SR > Nyheter

Saturday, 23 January, 01:56

SR - 13 jan 21 kl. 06:00

24 tropiska skogsområden hotas till 2030Världsnaturfonden pekar ut 24 särskilt utsatta skogsområden och varnar för avskogning i tropiska och subtropiska skogar. Boskapsrancher, plantager och gruvdrift är enligt WWF exempel på verksamheter som driver på avskogningen. EU överväger en lag som ska hindra att EU:s import bidrar till avskogning i andra länder, något som WWF:s Olle Forshed ser fram emot..
Läs mer på SR
Läs mer om:
WWF, EU, Olle Forshed

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: 24 tropiska, skogsområden, hotastill , 2030
YLE - 11 nov 13 kl. 06:52

Skogsområden i Raseborg kan fredas

Flera skogsområden i Raseborg fyller de statliga kriterierna för att fredas. Raseborg har möjlighet att få statliga pengar för att freda skogar. Den här möjligheten borde inte lämnas oprövad, säger Raseborgs miljö- och byggnadsnämnd i ett utlåtande.

Supermiljöbloggen - 17 apr 18 kl. 16:15

Mer skog måste skyddas i Sverige – för klimatet och den biologiska mångfalden

Sveriges politiker bör omedelbart agera för att skydda mer skog i Sverige så att produktionsmål och miljömål väger lika. Sverige har genom en portalparagraf i skogsvårdslagen sagt att miljö- och produktionsmålen ska vara jämställda, 50/50, men miljömålet har länge varit i skymundan, skriver debattörerna Kristina Bäck och Amanda Tas vid Föreningen Skydda Skogen. I Sverige är endast ca 5 procent av den produktiva skogsmarken formellt skyddad, varav ca 3 procent är skyddad nedanför den fjällnära gränsen.

Nyan - 05 feb 20 kl. 08:02

Stöden till skogsägare efter Alfrida klara

Nu är det klart vilken nivå bidragen för återbeskogning efter Alfrida kommer att ligga på. För plantor kan en skogsägare få 80 procent av plantkostnaden, men max 500 euro per hektar. För planteringen kan man få 50 procent av planteringskostnaden, men max 200 euro per hektar.

SmålandsPosten - 12 sep 18 kl. 18:34

Nu startar den unika jakten i den svenska skogen

Nu går Skogsstyrelsen igenom hela landet i jakten på skogsområden som är särskilt värdefulla för den biologiska mångfalden. – Inventeringen är unik i sitt slag i världen, säger skogskonsulent Karin Folkesson..

SR - 14 aug 20 kl. 07:50

Träden dör av torka i Tyskland

Extrem torka och värme hotar i Tyskland träden. Den som reser genom landet kan med blotta ögat se stora skogsområden som är döda..

SvD - 28 feb 17 kl. 17:00

”Den riktiga skogen håller på att ta slut i Sverige”

Läget är akut för de skogsområden som är viktiga för att hotade arter ska överleva. De ger också möjlighet till friluftsliv, rening av vatten och luft samt motståndskraft mot klimatförändringar på ett sätt som en odlad skog inte klarar. Vi måste nu fyrdubbla skyddet av skog, skriver Frode Pleym, Sverigechef för Greenpeace..

YLE - 09 jul 19 kl. 05:46

Protester räddade Öjen på 90-talet: äldre skogsområden har stor betydelse för den biologiska mångfalden

Gammelskogsområdet Öjen i Vasa hotades av kalhuggning på 1990-talet men det mötes av protester. Göran Ekström var en av de som protesterade..

YA - 20 feb 17 kl. 03:00

Politiker vill satsa pengar på skogsområden

För 240 000 kronor ska de boende i Sjöbo få bättre tillgång till de skogar som ligger i eller nära centralorten..

Länstidningen i Jämtland - 28 jun 19 kl. 14:36

Förbudet hävt – nu är det tillåtet att gå i brandskadade skogsområden vid Storbrättan

Efter skogsbränderna förra sommaren förbjöd Länsstyrelsen allmänheten att vistas i områdena kring....

Expressen - 15 mar 18 kl. 19:10

Världens näst största tropiska regnskog hotas

Världens näst största tropiska regnskog hotas nu att bli nästa område som skövlas ner, det skriver Dagens Nyheter. Detta enligt en ny rapport från en brittisk miljöorganisation. .

UNT - 01 sep 16 kl. 22:17

Florida hotas av orkanen Hermine

Den tropiska stormen Hermine som närmar sig Florida har förstärkts och uppgraderats till orkan..

Fler nyheter från SR

SR - 45 minuter sedan

Klart: Riksrätten mot Trump inleds i februari

I USA har demokraternas majoritetsledare i senaten Chuck Schumer nu spikat när riksrätten mot tidigare president Donald Trump kommer inledas. Rättegången som hålls just i senaten kommer att starta andra veckan i februari. Donald Trump är anklagad för anstiftan till uppror, efter stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari..

SR - 4 timmar sedan

Sverige får färre doser av Astra Zenecas vaccin – “Bättre än inget”

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca kommer att leverera färre doser vaccin än planerat till Sverige. Sverige får 700 000 doser i stället för en miljon. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Ekot: "Naturligtvis är det ett avbräck, men det är bättre än noll doser"..

SR - 5 timmar sedan

Ny covidvariant förmodligen dödligare

Den nya variant av coronavirus som spridits i Storbritannien de senaste veckorna är inte bara mer smittsam utan också sannolikt mer dödlig visar nya beräkningar. I Storbritannien riskerar 10 av 1000 60-åringar som smittats med den ursprungliga varianten att dö, medan 13-14 av 1000 riskerar att dö som fått den nya varianten. Dock finns nu finns det inledande tecken på förbättrat läge i landet..

SR - 6 timmar sedan

Just nu: Finland begränsar inresor

Finland skärper nu restriktionerna för inresa till landet. Bland annat ska alla som reser in i landet coronatestas. Det meddelar statsminister Sanna Marin efter regeringsförhandlingar på fredagen.

SR - 6 timmar sedan

Nissan satsar vidare i Storbritannien efter brexit

Biltillverkaren Nissan lovar nu att fortsätta satsa på sin stora bilfabrik i Storbritannien även efter brexit, detta efter att Storbritannien och EU till slut kom fram till ett frihandelsavtal. Nissanfabriken i Sunderland anställer omkring 7000 personer och upp mot 70 000 arbetstillfällen i området sägs på något sätt vara knutet till bilfabriken. Nissan ska nu även förlägga tillverkningen av batterier till sina elbildsmodeller som säljs i Europa i Sunderland..

SR - 6 timmar sedan

Vattenfall vill göra kolkraftverket grönt

Vattenfall vill bygga om sitt kolkraftverk Moorburg i Tyskland till att bli en av Europas största produktionsanläggningar av grön vätgas. Moorburgverket togs ur kommersiell drift i slutet av 2020. Kolkraftverket kritiserades ända sedan starten 2015 för sina mångmiljardförluster..

SR - 6 timmar sedan

Osäkerheten ökar om sommar-OS

Frågetecknen kring sommar-OS i Tokyo blir fler och fler. Nya mediauppgifter om att den japanska regeringen vill ställa in spelen på grund av pandemiläget, men det tillbakavisas av de styrande. Men smittkurvorna pekar åt fel håll och vaccineringarna har ännu kommit igång.

SR - 8 timmar sedan

Modernas vaccin inte verkningslöst

Tidigare idag kom kritik från regionerna efter att 2100 doser vaccin levererats i för kall temperatur. "Det är väldigt olyckligt att det sker på det här viset och det ställer till det väldigt mycket för oss", säger Anders Lindblom smittskyddsläkare i Dalarna. Läkemedelsverket verifierade under eftermiddagen att vaccinet i sig inte tar skada av den låga temperaturen..

SR - 8 timmar sedan

Relationen kan bli spänd mellan Biden och Duque

Joe Bidens nya administration i USA kan bli en besvärande faktor för Colombias regering. Biden är en stor anhängare av det fredsavtal som slöts i Colombia 2016 efter 50 år av inbördeskrig, men den colombianske presidenten Ivan Duque vill riva avtalet. Colombia har historiskt varit USA:s viktigaste allierade i Latinamerika och många ställer sig frågan hur oenigheten kring freden kommer att påverka de båda ländernas relation de kommande fyra åren..

SR - 8 timmar sedan

Fler doser ska användas ur varje flaska - oro bland regioner

Regioner är oroliga för att vaccintillverkaren Pfizer/Biontech nu anser att varje levererad flaska vaccin ska räcka till sex i stället för fem doser. Flera regioner uppger för Ekot att det är långtifrån alltid det går. "Det ska inte finnas en press att börja chansa på hur man hanterar vaccinet", säger Emma Spak på Sveriges kommuner och regioner..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.