Nyteknik > Teknik

Tuesday, 19 January, 12:38

Nyteknik - 13 jan 21 kl. 07:27

Forskare: Därför funkar svensk sand bäst i 3D-skrivarenSand från Vätterns strand fungerar bäst i gjuteriernas 3D-skrivare, visar ett forskningsprojekt. ”Sand med fältspat i blir lite mer flexibel. Sandkornen kan expandera när de blir varma”, säger Ulf Gotthardsson, forskare på institutet Rise..
Läs mer på Nyteknik
Läs mer om:
Vätterns, Ulf Gotthardsson, Rise

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: ForskareDärför , funkarsvensk , sand, bästi , 3D-skrivaren
Supermiljöbloggen - 29 apr 16 kl. 08:24

PhD Björn Hassler: ”Miljöforskare och aktivist, funkar det verkligen?”

Är det möjligt att bedriva miljöforskning i enlighet med vetenskapens egna kriterier, och samtidigt vara aktivist? Den frågan ställer sig Björn Hassler, docent och lektor i Miljövetenskap vid Södertörns högskola i Stockholm, idag i ett debattinlägg på Supermiljöbloggen. Under de tjugo år jag har sysslat med miljövetenskaplig forskning, har attityden jag möts av när jag i olika sammanhang presenterar mig som miljövetare förändrats.

Skånskan - 11 aug 16 kl. 22:15

Fälldin begravdes i Härnösand

Härnösand Det blev ett mycket varmt avsked när de närvarande i en fullsatt domkyrka i Härnösand på torsdagen tog farväl av tidigare statsministern och centerledaren Thorbjörn Fälldin.Många ledande politiker, både aktiva och före detta, fanns på plats som statsminister Stefan Löfvén, hans företrädare Fredrik Reinfeldt och de nuvarande partiledarna Annie Lööf för Centerpartiet och Anna Kinberg-Batra för Moderaterna. Närvarade gjorde också tidigare centerledarna Maud Olofsson och Olof Johansson, samt förre kristdemokratiske partiledaren Alf Svensson.

GöteborgsPosten - 15 feb 19 kl. 12:38

Forskare om kamerorna: "Kan inte säga att det funkar"

Polisens storskaliga satsning på övervakningskameror saknar vetenskapligt underlag – det menar forskaren Christel Backman.
– Vi kan idag inte säga att det funkar, även om polisen har anekdotiska erfarenheter av fall där det har hjälpt till, säger hon..

Nyteknik - 19 okt 12 kl. 10:01

Forskare avslöjar partytrick

Slår man tillräckligt hårt med öppen hand på en flaska fylld med vanligt vatten så går flaskans botten sönder. Med hjälp av en accelerometer och en höghastighetskamera visar forskare vid Brigham Young University i Utah, USA varför det inte funkar med läsk eller en tom flaska..

Helsingborgs Dagblad - 21 dec 12 kl. 13:32

Sandåkerskolan ska tävla mot andra länder i naturvetenskap

Sandåkerskolan är en av fem svenska skolor som ska delta i en internationell tävling i naturvetenskap. Tävlingen är utvecklad av en forskare vid University of East Anglia i brittiska Norwich och har till syfte att få elever mer intresserade av naturvetenskapliga ämnen. Tävlingen, som heter "Top class in science" startar i februari och klasserna tävlar i realtid mot varandra över internet..

Nyteknik - 09 aug 13 kl. 09:43

Forskare löser trasslig solcellsgåta

Varför funkar oordnade molekyler bättre än prydliga kristaller i solceller av plast? Forskare vid Stanford har löst gåtan..

Nyheter 24 - 30 nov 99 kl. 00:00

Eh okej, dessa forskare har uppfunnit ett vin som inte gör dig bakis

Forskare vid Illinois universitet har kommit på någonting som verkligen är banbrytande: det går att framställa alkoholdrycker som inte gör dig bakfull, skriver brittiska Metro. Med avancerad teknik kunde forskarna ta reda på vilka jästtyper som ger vin olika egenskaper.LÄS MER: 9 saker som händer i din kropp när du är bakfullYong-Su Jin, forskningsledare för projektet förklarar processen så här:
– Säg att vi vill veta varför en viss sorts jäst gör att vin smakar väldigt bra.

SR - 08 okt 15 kl. 06:00

Varmare klimat hjälper sandödlans ungar att överleva

Varmare klimat skulle kunna bli en positiv förändring för sandödlor, som finns här i Sverige. Det innebär att de då kan lägga sina ägg tidigare på året. Det visar en ny studie från forskare vid Göteborgs universitet..

DN - 03 dec 16 kl. 20:00

Sand hjälper forskare att förstå folkmassans faror

I en tätt packad folkmassa skapas kollektiva rörelser som ingen kan kontrollera. Ny fysik som beskriver sand och grus kan användas för att förstå och förebygga trängselkatastrofer vid rockkonserter, köpcentrum, pilgrimsvandringar och fotbollsmatcher..

Länstidningen i Jämtland - 04 jan 17 kl. 16:00

Näringslivets arkiv finns i Härnösand

De norrländska företagens arkiv finns i Härnösand. Hit kan både forskare, företagare och privatpersoner vända sig med sina frågor kring företag som varit verksamma i länet och övriga delar av Norrland. Ett ovanligt inslag är en serie allierade rapporter om tysk krigsindustri vid slutet av det andra världskriget..

Dagens Medicin - 17 nov 17 kl. 07:30

Svensk forskare leder världens största hjärtstoppsstudie

Nedkylning vid hjärtstopp är en vedertagen intensivvårdsbehandling världen över. Men funkar den? Det vill en svensk forskare och hans kollegor i en internationell studie gå till botten med.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.