SR > Nyheter

Sunday, 17 January, 10:01

SR - 13 jan 21 kl. 07:47

”Biden betyder mycket för Nato”I Europa hoppas många på starkare band med USA, inte minst när det gäller säkerhetspolitiken och Nato, när Joe Biden blir president. Enligt experter innebär det ingen större säkerhetspolitisk förändring utan det är retoriken som ändras - men det spelar också roll. "De senaste åren med Trump har orsakat mycket stress inom alliansen, det är en oro som försvinner", säger Ian Lesser, chef på The German Marshall Fund i Bryssel..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Nato, Europa, USA, Joe Biden, Trump, Ian Lesser, The German Marshall Fund, Bryssel

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Biden, betydermycket för , Nato
Västerbottens Folkblad - 24 maj 16 kl. 22:46

Jonas Bergström: Nato-debatten bör föras utifrån fakta

I dag beslutar riksdagen om värdlandsavtalet med Nato. Debatten kring detta avtal har varit märklig. Högerpartierna är så ivriga Nato-kramare att de gärna beskriver värdlandsavtalet som ett första steg in i Nato.

Kristianstadsbladet - 15 mar 14 kl. 01:31

Biden reser till Polen och Litauen


USA:s vicepresident Joe Biden reser nästa vecka till Polen och Litauen för att diskutera krisen i Ukraina.Biden ska samtidigt försöka lugna Polens och de baltiska staternas ledare med att de som Nato-medlemmar har försvarsalliansen i ryggen."Vid mötena ska vicepresidenten diskutera vilka steg som kan tas för att garantera Ukrainas suveränitet och territoriella integritet och bekräfta våra kollektiva försvarsförpliktelser i Nato och vårt stöd till alla våra allierade i Europa", säger Vita huset i ett uttalande..

BT - 15 mar 14 kl. 01:31

Biden reser till Polen och Litauen

USA:s vicepresident Joe Biden reser nästa vecka till Polen och Litauen för att diskutera krisen i Ukraina. Biden ska samtidigt försöka lugna Polens och de baltiska staternas ledare med att de som Nato-medlemmar har försvarsalliansen i ryggen."Vid mötena ska vicepresidenten diskutera vilka steg som kan tas för att garantera Ukrainas suveränitet och territoriella integritet och bekräfta våra kollektiva försvarsförpliktelser i Nato och vårt stöd till alla våra allierade i Europa", säger Vita huset i ett uttalande..

YA - 08 okt 13 kl. 03:50

Med Nato-frågan som gisslan

"Nato är säkerhetsgaranten?. Orden är Fredrik Reinfeldts, året var 2003, och den nyvalde moderatledaren hade just bevittnat partistyrelsen förlora den omröstning som Moderata ungdomsförbundet kampanjat hårt för.
Moderaterna skulle från och med partistämman 2003 vara för ett svenskt Nato-inträde.

Trelleborgs Allehanda - 08 okt 13 kl. 03:50

Med Nato-frågan som gisslan

"Nato är säkerhetsgaranten?. Orden är Fredrik Reinfeldts, året var 2003, och den nyvalde moderatledaren hade just bevittnat partistyrelsen förlora den omröstning som Moderata ungdomsförbundet kampanjat hårt för.
Moderaterna skulle från och med partistämman 2003 vara för ett svenskt Nato-inträde.

UNT - 15 mar 14 kl. 01:31

Biden reser till Polen och Litauen

USA:s vicepresident Joe Biden reser nästa vecka till Polen och Litauen för att diskutera krisen i Ukraina. Biden ska samtidigt försöka lugna ledarna med att de som Nato-medlemmar har försvarsalliansen i ryggen.(TT).

NT - 15 mar 14 kl. 01:31

Biden reser till Polen och Litauen

USA:s vicepresident Joe Biden reser nästa vecka till Polen och Litauen för att diskutera krisen i Ukraina. Biden ska samtidigt försöka lugna ledarna med att de som Nato-medlemmar har försvarsalliansen i ryggen.(TT).

Helsingborgs Dagblad - 15 mar 14 kl. 01:36

Biden reser till Polen och Litauen

USA:s vicepresident Joe Biden reser nästa vecka till Polen och Litauen för att diskutera krisen i Ukraina. Biden ska samtidigt försöka lugna Polens och de baltiska staternas ledare med att de som Nato-medlemmar har försvarsalliansen i ryggen..

Sydsvenskan - 03 mar 16 kl. 04:00

Hur nära Nato är vi, egentligen?

Piloterna i svenska Jas-plan kommunicerar numera på engelska och mäter avstånd i fot istället för meter. De använder nämligen Natos ledningssystem. Dessutom använder de amerikanska kodnycklar, vilket betyder att USA fritt kan följa svensk militär radiotrafik.

Cornucopia - 14 feb 15 kl. 13:48

Konventionell terrorbalans råder mellan Ryssland och NATO - ingen kan vinna

"80-talet ringde och ville ha tillbaka sitt kalla krig" - Jag, men jag var nog inte först för ett så givet uttalandeEn djupare analys av förbandskartan i Europa visar att Ryssland och NATO har uppnått en ömsesidig konventionell terrorbalans. Även om NATO i utgångsgrupperingarna är svagare och Ryssland starkare finns inte någon möjlighet till ett avgörande på det konventionella slagfältet. En konflikt riskerar därmed att eskalera till kärnvapenkrig när låsta positioner uppnås eller Ryssland följer sin doktrin och sätter in taktiska kärnvapen.

Cornucopia - 21 jul 16 kl. 16:19

Trump: Kommer inte hedra NATO:s avtal om ömsesidigt försvar

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump ha nu gått ut med att han backar för Vladimir Putins diktatur i Ryssland och kommer inte hedra NATO:s avtal om ömsesidigt försvar om något NATO-land blir anfallet. Istället ska det hela handla om Trumps godtycke, om man kommer försvara någon annan NATO-medlem. Skulle vettvillingen Trump bli nästa amerikanska president innebär hans besked den största säkerhetspolitiska omvälvningen för Europa sedan andra världskrigets slut, och ett slut för amerikanska expeditionära försvarsgarantierna inom NATO.

Fler nyheter från SR

SR - 1 timme sedan

Kvinnojourer kritiska till coronabidrag

Kvinnojoursorganisationen Roks anser att coronabidragen är felriktade och ska förbrukas på för kort tid. “Vi upplever ett monumentalt ointresse för våra verksamheter”, säger ordföranden Jenny Westerstrand. Finansminister Magdalena Andersson har viss förståelse för kritiken..

SR - 1 timme sedan

usa

Stödet för Donald Trumps insats i Vita huset har rasat sedan hans sympatisörer stormat kongressen. Knappt var fjärde väljare anser nu att Donald Trump gör ett tillräckligt bra jobb på sin post, enligt den senaste sammanvägningar av nationella mätningar som gjorts av två ansedda opinionssajter. Som en jämförelse hade de fem senaste presidenterna före Trump åtminstone hälften av befolkningens godkännande i motsvarande mätningar när de tog farväl av Vita huset..

SR - 2 timmar sedan

Spionanklagade Huawei vanligt i kommunalt bredband

De kinesiska bolag som portats från det svenska 5G-nätet förekommer ofta i bredbandsnäten. Utrustning från kinesiska Huawei eller ZTE ligger till grund för nästan en fjärdedel av alla bredbandsuppkopplingar som täcks av Svenska stadsnätsföreningen, enligt en ny kartläggning. Post- och telestyrelsen vill inte säga till Ekot huruvida även de fasta näten kommer att täckas av 5G-förbudet..

SR - 6 timmar sedan

Vaccinskepsis på nätet: “Helt grundlösa påståenden”

Tusentals kommentarer och inlägg i svenska Facebookgrupper om covid-19 handlar de senaste veckorna om vaccineringen, visar Ekots genomgång. I vissa fall är det rena lögner som sprids, säger Matti Sällberg, professor på Karolinska institutet och expert på vaccin. Han säger att det finns stora risker med att felaktiga påståenden sprids, men tror att ju fler som vaccineras kommer det uppfattas som säkrare..

SR - 7 timmar sedan

Ryskspråkiga områden hårt drabbade av Covid-19

I Estland har coronaviruset slagit hårt mot de områden där många ur den ryska minoriteten bor. Trots tillgång på ryskspråkig information och riktade kampanjer sticker de områdena ut i coronastatistiken. "30 procent av befolkningen är ryssar, de bor i tätbefolkade områden, jobbar på fabrik, eller har jobb som inte kan göras på distans", säger ryskspråkige Eduard Odinets från det socialdemokratiska partiet..

SR - 13 timmar sedan

Man skjuten efter skottlossning i Märsta

En skottlossning har ägt rum i Märsta norr om Stockholm. Enligt polisen har en person blivit träffad i samband med skottlossningen och har livshotande skador. Ett stort antal polispatruller är på plats och söker nu efter en eller flera gärningsmän.

SR - 10 timmar sedan

Mordet i Märsta "Sköt in bland kroggästerna"

På lördagskvällen krossades drömmen att den nyöppnade krogen skulle bli något bra och nytt i området, när skott avlossades utifrån och in genom restaurangens fönster. En man sköts till döds på samma plats där flera gäster satt och åt. Ekot har pratat med en man med kopplingar till restaurangen "Folk kommer inte våga röra sig i centrum.

SR - 17 timmar sedan

Rådet till äldre med hemtjänst: Vänta med vaccinering

De nu godkända vaccinerna mot covid-19 är känsliga att transportera och flera regioner vill inte ge vaccinsprutan i hemmen. Sveriges kommuner och regioners råd till äldre med hemtjänst, som inte kan ta sig till vårdinrättning, är att vänta med vaccinering tills Astra Zenecas vaccinkandidat blir godkänt av EU. Ett sådant godkännande väntas i slutet av januari eller i början av februari..

SR - 17 timmar sedan

Borgerliga rädda att PPM-fonderna blir för få

Pensionsgruppen diskuterar nu hur premiepensionssystemet ska ändras och borgerliga företrädare är rädda att det ska bli för få fonder. “Jag vill poängtera att en stor valfrihet är väldigt, väldigt viktig”, säger Centerpartiets Solveig Zander. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi betonar att systemet måste vara säkert men att det också behöver finnas valfrihet..

SR - 17 timmar sedan

FHM: Blir ingen förtur för yrkesgrupper

Kraven på förtur av vaccin till olika yrkesgrupper avvisas av folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson. Den röriga vaccineringen mot svininfluensa avskräcker, uppger han. “Det är viktigt att först vaccinera människor som är riskutsatta – sen vaccinera så snabbt som möjligt i befolkningen”, säger Carlson i Ekots lördagsintervju..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.