo i USA som smittats av coronaviruset är på bättringsvägen..

NT - 2 timmar sedan

Dystra utsikter för svensk sjöfart

Det ser mörkt ut på horisonten för de svenska rederierna..

NT - 3 timmar sedan

Sprutbrist slår mot vaccinering

Brister på en speciell sorts sprutor påverkar den pågående massvaccineringen mot covid-19 i USA..

NT - 3 timmar sedan

Starkt slut på 2020 för Sydkorea

Förra årets sista kvartal var bättre än väntat för den sydkoreanska ekonomin..

NT - 4 timmar sedan

USA:s senat godkänner Yellen

USA:s senat har röstat för att godkänna Janet Yellen som USA:s nya finansminister.Yellen blir landets första kvinna på posten..

NT - 4 timmar sedan

En gripen efter polisinsats i Växjö

Polisen i Växjö har gripit en person i centrala Växjö misstänkt för ett grovt brott..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.